Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Polityka prywatności i plików cookies

Dzień dobry!

Jeżeli tutaj trafiłeś/trafiłaś, to niezawodny znak, że cenisz swoją prywatność. Doskonale to rozumiemy, dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie ten dokument, w którym znajdziesz zasady przetwarzania danych osobowych oraz wykorzystywania plików cookies w związku z korzystaniem ze strony internetowej https://aliant.com.pl

Informacja formalna na początek – administratorem strony jest Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774.

W razie jakichkolwiek wątpliwości związanych z polityką prywatności, w każdej chwili możesz skontaktować się z nami, wysyłając wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu

Skrócona wersja – najważniejsze informacje

Dbamy o Twoją prywatność, ale również o Twój czas. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie skróconą wersję najważniejszych zasad związanych z ochroną prywatności.

  • Kontaktując się z nami, przekazujesz nam swoje dane osobowe, a my gwarantujemy Ci, że Twoje dane pozostaną poufne, bezpieczne i nie zostaną udostępnione jakimkolwiek podmiotom trzecim bez Twojej wyraźnej zgody.
  • Powierzamy przetwarzanie danych osobowych tylko zaufanym partnerom oraz sprawdzonym i zaufanym podmiotom świadczącym usługi związane z przetwarzaniem danych osobowych.
  • Korzystamy z narzędzi analitycznych Google Analytics, które zbierają informacje na temat Twoich odwiedzin strony, takie jak podstrony, które wyświetliłeś, czas, jaki spędziłeś na stronie czy przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami. W tym celu wykorzystywane są pliki cookies firmy Google LLC dotyczące usługi Google Analytics. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.
  • Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Jeżeli powyższe informacje nie są dla Ciebie wystarczające, poniżej znajdziesz dalej idące szczegóły.

Dane osobowe

Administratorem Twoich danych osobowych w rozumieniu przepisów o ochronie danych osobowych jest  Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774

Cele, podstawy prawne oraz okres przetwarzania danych osobowych wskazane są odrębnie w stosunku do każdego celu przetwarzania danych (patrz: opis poszczególnych celów przetwarzania danych osobowych poniżej).

Uprawnienia. RODO przyznaje Ci następujące potencjalne uprawnienia związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:

1) prawo dostępu do danych osobowych,
2)prawo do sprostowania danych osobowych,
3) prawo do usunięcia danych osobowych,
4)prawo do ograniczenia przetwarzania danych osobowych,
5)prawo do wniesienia sprzeciwu co do przetwarzania danych osobowych,
6) prawo do przenoszenia danych,
7)prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego,
8)prawo do odwołania zgody na przetwarzanie danych osobowych, jeżeli takową zgodę wyraziłeś.

Zasady związane z realizacją wskazanych uprawnień zostały opisane szczegółowo w art. 16 – 21 RODO. Zachęcamy do zapoznania się z tymi przepisami. Ze swojej strony uważamy za potrzebne wyjaśnić Ci, że wskazane powyżej uprawnienia nie są bezwzględne i nie będą przysługiwać Ci w stosunku do wszystkich czynności przetwarzania Twoich danych osobowych. Dla Twojej wygody dołożyliśmy starań, by w ramach opisu poszczególnych operacji przetwarzania danych osobowych wskazać na przysługujące Ci w ramach tych operacji uprawnienia.

Podkreślamy, że jedno z uprawnień wskazanych powyżej przysługuje Ci zawsze - jeżeli uznasz, że przy przetwarzaniu Twoich danych osobowych dopuściliśmy się naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych, masz możliwość wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

Zawsze możesz również zwrócić się do nas z żądaniem udostępnienia Ci informacji o tym, jakie dane na Twój temat posiadamy oraz w jakich celach je przetwarzamy. Wystarczy, że wyślesz wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu. Dołożyliśmy jednak wszelkich starań, by interesujące Cię informacje zostały wyczerpująco przedstawione w niniejszej polityce prywatności. Podany powyżej adres e-mail możesz wykorzystać również w razie jakichkolwiek pytań związanych z przetwarzaniem Twoich danych osobowych.

