1. Dieta i aktywność fizyczna jako element zdrowego trybu życia
– moda na „bycie fit” jako forma presji
– wysiłek fizyczny a żywieniowe potrzeby kobiecego organizmu
– skutki źle zbilansowanej diety,
– przykłady źle zbilansowanej diety (dieta fitnessowa),
– co może zdziałać dobra dieta?
2. Czy dieta ma płeć?
– płeć jako czynnik różnicujący postępowanie żywieniowe,
– dymorfizm płciowy” diety: uwarunkowania społeczne i kulturowe,
– metabolizm substratów energetycznych warunkowany płcią,
– czy istnieją różnice w zapotrzebowaniu na składniki odżywcze pomiędzy kobietą i mężczyzną?
3. Dieta kobiety aktywnej
– potrzeby energetyczne kobiecego organizmu
– czym jest przemiana materii?
– jak obliczyć zapotrzebowanie energetyczne dla aktywnych kobiet?
– jakie czynniki mogą rzutować na potrzeby energetyczne?
4. Indywidualizacja diety w teorii i praktyce
– priorytety kobiet aktywnych fizycznie
– wywiad żywieniowy: klucz do indywidualnie dopasowanej diety
– jak dopasować dietę do indywidualnych potrzeb i możliwości?
– dieta a cykl menstruacyjny
5. Newralgiczne składniki pokarmowe w diecie kobiet aktywnych
*Paradoks żelaza
– zapotrzebowanie warunkowane płcią
– produkty zasobne w żelazo
Autor: Wioleta Stefaniak
mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Aliant, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, gotuje i spaceruje.