Skip to main content
Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Konferencja Zaburzenia Odżywiania u Dzieci

By 8 lipca 201923 marca, 2022konferencja, Wydarzenia

Konferencja tematyką obejmuje wielopoziomowe podejście do zaburzeń odżywiania u dzieci. Zgłębimy tematy związane z wybiórczością pokarmową, opowiemy o różnicach między neofobią żywieniową a ARFID, zespołem Pica, toksynami w jedzeniu, zaburzeniami wchłaniania jelit oraz mikrobiotą.

Przyjrzymy się intraoralnym nadwrażliwościom sensorycznym, problemom trawiennym, aktywowanym przez zaburzenia funkcji układu przedsionkowego oraz posłuchamy, jak niezintegrowane odruchy mogą wpływać na przyjmowanie pokarmów przez dzieci.

Poszukiwania odpowiedzi dotyczących trudności w odżywianiu rozpoczniemy od poznania genetycznego dziedzictwa preferencji żywieniowych. Przeanalizujemy uwarunkowania anatomiczne i fizjologiczne kompleksu orofacjalnego, poruszymy zagadnienia dotyczące zaburzeń odżywiania w niemowlęctwie i wczesnym dzieciństwie.

Porozmawiamy o dziecięcym refluksie, nadwrażliwościach, nietolerancjach i alergiach pokarmowych oraz enzymach trawiennych. Dowiemy się, jaki związek z trudnościami odżywiania ma integracja nerwów czaszkowych.

Omówimy zależności odżywiania z hormonami i ich wpływem na procesy neuroprzekaźnictwa, a w konsekwencji na zachowanie dzieci.

Zainteresujemy się najbliższym otoczeniem dzieci. Zaglądniemy do dziecięcej piaskownicy, w której „przyjaciele” pasożyty wiodą prym.

Prelegenci wskażą drogę diagnostyczną i terapeutyczną, która przyśpieszy poszukiwania w wybranych obszarach.

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.