Skip to main content

Nietolerancja pokarmowa (NP) IgG zależna dotyka coraz większej liczby pacjentów trafiających do gabinetów dietetycznych (więcej o tym, czym jest zjawisko NP pisałam w poprzednim artykule).

Często pacjenci trafiają do nas jako do „ostatniej deski ratunku”, gdy zaczynają podejrzewać, że ich choroba ma silny związek z tym co jedzą. Zdarza się, że na własną rękę zaczynają eliminować pewne pokarmy lub ich grupy ze swojego jadłospisu. Może to przynieść pewne rezultaty, ale często takie działanie jest bardzo czasochłonne. Wielu pacjentów szybko się poddaje i pojawia się u dietetyka. Co może zrobić dietetyk, żeby lepiej pomóc swojemu pacjentowi? Poszerzać swoją wiedzę, np. czytając merytoryczne pozycje literatury.

Książka, która już niebawem pojawi się na rynku dietetycznym jest pozycją zarówno dla specjalisty, jak i dla pacjenta, czyli dla każdego, kto szuka rozwiązania problemów zdrowotnych. Dzięki niej, poznasz nowe oblicze nietolerancji pokarmowej jako czynnika chorobotwórczego i dowiesz się, jak przełomowa w terapii może być wiedza o nietolerancji pokarmowej. Przekonasz się, że zdrowa żywość nie dla każdego znaczy to samo.

Jeśli zdarzyło ci się już pracować z pacjentem z nietolerancją pokarmową lub robisz to regularnie ta lektura jest zdecydowanie dla ciebie. W prosty, przejrzysty a zarazem profesjonalny sposób opisuje, porządkuje i uzupełnia wiedzę dotyczącą nietolerancji na pokarmy, pomaga zrozumieć zależność pomiędzy NP, stanem zapalnym i powstawaniem wielu chorób – książka da ci możliwość poznania doświadczeń najlepszych specjalistów w dziedzinie nietolerancji pokarmowej i medycyny żywienia.

Jeśli jesteś specjalistą, który nigdy nie pracował z dietami eliminacyjnymi opartymi o diagnostykę NP zależnej od przeciwciał IgG – być może dzięki tej pozycji spojrzysz od innej strony na swoich pacjentów i ich problemy, zachęcisz ich do wykonania spersonalizowanej diagnostyki i sprawisz, że stan ich zdrowia ulegnie zmianie!

Książka ta jest zbiorem doświadczeń, przypadków pacjentów, a w jej tworzeniu brało udział 14 autorów, którymi są: lekarze, dietetycy oraz naukowcy. Dodatkowym atutem tej pozycji jest rozdział stworzony przez blogerkę kulinarną, który obfituje w przepisy pozbawione najczęściej występujących alergenów. Autorzy książki poruszają  tematy związane z chorobami autoimmunologicznymi, takimi jak: choroba Hashimoto, reumatologiczne zapalenie stawów (RZS), autyzm, insulinooporność czy problemy z płodnością.

Dokładny opis rozdziałów zamieszczam poniżej:

Rozdział I
Nadwrażliwość pokarmowa IgG-zależna: fenomen, czy epifenomen medyczny?
mgr Karolina Karabin

Rozdział II
Objawy alergiczne u dzieci. Nietolerancja pokarmowa, czy „klasyczna” alergia?
mgr Dorota Dębogórska

Rozdział III
Autyzm zaczyna się od jelita.
dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska

Rozdział IV
Rola antygenów pokarmowych w zespole jelita nadwrażliwego.
mgr Paulina Konrad, dr n. med. Aleksandra Błońska,
prof. dr hab. n. med. Jan Chojnacki

Rozdział V
Nadwrażliwość pokarmowa IgG-zależna w aspekcie wpływu na przebieg nieswoistych zapaleń jelit.
dr hab. n. med. Dorota Waśko-Czopnik

Rozdział VI
Dieta eliminacyjna w chorobie uchyłkowej jelita grubego.
dr n. med. Sylwia Naliwajko

Rozdział VII
Choroba Hashimoto – tajemnicza podróż od jelit do tarczycy.
mgr Dominika Gier

Rozdział VIII
Wpływ nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej na płodność.
mgr Anna Dziuba-Marzec

Rozdział IX
Nadwrażliwość pokarmowa IgG-zależna w zaburzeniach gospodarki węglowodanowej.
lek. Barbara Cieślak-Gałązka

Rozdział X
Nadwrażliwość pokarmowa IgG-zależna w reumatoidalnym zapaleniu stawów.
dr. n. med. Edyta-Biernat Kałuża, mgr Katarzyna Kałaska, lek. Barbara Cieślak-Gałązka

Rozdział XI
Nadwrażliwość pokarmowa IgG-zależna – co dalej? Praktyczne wskazówki.
mgr Marta Grabowska-Szymańska

Rozdział XII
Gotuj bez nietolerancji.
Katarzyna Wojnowska

Takiej książki jeszcze nie było – dowiedz się dlaczego nietolerancja pokarmowa jest fenomenem medycznym. Przedsprzedaż dostępna już na stronie:

https://cambridge-diagnostics.pl/produkt/ksiazka-kompendium-nietolerancji-pokarmowej-kiedy-jedzenie-szkodzi/

Joanna Łukasiak-Chełstowska

mgr Joanna Łukasiak – absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiej w Warszawie, dietetyk w zespole Poradni Nietolerancji Pokarmowej Cambridge Diagnostics, Product Menager programu Aliant, trener personalny. Jej praca magisterska poruszała wątek żywienia i suplementacji wśród trenerów personalnych ze względów na wykonywany zawód jak i zamiłowanie do treningu siłowego. Wolne chwila spędza głównie aktywnie, trenując na siłowni, ale czasami lubi odpocząć przy dobrej książce.