Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Polityka prywatności i plików cookies

Dzień dobry!

Jeżeli tutaj trafiłeś/trafiłaś, to niezawodny znak, że cenisz swoją prywatność. Doskonale to rozumiemy, dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie ten dokument, w którym znajdziesz zasady przetwarzania danych osobowych oraz wykorzystywania plików cookies w związku z korzystaniem ze strony internetowej https://aliant.com.pl

Informacja formalna na początek – administratorem strony jest Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774.

W razie jakichkolwiek wątpliwości związanych z polityką prywatności, w każdej chwili możesz skontaktować się z nami, wysyłając wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu

Skrócona wersja – najważniejsze informacje

Dbamy o Twoją prywatność, ale również o Twój czas. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie skróconą wersję najważniejszych zasad związanych z ochroną prywatności.

  • Kontaktując się z nami, przekazujesz nam swoje dane osobowe, a my gwarantujemy Ci, że Twoje dane pozostaną poufne, bezpieczne i nie zostaną udostępnione jakimkolwiek podmiotom trzecim bez Twojej wyraźnej zgody.
  • Powierzamy przetwarzanie danych osobowych tylko zaufanym partnerom oraz sprawdzonym i zaufanym podmiotom świadczącym usługi związane z przetwarzaniem danych osobowych.
  • Korzystamy z narzędzi analitycznych Google Analytics, które zbierają informacje na temat Twoich odwiedzin strony, takie jak podstrony, które wyświetliłeś, czas, jaki spędziłeś na stronie czy przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami. W tym celu wykorzystywane są pliki cookies firmy Google LLC dotyczące usługi Google Analytics. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.
  • Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Jeżeli powyższe informacje nie są dla Ciebie wystarczające, poniżej znajdziesz dalej idące szczegóły.

Dane osobowe

Administratorem Twoich danych osobowych w rozumieniu przepisów o ochronie danych osobowych jest  Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774

Cele, podstawy prawne oraz okres przetwarzania danych osobowych wskazane są odrębnie w stosunku do każdego celu przetwarzania danych (patrz: opis poszczególnych celów przetwarzania danych osobowych poniżej).

Uprawnienia. RODO przyznaje Ci następujące potencjalne uprawnienia związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:

1) prawo dostępu do danych osobowych,
2)prawo do sprostowania danych osobowych,
3) prawo do usunięcia danych osobowych,
4)prawo do ograniczenia przetwarzania danych osobowych,
5)prawo do wniesienia sprzeciwu co do przetwarzania danych osobowych,
6) prawo do przenoszenia danych,
7)prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego,
8)prawo do odwołania zgody na przetwarzanie danych osobowych, jeżeli takową zgodę wyraziłeś.

Zasady związane z realizacją wskazanych uprawnień zostały opisane szczegółowo w art. 16 – 21 RODO. Zachęcamy do zapoznania się z tymi przepisami. Ze swojej strony uważamy za potrzebne wyjaśnić Ci, że wskazane powyżej uprawnienia nie są bezwzględne i nie będą przysługiwać Ci w stosunku do wszystkich czynności przetwarzania Twoich danych osobowych. Dla Twojej wygody dołożyliśmy starań, by w ramach opisu poszczególnych operacji przetwarzania danych osobowych wskazać na przysługujące Ci w ramach tych operacji uprawnienia.

Podkreślamy, że jedno z uprawnień wskazanych powyżej przysługuje Ci zawsze - jeżeli uznasz, że przy przetwarzaniu Twoich danych osobowych dopuściliśmy się naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych, masz możliwość wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

Zawsze możesz również zwrócić się do nas z żądaniem udostępnienia Ci informacji o tym, jakie dane na Twój temat posiadamy oraz w jakich celach je przetwarzamy. Wystarczy, że wyślesz wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu. Dołożyliśmy jednak wszelkich starań, by interesujące Cię informacje zostały wyczerpująco przedstawione w niniejszej polityce prywatności. Podany powyżej adres e-mail możesz wykorzystać również w razie jakichkolwiek pytań związanych z przetwarzaniem Twoich danych osobowych.

Bezpieczeństwo. Gwarantujemy Ci poufność wszelkich przekazanych nam danych osobowych. Zapewniamy podjęcie wszelkich środków bezpieczeństwa i ochrony danych osobowych wymaganych przez przepisy o ochronie danych osobowych. Dane osobowe są gromadzone z należytą starannością i odpowiednio chronione przed dostępem do nich przez osoby do tego nieupoważnione.

