Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Polityka prywatności i plików cookies

Dzień dobry!

Jeżeli tutaj trafiłeś/trafiłaś, to niezawodny znak, że cenisz swoją prywatność. Doskonale to rozumiemy, dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie ten dokument, w którym znajdziesz zasady przetwarzania danych osobowych oraz wykorzystywania plików cookies w związku z korzystaniem ze strony internetowej https://aliant.com.pl

Informacja formalna na początek – administratorem strony jest Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774.

W razie jakichkolwiek wątpliwości związanych z polityką prywatności, w każdej chwili możesz skontaktować się z nami, wysyłając wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu

Skrócona wersja – najważniejsze informacje

Dbamy o Twoją prywatność, ale również o Twój czas. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie skróconą wersję najważniejszych zasad związanych z ochroną prywatności.

  • Kontaktując się z nami, przekazujesz nam swoje dane osobowe, a my gwarantujemy Ci, że Twoje dane pozostaną poufne, bezpieczne i nie zostaną udostępnione jakimkolwiek podmiotom trzecim bez Twojej wyraźnej zgody.
  • Powierzamy przetwarzanie danych osobowych tylko zaufanym partnerom oraz sprawdzonym i zaufanym podmiotom świadczącym usługi związane z przetwarzaniem danych osobowych.
  • Korzystamy z narzędzi analitycznych Google Analytics, które zbierają informacje na temat Twoich odwiedzin strony, takie jak podstrony, które wyświetliłeś, czas, jaki spędziłeś na stronie czy przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami. W tym celu wykorzystywane są pliki cookies firmy Google LLC dotyczące usługi Google Analytics. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.
  • Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Jeżeli powyższe informacje nie są dla Ciebie wystarczające, poniżej znajdziesz dalej idące szczegóły.

Dane osobowe

Administratorem Twoich danych osobowych w rozumieniu przepisów o ochronie danych osobowych jest  Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774

Cele, podstawy prawne oraz okres przetwarzania danych osobowych wskazane są odrębnie w stosunku do każdego celu przetwarzania danych (patrz: opis poszczególnych celów przetwarzania danych osobowych poniżej).

Uprawnienia. RODO przyznaje Ci następujące potencjalne uprawnienia związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:

1) prawo dostępu do danych osobowych,
2)prawo do sprostowania danych osobowych,
3) prawo do usunięcia danych osobowych,
4)prawo do ograniczenia przetwarzania danych osobowych,
5)prawo do wniesienia sprzeciwu co do przetwarzania danych osobowych,
6) prawo do przenoszenia danych,
7)prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego,
8)prawo do odwołania zgody na przetwarzanie danych osobowych, jeżeli takową zgodę wyraziłeś.

Zasady związane z realizacją wskazanych uprawnień zostały opisane szczegółowo w art. 16 – 21 RODO. Zachęcamy do zapoznania się z tymi przepisami. Ze swojej strony uważamy za potrzebne wyjaśnić Ci, że wskazane powyżej uprawnienia nie są bezwzględne i nie będą przysługiwać Ci w stosunku do wszystkich czynności przetwarzania Twoich danych osobowych. Dla Twojej wygody dołożyliśmy starań, by w ramach opisu poszczególnych operacji przetwarzania danych osobowych wskazać na przysługujące Ci w ramach tych operacji uprawnienia.

Podkreślamy, że jedno z uprawnień wskazanych powyżej przysługuje Ci zawsze - jeżeli uznasz, że przy przetwarzaniu Twoich danych osobowych dopuściliśmy się naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych, masz możliwość wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

Zawsze możesz również zwrócić się do nas z żądaniem udostępnienia Ci informacji o tym, jakie dane na Twój temat posiadamy oraz w jakich celach je przetwarzamy. Wystarczy, że wyślesz wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu. Dołożyliśmy jednak wszelkich starań, by interesujące Cię informacje zostały wyczerpująco przedstawione w niniejszej polityce prywatności. Podany powyżej adres e-mail możesz wykorzystać również w razie jakichkolwiek pytań związanych z przetwarzaniem Twoich danych osobowych.

