Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Polityka prywatności i plików cookies

Dzień dobry!

Jeżeli tutaj trafiłeś/trafiłaś, to niezawodny znak, że cenisz swoją prywatność. Doskonale to rozumiemy, dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie ten dokument, w którym znajdziesz zasady przetwarzania danych osobowych oraz wykorzystywania plików cookies w związku z korzystaniem ze strony internetowej https://aliant.com.pl

Informacja formalna na początek – administratorem strony jest Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774.

W razie jakichkolwiek wątpliwości związanych z polityką prywatności, w każdej chwili możesz skontaktować się z nami, wysyłając wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu

Skrócona wersja – najważniejsze informacje

Dbamy o Twoją prywatność, ale również o Twój czas. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie skróconą wersję najważniejszych zasad związanych z ochroną prywatności.

  • Kontaktując się z nami, przekazujesz nam swoje dane osobowe, a my gwarantujemy Ci, że Twoje dane pozostaną poufne, bezpieczne i nie zostaną udostępnione jakimkolwiek podmiotom trzecim bez Twojej wyraźnej zgody.
  • Powierzamy przetwarzanie danych osobowych tylko zaufanym partnerom oraz sprawdzonym i zaufanym podmiotom świadczącym usługi związane z przetwarzaniem danych osobowych.
  • Korzystamy z narzędzi analitycznych Google Analytics, które zbierają informacje na temat Twoich odwiedzin strony, takie jak podstrony, które wyświetliłeś, czas, jaki spędziłeś na stronie czy przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami. W tym celu wykorzystywane są pliki cookies firmy Google LLC dotyczące usługi Google Analytics. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.
  • Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Jeżeli powyższe informacje nie są dla Ciebie wystarczające, poniżej znajdziesz dalej idące szczegóły.

Dane osobowe

Administratorem Twoich danych osobowych w rozumieniu przepisów o ochronie danych osobowych jest  Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774

Cele, podstawy prawne oraz okres przetwarzania danych osobowych wskazane są odrębnie w stosunku do każdego celu przetwarzania danych (patrz: opis poszczególnych celów przetwarzania danych osobowych poniżej).

Uprawnienia. RODO przyznaje Ci następujące potencjalne uprawnienia związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:

1) prawo dostępu do danych osobowych,
2)prawo do sprostowania danych osobowych,
3) prawo do usunięcia danych osobowych,
4)prawo do ograniczenia przetwarzania danych osobowych,
5)prawo do wniesienia sprzeciwu co do przetwarzania danych osobowych,
6) prawo do przenoszenia danych,
7)prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego,
8)prawo do odwołania zgody na przetwarzanie danych osobowych, jeżeli takową zgodę wyraziłeś.

Zasady związane z realizacją wskazanych uprawnień zostały opisane szczegółowo w art. 16 – 21 RODO. Zachęcamy do zapoznania się z tymi przepisami. Ze swojej strony uważamy za potrzebne wyjaśnić Ci, że wskazane powyżej uprawnienia nie są bezwzględne i nie będą przysługiwać Ci w stosunku do wszystkich czynności przetwarzania Twoich danych osobowych. Dla Twojej wygody dołożyliśmy starań, by w ramach opisu poszczególnych operacji przetwarzania danych osobowych wskazać na przysługujące Ci w ramach tych operacji uprawnienia.

Podkreślamy, że jedno z uprawnień wskazanych powyżej przysługuje Ci zawsze - jeżeli uznasz, że przy przetwarzaniu Twoich danych osobowych dopuściliśmy się naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych, masz możliwość wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

Zawsze możesz również zwrócić się do nas z żądaniem udostępnienia Ci informacji o tym, jakie dane na Twój temat posiadamy oraz w jakich celach je przetwarzamy. Wystarczy, że wyślesz wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu. Dołożyliśmy jednak wszelkich starań, by interesujące Cię informacje zostały wyczerpująco przedstawione w niniejszej polityce prywatności. Podany powyżej adres e-mail możesz wykorzystać również w razie jakichkolwiek pytań związanych z przetwarzaniem Twoich danych osobowych.

Bezpieczeństwo. Gwarantujemy Ci poufność wszelkich przekazanych nam danych osobowych. Zapewniamy podjęcie wszelkich środków bezpieczeństwa i ochrony danych osobowych wymaganych przez przepisy o ochronie danych osobowych. Dane osobowe są gromadzone z należytą starannością i odpowiednio chronione przed dostępem do nich przez osoby do tego nieupoważnione.

