Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Polityka prywatności i plików cookies

Dzień dobry!

Jeżeli tutaj trafiłeś/trafiłaś, to niezawodny znak, że cenisz swoją prywatność. Doskonale to rozumiemy, dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie ten dokument, w którym znajdziesz zasady przetwarzania danych osobowych oraz wykorzystywania plików cookies w związku z korzystaniem ze strony internetowej https://aliant.com.pl

Informacja formalna na początek – administratorem strony jest Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774.

W razie jakichkolwiek wątpliwości związanych z polityką prywatności, w każdej chwili możesz skontaktować się z nami, wysyłając wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu

Skrócona wersja – najważniejsze informacje

Dbamy o Twoją prywatność, ale również o Twój czas. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie skróconą wersję najważniejszych zasad związanych z ochroną prywatności.

  • Kontaktując się z nami, przekazujesz nam swoje dane osobowe, a my gwarantujemy Ci, że Twoje dane pozostaną poufne, bezpieczne i nie zostaną udostępnione jakimkolwiek podmiotom trzecim bez Twojej wyraźnej zgody.
  • Powierzamy przetwarzanie danych osobowych tylko zaufanym partnerom oraz sprawdzonym i zaufanym podmiotom świadczącym usługi związane z przetwarzaniem danych osobowych.
  • Korzystamy z narzędzi analitycznych Google Analytics, które zbierają informacje na temat Twoich odwiedzin strony, takie jak podstrony, które wyświetliłeś, czas, jaki spędziłeś na stronie czy przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami. W tym celu wykorzystywane są pliki cookies firmy Google LLC dotyczące usługi Google Analytics. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.
  • Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Jeżeli powyższe informacje nie są dla Ciebie wystarczające, poniżej znajdziesz dalej idące szczegóły.

Dane osobowe

Administratorem Twoich danych osobowych w rozumieniu przepisów o ochronie danych osobowych jest  Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774

Cele, podstawy prawne oraz okres przetwarzania danych osobowych wskazane są odrębnie w stosunku do każdego celu przetwarzania danych (patrz: opis poszczególnych celów przetwarzania danych osobowych poniżej).

Uprawnienia. RODO przyznaje Ci następujące potencjalne uprawnienia związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:

1) prawo dostępu do danych osobowych,
2)prawo do sprostowania danych osobowych,
3) prawo do usunięcia danych osobowych,
4)prawo do ograniczenia przetwarzania danych osobowych,
5)prawo do wniesienia sprzeciwu co do przetwarzania danych osobowych,
6) prawo do przenoszenia danych,
7)prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego,
8)prawo do odwołania zgody na przetwarzanie danych osobowych, jeżeli takową zgodę wyraziłeś.

Zasady związane z realizacją wskazanych uprawnień zostały opisane szczegółowo w art. 16 – 21 RODO. Zachęcamy do zapoznania się z tymi przepisami. Ze swojej strony uważamy za potrzebne wyjaśnić Ci, że wskazane powyżej uprawnienia nie są bezwzględne i nie będą przysługiwać Ci w stosunku do wszystkich czynności przetwarzania Twoich danych osobowych. Dla Twojej wygody dołożyliśmy starań, by w ramach opisu poszczególnych operacji przetwarzania danych osobowych wskazać na przysługujące Ci w ramach tych operacji uprawnienia.

Podkreślamy, że jedno z uprawnień wskazanych powyżej przysługuje Ci zawsze - jeżeli uznasz, że przy przetwarzaniu Twoich danych osobowych dopuściliśmy się naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych, masz możliwość wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

Zawsze możesz również zwrócić się do nas z żądaniem udostępnienia Ci informacji o tym, jakie dane na Twój temat posiadamy oraz w jakich celach je przetwarzamy. Wystarczy, że wyślesz wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu. Dołożyliśmy jednak wszelkich starań, by interesujące Cię informacje zostały wyczerpująco przedstawione w niniejszej polityce prywatności. Podany powyżej adres e-mail możesz wykorzystać również w razie jakichkolwiek pytań związanych z przetwarzaniem Twoich danych osobowych.

Bezpieczeństwo. Gwarantujemy Ci poufność wszelkich przekazanych nam danych osobowych. Zapewniamy podjęcie wszelkich środków bezpieczeństwa i ochrony danych osobowych wymaganych przez przepisy o ochronie danych osobowych. Dane osobowe są gromadzone z należytą starannością i odpowiednio chronione przed dostępem do nich przez osoby do tego nieupoważnione.

Wykaz powierzeń. Powierzamy przetwarzanie danych osobowych następującym podmiotom:

  1. Cambridge Diagnostics Sp. z o. o – zaufany partner (dystrybutor naszego oprogramowania komputerowego) - w celu udzielenia odpowiedzi na zapytanie lub przedłożenie oferty, o ile było takie zapytanie, usługi w zakresie sprzedaży licencji oprogramowania Aliant, zarządzania licencjami oprogramowania Aliant oraz wsparcie użytkowników oprogramowania Aliant

Wszystkie podmioty, którym powierzamy przetwarzanie danych osobowych gwarantują stosowanie odpowiednich środków ochrony i bezpieczeństwa danych osobowych wymaganych przez przepisy prawa.