Bezpieczeństwo. Gwarantujemy Ci poufność wszelkich przekazanych nam danych osobowych. Zapewniamy podjęcie wszelkich środków bezpieczeństwa i ochrony danych osobowych wymaganych przez przepisy o ochronie danych osobowych. Dane osobowe są gromadzone z należytą starannością i odpowiednio chronione przed dostępem do nich przez osoby do tego nieupoważnione.

Wykaz powierzeń. Powierzamy przetwarzanie danych osobowych następującym podmiotom:

  1. Cambridge Diagnostics Sp. z o. o – zaufany partner (dystrybutor naszego oprogramowania komputerowego) - w celu udzielenia odpowiedzi na zapytanie lub przedłożenie oferty, o ile było takie zapytanie, usługi w zakresie sprzedaży licencji oprogramowania Aliant, zarządzania licencjami oprogramowania Aliant oraz wsparcie użytkowników oprogramowania Aliant

Wszystkie podmioty, którym powierzamy przetwarzanie danych osobowych gwarantują stosowanie odpowiednich środków ochrony i bezpieczeństwa danych osobowych wymaganych przez przepisy prawa.

Cele i czynności przetwarzania

Kontakt e-mailowy. Kontaktując się z nami za pośrednictwem poczty elektronicznej, w tym również przesyłając zapytanie poprzez formularz kontaktowy, w sposób naturalny przekazujesz nam swój adres e-mail jako adres nadawcy wiadomości. Ponadto, w treści wiadomości możesz zawrzeć również inne dane osobowe.

Twoje dane są w tym przypadku przetwarzane w celu kontaktu z Tobą, a podstawą przetwarzania jest art. 6 ust. 1 lit. a RODO, czyli Twoja zgoda wynikające z zainicjowania z nami kontaktu. Podstawą prawną przetwarzania po zakończeniu kontaktu jest usprawiedliwiony cel w postaci archiwizacji korespondencji na potrzeby wewnętrzne (art. 6 ust. 1 lit. c RODO).

Treść korespondencji może podlegać archiwizacji i nie jesteśmy w stanie jednoznacznie określić, kiedy zostanie usunięta. Masz prawo do domagania się przedstawienia historii korespondencji, jaką z nami prowadziłeś (jeżeli podlegała archiwizacji), jak również domagać się jej usunięcia, chyba że jej archiwizacja jest uzasadniona z uwagi na nasze nadrzędne interesy, np. obrona przed potencjalnymi roszczeniami z Twojej strony.

Pliki cookies i inne technologie śledzące

Nasza strona, podobnie jak niemal wszystkie inne strony internetowe, wykorzystuje pliki cookies, by zapewnić Ci najlepsze doświadczenia związane z korzystaniem z niej.

Cookies to niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez nasz system teleinformatyczny.

Korzystamy wyłącznie z cookies podmiotów trzecich.

Więcej szczegółów znajdziesz poniżej.

Zgoda na cookies. Podczas pierwszej wizyty na stronie wyświetlana jest Ci informacja na temat stosowania plików cookies wraz z pytaniem o zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Zawsze możesz zmienić ustawienia cookies z poziomu swojej przeglądarki albo w ogóle usunąć pliki cookies. Pamiętaj jednak, że wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony, jak również z wielu innych stron internetowych, które stosują cookies.

Cookies podmiotów trzecich. Nasza strona, podobnie jak większość współczesnych stron internetowych, wykorzystuje funkcje zapewniane przez podmioty trzecie, co wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies pochodzących od podmiotów trzecich. Wykorzystanie tego rodzaju plików cookies zostało opisane poniżej.

Analiza i statystyka. Wykorzystujemy cookies do śledzenia statystyk strony, takich jak liczba osób odwiedzających, rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony, czas spędzony na stronie, odwiedzone podstrony etc. Korzystamy w tym zakresie z Google Analytics, co wiąże się z wykorzystaniem plików cookies firmy Google LLC. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.

Narzędzia społecznościowe. Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Logi serwera

Korzystanie ze strony wiąże się z przesyłaniem zapytań do serwera, na którym przechowywana jest strona. Każde zapytanie skierowane do serwera zapisywane jest w logach serwera.

Logi obejmują m.in. Twój adres IP, datę i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz. Logi zapisywane i przechowywane są na serwerze.

