Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Polityka prywatności i plików cookies

Dzień dobry!

Jeżeli tutaj trafiłeś/trafiłaś, to niezawodny znak, że cenisz swoją prywatność. Doskonale to rozumiemy, dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie ten dokument, w którym znajdziesz zasady przetwarzania danych osobowych oraz wykorzystywania plików cookies w związku z korzystaniem ze strony internetowej https://aliant.com.pl

Informacja formalna na początek – administratorem strony jest Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774.

W razie jakichkolwiek wątpliwości związanych z polityką prywatności, w każdej chwili możesz skontaktować się z nami, wysyłając wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu

Skrócona wersja – najważniejsze informacje

Dbamy o Twoją prywatność, ale również o Twój czas. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie skróconą wersję najważniejszych zasad związanych z ochroną prywatności.

  • Kontaktując się z nami, przekazujesz nam swoje dane osobowe, a my gwarantujemy Ci, że Twoje dane pozostaną poufne, bezpieczne i nie zostaną udostępnione jakimkolwiek podmiotom trzecim bez Twojej wyraźnej zgody.
  • Powierzamy przetwarzanie danych osobowych tylko zaufanym partnerom oraz sprawdzonym i zaufanym podmiotom świadczącym usługi związane z przetwarzaniem danych osobowych.
  • Korzystamy z narzędzi analitycznych Google Analytics, które zbierają informacje na temat Twoich odwiedzin strony, takie jak podstrony, które wyświetliłeś, czas, jaki spędziłeś na stronie czy przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami. W tym celu wykorzystywane są pliki cookies firmy Google LLC dotyczące usługi Google Analytics. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.
  • Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Jeżeli powyższe informacje nie są dla Ciebie wystarczające, poniżej znajdziesz dalej idące szczegóły.

Dane osobowe

Administratorem Twoich danych osobowych w rozumieniu przepisów o ochronie danych osobowych jest  Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774

Cele, podstawy prawne oraz okres przetwarzania danych osobowych wskazane są odrębnie w stosunku do każdego celu przetwarzania danych (patrz: opis poszczególnych celów przetwarzania danych osobowych poniżej).

Uprawnienia. RODO przyznaje Ci następujące potencjalne uprawnienia związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:

1) prawo dostępu do danych osobowych,
2)prawo do sprostowania danych osobowych,
3) prawo do usunięcia danych osobowych,
4)prawo do ograniczenia przetwarzania danych osobowych,
5)prawo do wniesienia sprzeciwu co do przetwarzania danych osobowych,
6) prawo do przenoszenia danych,
7)prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego,
8)prawo do odwołania zgody na przetwarzanie danych osobowych, jeżeli takową zgodę wyraziłeś.

Zasady związane z realizacją wskazanych uprawnień zostały opisane szczegółowo w art. 16 – 21 RODO. Zachęcamy do zapoznania się z tymi przepisami. Ze swojej strony uważamy za potrzebne wyjaśnić Ci, że wskazane powyżej uprawnienia nie są bezwzględne i nie będą przysługiwać Ci w stosunku do wszystkich czynności przetwarzania Twoich danych osobowych. Dla Twojej wygody dołożyliśmy starań, by w ramach opisu poszczególnych operacji przetwarzania danych osobowych wskazać na przysługujące Ci w ramach tych operacji uprawnienia.

Podkreślamy, że jedno z uprawnień wskazanych powyżej przysługuje Ci zawsze - jeżeli uznasz, że przy przetwarzaniu Twoich danych osobowych dopuściliśmy się naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych, masz możliwość wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

Zawsze możesz również zwrócić się do nas z żądaniem udostępnienia Ci informacji o tym, jakie dane na Twój temat posiadamy oraz w jakich celach je przetwarzamy. Wystarczy, że wyślesz wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu. Dołożyliśmy jednak wszelkich starań, by interesujące Cię informacje zostały wyczerpująco przedstawione w niniejszej polityce prywatności. Podany powyżej adres e-mail możesz wykorzystać również w razie jakichkolwiek pytań związanych z przetwarzaniem Twoich danych osobowych.

Bezpieczeństwo. Gwarantujemy Ci poufność wszelkich przekazanych nam danych osobowych. Zapewniamy podjęcie wszelkich środków bezpieczeństwa i ochrony danych osobowych wymaganych przez przepisy o ochronie danych osobowych. Dane osobowe są gromadzone z należytą starannością i odpowiednio chronione przed dostępem do nich przez osoby do tego nieupoważnione.

Wykaz powierzeń. Powierzamy przetwarzanie danych osobowych następującym podmiotom:

  1. Cambridge Diagnostics Sp. z o. o – zaufany partner (dystrybutor naszego oprogramowania komputerowego) - w celu udzielenia odpowiedzi na zapytanie lub przedłożenie oferty, o ile było takie zapytanie, usługi w zakresie sprzedaży licencji oprogramowania Aliant, zarządzania licencjami oprogramowania Aliant oraz wsparcie użytkowników oprogramowania Aliant

Wszystkie podmioty, którym powierzamy przetwarzanie danych osobowych gwarantują stosowanie odpowiednich środków ochrony i bezpieczeństwa danych osobowych wymaganych przez przepisy prawa.

