W III 2015 roku, będąc jeszcze studentką, brałam udział w the Healthy Aging Project organizowanym w ramach International Week Health and Technology, który odbywał się w UC Leuven-Limburg w Belgii. Jednym z elementów projektu było zaproponowanie w międzynarodowych grupach prostych przepisów dla osób starszych, a następnie ich przygotowanie. Przepisy miały pochodzić z krajów uczestników projektu. Okazało się, że na 6 grup, aż 3 grupy zaproponowały przepisy na bazie jaj, co jednocześnie potwierdza ich popularność w wielu krajach. W nawiązaniu do wcześniejszego artykułu o jajach, proponuję 2 przepisy pochodzące z tego projektu, które jednocześnie pojawiły się we wcześniejszym artykule, jako typowe dania z jajkami z różnych stron świata. Przepisy pochodzą z Austrii (Kaiserschmarrn) i Hiszpanii (omlet z ugotowanymi ziemniakami). Oba są sprawdzone i bardzo smaczne. Polecam spróbować. Dodatkowo obliczona została wartość odżywcza dla obu dań, i tak, różnią się one zarówno kalorycznością, jak i indeksem (GI) oraz ładunkiem glikemicznym (GL). Jeden ma średni GI, a wysoki GL, a drugi odwrotnie (wyliczenia wartości odżywczej wykonałam za pomocą programu komputerowego Aliant. Obydwie potrawy umieściłam w Centrum Wymiany Potraw).
Kaiserschmarrn z duszonymi jabłkami
Składniki (4 porcje):
- 5 jajek
- 500ml mleka
- 300g mąki pszennej
- 40g rodzynek
- 40g cukru
- cukier puder do dekoracji
- 8 jabłek lub gotowy mus jabłkowy
- woda
- cynamon i goździki

Kaiserschmarrn z duszonymi jabłkami (fot. Wioleta Siłuch)
Sposób przygotowania:
- Białka oddzielić od żółtek.
- Żółtka utrzeć z cukrem.
- Następnie do żółtek dodać mąkę i mleko, wymieszać.
- Dodać rodzynki, wymieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę, dodać do wcześniejszej masy i bardzo delikatnie wymieszać.
- Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju.
- Położyć część masy na patelni, tak by zajmowała jej całą powierzchnię (podobnie jak naleśniki, ale placki powinny być o wiele grubsze).
- Smażyć, a kiedy pierwsza strona będzie gotowa, podzielić na 4 i każdą część odwróć.
- Jak druga strona będzie gotowa, wyjąć i podzielić na mniejsze kawałki.
- Posypać cukrem pudrem i gotowe!
- Aby przygotować duszone jabłka należy obrać je ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki, dodać odrobinę wody i dusić na małym ogniu, aż będą miękkie. Można przyprawić cynamonem i goździkami.
Wartość odżywcza:
1 porcja – 270g/366kcal
Białko – 16,3g
Tłuszcz – 8,0g
Węglowodany przyswajalne – 59,5g
Błonnik – 2,1g
GI: 67 GL: 38
Tortilla (hiszpański omlet)
Składniki (3 porcje):
- 6 jajek
- ½ cebuli
- 3 ziemniaki
- oliwa z oliwek
- sól

Tortilla (fot. Wioleta Siłuch)
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki i cebulę obrać ze skórki.
- Ziemniaki ugotować w całości (w Hiszpanii można kupić gotowe ziemniaki w słoiku).
- Cebulę pokroić w kostkę.
- W międzyczasie rozbić jajka z odrobiną soli.
- Kiedy ziemniaki będą miękkie wyjąć je z wody, pokroić w plasterki i wymieszać z jajkami.
- Cebulę podsmażyć na oliwie z oliwek, potem wylać na patelnię przygotowaną wcześniej masę.
- Smażyć na małym ogniu aż jaja się zetną (można przewrócić omlet na drugą stronę o ile się uda, albo zapiec przez chwilę w piekarniku aby ściął się od góry).
- Oprócz cebuli można urozmaicić sobie omlet innymi składnikami np. kiełbasą chorizo.
Wartość odżywcza:
1 porcja – 220g / 232kcal
Białko – 14,6g
Tłuszcz – 11,9g
Węglowodany przyswajalne – 17,8g
Błonnik – 2,3g
GI: 72 GL: 12