Skip to main content
Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Mikrobiota jelit w gabinecie dietetyka

By 8 maja 201723 marca, 2022szkolenie, warsztat, Wydarzenia, wykład

Plan szkolenia:

  1. Wprowadzenie do tematu, czyli dlaczego mikrobiota jelit jest taka ważna?
  2. Kształtowanie mikrobioty jelitowej człowieka – od noworodka do późnej starości.
  3. Zmiany mikrobioty w różnych jednostkach chorobowych:
    • Otyłość, nadwaga,
    • Cukrzyca t.II,
    • Biegunki i zaparcia, zespół jelita nadwrażliwego,
    • Alergie pokarmowe,
    • AZS,
    • Choroby neurodegeneracyjne,
    • Autyzm,
    • Depresja,
    • Choroby autoimmunizacyjne (Hashimoto, IBD, RZS),
    • Inne stany.
  4. Diagnostyka mikroflory jelitowej: od testu buraczkowego do Real-time PCR.
  5. Jak dieta wpływa na poprawę funkcjonowania mikrobioty jelitowej?
  6. Zalecenia dietetyczne w przypadkach zaburzeń bariery jelitowej.
  7. Kiedy sama dieta nie wystarczy… Probiotyki – jakie wybierać? Przegląd dostępnych na rynku preparatów.
  8. Opis przypadków – część warsztatowa.
mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.