Wykaz powierzeń. Powierzamy przetwarzanie danych osobowych następującym podmiotom:

  1. Cambridge Diagnostics Sp. z o. o – zaufany partner (dystrybutor naszego oprogramowania komputerowego) - w celu udzielenia odpowiedzi na zapytanie lub przedłożenie oferty, o ile było takie zapytanie, usługi w zakresie sprzedaży licencji oprogramowania Aliant, zarządzania licencjami oprogramowania Aliant oraz wsparcie użytkowników oprogramowania Aliant

Wszystkie podmioty, którym powierzamy przetwarzanie danych osobowych gwarantują stosowanie odpowiednich środków ochrony i bezpieczeństwa danych osobowych wymaganych przez przepisy prawa.

Cele i czynności przetwarzania

Kontakt e-mailowy. Kontaktując się z nami za pośrednictwem poczty elektronicznej, w tym również przesyłając zapytanie poprzez formularz kontaktowy, w sposób naturalny przekazujesz nam swój adres e-mail jako adres nadawcy wiadomości. Ponadto, w treści wiadomości możesz zawrzeć również inne dane osobowe.

Twoje dane są w tym przypadku przetwarzane w celu kontaktu z Tobą, a podstawą przetwarzania jest art. 6 ust. 1 lit. a RODO, czyli Twoja zgoda wynikające z zainicjowania z nami kontaktu. Podstawą prawną przetwarzania po zakończeniu kontaktu jest usprawiedliwiony cel w postaci archiwizacji korespondencji na potrzeby wewnętrzne (art. 6 ust. 1 lit. c RODO).

Treść korespondencji może podlegać archiwizacji i nie jesteśmy w stanie jednoznacznie określić, kiedy zostanie usunięta. Masz prawo do domagania się przedstawienia historii korespondencji, jaką z nami prowadziłeś (jeżeli podlegała archiwizacji), jak również domagać się jej usunięcia, chyba że jej archiwizacja jest uzasadniona z uwagi na nasze nadrzędne interesy, np. obrona przed potencjalnymi roszczeniami z Twojej strony.

Pliki cookies i inne technologie śledzące

Nasza strona, podobnie jak niemal wszystkie inne strony internetowe, wykorzystuje pliki cookies, by zapewnić Ci najlepsze doświadczenia związane z korzystaniem z niej.

Cookies to niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez nasz system teleinformatyczny.

Korzystamy wyłącznie z cookies podmiotów trzecich.

Więcej szczegółów znajdziesz poniżej.

Zgoda na cookies. Podczas pierwszej wizyty na stronie wyświetlana jest Ci informacja na temat stosowania plików cookies wraz z pytaniem o zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Zawsze możesz zmienić ustawienia cookies z poziomu swojej przeglądarki albo w ogóle usunąć pliki cookies. Pamiętaj jednak, że wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony, jak również z wielu innych stron internetowych, które stosują cookies.

Cookies podmiotów trzecich. Nasza strona, podobnie jak większość współczesnych stron internetowych, wykorzystuje funkcje zapewniane przez podmioty trzecie, co wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies pochodzących od podmiotów trzecich. Wykorzystanie tego rodzaju plików cookies zostało opisane poniżej.

Analiza i statystyka. Wykorzystujemy cookies do śledzenia statystyk strony, takich jak liczba osób odwiedzających, rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony, czas spędzony na stronie, odwiedzone podstrony etc. Korzystamy w tym zakresie z Google Analytics, co wiąże się z wykorzystaniem plików cookies firmy Google LLC. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.

Narzędzia społecznościowe. Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Logi serwera

Korzystanie ze strony wiąże się z przesyłaniem zapytań do serwera, na którym przechowywana jest strona. Każde zapytanie skierowane do serwera zapisywane jest w logach serwera.

Logi obejmują m.in. Twój adres IP, datę i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz. Logi zapisywane i przechowywane są na serwerze.

Dane zapisane w logach serwera nie są kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane przez nas w celu Twojej identyfikacji.

Logi serwera stanowią wyłącznie materiał pomocniczy służący do administrowania stroną, a ich zawartość nie jest ujawniana nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem.