Dane zapisane w logach serwera nie są kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane przez nas w celu Twojej identyfikacji.

Logi serwera stanowią wyłącznie materiał pomocniczy służący do administrowania stroną, a ich zawartość nie jest ujawniana nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem.

Nieswoiste zapalenia jelit to grupa chorób zapalnych, które pojawiają się coraz częściej w ostatnim czasie. Objawami choroby są zmiany i owrzodzenia ścian przewodu pokarmowego. Co ważne dwie główne choroby  występujące w tej grupie to choroba Leśniowskiego-Crohna oraz wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Dalej charakteryzują się one 2 fazami: zaostrzenia oraz remisji. W obu fazach ważna jest właściwa dieta, która w okresie zaostrzenia choroby szybciej wprowadzi pacjenta w fazę remisji, a poprzez dobieranie zdrowych produktów w remisji może wydłużyć czas do kolejnego nawrotu objawów.

Nieswoiste zapalenia jelit

Nieswoiste zapalenia jelit (NZJ lub NCHZJ) są autoimmunologicznymi chorobami układu pokarmowego o nieznanej przyczynie. Podczas trwania tych chorób pojawia się stan zapalny błony śluzowej jelit, który może spowodować jej uszkodzenie, np.: afty, przetoki, owrzodzenia.

Nieswoiste zapalenia jelit dzieli się na:

  • wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG lub UC),
  • chorobę Leśniowskiego-Crohna (chLC lub CD),
  • nieokreślone zapalenie okrężnicy (NZO lub IC).

Wprawdzie nieswoiste zapalenia jelit dzieli się na trzy osobne jednostki chorobowe, jednak często są one rozpatrywane razem. Dzieje się tak ze względu na podobne objawy oraz postępowanie żywieniowe. Pomimo wielu podobieństw nawet w obrębie WZJG czy chLC, choroba nie ma jednakowego przebiegu u wszystkich. Ponadto występują w niej naprzemienne okresy zaostrzenia oraz remisji, czyli wyciszenia choroby. Dalej częstotliwość występowania zaostrzeń oraz długość ich trwania zależy od indywidualnych predyspozycji pacjenta. Dodatkowo czasami pojawiają się ostre rzuty, czasami łagodniejsze stany zapalne. Jednak zawsze w czasie tego zaostrzenia następuje zmniejszone wchłanianie zarówno białka, jak i innych składników pokarmowych, co może pogłębiać niedożywienie pacjenta. Dodatkowo występujący stres związany z chorobą przyczynia się do zmniejszenia odporności, a to powoduje, że jelito staje się bardziej podatne na infekcje oraz słabiej się regeneruje. Problemy związane z wchłanianiem składników pokarmowych dotyczą głównie choroby Leśniowskiego-Crohna. Tak więc w tej chorobie stanem zapalnym może być objęty każdy odcinek przewodu pokarmowego.

Badania diagnostyczne i objawy

Do badań diagnostycznych pozwalających rozpoznać nieswoiste zapalenia jelit należą zarówno badania endoskopowe, jak i ocena markerów zapalnych we krwi (białka CRP). W diagnostyce wykorzystuje się również metody radiologiczne, histopatologiczne oraz analizę specyficznych białek w stolcu pacjenta (kalprotektyna).

Najczęstsze objawy podczas zaostrzenia chLC:

  • ból brzucha,
  • biegunka,
  • utrata masy ciała.

Istnieje oczywiście szereg rzadziej występujących objawów jak: nudności, wymioty, gorączka, zmęczenie i inne. Natomiast do najczęstszych objawów podczas zaostrzenia WZJG należą:

  • krwawienie z dolnego odcinka przewodu pokarmowego,
  • nagła potrzeba wypróżnień oraz zwiększona ich częstotliwość w ciągu dnia,
  • śluz w stolcu.

Z kolei rzadsze objawy to: bóle brzucha, gorączka, zaparcia.

Poza objawami występującymi w obrębie przewodu pokarmowego mogą pojawić się również pozajelitowe, takie jak: zapalenia stawów czy błony naczyniowej oka, rumień lub zapalenie skóry. Długotrwała choroba WZJG zwiększa też prawdopodobieństwo wystąpienia raka jelita grubego.