Bezpieczeństwo. Gwarantujemy Ci poufność wszelkich przekazanych nam danych osobowych. Zapewniamy podjęcie wszelkich środków bezpieczeństwa i ochrony danych osobowych wymaganych przez przepisy o ochronie danych osobowych. Dane osobowe są gromadzone z należytą starannością i odpowiednio chronione przed dostępem do nich przez osoby do tego nieupoważnione.

Wykaz powierzeń. Powierzamy przetwarzanie danych osobowych następującym podmiotom:

  1. Cambridge Diagnostics Sp. z o. o – zaufany partner (dystrybutor naszego oprogramowania komputerowego) - w celu udzielenia odpowiedzi na zapytanie lub przedłożenie oferty, o ile było takie zapytanie, usługi w zakresie sprzedaży licencji oprogramowania Aliant, zarządzania licencjami oprogramowania Aliant oraz wsparcie użytkowników oprogramowania Aliant

Wszystkie podmioty, którym powierzamy przetwarzanie danych osobowych gwarantują stosowanie odpowiednich środków ochrony i bezpieczeństwa danych osobowych wymaganych przez przepisy prawa.

Cele i czynności przetwarzania

Kontakt e-mailowy. Kontaktując się z nami za pośrednictwem poczty elektronicznej, w tym również przesyłając zapytanie poprzez formularz kontaktowy, w sposób naturalny przekazujesz nam swój adres e-mail jako adres nadawcy wiadomości. Ponadto, w treści wiadomości możesz zawrzeć również inne dane osobowe.

Twoje dane są w tym przypadku przetwarzane w celu kontaktu z Tobą, a podstawą przetwarzania jest art. 6 ust. 1 lit. a RODO, czyli Twoja zgoda wynikające z zainicjowania z nami kontaktu. Podstawą prawną przetwarzania po zakończeniu kontaktu jest usprawiedliwiony cel w postaci archiwizacji korespondencji na potrzeby wewnętrzne (art. 6 ust. 1 lit. c RODO).

Treść korespondencji może podlegać archiwizacji i nie jesteśmy w stanie jednoznacznie określić, kiedy zostanie usunięta. Masz prawo do domagania się przedstawienia historii korespondencji, jaką z nami prowadziłeś (jeżeli podlegała archiwizacji), jak również domagać się jej usunięcia, chyba że jej archiwizacja jest uzasadniona z uwagi na nasze nadrzędne interesy, np. obrona przed potencjalnymi roszczeniami z Twojej strony.

Pliki cookies i inne technologie śledzące

Nasza strona, podobnie jak niemal wszystkie inne strony internetowe, wykorzystuje pliki cookies, by zapewnić Ci najlepsze doświadczenia związane z korzystaniem z niej.

Cookies to niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez nasz system teleinformatyczny.

Korzystamy wyłącznie z cookies podmiotów trzecich.

Więcej szczegółów znajdziesz poniżej.

Zgoda na cookies. Podczas pierwszej wizyty na stronie wyświetlana jest Ci informacja na temat stosowania plików cookies wraz z pytaniem o zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Zawsze możesz zmienić ustawienia cookies z poziomu swojej przeglądarki albo w ogóle usunąć pliki cookies. Pamiętaj jednak, że wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony, jak również z wielu innych stron internetowych, które stosują cookies.

Cookies podmiotów trzecich. Nasza strona, podobnie jak większość współczesnych stron internetowych, wykorzystuje funkcje zapewniane przez podmioty trzecie, co wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies pochodzących od podmiotów trzecich. Wykorzystanie tego rodzaju plików cookies zostało opisane poniżej.