Wykaz powierzeń. Powierzamy przetwarzanie danych osobowych następującym podmiotom:

  1. Cambridge Diagnostics Sp. z o. o – zaufany partner (dystrybutor naszego oprogramowania komputerowego) - w celu udzielenia odpowiedzi na zapytanie lub przedłożenie oferty, o ile było takie zapytanie, usługi w zakresie sprzedaży licencji oprogramowania Aliant, zarządzania licencjami oprogramowania Aliant oraz wsparcie użytkowników oprogramowania Aliant

Wszystkie podmioty, którym powierzamy przetwarzanie danych osobowych gwarantują stosowanie odpowiednich środków ochrony i bezpieczeństwa danych osobowych wymaganych przez przepisy prawa.

Cele i czynności przetwarzania

Kontakt e-mailowy. Kontaktując się z nami za pośrednictwem poczty elektronicznej, w tym również przesyłając zapytanie poprzez formularz kontaktowy, w sposób naturalny przekazujesz nam swój adres e-mail jako adres nadawcy wiadomości. Ponadto, w treści wiadomości możesz zawrzeć również inne dane osobowe.

Twoje dane są w tym przypadku przetwarzane w celu kontaktu z Tobą, a podstawą przetwarzania jest art. 6 ust. 1 lit. a RODO, czyli Twoja zgoda wynikające z zainicjowania z nami kontaktu. Podstawą prawną przetwarzania po zakończeniu kontaktu jest usprawiedliwiony cel w postaci archiwizacji korespondencji na potrzeby wewnętrzne (art. 6 ust. 1 lit. c RODO).

Treść korespondencji może podlegać archiwizacji i nie jesteśmy w stanie jednoznacznie określić, kiedy zostanie usunięta. Masz prawo do domagania się przedstawienia historii korespondencji, jaką z nami prowadziłeś (jeżeli podlegała archiwizacji), jak również domagać się jej usunięcia, chyba że jej archiwizacja jest uzasadniona z uwagi na nasze nadrzędne interesy, np. obrona przed potencjalnymi roszczeniami z Twojej strony.

Pliki cookies i inne technologie śledzące

Nasza strona, podobnie jak niemal wszystkie inne strony internetowe, wykorzystuje pliki cookies, by zapewnić Ci najlepsze doświadczenia związane z korzystaniem z niej.

Cookies to niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez nasz system teleinformatyczny.

Korzystamy wyłącznie z cookies podmiotów trzecich.

Więcej szczegółów znajdziesz poniżej.

Zgoda na cookies. Podczas pierwszej wizyty na stronie wyświetlana jest Ci informacja na temat stosowania plików cookies wraz z pytaniem o zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Zawsze możesz zmienić ustawienia cookies z poziomu swojej przeglądarki albo w ogóle usunąć pliki cookies. Pamiętaj jednak, że wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony, jak również z wielu innych stron internetowych, które stosują cookies.

Cookies podmiotów trzecich. Nasza strona, podobnie jak większość współczesnych stron internetowych, wykorzystuje funkcje zapewniane przez podmioty trzecie, co wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies pochodzących od podmiotów trzecich. Wykorzystanie tego rodzaju plików cookies zostało opisane poniżej.

Analiza i statystyka. Wykorzystujemy cookies do śledzenia statystyk strony, takich jak liczba osób odwiedzających, rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony, czas spędzony na stronie, odwiedzone podstrony etc. Korzystamy w tym zakresie z Google Analytics, co wiąże się z wykorzystaniem plików cookies firmy Google LLC. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.

Narzędzia społecznościowe. Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Logi serwera

Korzystanie ze strony wiąże się z przesyłaniem zapytań do serwera, na którym przechowywana jest strona. Każde zapytanie skierowane do serwera zapisywane jest w logach serwera.

Logi obejmują m.in. Twój adres IP, datę i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz. Logi zapisywane i przechowywane są na serwerze.

Dane zapisane w logach serwera nie są kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane przez nas w celu Twojej identyfikacji.

Logi serwera stanowią wyłącznie materiał pomocniczy służący do administrowania stroną, a ich zawartość nie jest ujawniana nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem.

Miód manuka nie jest panaceum ani superfood. Ale jest on rażąco niedostatecznie wykorzystywany w celu miejscowego leczenia ran, owrzodzeń i oparzeń, szczególnie w obliczu zbliżającego się globalnego kryzysu oporności bakterii na antybiotyki. Piszą  Nural Cokcetin  (naukowiec z University of Technology Sydney) i Shoana Blair, główna menager ithree institute, University of Technology Sydney w The Conversation. Oto ich raport.

