Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Polityka prywatności i plików cookies

Dzień dobry!

Jeżeli tutaj trafiłeś/trafiłaś, to niezawodny znak, że cenisz swoją prywatność. Doskonale to rozumiemy, dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie ten dokument, w którym znajdziesz zasady przetwarzania danych osobowych oraz wykorzystywania plików cookies w związku z korzystaniem ze strony internetowej https://aliant.com.pl

Informacja formalna na początek – administratorem strony jest Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774.

W razie jakichkolwiek wątpliwości związanych z polityką prywatności, w każdej chwili możesz skontaktować się z nami, wysyłając wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu

Skrócona wersja – najważniejsze informacje

Dbamy o Twoją prywatność, ale również o Twój czas. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie skróconą wersję najważniejszych zasad związanych z ochroną prywatności.

  • Kontaktując się z nami, przekazujesz nam swoje dane osobowe, a my gwarantujemy Ci, że Twoje dane pozostaną poufne, bezpieczne i nie zostaną udostępnione jakimkolwiek podmiotom trzecim bez Twojej wyraźnej zgody.
  • Powierzamy przetwarzanie danych osobowych tylko zaufanym partnerom oraz sprawdzonym i zaufanym podmiotom świadczącym usługi związane z przetwarzaniem danych osobowych.
  • Korzystamy z narzędzi analitycznych Google Analytics, które zbierają informacje na temat Twoich odwiedzin strony, takie jak podstrony, które wyświetliłeś, czas, jaki spędziłeś na stronie czy przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami. W tym celu wykorzystywane są pliki cookies firmy Google LLC dotyczące usługi Google Analytics. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.
  • Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Jeżeli powyższe informacje nie są dla Ciebie wystarczające, poniżej znajdziesz dalej idące szczegóły.

Dane osobowe

Administratorem Twoich danych osobowych w rozumieniu przepisów o ochronie danych osobowych jest  Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774

Cele, podstawy prawne oraz okres przetwarzania danych osobowych wskazane są odrębnie w stosunku do każdego celu przetwarzania danych (patrz: opis poszczególnych celów przetwarzania danych osobowych poniżej).

Uprawnienia. RODO przyznaje Ci następujące potencjalne uprawnienia związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:

1) prawo dostępu do danych osobowych,
2)prawo do sprostowania danych osobowych,
3) prawo do usunięcia danych osobowych,
4)prawo do ograniczenia przetwarzania danych osobowych,
5)prawo do wniesienia sprzeciwu co do przetwarzania danych osobowych,
6) prawo do przenoszenia danych,
7)prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego,
8)prawo do odwołania zgody na przetwarzanie danych osobowych, jeżeli takową zgodę wyraziłeś.

Zasady związane z realizacją wskazanych uprawnień zostały opisane szczegółowo w art. 16 – 21 RODO. Zachęcamy do zapoznania się z tymi przepisami. Ze swojej strony uważamy za potrzebne wyjaśnić Ci, że wskazane powyżej uprawnienia nie są bezwzględne i nie będą przysługiwać Ci w stosunku do wszystkich czynności przetwarzania Twoich danych osobowych. Dla Twojej wygody dołożyliśmy starań, by w ramach opisu poszczególnych operacji przetwarzania danych osobowych wskazać na przysługujące Ci w ramach tych operacji uprawnienia.

Podkreślamy, że jedno z uprawnień wskazanych powyżej przysługuje Ci zawsze - jeżeli uznasz, że przy przetwarzaniu Twoich danych osobowych dopuściliśmy się naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych, masz możliwość wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

Zawsze możesz również zwrócić się do nas z żądaniem udostępnienia Ci informacji o tym, jakie dane na Twój temat posiadamy oraz w jakich celach je przetwarzamy. Wystarczy, że wyślesz wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu. Dołożyliśmy jednak wszelkich starań, by interesujące Cię informacje zostały wyczerpująco przedstawione w niniejszej polityce prywatności. Podany powyżej adres e-mail możesz wykorzystać również w razie jakichkolwiek pytań związanych z przetwarzaniem Twoich danych osobowych.