Natomiast jeśli chodzi o nieokreślone zapalenie okrężnicy, to nie wszyscy lekarze uznają jako oddzielna jednostka chorobowa. Często traktowane jest jedynie jako rozpoznanie tymczasowe, które zmienia się po szczegółowych badaniach, innych z kolei traktują je jako stan występujący po wszystkich rodzajach zapaleń jelit.

Dietetyczne czynniki mogące mieć wpływ na indukowanie choroby

Przyjmowanie wzorów żywieniowych występujących w Stanach Zjednoczonych oraz Europie Zachodniej, prowadzi do zwiększenia występowania wielu chorób w tym nieswoistych zapaleń jelit. Tak więc pomimo ostatecznie nieznanej etiologii, należy przypuszczać, że zarówno zachodni styl życia, jak i rodzaj żywności jest istotnym czynnikiem aktywującym NZJ. Co ważne szczególnie istotne są czynniki wpływające na stan mikroflory jelitowej.

Jak wykazały badania przeprowadzone przez Hou i współpracowników, na dużej grupie badanych, do czynników, które mają istotny wpływ na zachorowanie na NZJ, a związanych z samą dietą, należą:

  • wzrost spożycia tłuszczu, szczególnie kwasów n-6,
  • częste spożycie mięsa, szczególnie czerwonego,
  • zmniejszone spożycie błonnika pokarmowego (szczególnie dla zachorowania na chLC).

Według zaleceń stowarzyszenia ESPEN (Europejskie Towarzystwo Żywienia Klinicznego i Metabolizmu) z 2017 roku dieta, która zasadniczo minimalizuje zachorowanie na nieswoiste zapalenia jelit, powinna być:

  • bogata w kwasy tłuszczowe z grupy n-3,
  • uboga w kwasy tłuszczowe z grupy n-6,
  • bogata w warzywa i owoce.

Oprócz wyżej wymienionych mogą wystąpić inne czynniki  indukujące chorobę, tj.:

  • zła dieta: nadmiar cukrów prostych, zwiększone spożycie tłuszczów ogółem w tym nasyconych kwasów tłuszczowych i tłuszczów trans oraz obniżona podaż błonnika i inne,
  • Przebyte zakażenia bakteryjne i wirusowe np. salmonella, shigella, wirus odry,
  • czynniki chemiczne, zarówno środowiskowe, jak i wynikające z palenia papierosów,
  • czynniki genetyczne,
  • niewłaściwy skład flory bakteryjnej,
  • stres.

Leczenie żywieniowe a nieswoiste zapalenia jelit

Leczenie NZJ powinno mieć charakter interdyscyplinarny z udziałem lekarza, dietetyka, pielęgniarki, farmakologa klinicznego oraz psychologa. W przypadku choroby Leśniowskiego-Crohna leczenie żywieniowe jest zalecaną terapia pierwszego wyboru, inaczej jest w przypadku WZJG. Oprócz leczenia żywieniowego NZJ leczy się za pomocą farmakoterapii, czasami chirurgicznie. Kluczowe w powrocie do stanu remisji jest zmiana trybu życia, która obejmuje dietę, aktywność fizyczną, zmniejszenie stresu oraz ograniczenie używek.

Badania wykazały, że im większe niedożywienie pacjenta, tym trudniejsze jest jego leczenie i powrót do okresu remisji.

Przejście ze sposobu odżywiania dostosowanego do fazy ostrej choroby do diety odpowiedniej w okresie remisji odbywa się zawsze stopniowo. Polega to na wprowadzaniu nowych grup produktów i obserwowaniu objawów. Wprowadzane produkty rozszerzane są partiami, żeby łatwo można było zlokalizować potencjalny czynnik powodujący dolegliwości.

Dobrą praktyka jest wprowadzanie jednego produktu na dzień i prowadzenie szczegółowego dzienniczka. W dzienniczku zapisuje się spożyte pokarmy, wypróżnienia oraz objawy chorobowe.

Często w chorobie Leśniowskiego-Crohna stosuje się preparat Modulen IBD. Jest to kompletna dieta w zaostrzonej fazie, którą łatwo dobrać, bo 1ml produktu ma 1kcal. U dorosłych stosuje się często ten preparat jako dodatek.