Kawa pełni wiele funkcji, nie tylko smakowych czy pobudzających organizm, ale przede wszystkim towarzyskich. Kojarzy się z miłym spotkaniem, pięknym aromatem i przyjemnością. Pisząc o kawie trzeba wyjść od kofeiny, która jest jej nieodłącznym składnikiem. Kofeina jest najbardziej popularną substancją psychoaktywną spożywaną na całym świecie, która działa na ośrodkowy układ nerwowy. Kofeina występuje naturalnie nie tylko w kawie, ale także w niektórych rodzajach herbaty (np. yerba mate, zielona, czarna) oraz w ziarnach kakaowca i guarany. Kofeina jest dodawana także do wielu napojów gazowanych oraz energetycznych.

Chociaż dopuszczalne pobranie kofeiny (ang. ADI – ang. acceptable daily intake) nie jest wyznaczone, to działanie kofeiny nie jest bez znaczenia dla organizmu człowieka. Przyjmuje się następujące ilości, które nie powodują działań niepożądanych:

  • dla zdrowej osoby dorosłej – 400 mg;
  • dla nastolatków – 100 mg;
  • dla kobiet ciężarnych – 200 mg;

Dawka śmiertelna kofeiny to 10 g

Niepożądane objawy po spożyciu zbyt dużej ilości kofeiny, to m.in.: nadpobudliwość, bezsenność, ból głowy, artymia czy problemy żołądkowe. Według Międzynarodowej Klasyfikacji Chorób i Zaburzeń Stanu Zdrowia WHO objawy wywołane spożyciem za dużych ilości kofeiny zakwalifikowane są do działu zaburzeń umysłowych i zaburzeń zachowania, powodowanych przez substancje stymulujące. Warto pamiętać, że kofeina może mieć działanie uzależniające organizm, a po jej gwałtownym odstawieniu można odczuwać objawy odstawienne, np. bóle głowy, senność.

Ciekawostka 
Kofeina jest podawana wcześniakom w celu leczenia bezdechu oraz zapobiegania i leczenia dysplazji oskrzelowo płucnej. To zastosowanie jest zatwierdzone przez Food and Drug Administration (FDA) i praktykowane jest to także w naszym kraju.

Okres półtrwania kofeiny zależy od wielu czynników:

  • u przeciętnego dorosłego człowieka to około 5 godzin;
  • u palaczy, w porównaniu do niepalących, okres półtrwania zmniejsza się nawet o 50%;
  • kobiety ciężarne, zwłaszcza w ostatnim trymestrze ciąży, mają wydłużony okres półtrwania – powyżej 15 godzin, a kofeina i jej metabolity swobodnie przechodzą przez łożysko do płodu. Warto w tym okresie zwracać uwagę na kofeinę pochodzącą nie tylko z kawy;
  • u noworodków okres półtrwania to 8 godzin;
  • u wcześniaków – 100 godzin, z powodu zmniejszonej aktywności enzymów cytochromu p450 i niedojrzałych szlaków demetylacji;
  • dzieci w wieku powyżej 9 miesięcy mają podobny okres półtrwania co osoby dorosłe;
  • pacjenci z chorobami wątroby lub przyjmujący inhibitory cytochromu p450 również mają wydłużony okres półtrwania ze względu na zmniejszoną aktywność enzymatyczną;

Ograniczenie spożycia kofeiny zaleca się osobom z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy, chorobą refluksową, osteoporozą, chorobami serca, kobietom ciężarnym i karmiącym piersią.

Poniżej znajduje się tabela z zawartością kofeiny w 100 g wybranych produktów.

Tabela 1. Zawartość kofeiny w wybranych produktach spożywczych.

Nazwa produktumg/100g
Kakao w proszku, niesłodzone230
Espresso z restauracji, napar212
Czekolada gorzka, 60-69% kakao86
Czekolada gorzka, 70-85% kakao80
Kawa parzona40
Kawa rozpuszczalna, napar26
Likier kawowy26
Herbata czarna, napar20
Cukierki z mlecznej czekolady20
Energy drinki, różne rodzaje13-33
Herbata zielona, napar12
Napój typu cola9

Źródło: US Department of Agriculture, Agricultural Research Service, Nutrient Data Laboratory. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 28. Version Current: April 2018. Internet: http://www.ars.usda.gov/ba/bhnrc/ndl

