Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Polityka prywatności i plików cookies

Dzień dobry!

Jeżeli tutaj trafiłeś/trafiłaś, to niezawodny znak, że cenisz swoją prywatność. Doskonale to rozumiemy, dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie ten dokument, w którym znajdziesz zasady przetwarzania danych osobowych oraz wykorzystywania plików cookies w związku z korzystaniem ze strony internetowej https://aliant.com.pl

Informacja formalna na początek – administratorem strony jest Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774.

W razie jakichkolwiek wątpliwości związanych z polityką prywatności, w każdej chwili możesz skontaktować się z nami, wysyłając wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu

Skrócona wersja – najważniejsze informacje

Dbamy o Twoją prywatność, ale również o Twój czas. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie skróconą wersję najważniejszych zasad związanych z ochroną prywatności.

  • Kontaktując się z nami, przekazujesz nam swoje dane osobowe, a my gwarantujemy Ci, że Twoje dane pozostaną poufne, bezpieczne i nie zostaną udostępnione jakimkolwiek podmiotom trzecim bez Twojej wyraźnej zgody.
  • Powierzamy przetwarzanie danych osobowych tylko zaufanym partnerom oraz sprawdzonym i zaufanym podmiotom świadczącym usługi związane z przetwarzaniem danych osobowych.
  • Korzystamy z narzędzi analitycznych Google Analytics, które zbierają informacje na temat Twoich odwiedzin strony, takie jak podstrony, które wyświetliłeś, czas, jaki spędziłeś na stronie czy przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami. W tym celu wykorzystywane są pliki cookies firmy Google LLC dotyczące usługi Google Analytics. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.
  • Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Jeżeli powyższe informacje nie są dla Ciebie wystarczające, poniżej znajdziesz dalej idące szczegóły.

Dane osobowe

Administratorem Twoich danych osobowych w rozumieniu przepisów o ochronie danych osobowych jest  Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774

Cele, podstawy prawne oraz okres przetwarzania danych osobowych wskazane są odrębnie w stosunku do każdego celu przetwarzania danych (patrz: opis poszczególnych celów przetwarzania danych osobowych poniżej).

Uprawnienia. RODO przyznaje Ci następujące potencjalne uprawnienia związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:

1) prawo dostępu do danych osobowych,
2)prawo do sprostowania danych osobowych,
3) prawo do usunięcia danych osobowych,
4)prawo do ograniczenia przetwarzania danych osobowych,
5)prawo do wniesienia sprzeciwu co do przetwarzania danych osobowych,
6) prawo do przenoszenia danych,
7)prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego,
8)prawo do odwołania zgody na przetwarzanie danych osobowych, jeżeli takową zgodę wyraziłeś.

Zasady związane z realizacją wskazanych uprawnień zostały opisane szczegółowo w art. 16 – 21 RODO. Zachęcamy do zapoznania się z tymi przepisami. Ze swojej strony uważamy za potrzebne wyjaśnić Ci, że wskazane powyżej uprawnienia nie są bezwzględne i nie będą przysługiwać Ci w stosunku do wszystkich czynności przetwarzania Twoich danych osobowych. Dla Twojej wygody dołożyliśmy starań, by w ramach opisu poszczególnych operacji przetwarzania danych osobowych wskazać na przysługujące Ci w ramach tych operacji uprawnienia.

Podkreślamy, że jedno z uprawnień wskazanych powyżej przysługuje Ci zawsze - jeżeli uznasz, że przy przetwarzaniu Twoich danych osobowych dopuściliśmy się naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych, masz możliwość wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

Zawsze możesz również zwrócić się do nas z żądaniem udostępnienia Ci informacji o tym, jakie dane na Twój temat posiadamy oraz w jakich celach je przetwarzamy. Wystarczy, że wyślesz wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu. Dołożyliśmy jednak wszelkich starań, by interesujące Cię informacje zostały wyczerpująco przedstawione w niniejszej polityce prywatności. Podany powyżej adres e-mail możesz wykorzystać również w razie jakichkolwiek pytań związanych z przetwarzaniem Twoich danych osobowych.

Bezpieczeństwo. Gwarantujemy Ci poufność wszelkich przekazanych nam danych osobowych. Zapewniamy podjęcie wszelkich środków bezpieczeństwa i ochrony danych osobowych wymaganych przez przepisy o ochronie danych osobowych. Dane osobowe są gromadzone z należytą starannością i odpowiednio chronione przed dostępem do nich przez osoby do tego nieupoważnione.

Wykaz powierzeń. Powierzamy przetwarzanie danych osobowych następującym podmiotom:

  1. Cambridge Diagnostics Sp. z o. o – zaufany partner (dystrybutor naszego oprogramowania komputerowego) - w celu udzielenia odpowiedzi na zapytanie lub przedłożenie oferty, o ile było takie zapytanie, usługi w zakresie sprzedaży licencji oprogramowania Aliant, zarządzania licencjami oprogramowania Aliant oraz wsparcie użytkowników oprogramowania Aliant

Wszystkie podmioty, którym powierzamy przetwarzanie danych osobowych gwarantują stosowanie odpowiednich środków ochrony i bezpieczeństwa danych osobowych wymaganych przez przepisy prawa.