Analiza i statystyka. Wykorzystujemy cookies do śledzenia statystyk strony, takich jak liczba osób odwiedzających, rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony, czas spędzony na stronie, odwiedzone podstrony etc. Korzystamy w tym zakresie z Google Analytics, co wiąże się z wykorzystaniem plików cookies firmy Google LLC. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.

Narzędzia społecznościowe. Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Logi serwera

Korzystanie ze strony wiąże się z przesyłaniem zapytań do serwera, na którym przechowywana jest strona. Każde zapytanie skierowane do serwera zapisywane jest w logach serwera.

Logi obejmują m.in. Twój adres IP, datę i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz. Logi zapisywane i przechowywane są na serwerze.

Dane zapisane w logach serwera nie są kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane przez nas w celu Twojej identyfikacji.

Logi serwera stanowią wyłącznie materiał pomocniczy służący do administrowania stroną, a ich zawartość nie jest ujawniana nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem.

Żywność ekologiczna jest ogólnie postrzegana jako zdrowsza i lepsza dla środowiska. „Organiczny” odnosi się do produktów roślinnych i zwierzęcych, hodowanych lub uprawianych bez sztucznych nawozów, pestycydów, regulatorów wzrostu i innych substancji chemicznych. Zamiast tego, dozwolone jest stosowanie naturalnych nawozów, takich jak: kompost lub obornik i zwalczanie szkodników za pomocą technik takich, jak np. płodozmian.

USDA, czyli Departament Rolnictwa w Stanach Zjednoczonych reguluje termin „organic”, czyli „ekologiczny” oraz określa standardy, które integrują praktyki kulturowe, biologiczne oraz mechaniczne, które to z kolei promują np. jazdę rowerem po zasobach, równowagę ekologiczną, czy chronią różnorodność biologiczną. W Australii rząd nie reguluje używania słowa „organic”, więc zapewnieniem o tym, że produkt jest ekologiczny, jest jedynie słowo producenta lub hodowcy. Jednakże, produkty z certyfikatami ekologicznymi są regularnie kontrolowane przez niezależną jednostkę certyfikującą i muszą spełniać jej szczegółowe wymagania, mniej lub bardziej rygorystyczne.

Czy produkty ekologiczne smakują lepiej?

To zależy. Na przykład owoce i warzywa egzotyczne, uprawiane na mniejszych farmach, mogą być mniejsze lub zawierać mniej wilgoci, co wpływa na wzmocnienie smaku. Smak organicznych mięs może odzwierciedlać bardziej zróżnicowaną dietę. Są jednak też inne czynniki, w tym świeżość produktów, gleby i klimatu. I tak, zwykłe jabłko zakupione prosto z farmy, na ogół będzie smakować lepiej, niż organiczne, które od tygodni przebywa w chłodni.

Czy żywność ekologiczna jest zdrowsza?

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi w tej sprawie. Składniki organiczne nie dodają korzyści zdrowotnych, np. żywności wysoko przetworzonej. Organiczne ciastka są nadal ciastkami i zazwyczaj zawierają tyle samo kcal co zwykłe ciastka. W przypadku świeżych, pełnych produktów spożywczych, sprawa jest bardziej skomplikowana. Niedawny przegląd naukowy donosi, że podczas gdy niektóre uprawy organiczne mogą mieć nieco wyższy poziom przeciwutleniaczy, autorzy wnioskują, że nie jest możliwe oszacowanie, w jakim stopniu spożycie żywności ekologicznej może wpływać na zdrowie człowieka, ponieważ “nie ma praktycznie żadnych opublikowanych danych, a okresowe badania kohortowe koncentrują się na chorobach przewlekłych (np. choroby układu krążenia, cukrzyca, nowotwory i stany neurodegeneracyjne) i kontrolowanych badaniach interwencji dietetycznych u ludzi, porównując efekty diety organicznej i konwencjonalnej”.