Bezpieczeństwo. Gwarantujemy Ci poufność wszelkich przekazanych nam danych osobowych. Zapewniamy podjęcie wszelkich środków bezpieczeństwa i ochrony danych osobowych wymaganych przez przepisy o ochronie danych osobowych. Dane osobowe są gromadzone z należytą starannością i odpowiednio chronione przed dostępem do nich przez osoby do tego nieupoważnione.

Wykaz powierzeń. Powierzamy przetwarzanie danych osobowych następującym podmiotom:

  1. Cambridge Diagnostics Sp. z o. o – zaufany partner (dystrybutor naszego oprogramowania komputerowego) - w celu udzielenia odpowiedzi na zapytanie lub przedłożenie oferty, o ile było takie zapytanie, usługi w zakresie sprzedaży licencji oprogramowania Aliant, zarządzania licencjami oprogramowania Aliant oraz wsparcie użytkowników oprogramowania Aliant

Wszystkie podmioty, którym powierzamy przetwarzanie danych osobowych gwarantują stosowanie odpowiednich środków ochrony i bezpieczeństwa danych osobowych wymaganych przez przepisy prawa.

Cele i czynności przetwarzania

Kontakt e-mailowy. Kontaktując się z nami za pośrednictwem poczty elektronicznej, w tym również przesyłając zapytanie poprzez formularz kontaktowy, w sposób naturalny przekazujesz nam swój adres e-mail jako adres nadawcy wiadomości. Ponadto, w treści wiadomości możesz zawrzeć również inne dane osobowe.

Twoje dane są w tym przypadku przetwarzane w celu kontaktu z Tobą, a podstawą przetwarzania jest art. 6 ust. 1 lit. a RODO, czyli Twoja zgoda wynikające z zainicjowania z nami kontaktu. Podstawą prawną przetwarzania po zakończeniu kontaktu jest usprawiedliwiony cel w postaci archiwizacji korespondencji na potrzeby wewnętrzne (art. 6 ust. 1 lit. c RODO).

Treść korespondencji może podlegać archiwizacji i nie jesteśmy w stanie jednoznacznie określić, kiedy zostanie usunięta. Masz prawo do domagania się przedstawienia historii korespondencji, jaką z nami prowadziłeś (jeżeli podlegała archiwizacji), jak również domagać się jej usunięcia, chyba że jej archiwizacja jest uzasadniona z uwagi na nasze nadrzędne interesy, np. obrona przed potencjalnymi roszczeniami z Twojej strony.

Pliki cookies i inne technologie śledzące

Nasza strona, podobnie jak niemal wszystkie inne strony internetowe, wykorzystuje pliki cookies, by zapewnić Ci najlepsze doświadczenia związane z korzystaniem z niej.

Cookies to niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez nasz system teleinformatyczny.

Korzystamy wyłącznie z cookies podmiotów trzecich.

Więcej szczegółów znajdziesz poniżej.

Zgoda na cookies. Podczas pierwszej wizyty na stronie wyświetlana jest Ci informacja na temat stosowania plików cookies wraz z pytaniem o zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Zawsze możesz zmienić ustawienia cookies z poziomu swojej przeglądarki albo w ogóle usunąć pliki cookies. Pamiętaj jednak, że wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony, jak również z wielu innych stron internetowych, które stosują cookies.

Cookies podmiotów trzecich. Nasza strona, podobnie jak większość współczesnych stron internetowych, wykorzystuje funkcje zapewniane przez podmioty trzecie, co wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies pochodzących od podmiotów trzecich. Wykorzystanie tego rodzaju plików cookies zostało opisane poniżej.

Analiza i statystyka. Wykorzystujemy cookies do śledzenia statystyk strony, takich jak liczba osób odwiedzających, rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony, czas spędzony na stronie, odwiedzone podstrony etc. Korzystamy w tym zakresie z Google Analytics, co wiąże się z wykorzystaniem plików cookies firmy Google LLC. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.

Narzędzia społecznościowe. Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Logi serwera

Korzystanie ze strony wiąże się z przesyłaniem zapytań do serwera, na którym przechowywana jest strona. Każde zapytanie skierowane do serwera zapisywane jest w logach serwera.