Cele i czynności przetwarzania

Kontakt e-mailowy. Kontaktując się z nami za pośrednictwem poczty elektronicznej, w tym również przesyłając zapytanie poprzez formularz kontaktowy, w sposób naturalny przekazujesz nam swój adres e-mail jako adres nadawcy wiadomości. Ponadto, w treści wiadomości możesz zawrzeć również inne dane osobowe.

Twoje dane są w tym przypadku przetwarzane w celu kontaktu z Tobą, a podstawą przetwarzania jest art. 6 ust. 1 lit. a RODO, czyli Twoja zgoda wynikające z zainicjowania z nami kontaktu. Podstawą prawną przetwarzania po zakończeniu kontaktu jest usprawiedliwiony cel w postaci archiwizacji korespondencji na potrzeby wewnętrzne (art. 6 ust. 1 lit. c RODO).

Treść korespondencji może podlegać archiwizacji i nie jesteśmy w stanie jednoznacznie określić, kiedy zostanie usunięta. Masz prawo do domagania się przedstawienia historii korespondencji, jaką z nami prowadziłeś (jeżeli podlegała archiwizacji), jak również domagać się jej usunięcia, chyba że jej archiwizacja jest uzasadniona z uwagi na nasze nadrzędne interesy, np. obrona przed potencjalnymi roszczeniami z Twojej strony.

Pliki cookies i inne technologie śledzące

Nasza strona, podobnie jak niemal wszystkie inne strony internetowe, wykorzystuje pliki cookies, by zapewnić Ci najlepsze doświadczenia związane z korzystaniem z niej.

Cookies to niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez nasz system teleinformatyczny.

Korzystamy wyłącznie z cookies podmiotów trzecich.

Więcej szczegółów znajdziesz poniżej.

Zgoda na cookies. Podczas pierwszej wizyty na stronie wyświetlana jest Ci informacja na temat stosowania plików cookies wraz z pytaniem o zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Zawsze możesz zmienić ustawienia cookies z poziomu swojej przeglądarki albo w ogóle usunąć pliki cookies. Pamiętaj jednak, że wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony, jak również z wielu innych stron internetowych, które stosują cookies.

Cookies podmiotów trzecich. Nasza strona, podobnie jak większość współczesnych stron internetowych, wykorzystuje funkcje zapewniane przez podmioty trzecie, co wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies pochodzących od podmiotów trzecich. Wykorzystanie tego rodzaju plików cookies zostało opisane poniżej.

Analiza i statystyka. Wykorzystujemy cookies do śledzenia statystyk strony, takich jak liczba osób odwiedzających, rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony, czas spędzony na stronie, odwiedzone podstrony etc. Korzystamy w tym zakresie z Google Analytics, co wiąże się z wykorzystaniem plików cookies firmy Google LLC. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.

Narzędzia społecznościowe. Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Logi serwera

Korzystanie ze strony wiąże się z przesyłaniem zapytań do serwera, na którym przechowywana jest strona. Każde zapytanie skierowane do serwera zapisywane jest w logach serwera.

Logi obejmują m.in. Twój adres IP, datę i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz. Logi zapisywane i przechowywane są na serwerze.

Dane zapisane w logach serwera nie są kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane przez nas w celu Twojej identyfikacji.

Logi serwera stanowią wyłącznie materiał pomocniczy służący do administrowania stroną, a ich zawartość nie jest ujawniana nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem.

Palmy zazwyczaj kojarzą się z tropikalnymi plażami, zachodami słońca i wakacjami, dlatego zaskakujące może być dla wielu osób, że niektóre gatunki palm wydają tłuste owoce, z których pozyskiwany jest olej palmowy. Olej z palm olejowych (Elaeis guineensis, i Elaeis oleifera) jest najtańszym i najpopularniejszym olejem roślinnym na świecie. Jego neutralny smak i zapach, długi okres trwałości i dobre właściwości sprawiają, że jest powszechnym składnikiem wielu produktów spożywczych, takich jak herbatniki czy chipsy. Olej palmowy jest również bardzo wszechstronny i szeroko stosowany w produktach do higieny osobistej, takich jak: detergenty do prania, pasty do zębów czy kosmetyki, a także w plastiku i biopaliwach. W Unii Europejskiej i USA, jeśli stosuje się olej palmowy, to musi być on wymieniony na liście składników, ale w Australii może być oznaczony bardziej ogólnie nazwą ‘olej roślinny’ lub nazwami technicznymi, tj. palmitynian, siarczan laurowy sodu lub jego nazwą botaniczną E. guineensis, dlatego Australijczycy mogą nieświadomie zużywać więcej oleju palmowego niż są tego świadomi.

Czy olej palmowy ma wpływ na środowisko?