W populacji pediatrycznej uznaną na całym świecie metodą indukcji remisji jest żywienie pacjentów wyłącznie przy pomocy diety elementarnej. Dodatkowo bez użycia środków farmakologicznych (np. wcześniej wspomnianym preparatem Modulen IBD). Jest to metoda o skuteczności porównywalnej ze sterydoterapią ogólnoustrojową jednak pozbawiona jej działań niepożądanych. Dieta ta powinna być prowadzona przez okres 6-8 tyg. W tym czasie osoba chora poza spożywaniem preparatu Modulen IBD i wodą nie może spożywać żadnych innych produktów.

Dieta w zaostrzeniu choroby

W nieswoistych zapaleniach jelit każdy przypadek jest inny i należy podchodzić do niego w specyficzny sposób. Co ważne u wielu pacjentów pojawiają się objawy nietolerancji pokarmowych i należy wyeliminować konkretne produkty lub nawet całe grupy produktów. W niektórych przypadkach wystarczy tylko zmniejszenie ilości danego składnika, a czasami wymienione poniżej produkty mogą w ogóle nie nasilać objawów.

Do obliczenia wartości energetycznej przyjmuje się 25-30 kcal na kilogram masy ciała na dobę. Białko 1,2-1,5 g/kg m.c./dobę. Tłuszcze powinny pokrywać 30-35% zapotrzebowania, a węglowodany pozostałą ilość. Kwasy tłuszczowe w 50% powinny stanowić średniołańcuchowe (MCT).

Błonnik

Błonnik w fazie zaostrzenia powinien zostać zasadniczo zminimalizowany przez rezygnację z m.in.:

  • grubych kasz (jak gryczana, jęczmienna, pęczak), ryżu brązowego,
  • ciemnego pieczywa, pieczywa z ziarnami, żytniego, graham,
  • otrębów, płatków, chrupek, musli, nasion i orzechów,
  • owoców suszonych i drobno pestkowych jak porzeczek czy malin.

Dodatkowo należy uważać na ilość spożywanych warzyw i owoców, szczególnie tych surowych i ze skórką. Brak jest danych co do konkretnej ilości błonnika, jaka powinna być w tym czasie w diecie.

Produkty wzdymające i gazotwórcze

Oprócz błonnika, który ma działanie wzdymające, a przez to może nasilać bóle brzucha, biegunki oraz inne objawy u chorych na NZJ. W czasie zaostrzenia istotne jest wykluczenie z diety innych produktów, które mogą nasilać te objawy:

  • warzywa cebulowe: cebula, czosnek, por,
  • warzywa kapustne: kapusta (również kiszona), brukselka, kalafior, brokuł, kalarepa, rzodkiew, rzepa,
  • gruszki, śliwki, czereśnie, jabłka, banany,
  • nasiona strączkowe: fasola, groch, bób, soczewica, soja,
  • szparagi, grzyby,
  • mleko i przetwory mleczne,
  • cukier i słodycze,
  • napoje gazowane,
  • potrawy smażone.

Często wykluczenie tych pokarmów nie jest konieczne, ale trzeba ograniczyć ich ilość w danym posiłku oraz częstotliwość spożycia.

Dieta low-FODMAP

Pomocą w przypadku dolegliwości związanych z wzdęciami, biegunkami i bólem brzucha może mieć zastosowanie dieta low-FODMAP polegająca na wykluczeniu oligo-, di- oraz mono- sacharydów, a także polioli. Są to krótkołańcuchowe węglowodany słabo wchłaniane, ale szybko fermentujące.

Składniki FODMAP, które należy wykluczyć:

  • fruktoza: owoce,słodycze, miód,
  • laktoza – cukier występujący w mleku,
  • galaktany – występujące w roślinach strączkowych,
  • fruktany: w pszenicy, czosnku, cebuli,
  • poliole (alkohole cukrowe): mannitol, sorbitol, ksylitol.

Więcej szczegółów na temat diety low-FODMAP na naszym blogu oraz na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej

Niedobory składników mineralnych i witamin

W nieswoistych zapaleniach jelit często występują niedobory żelaza, zarówno związanego z krwawieniem chorego, jak i problemy z osłabionym wchłanianiem.