Miód Manuka jest często reklamowany jako ‘superfood’, który leczy wiele dolegliwości, w tym: alergie, przeziębienie, grypę, zapalenie dziąseł, ból gardła, infekcje gronkowca oraz liczne rodzaje ran. Manuka może również pobudzić energię, mieć działanie odtruwające, obniżać poziom cholesterolu, zapobiec cukrzycy, poprawić sen, poprawić koloryt skóry, zmniejszyć wypadanie włosów, a nawet zapobiec skręcaniu i rozdwajaniu się końcówek. Niektóre z tych deklaracji są nonsensem, ale niektóre z nich mają dobre dowody naukowe.

Miód był stosowany w celach terapeutycznych już w starożytności, z zapisami o jego kulturowym, religijnym i medycznym znaczeniu spotykamy się na malowidłach skalnych, w rzeźbach i świętych tekstach pochodzących z wielu różnych starożytnych kultur. Miód był stosowany w leczeniu szerokiej gamy dolegliwości, od zakażeń oczu i gardła do zapalenia żołądka i jelit oraz schodzeń układu oddechowego, ale był też bardzo popularny w celu leczenia wielu rodzajów ran i infekcji skórnych.

Znaczenie lecznicze miodu w dużej mierze straciło na popularności wraz z pojawieniem się w połowie XX w. nowoczesnych antybiotyków. Medycyna zachodnia w dużej mierze odrzuciła miód  jako „bezwartościową, ale nieszkodliwą substancję”. Jednakże pojawienie się superbakterii (patogenów opornych na niektóre, wiele lub wszystkie antybiotyki) oznacza, że badano naukowo także alternatywne podejścia do zwalczania patogenów. Teraz rozumiemy tradycyjną popularność miodu jako opatrunek na rany, co jest prawie na pewno związane z jego właściwościami przeciwdrobnoustrojowymi.

Wysoka zawartość cukru i niskie pH oznaczają, że miód hamuje wzrost drobnoustrojów, ale niektóre miody wciąż zachowują swoją aktywność przeciwdrobnoustrojową, nawet, gdy są rozcieńczone do znikomych poziomów. Wiele różnych rodzajów miodu produkuje także zabójcze dla mikroorganizmów poziomy nadtlenku wodoru, podczas gdy oksydaza glukozowa (enzym włączony do miodu przez pszczoły) reaguje z cząsteczkami glukozy i tlenu w wodzie. Tak więc, gdy miód jest stosowany jako opatrunek na ranę, zabiera on wilgoć z tkanek, co powoduje wytwarzanie nadtlenku wodoru, oczyszczając ranę z infekcji. Aktywność przeciwdrobnoustrojowa różnych miodów bardzo się różni, w zależności od tego, które kwiaty odwiedzają pszczoły, aby zebrać nektar, który zamieniają w miód. Chociaż wszystkie miody mają pewien poziom aktywności przeciwdrobnoustrojowej, niektóre z nich są nawet do 100 razy bardziej aktywne niż inne.

Czym manuka różni się od innych miodów?

Miód manuka pochodzi z nektaru drzew manuka (Leptospermum scoparium) i ma dodatkowy składnik do swojej silnej aktywności przeciwdrobnoustrojowej. Ta niecodzienna aktywność została odkryta przez profesora Petera Molana w Nowej Zelandii w latach 80., gdy zdał sobie sprawę, że działanie miodu manuka zostało utrzymane nawet po usunięciu nadtlenku wodoru. Przyczyna tego działania pozostawała nieuchwytna przez wiele lat, dopóki dwa laboratoria, w 2008 r., nie zidentyfikowały metylglioksalu (MGO) jako kluczowego czynnego składnika miodu manuka. MGO jest substancją występującą naturalnie w wielu produktach spożywczych, roślinach i komórkach zwierzęcych i ma działanie przeciwdrobnoustrojowe.

Aktywność miodu Manuka została przetestowana przeciwko różnym mikroorganizmom, szczególnie tym, które powodują zakażenia ran. Miód Manuka hamuje problematyczne patogeny bakteryjne, w tym superbakterie, które są oporne na wiele antybiotyków. Miód z Manuka może również rozpraszać i zabijać bakterie żyjące w biofilmach (społeczności drobnoustrojów, które są powszechnie oporne na antybiotyki), w tym Streptococcus (przyczyna anginy) i Staphylococcus (przyczyna infekcji Golden Staph). Co najważniejsze, nie ma doniesień o bakteriach, które są oporne na miód, nawet nie udało ich się wytworzyć w laboratorium. Należy zauważyć, że ilość MGO w różnych miodach manuka jest inne i nie wszystkie miody manuka mają koniecznie wysoki poziom aktywności przeciwdrobnoustrojowej.

