Skip to main content
Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Żywienie, a kontuzje w sporcie

By 2 marca 201823 marca, 2022szkolenie, Wydarzenia

Szkolenie przeznaczone jest dla osób zainteresowanych tematyką żywieniowego podejścia do problematyki kontuzji w sporcie, m. in.: dietetyków, fizjoterapeutów, rehabilitantów, zawodników. Podczas szkolenia dowiesz się w jaki sposób za pomocą żywienia wspierać proces leczenia zawodników w okresie kontuzji oraz czy samo żywienie może spełniać funkcje w prewencyjną.

Poruszymy także kwestie suplementacji. Porównamy skład komercyjnych preparatów na stawy oraz zweryfikujemy czy deklaracje producentów mają cokolwiek wspólnego z aktualnym stanem literatury naukowej.

Uwzględnimy kluczowe elementy w diecie i suplementacji wśród sportowców, m. in. sportów uderzanych (boks, MMA, taekwondo, karate) czy zespołowych gier zespołowych charakteryzujących się zwiększoną urazowością (piłka ręczna, piłka nożna, koszykówka, hokej). W programie odniesiemy się również do profilaktyki i leczenia tkanek miękkich (lekka atletyka, triathlon, gimnastyka).

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.