Plan szkolenia:
- Wprowadzenie do tematu, czyli dlaczego mikrobiota jelit jest taka ważna?
- Kształtowanie mikrobioty jelitowej człowieka – od noworodka do późnej starości.
- Zmiany mikrobioty w różnych jednostkach chorobowych:
- Otyłość, nadwaga,
- Cukrzyca t.II,
- Biegunki i zaparcia, zespół jelita nadwrażliwego,
- Alergie pokarmowe,
- AZS,
- Choroby neurodegeneracyjne,
- Autyzm,
- Depresja,
- Choroby autoimmunizacyjne (Hashimoto, IBD, RZS),
- Inne stany.
- Diagnostyka mikroflory jelitowej: od testu buraczkowego do Real-time PCR.
- Jak dieta wpływa na poprawę funkcjonowania mikrobioty jelitowej?
- Zalecenia dietetyczne w przypadkach zaburzeń bariery jelitowej.
- Kiedy sama dieta nie wystarczy… Probiotyki – jakie wybierać? Przegląd dostępnych na rynku preparatów.
- Opis przypadków – część warsztatowa.
Autor: Wioleta Stefaniak
mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Aliant, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, gotuje i spaceruje.