Cele i czynności przetwarzania

Kontakt e-mailowy. Kontaktując się z nami za pośrednictwem poczty elektronicznej, w tym również przesyłając zapytanie poprzez formularz kontaktowy, w sposób naturalny przekazujesz nam swój adres e-mail jako adres nadawcy wiadomości. Ponadto, w treści wiadomości możesz zawrzeć również inne dane osobowe.

Twoje dane są w tym przypadku przetwarzane w celu kontaktu z Tobą, a podstawą przetwarzania jest art. 6 ust. 1 lit. a RODO, czyli Twoja zgoda wynikające z zainicjowania z nami kontaktu. Podstawą prawną przetwarzania po zakończeniu kontaktu jest usprawiedliwiony cel w postaci archiwizacji korespondencji na potrzeby wewnętrzne (art. 6 ust. 1 lit. c RODO).

Treść korespondencji może podlegać archiwizacji i nie jesteśmy w stanie jednoznacznie określić, kiedy zostanie usunięta. Masz prawo do domagania się przedstawienia historii korespondencji, jaką z nami prowadziłeś (jeżeli podlegała archiwizacji), jak również domagać się jej usunięcia, chyba że jej archiwizacja jest uzasadniona z uwagi na nasze nadrzędne interesy, np. obrona przed potencjalnymi roszczeniami z Twojej strony.

Pliki cookies i inne technologie śledzące

Nasza strona, podobnie jak niemal wszystkie inne strony internetowe, wykorzystuje pliki cookies, by zapewnić Ci najlepsze doświadczenia związane z korzystaniem z niej.

Cookies to niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez nasz system teleinformatyczny.

Korzystamy wyłącznie z cookies podmiotów trzecich.

Więcej szczegółów znajdziesz poniżej.

Zgoda na cookies. Podczas pierwszej wizyty na stronie wyświetlana jest Ci informacja na temat stosowania plików cookies wraz z pytaniem o zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Zawsze możesz zmienić ustawienia cookies z poziomu swojej przeglądarki albo w ogóle usunąć pliki cookies. Pamiętaj jednak, że wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony, jak również z wielu innych stron internetowych, które stosują cookies.

Cookies podmiotów trzecich. Nasza strona, podobnie jak większość współczesnych stron internetowych, wykorzystuje funkcje zapewniane przez podmioty trzecie, co wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies pochodzących od podmiotów trzecich. Wykorzystanie tego rodzaju plików cookies zostało opisane poniżej.

Analiza i statystyka. Wykorzystujemy cookies do śledzenia statystyk strony, takich jak liczba osób odwiedzających, rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony, czas spędzony na stronie, odwiedzone podstrony etc. Korzystamy w tym zakresie z Google Analytics, co wiąże się z wykorzystaniem plików cookies firmy Google LLC. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.

Narzędzia społecznościowe. Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Logi serwera

Korzystanie ze strony wiąże się z przesyłaniem zapytań do serwera, na którym przechowywana jest strona. Każde zapytanie skierowane do serwera zapisywane jest w logach serwera.

Logi obejmują m.in. Twój adres IP, datę i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz. Logi zapisywane i przechowywane są na serwerze.

Dane zapisane w logach serwera nie są kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane przez nas w celu Twojej identyfikacji.

Logi serwera stanowią wyłącznie materiał pomocniczy służący do administrowania stroną, a ich zawartość nie jest ujawniana nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem.

W minioną sobotę byliśmy obecni na kolejnej już edycji konferencji Trends in dietetics, która odbyła się w Łodzi. Była to konferencja jednodniowa, która skupiła się w okół ważnych tematów w świecie dietetyki. Co ważne, wiele wykładów miało wymiar praktyczny, a więc dawało konkretne odpowiedzi na istniejące problemy. Okazało się także, jak wiele jest tematów kontrowersyjnych, gdzie ciężko jest znaleźć złoty środek jeśli chodzi o jednoznaczne zalecenia. Podniosły się również wśród dietetyków głosy niezadowolenia, bo wiadomo chcielibyśmy jasne konkretne odpowiedzi, ale z drugiej strony mamy świadomość, że jest to bardzo trudne do zrealizowania.

Tematyka konferencji była różnorodna. Moim faworytem był wykład o kawie, gdyż poruszył pozytywnie całą salę i chociaż treść wykładu mogła nie być dla nikogo dużą nowością, to sposób prezentacji spowodował, że słuchało się go z wielką przyjemnością i uśmiechem na twarzy:-). W odniesieniu do kawy warto podkreślić, że najnowsze wyniki badań nie potwierdzają wpływu kawy na zwiększone ryzyko nadciśnienia tętniczego. Ponadto liczne wyniki badań naukowych pokazują mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II wśród osób pijących co najmniej 3 filiżanki dziennie. Picie kawy może ograniczać rozwój nowotworów jelita grubego, a także wymieniane jest jako element prewencji chorób zwyrodnieniowych mózgu (Alzheimera, Parkinsona).