Logi obejmują m.in. Twój adres IP, datę i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz. Logi zapisywane i przechowywane są na serwerze.

Dane zapisane w logach serwera nie są kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane przez nas w celu Twojej identyfikacji.

Logi serwera stanowią wyłącznie materiał pomocniczy służący do administrowania stroną, a ich zawartość nie jest ujawniana nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem.

Dietetyczka Nicole Senior zastanawia się nad znalezieniem złotego środka dla zdrowia i jedzenia mięsa. Tak naprawdę możemy żyć długo i zdrowo, nie jedząc tego, co jedzono wiele milionów lat temu. Z drugiej strony mięso jest ważną częścią żywności. Dostarcza człowiekowi niezbędnych składników odżywczych, które są trudniejsze do zapewnienia z samych pokarmów roślinnych.

Czerwone mięso jest bogate w żelazo niezbędne dla krwi, cynk dla odporności oraz witaminę B12 dla DNA i  podziału komórek. Oczywiście są wegetarianie, którzy żyją na diecie bezmięsnej. Ale są też tacy, którzy nie przyjmują suplementów, aby uzupełnić niedobory. W niektórych biednych krajach, gdzie ludzie  jedzą mało mięsa, niedokrwistość z niedoboru żelaza jest jedną z  najczęstszych chorób wieku dziecięcego. Mięso stwarza też etyczne pytania dotyczące środowiska – czerwone mięso ma najwyższy ślad węglowy – i dobrostan zwierząt.

To prawda, że zwierzęta gospodarskie przyczyniają się do problemów środowiskowych. Argument przeciwko mięsu, dotyczący środowiska, został nasycony emocjami i ideologią. Czy w ogóle powinniśmy jeść mięso? Weganizm się rozrasta, a ekstremiści tego ruchu przyjęli podejście bojowe.  Zdarza się, że wkraczają do farm i powodują szkody.

Obraz sytuacji zniekształca również nadmierne spożycia mięsa w niektórych bogatych krajach oraz szkodliwe dla środowiska skutki hodowli przemysłowej. Ogromnej skali komercjalizacja produkcji zwierzęcej, w której zwierzęta stają się jednostką na linii produkcyjnej. Do tego skandale, np. w Australii związany z okrutnymi metodami eksportu i uboju bydła i owiec czy końmi wyścigowymi, których termin przydatności minął. Dla wielu ludzi sposób, w jaki traktowane są zwierzęta gospodarskie, jest nie do przyjęcia i wymaga się wyższych standardów moralnych.

W pewnym sensie mięso oferuje prostszą drogę do spełnienia zapotrzebowania na pewne składniki. Z drugiej strony do lekkomyślnego i niekompetentnego gotowania. Jedzenie roślin wymaga większej staranności zarówno w zakresie składników odżywczych, jak i smaku. Stopień trudności diety bezmięsnej jest znacznie wyższy niż diety standardowej. Może, zamiast śledzić cały wegański, marketingowy szum, po prostu musimy bardziej zwracać uwagę na naszą dietę? Nie wszystkie produkty wegańskie są zdrowe. Możemy np. zmniejszyć ilość spożywanych ubogich w składniki odżywcze, wysoko przetworzonych produktów spożywczych. Nauczmy się uprawiać i przygotowywać własne jedzenie. Kupujmy tylko to, co jesteśmy w stanie zjeść i nie wyrzucać jedzenia do kosza. To marnuje zasoby, które zostały przeznaczone na jego produkcję i produkuje gaz cieplarniany na wysypiskach śmieci.

Pytanie o to, ile mięsa możemy jeść, aby nadal dbać o nasze zdrowie i środowisko jest przedmiotem gorących dyskusji. Zależy też od wielu czynników: regionu, klimatu, metody produkcji, zużycia ziemi i wody, rodzaju paszy, genetyki zwierząt, gospodarki odpadami, wydajności łańcucha dostaw, transportu i marnotrawstwa.