Przykład

Zjadając pasek gorzkiej czekolady, 60-69% (40 g) dostarczymy 34 mg kofeiny. Puszka napoju typu cola (250 ml) to 22,5 mg kofeiny. Wypijając filiżankę parzonej kawy przyjmiemy 80 mg kofeiny, zaś espresso (30 ml) – 64 mg. W sumie daje to nam: 200,5 mg. Jest to połowa dopuszczalnej dziennej dawki dla osoby dorosłej, a także przekroczona już dawka dla kobiety ciężarnej. Choć wydaje się, że dzienną dawkę kofeiny dla osoby dorosłej ciężko jest przekroczyć, to jednak warto mieć na uwadze, że jest to możliwe. Co zrobić? Korzystać z produktów zawierających kofeinę z umiarem i z głową.

Za kolebkę kawy uznawana jest Etiopia. Kawa produkowana jest w tzw. Pasie Kawowym obejmującym: Amerykę Środkową i Południową, Afrykę Środkową, Indie, Indonezję i Nową Gwineę. Najwięcej kawy produkuje się w Brazylii. Na drugim miejscu jest Wietnam, gdzie produkowana jest głównie robusta. Na trzecim miejscu jest Kolumbia, gdzie produkuje się wysokiej jakości arabikę. Ziarna kawy pozyskiwane są z owoców rosnących na wiecznie zielonym drzewie kawowca, które wymaga gorącego, wilgotnego klimatu i żyznej gleby. Owoce dojrzewają około 9 miesięcy i są czerwone. Ziarna kawy pozyskuje się na dwa sposoby:

I sposób – suszenie jagód na słońcu i mechaniczne łuskanie;

II sposób – zgniatanie owocu pomiędzy obracającymi się bębnami i usuwaniu łupinki i miąższu, do czego potrzeba dużych ilości wody. W dalszej kolejności ziarna podaje się fermentacji, po czym po kolejnych przemywaniach wodą ziarna zostają ostatecznie oczyszczone.

Średnio z 4000 sztuk owoców uzyskuje się 1 kg kawy

Uzyskane ziarna poddawane są licznym zabiegom, w tym sortowanie i polerowanie. Po zbiorze surowa kawa może być składowana nawet przez kilka lat (zwykle leżakuje 2 lata). Aby kawie nadać odpowiedni aromat, poddaje się ją prażeniu (paleniu), ale takiej kawy nie można długo przechowywać, dlatego do handlu trafia kawa niepalona. Jakość sensoryczna kawy zależy od temperatury i czasu prażenia. Wyróżnia się: jasny, średni i ciemny stopień palenia kawy. Dla każdej kawy okres minimalnej trwałości ustalany jest przez producenta i liczony od daty palenia (produkcji). Określa on okres gwarantujący zachowanie walorów użytkowych produkowanej kawy na podstawie odpowiednich badań przechowalniczych.

Kawę możemy podzielić ze względu na kraj pochodzenia, ale także w zależności od gatunku botanicznego:

  • Arabica
  • Robusta
  • Liberika
  • Excelsa
  • Arabusta

Na rynku kawa rzadko występuje jako jeden gatunek. Zwykle są to mieszanki kaw. Mieszanie kaw służy uzyskaniu odpowiednich cech sensorycznych: smaku i zapachu. Im wyższy udział kawy gatunku arabica, tym jest ona droższa.

W zależności od sposobu przetworzenia wyróżnia się:

  • Kawę surową – zieloną, czyli surowe ziarna czerwonych jagód kakaowca;
  • Kawę paloną – otrzymaną po upaleniu kawy zielonej;
  • Kawę instant – rozpuszczalną, preparowaną;
  • Kawę dekofeizowaną – pozbawioną kofeiny lub o jej zmniejszonej zawartości;
  • Kawę niskodrażniącą – pozbawioną czynników drażniących*;

*Czynniki drażniące powodują m.in objawy żołądkowo-jelitowe (bóle żołądka, pieczenie przełyku, skurcze jelit, nudności, kolki oraz ucisk w okolicy wątroby i woreczka żółciowego). Czynniki drażniące to grupa związków chemicznych zawartych w ziarnach, woski z zewnętrznych powierzchni ziaren oraz substancje powstałe podczas prażenia.