Produkcja oleju palmowego jest najbardziej wydajna ze wszystkich roślin oleistych. Z jednego akra palmy olejowej wytwarzanych jest do ośmiu razy więcej oleju, niż z innych roślin oleistych. Wydawać by się mogło, że jest to z korzyścią dla środowiska, ale istnieją również poważne mankamenty. W Indonezji istnieją miliony hektarów dostępnych gruntów nadających się do zrównoważonej produkcji oleju palmowego. Jednakże przedsiębiorstwa uzyskują dodatkowy dochód za sprzedaży czystego drewna, aby zrównoważyć koszty założenia plantacji oleju palmowego, a wylesianie jest niekorzystnym skutkiem dla środowiska. Dzieje się to w takich krajach jak: Indonezja i Malezja, gdzie produkowana jest większość oleju palmowego na skalę światową. Program The United Nations Environment szacuje, że corocznie wycinanych jest 7 milionów hektarów lasów palmowych – ogromny obszar mniej więcej wielkości Portugalii. Wylesianie niszczy siedliska zwierząt, takich jak: orangutany, nosorożce, tygrysy i słonie. Metoda ‘slash and burn’ jest najszybszą i najtańszą metodą oczyszczania terenu. Niestety, wiele zwierząt traci domy lub zostaje spalonych żywcem. Przemieszczone zwierzęta często wracają na plantacje, gdzie mogą zostać skradzione przez kłusowników lub zabite przez pracowników plantacji, którzy uważają je za szkodniki. Płonące lasy uwalniają dwutlenek węgla do powietrza, przyczyniając się do globalnego ocieplenia. Złą wiadomością jest także to, że lasy w Malezji i Indonezji często znajdują się na bogatych w węgiel ziemiach torfowych. Przyczynia się to do tego, że podczas spalania uwalnia się jeszcze więcej węgla do atmosfery – podwójne ocieplenie środowiska.

Niestety wyeliminowanie oleju palmowego z pożywienia nie powstrzyma wylesiania. Produkcja oleju palmowego generuje więcej oleju, niż jakikolwiek inny główny plon oleju: 6 razy więcej oleju niż rzepak (canola) i 10 razy więcej oleju niż soja. Jeśli przestawimy się na inny rodzaj oleju, pogorszy to problem wylesiania. Olej palmowy generuje również bardzo potrzebne dochody dla niektórych najuboższych ludzi na świecie, dlatego zaprzestanie produkcji miałoby konsekwencje ekonomiczne.

Czy olej palmowy jest dobry, a może zły dla zdrowia?

Olej palmowy nie jest zdrowym wyborem. Zawiera mieszaninę tłuszczów, z których około 50% stanowi tłuszcz nasycony. Ten rodzaj tłuszczu zwiększa “zły” cholesterol LDL we krwi, który jest czynnikiem ryzyka chorób serca. The Heart Foundation zaleca aby mniej niż 10% całkowitej dziennej dawki energii pochodziło z tłuszczów nasyconych. Tłuszcze trans są niestety jeszcze gorsze i wiele (tanich) zamienników oleju palmowego jest częściowo uwodornionych i zawiera tłuszcze trans. Tłuszcze trans zwiększają “zły” poziom cholesterolu LDL i triglicerydów, ale także obniżają “dobry” poziom cholesterolu HDL. Olej palmowy nie jest odżywczą supergwiazdą, ale przynajmniej nie ma tłuszczów trans i zawiera mniej tłuszczów nasyconych niż olej kokosowy i masło. Najlepszym wyborem oleju dla zdrowia są bardziej nienasycone oleje, oleje roślinne, takie jak oliwa z oliwek i olej rzepakowy, jednak są one droższe i nie zapewniają takich samych właściwości technologicznych jak olej palmowy.

Najbardziej zrównoważony wybór

Choć nie jest realistyczne zaprzestanie stosowania oleju palmowego, powinniśmy zachęcać firmy spożywcze do wybierania bardziej etycznej zrównoważonej produkcji oleju palmowego. Istnieje certyfikowany zrównoważony olej palmowy (CSPO, ang.  Certified Sustainable Palm Oil), który nie obejmuje oczyszczania terenów, na których występuje wysokie stężenie zagrożonych gatunków lub wrażliwych ekosystemów. Niektóre firmy robią krok w dobrym kierunku, aby stać się CSPO, będąc członkami Okrągłego Stołu na temat zrównoważonego oleju palmowego (RSPO, ang. Roundtable on Sustainable Palm Oil).

Olej palmowy w pigułce:

  • Olej palmowy jest najczęściej stosowanym olejem na świecie, ale jego produkcja przyczynia się do globalnego ocieplenia, wylesiania i zagraża zagrożonym gatunkom zwierząt.
  • Jeśli korzystasz z pakowanych produktów, poszukaj Certyfikowanego Zrównoważonego Oleju Palmowego (CSPO).
  • Dla dobrego zdrowia wybierz produkty, które zawierają zdrowsze oleje, takie jak oliwa, olej rzepakowy lub słonecznikowy.

© ®™ The University of Sydney, Australia

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz Wszechnicy Polskiej Szkoły Wyższej na kierunku filologia niemiecka. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.