Wskazania do leczenia żywieniowego. Metody oceny stanu odżywienia.
Leczenie żywieniowe drogą przewodu pokarmowego
Przegląd diet stosowanych w leczeniu żywieniowym
Żywienie pozajelitowe niemowląt i dzieci starszych
Leczenie żywieniowe w przewlekłych chorobach neurologicznych
Leczenie żywieniowe w chorobach onkologicznych
Leczenie żywieniowe w intensywnej terapii
Leczenie żywieniowe w neonatologii
Centralne dojścia żylne: rodzaj, sprzęt, opieka, problemy techniczne
Powikłania leczenia żywieniowego
Powikłania niedożywienia
Dyskusja, pytania
WARSZTATY – analiza przypadków klinicznych
Żywienie pozajelitowe
Żywienie dojelitowe
Autor: Wioleta Stefaniak
mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Aliant, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, gotuje i spaceruje.