Kawę można pić na wiele sposobów – espresso, cappuccino, latte, czy americano. Jest bardzo wiele możliwości. Latem doskonale sprawdza się kawa na zimno. W minionym sezonie letnim najbardziej modnymi i popularnymi kawami na zimno były: cold brew, nitro i espresso tonic. Są to dość nietypowe sposoby przyrządzania kawy, ale zyskały wielu miłośników.

Cold brew – bazą tego napoju jest macerowanie świeżo mielonych ziaren kawy w zimnej wodzie przez min. 12h. Cold brew podawany jest na zimno na kostkach lodu. Można go uzupełnić jeszcze mlekiem, syropem czy alkoholem. Napój jest orzeźwiający i pobudzający.

Nitro – jest to kawa z dodatkiem azotu, przygotowana na bazie cold brew.

Espresso tonic – to połączenie kawy i toniku, co stanowi orzeźwiającą kompozycję i jest również coraz bardziej popularne w polskich kawiarniach.

Kawa może dostarcza pewnych ilości wartości odżywczych (Tabela 2). Napar kawy bez żadnych dodatków ma niewiele energii, białka i nie dostarcza tłuszczu ani węglowodanów, za to dostarcza pewnych ilości: wapnia, magnezu, potasu czy folianów. Poza tym kawa charakteryzuje się zawartością polifenoli (kwas chlorogenowy, chinowy i kawowy).

Tabela 2. Wartość odżywcza naparu kawy parzonej.

SKŁADNIKIilość/porcję (250g)% RDA
Energia2.5kcal0.13
Białko0.3g0.56
Tłuszcz0.0g0.00
Węglowodany ogółem0.0g0.00
Sód5.0mg0,33
Potas122.5mg3.50
Wapń5.0mg0.50
Fosfor7.5mg1.07
Magnez7.5mg2.34
Mangan0.1ug5.56
Witamina K0.3mg0.33
Witamina B20.3mg27.27
Witamina B30.5mg3.57
Foliany5.0ug1.25

Źródło: US Department of Agriculture, Agricultural Research Service, Nutrient Data Laboratory. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 28. Version Current: April 2018. Internet: http://www.ars.usda.gov/ba/bhnrc/ndl.

Kawie przypisuje się wiele właściwości zdrowotnych. Istnieją dowody naukowe m. in. na to, że kofeina:

  • może pomóc w leczeniu dysfunkcji motywacyjnych w depresji;
  • w dawce co najmniej 75 mg zwiększa czujność i skupienie;
  • stymuluje układ oddechowy;
  • może wpływać na zmniejszenie występowania zaburzeń neurologicznych, w tym Alzheimera;
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele nowotworów;
  • wspomaga pracę wątroby;
  • poprawia insulino-wrażliwość;

Badań na temat kawy naukowej jest bardzo dużo i cały czas badane są jej właściwości. Na pewno można powiedzieć, że picie umiarkowanych ilości kawy może sprzyjać naszemu zdrowiu. A Ty jaką kawę lubisz pić najbardziej?

Źródła:

  1. Wierzejska R., 2012, Kofeina – powszechny składnik diety i jej wpływ na zdrowie, Rocz Panstw Zakl Hig, 2, 141-147; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22928360
  2. Waszkiewicz-Robak B., 2003, Towaroznawstwo Żywności Przetworzonej: Kawa, Wyd. SGGW;
  3. Evans J, Battisti A. S., 2018, Caffeine, StatPearls Publishing; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519490/
  4. Wikoff D. i wsp., 2017, Systematic review of the potential adverse effects of caffeine consumption in healthy adults, pregnant women, adolescents, and children, Food Chem Toxicol, 109 (Pt 1), 585-648; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28438661
  5. Fukuyama K. i wsp., 2018, Roasted Coffee Reduces β-Amyloid Production by Increasing Proteasomal β-Secretase Degradation in Human Neuroblastoma SH-SY5Y Cells., Mol Nutr Food Res. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30144352
  6. Lopez-Cruz L i wsp., Caffeine and Selective Adenosine Receptor Antagonists as New Therapeutic Tools for the Motivational Symptoms of Depression., 2018, Fronr Pharmacol, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29910727
  7. http://blog.konesso.pl/plantacje-kawy-na-swiecie/
  8. https://www.caffeineinformer.com/the-caffeine-database
  9. https://www.healthline.com/nutrition/coffee-good-or-bad#section13
mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz Wszechnicy Polskiej Szkoły Wyższej na kierunku filologia niemiecka. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.