Kolejnym mikroskładnikiem, którego wchłanianie jest szczególnie zaburzone w chLC, jest wapń. Poprzez procesy zapalne w jelicie cienkim następuje zmniejszona jego wchłanialność, która może doprowadzić do zaburzeń nerwowych, krzepnięcia czy osteopenii, co wiąże się z funkcją wapnia w organizmie. Dla ułatwienia wchłaniania tego mikroskładnika zaleca się jego spożycie łącznie z produktami zawierającymi witaminę C. Witamina ta znajduje się w wielu owocach i warzywach, ale należy uważać na ilość spożywanego błonnika zawartego w tych produktach.

Ze względu na konkurencyjność we wchłanianiu wapnia oraz żelaza w przewodzie pokarmowym przy jednoczesnych niedoborach zalecany jest taki dobór produktów, aby w jednym posiłku była przewaga jednego mikroskładnika, a w innym drugiego. Taka zasada zapewni im większą przyswajalność.

Bardzo często, szczególnie w naszej populacji występują również niedobory witaminy D. U chorych z NZJ mogą również pojawić się niedobory selenu oraz kwasu foliowego, a przy chirurgicznym skróceniu jelita cienkiego, również witamin z grupy B.

Chorzy z NZJ częściej chorują na celiakię, a w okresie zaostrzenia u niektórych pacjentów może pojawić się chwilowa nietolerancja glutenu. Dla takich pacjentów istotne jest takie dobranie produktów, aby wykluczyć gluten, a jego ponowne wprowadzenie musi odbywać się stopniowo.

Zalecenia technologiczne przygotowania potraw

Podczas przygotowania potraw w fazie ostrej zaleca się:

  • gotowanie,
  • gotowanie na parze,
  • przecieranie, miksowanie lub rozdrabnianie potraw lub całych produktów,
  • spulchnianie potraw,
  • pieczenie w pergaminie lub folii.

Owoce lub warzywa dobrze sprawdzają się przygotowane przez gotowanie na parze. W taki sposób można pacjentowi podać kilka porcji warzyw i owoców dziennie.

Tłuszcz zalecany jest jako dodatek do przygotowanej potrawy.

Często pacjent nie jest w stanie spożyć całego posiłku, żeby zapewnić mu odpowiednią kaloryczność posiłku i dodatkowo nie pogłębiać wyniszczenia, zalecane jest dodanie odpowiednich ONS’ów, czyli doustnych suplementów pokarmowych. Stosowanie takich dodatków dobrze się sprawdzi także w przypadku braków minerałów lub witamin.

Źródła:
  1. Dieta low-FOODMAP online : https://ncez.pl/choroba-a-dieta/choroby-ukladu-pokarmowego/dieta-fodmap—zasady-i-zastosowanie  [pobrano 28.07.2020r.].
  2. Forbes A, Escher J, Hebuterne X, Kłek S, Krznaric Z, Schneider S, Shamir R, Stardelova K, Wierdsma N, Wiskin A, Bischoff S. ESPEN guideline: Clinical nutrition in inflammatory bowel disease; Clinical Nutrition 36 (2017) 321-347.
  3. Grochowska U. Poradnik żywieniowy dla chorych na chorobę Leśniowskiego-Crohna lub wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Polskie Towarzystwo Wspierania Osób z Nieswoistymi Zapaleniami Jelita, Warszawa 2016
  4. Grzymisławski M. Dietetyka kliniczna. 2019 PZWL, Warszawa.
  5. Hou J, Abraham B, El-Serag H. Dietary intake and risk of developing inflammatory bowel disease: a systematic review of the literaturę. Am J Gastroenterol, 2011 Apr, 106(4): 563-73.
  6. Payne A, Barker H., Dietetyka i żywienie kliniczne, 2010 EDRA.
mm

Autor: Maciej Kanicki

Student III roku studiów licencjackich na kierunku dietetyka, o specjalności dietetyka kliniczna, w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach. Zawodowo zajmuje się informatyką, a po godzinach zgłębia tajniki zdrowego życia, fotografuje i uwielbia podróże.