Tak więc rozpoczynanie zdrowego odżywiania od kupowana ekologicznych produktów nie powinno być pierwszym krokiem. Większym problemem jest spożywanie przez wiele osób zbyt dużo wysoko przetworzonej żywności, dla której ekologiczna etykieta nie jest istotna. Większość osób je za mało warzyw. Ponieważ organiczne warzywa są zazwyczaj droższe, jedzenie wystarczającej ilości konwencjonalnych warzyw (pięć dziennie) miałoby większy wpływ na odżywianie, niż zakup mniejszej ilości ekologicznych warzyw. Jeśli chodzi o bezpieczeństwo żywności, cała żywność, zarówno ekologiczna, jak i konwencjonalna, musi spełniać wymogi bezpieczeństwa żywności w kraju, w którym jest sprzedawana. Na przykład FSANZ (Food Standards Australia and New Zealand) reguluje całą żywność sprzedawaną w Australii, aby zapewnić, że jakiekolwiek zanieczyszczenia chemiczne znajdują się w ilościach poniżej maksymalnego limitu pozostałości. Limit ten jest ustalony znacznie poniżej poziomu, który mógłby stanowić zagrożenie dla bezpieczeństwa konsumentów.

Czy metody rolnictwa ekologicznego są bardziej zrównoważone?

Podczas gdy odpowiedź na to pytanie może wydawać się twierdząca, na to pytanie także nie ma jednoznacznej odpowiedzi.  Zgodnie z najnowszą metaanalizą, organiczne systemy rolne zużywają o 15% mniej energii. Jest tak prawdopodobnie dlatego, że systemy organiczne nie opierają się na syntetycznych nawozach i pestycydach, które wymagają dużej ilości energii do wyprodukowania. Z drugiej strony zauważono, że żywność konwencjonalna zużywa mniej ziemi (mniej wylesiania) i ma mniejszy wpływ na pobliskie ekosystemy wodne (co oznacza mniejszy zakwit glonów i martwych stref wodnych). To samo badanie wykazało, że zarówno organiczne, jak i konwencjonalne systemy miały podobną emisję gazów cieplarnianych i porównywalny wpływ na kwasowość gleby (niekorzystny wpływ, który ogranicza wzrost roślin). To samo badanie wykazało, że zarówno organiczne, jak i konwencjonalne systemy miały podobną emisję gazów cieplarnianych i porównywalny wpływ na kwasowość gleby (niekorzystny wpływ, który ogranicza wzrost roślin). Nie ma wyraźnej przewagi, jeśli chodzi o zrównoważony rozwój, ale potrzeba więcej badań na ten temat. Co więcej, rolnictwo ekologiczne jest mniej intensywne i dlatego nie jest w stanie wesprzeć wzrostu populacji, przewidywanego na 9 miliardów ludzi do roku 2050. Nie da się nakarmić świata ekologiczną żywnością, ale można zadziałać hybrydowym podejściem. Łączenie aspektów metod rolnictwa ekologicznego, takich jak kompostowanie i płodozmian z tradycyjnym rolnictwem, w celu zmniejszenia zużycia energii.

Czy wydawać dodatkowe pieniądze na produkty ekologiczne?

Bezpieczeństwo: wszystkie produkty żywnościowe, organiczne i konwencjonalne, muszą spełniać wymogi bezpieczeństwa żywności.
Żywienie: aby uzyskać korzyści odżywcze, należy jeść więcej warzyw (konwencjonalnych lub ekologicznych).
Środowisko: metody ekologiczne i konwencjonalne mają swoje wady i zalety. Możemy mieć większy wpływ na środowisko, redukując marnowanie żywności i spożywając więcej produktów roślinnych zamiast zwierzęcych.
Uzyskaj to, za co płacisz: wybierz certyfikowane produkty organiczne, aby upewnić się, że są naprawdę ekologiczne.

GI News, Nicole Senior, ORGANIC – IS IT THE GREENER CHOICE?
© ®™ The University of Sydney, Australia

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz Wszechnicy Polskiej Szkoły Wyższej na kierunku filologia niemiecka. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.