Miód Manuka i gojenie się ran.

Miód ten ma idealne właściwości w zakresie opatrywania ran, a przeprowadzono wiele badań dotyczących skuteczności manuka jako opatrunku na rany. Oprócz aktywności antymikrobowej o szerokim spektrum działania, miód jest również nietoksyczny dla komórek ssaków, pomaga w utrzymaniu wilgotnego środowiska rany (co jest korzystne dla gojenia), działa przeciwzapalnie, skraca czas gojenia i bliznowacenie, ma naturalne działanie oczyszczające (które wyciąga martwe tkanki, ciała obce i martwe komórki odpornościowe z rany), a także redukuje zapach zranień. Te właściwości odpowiadają za wiele raportów pokazujących skuteczność miodu jako opatrunku na ranę. Miód, a w szczególności miód manuka, z powodzeniem stosuje się w leczeniu zakażonych ale też niezainfekowanych ran, oparzeń, nacięć chirurgicznych, owrzodzeń nóg, odleżyn, urazów, zmian meningokokowych, skutków ubocznych radioterapii czy zapalenia dziąseł.

A co z jedzeniem miodu z manuka?

Większość miodu manuka sprzedawanego na całym świecie jest spożywana. Manuka może hamować bakterie, które powodują ból gardła lub zapalenie dziąseł, ale główne składniki odpowiedzialne za aktywność przeciwdrobnoustrojową nie przeżyją procesu trawienia. Niemniej jednak, spożycie miodu może mieć inne właściwości terapeutyczne, w tym właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i prebiotyczne (sprzyjające rozwojowi korzystnych mikroorganizmów jelitowych). Chociaż te właściwości nie są związane wyłącznie z miodem manuka i różne inne miody mogą również podobnie działać.

Czego nie należy robić?

Istnieje powszechnie zachwalane przekonani, że jedzenie miodu manuka (lub stosowanie miejscowo) pomoże w walce z katarem siennym, ponieważ zawiera małe dawki pyłków, które powodują objawy, a jedzenie tego w małych ilościach pomaga układowi odpornościowemu nauczyć się nie reagować nadmiernie. Nie ma jednak naukowych dowodów na to, że jedzenie miodu pomaga cierpiącym na katar sienny. Większość pyłków wywołujących katar sienny pochodzi z roślin zapylanych przez wiatr (więc nie produkują nektaru i nie są odwiedzane przez pszczoły). Istnieje kilka wstępnych prac, pokazujących, że miód może chronić przed niektórymi skutkami ubocznymi radioterapii głowy i szyi, ale wymaga to dalszych badań. Jednak inne twierdzenia, że miód ma działanie przeciwnowotworowe nie zostały jeszcze potwierdzone.

Nie ma żadnych solidnych naukowych dowodów na to, że manuka obniża poziom cholesterolu, leczy cukrzycę lub poprawia sen. Chociaż jedno interesujące badanie wykazało, że miód był skuteczniejszy niż lekarstwo na kaszel, w celu zredukowania kaszlu u dzieci w nocy, poprawiając ich sen (i ich rodziców). Miód z Manuka nie był specjalnie użyty, ale może być równie pomocny.

Twierdzenie, że cokolwiek pomaga “detoksykacji”, jest z natury śmieszne. Podobnie “superfood” to bardziej marketing niż cokolwiek innego, a twierdzenia dotyczące kosmetyków i anti-aging dotyczące Manuka są naukowo nieuzasadnione.

Ostateczny werdykt

Jeśli konsumenci kupują miód Manuka do ogólnego codziennego użytku jako środek spożywczy lub tonik, nie ma potrzeby kupowania bardziej aktywnych, a zatem droższych typów. Ale odpowiedni rodzaj miodu jest bardzo skuteczny jako opatrunek na ranę. Jeśli więc Manuka ma być stosowany do leczenia ran lub infekcji skóry, powinna być aktywna, sterylna i odpowiednio zapakowana jako produkt leczniczy. Najlepszym sposobem zapewnienia tego jest sprawdzenie, czy produkt ma odpowiednie oznaczenia.

Przeczytaj więcej:

© ®™ The University of Sydney, Australia

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz Wszechnicy Polskiej Szkoły Wyższej na kierunku filologia niemiecka. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.