Skip to main content
Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Kultura uzdrowiskowa w Europie: Tradycje i perspektywy rozwoju kultury uzdrowiskowej w Iwoniczu Zdroju i okolicach

By 24 kwietnia 201723 marca, 2022konferencja, Wydarzenia, wykład
Jeden dzień obrad chcemy poświęcić tradycjom uzdrowiskowym Iwonicza Zdroju, a drugi dzień będzie poświęconym tematyce związanej z kulturą uzdrowiskową. Zapraszamy do przygotowania referatów na podane niżej tematy:
1. Historia i współczesność lecznictwa uzdrowiskowego w Iwoniczu Zdroju. Analiza czynników, które spowodowały, że uzdrowisko z powodzeniem kontynuuje swoją działalność.
2. Infrastruktura kulturowa uzdrowiska Iwonicz Zdrój – historia i współczesność. Architektura, plan zagospodarowania przestrzennego, park uzdrowiskowy itp.
3. Oferta kulturalna uzdrowiska Iwonicz Zdrój – historia i współczesność (muzyka, teatr, czytelnictwo, imprezy stałe, imprezy okazjonalne).
4. Oferta turystyczna (wycieczki krajowe i zagraniczne) dostępna dla gości uzdrowiska Iwonicz Zdrój. Historia i współczesność.
5. Możliwości rehabilitacji i rekreacji ruchowej w Iwoniczu Zdroju – oznaczone trasy spacerowe, ścieżki rowerowe, baseny kryte ogólnodostępne, baseny otwarte, itp. Historia i współczesność.
6.Sylwetki lekarzy polskich, zasłużonych dla prowadzenia badań nad lecznictwem uzdrowiskowym w XIX i XX w. Ujęcie biograficzne i bibliograficzne (wykaz najważniejszych publikacji).
7. Ośrodki Naukowo-Badawcze polskich Akademii Medycznych funkcjonujące w polskich uzdrowiskach w latach 1950-1997. Omówienie ich historii, przyczyn ich powstania, dorobku naukowego i przyczyn i przebiegu likwidacji
8.Varia
mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.