Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby występuje, kiedy zbyt dużo tłuszczu gromadzi się w wątrobie. Wiele osób nie ma objawów choroby, a może ona prowadzić do problemów sercowo-naczyniowych i cukrzycy typu 2. Ponadto wątroba może bliznowacieć i nie działać prawidłowo, powodując poważne kłopoty zdrowotne, jeśli problem stłuszczenia wątroby nie zostanie rozwiązany.
Głównym czynnikiem ryzyka stłuszczenia wątroby jest otyłość. Stłuszczenie wątroby mogą rozwinąć także niektórzy ludzie z nadwagą, ale nie wszyscy. Grupa naukowców z Europy opracowała badanie przekarmienia, aby sprawdzić, czy rodzaj spożywanego tłuszczu, wpływa na ilość tłuszczu gromadzącego się w wątrobie.
Trzydziestu ośmiu ochotników z nadwagą podzielono na trzy różne grupy. Oprócz pokarmów, które normalnie jedli każdego dnia, spożywali przez 3 tygodnie 4200 kJ (1000 kcal) ekstra. Uczestnicy otrzymywali dodatkowe produkty od badaczy oraz byli dokładnie monitorowani.
- Pierwsza grupa otrzymywała dodatkową porcję kalorii w postaci tłuszczów głównie nasyconych, w tym: olej kokosowy, masło i ser pleśniowy;
- Druga grupa otrzymywała głównie tłuszcze nienasycone, w tym: oliwę z oliwek, pestki, orzechy pekan i trochę masła (20 g);
- Grupa trzecia otrzymywała dodatkową energię z naturalnie występujących i dodanych cukrów w sokach owocowych, napojach słodzonych cukrem i cukierkach;
Ilość tłuszczu w wątrobie wzrosła, niezależnie od tego, jakie pokarmy stanowiły nadmiar energii ( zawierające tłuszcze nasycone, nienasycone czy cukry). Jednak, to dieta bogata w nasycone kwasy tłuszczowe, spowodowała odłożenie się największej ilości tłuszczu wątrobowego, w porównaniu z innymi dietami oraz spowodowała zwiększoną oporność na insulinę, co prowadzi do rozwoju cukrzycy typu 2.
Podsumowując, naukowcy zalecają, aby osoby cierpiące na stłuszczenie wątroby, unikały pokarmów bogatych w tłuszcze nasycone, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Więcej:
Źródło:
Autor: Wioleta Stefaniak
mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Aliant, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, gotuje i spaceruje.