Jeszcze do niedawna dieta wegetariańska była owiana dużą dozą niepewności i wątpliwości. Obecnie coraz częściej i chętniej jednogłośnie mówi się, że dieta wegetariańska jest zdrowa, tylko musi być dobrze zbilansowana. Na diecie wegetariańskiej prowadzone mogą być także kobiety w ciąży, a nawet dzieci. Dobroczynny wpływ diety wegetariańskiej na zdrowie potwierdzają również liczne badania naukowe. Wykazały one m. in., że wegetarianie mają niższy wskaźnik masy ciała, niższe ryzyko cukrzycy i choroby niedokrwiennej serca, uchyłkowatości okrężnicy oraz rozwoju nowotworów złośliwych w porównaniu z osobami jedzącymi mięso.

Na konferencji zostało przedstawione stanowisko Grupy Ekspertów Sekcji Dietetyki Medycznej POLSPEN w sprawie zasadności stosowania diety bezglutenowej w chorobie Hashimoto. Eksperci jednogłośnie podkreślają, że nie należy zalecać diety bezglutenowej u osób bez celiakii lub innych form nietolerancji glutenu. Warto podkreślić też, że nie ma badań oceniających skuteczność diety bezglutenowej u osób z autoimmunizacyjną chorobą tarczycy nie wykazujących cech celiakii. Błędem jest stosowanie diety bezglutenowej bez wcześniejszych serologicznych badań przesiewowych w kierunku celiakii. Jeśli kogoś interesuje ten temat i chciałby go zgłębić to całą publikację można kupić tutaj.

Bardzo ciekawym tematem było postępowanie dietetyczne w dysfagii w oparciu o International Dysphagia Diet Standarisation Initiative (IDDSI). Choć problem dysfagii nie będzie chlebem powszednim dla wszystkich dietetyków i może się wydawać problemem odległym, to warto wiedzieć, gdzie szukać informacji na jego temat. Głównym problemem w dysfagii, z jakim spotyka się dietetyk, to dopasowanie konsystencji diety do bieżących możliwości pacjenta, aby wykluczyć ryzyko zadławienia bądź aspiracji pokarmu do dróg oddechowych, a jednocześnie zapobiec niedożywieniu, zachłystowemu zapaleniu płuc i odwodnieniu. Dzięki IDDSI konsystencje pokarmów zostały podzielone na 8 poziomów, dokładnie scharakteryzowanych, a każdą konsystencję można sprawdzić w warunkach domowych przy użyciu testów strzykawki, widelca, łyżki czy pałeczek. Wcześniejsza klasyfikacja nie była jednoznaczna i wprowadzała wiele wątpliwości i nieporozumień w zespołach terapeutycznych.

Duże poruszenie wśród słuchaczy wywołał wykład, który postawił na równi warzywa, owoce i soki. Co do zasadności korzystania z dóbr warzyw i owoców nie można się spierać. Jeśli chodzi o popularyzację soków, trzeba być bardzo ostrożnym. Nie dla każdego sok znaczy to samo i nie każdy potrafi zachować umiar w piciu soków.

Temat słodzików wydaje się również być kontrowersyjny, jednak w świetle doniesień naukowych nie należy się ich bać. Spożywane w dozwolonych ilościach, mogą być doskonałą alternatywą sacharozy dla osób z nadmierną masa ciała. Ważne jest też, aby były połączone ze zmianą stylu życia i diety, a nie jedyną modyfikacją.

Tematem wartym uwagi był także także temat związany z personalizowaniem żywienia. Z jednej strony dotyczy on indywidualnego podejścia do każdego pacjenta, a z drugiej profilu genetycznego, a więc tzw. nutrigenomiki. O tym jak ważne jest indywidualne dostosowanie zaleceń dla pacjenta nie musimy dyskutować, jednakże debata nad tym, czy diety bazujące na analizie genotypu powinny być wykorzystywane w obecnej chwili oraz jaka jest ich efektywność nada nie została zakończona. Jako dietetycy musimy być rozważni w ocenie wybieranych przez nas metod personalizacji. Z innej zaś strony, do personalizacji zaleceń możemy wykorzystywać także narzędzia technologii informacyjnych, np. aplikacje. O ile badanie genomu nie jest jednoznaczne, o tyle wykorzystywanie technologii chociażby do lepszego kontaktu z pacjentem ma duży potencjał.

To były wybrane tematy, które pojawiły się na konferencji. Wszystkie inne był również wartościowe i dały odpowiedź na wiele pytań, ale nie da się ich wszystkich tak krótko streścić, dlatego podzielimy się nimi przy okazji innych artykułów. Co warto jeszcze podkreślić? Na pewno to, że wielokrotnie zostało zaznaczone, jak ważna jest współpraca różnych specjalistów dla lepszego działania na rzecz pacjentów. Także bądźmy otwarci i starajmy się współpracować przykładowo z lekarzami w codziennej praktyce.

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz Wszechnicy Polskiej Szkoły Wyższej na kierunku filologia niemiecka. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.