Raport “EAT-Lancet” Komisji ds. Żywności, Planety, Diety i Zdrowia opublikowany w lutym 2019 r. przyjął globalne podejście, którego celem było uwzględnienie potrzeb żywieniowych i limitów środowiskowych w diecie planetarnej. Jest to dieta roślinna z 14 g dziennie wołowiny/jagnięciny/wieprzowiny (98 g/ tydzień), z zakresem 0-28 g/ dzień, 29 g drobiu dziennie (203 g / tydzień), 28 g ryb dziennie (196 g/ tydzień) i 13 g jaja dziennie (około 2 jaja / tydzień). Ten raport w równym stopniu spotkał się zarówno z gratulacjami, jak i z krytyką. Najostrzejsza krytyka dotyczyła ilości mięsa, które jest mniej niż wcześniej proponowane pod względem zrównoważenia środowiskowego i mniej niż obecnie zalecane w wytycznych dietetycznych. Będziemy czekać aż reszta świata przyjmie te zalecenia.

Podczas gdy hodowla na farmach o wysokiej intensywności, gdzie przekarmia się zwierzęta, jest postrzegana jako nie do przyjęcia dla większości zarówno ze względów środowiskowych, jak i etycznych, rolnicza historia produkcji mięsa nie jest wcale taka zła. Na przykład w Australii większość bydła i owiec jest karmionych trawą na terenach nienadających się do uprawy. Zintegrowane rolnictwo jest lepszym i bardziej zrównoważonym krokiem naprzód, a podejście to obejmuje mieszanie zwierząt i roślin w tym samym gospodarstwie, aby zapewnić maksymalną wydajność dzięki cyklowi składników pokarmowych i minimalnemu zanieczyszczeniu środowiska.

Nierealne jest myślenie, że wszyscy przestaną jeść mięso, aby uratować środowisko lub “być życzliwym” dla zwierząt, jednak możemy produkować mięso w sposób bardziej zrównoważony i etyczny oraz możemy jeść mniej mięsa, aby zminimalizować nasz wpływ na środowisko. Nie musisz usuwać mięsa z talerza, po prostu zmniejsz jego ilość, aby było ono smacznym dodatkiem, a nie głównym pożywieniem. My obywatele-zjadacze możemy pomóc, zjadając mięso “od nosa do ogona” (nie tylko ulubione kawałki) i nie marnując żadnego kawałka, ponieważ wyrzucanie mięsnych resztek do kosza po prostu jest zniewagą (marnuje i tak już znacznie poniesione koszty przez środowisko podczas jego przetwarzania).

Były australijski krytyk kulinarny Matthew Evans, mówi, że będziemy musieli zapłacić więcej za mięso, które spełnia nasze wyższe oczekiwania moralne: “Najprostszym sposobem na lepszy wpływ na zwierzęta, ziemię, rolnika jest być może rzadziej jeść mięso, ale wydawać na to więcej.” I pamiętajmy, że jedzenie mniejszej ilości czerwonego mięsa nie jest trudne. Istnieją ryby (kurczak) i wieprzowina z mniejszym śladem węglowym, a także dobre roślinne źródła białka, których powinniśmy jeść więcej. Kiedy ludzie będą jeść mniej mięsa, to producenci zacznął  stosować mniej intensywne, łagodniejsze i bardziej zrównoważone metody produkcji żywności zwierzęcej. Zwiększą też zrównoważoną produkcję żywności roślinnej, aby zaspokoić popyt.

Mięso jest ważne z punktu widzenia wartości odżywczej, ale w bogatych krajach powinniśmy jeść go mniej. Musimy skupić się na hodowli zwierząt (i upraw) w sposób bardziej zrównoważony i przy minimalnym wpływie na środowisko.

Zdeklarowani mięsożercy i weganie są skrajnymi przypadkami, podczas gdy zdrowie często znajduje się w szczęśliwym środku. Gdybyśmy jedli zgodnie z rekomendacjami, zarówno nasze zdrowie, jak i naszej planety oraz wszystkich ludzi mogłoby ulec poprawie!

Więcej:

Źródło: http://ginews.blogspot.com/2020/01/

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.