Cele i czynności przetwarzania

Kontakt e-mailowy. Kontaktując się z nami za pośrednictwem poczty elektronicznej, w tym również przesyłając zapytanie poprzez formularz kontaktowy, w sposób naturalny przekazujesz nam swój adres e-mail jako adres nadawcy wiadomości. Ponadto, w treści wiadomości możesz zawrzeć również inne dane osobowe.

Twoje dane są w tym przypadku przetwarzane w celu kontaktu z Tobą, a podstawą przetwarzania jest art. 6 ust. 1 lit. a RODO, czyli Twoja zgoda wynikające z zainicjowania z nami kontaktu. Podstawą prawną przetwarzania po zakończeniu kontaktu jest usprawiedliwiony cel w postaci archiwizacji korespondencji na potrzeby wewnętrzne (art. 6 ust. 1 lit. c RODO).

Treść korespondencji może podlegać archiwizacji i nie jesteśmy w stanie jednoznacznie określić, kiedy zostanie usunięta. Masz prawo do domagania się przedstawienia historii korespondencji, jaką z nami prowadziłeś (jeżeli podlegała archiwizacji), jak również domagać się jej usunięcia, chyba że jej archiwizacja jest uzasadniona z uwagi na nasze nadrzędne interesy, np. obrona przed potencjalnymi roszczeniami z Twojej strony.

Pliki cookies i inne technologie śledzące

Nasza strona, podobnie jak niemal wszystkie inne strony internetowe, wykorzystuje pliki cookies, by zapewnić Ci najlepsze doświadczenia związane z korzystaniem z niej.

Cookies to niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez nasz system teleinformatyczny.

Korzystamy wyłącznie z cookies podmiotów trzecich.

Więcej szczegółów znajdziesz poniżej.

Zgoda na cookies. Podczas pierwszej wizyty na stronie wyświetlana jest Ci informacja na temat stosowania plików cookies wraz z pytaniem o zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Zawsze możesz zmienić ustawienia cookies z poziomu swojej przeglądarki albo w ogóle usunąć pliki cookies. Pamiętaj jednak, że wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony, jak również z wielu innych stron internetowych, które stosują cookies.

Cookies podmiotów trzecich. Nasza strona, podobnie jak większość współczesnych stron internetowych, wykorzystuje funkcje zapewniane przez podmioty trzecie, co wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies pochodzących od podmiotów trzecich. Wykorzystanie tego rodzaju plików cookies zostało opisane poniżej.

Analiza i statystyka. Wykorzystujemy cookies do śledzenia statystyk strony, takich jak liczba osób odwiedzających, rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony, czas spędzony na stronie, odwiedzone podstrony etc. Korzystamy w tym zakresie z Google Analytics, co wiąże się z wykorzystaniem plików cookies firmy Google LLC. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.

Narzędzia społecznościowe. Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Logi serwera

Korzystanie ze strony wiąże się z przesyłaniem zapytań do serwera, na którym przechowywana jest strona. Każde zapytanie skierowane do serwera zapisywane jest w logach serwera.

Logi obejmują m.in. Twój adres IP, datę i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz. Logi zapisywane i przechowywane są na serwerze.

Dane zapisane w logach serwera nie są kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane przez nas w celu Twojej identyfikacji.

Logi serwera stanowią wyłącznie materiał pomocniczy służący do administrowania stroną, a ich zawartość nie jest ujawniana nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem.

„Nie ma mowy, aby przyjmowanie kapsułek mogło zastąpić jedzenie warzyw i owoców. Teoretycznie można włożyć wszystkie dobre składniki, które wytwarzają rośliny – niezbędne pierwiastki, błonnik, witaminy, antyoksydanty, hormony roślinne itd. – w pigułkę. Jednakże musiałaby to być bardzo duża pigułka i nikt nie jest w stanie powiedzieć, co powinno się w takiej pigułce znaleźć oraz w jakich proporcjach. Pomijając kwestie zdrowotne, największą wadą jest to, że pigułka zawsze smakuje jak pigułka. Nie zastąpi zapachu i smaku kolby kukurydzy, słodyczy soczystego pomidora wciąż ciepłego od popołudniowego słońca, chrupnięcia jabłka, świątecznej zieleni groszku, różyczki brokułu czy gładkiego orzechowego smaku awokado. Nie rezygnuj z prawdziwych warzyw i owoców – smakują lepiej i zawierają wiele związków fitochemicznych, których nie ma w kapsułkach”. – Prof Walter Willet, „Eat, Drink and Be Healthy”.

Trudno sobie wyobrazić posiłki, kiedy nie zwracano jeszcze uwagi na rolę jedzenia warzyw.

A to było nie tak dawno – trochę ponad 100 lat temu. Odkrycie witamin i związków mineralnych na początku XX w. zapoczątkowało zmianę postrzegania warzyw i owoców. „Dr Vitamin – Elmer Verner McCollum (1879-1967) – odegrał kluczową rolę w zapewnieniu, że powinny one stanowić większą część talerza obiadowego. Mówił, że są to produkty ochronne, ponieważ „zostały tak stworzone, aby naprawić niedociągnięcia tego, co lubimy jeść”.

Liczą się nie tylko liście. Wszystko jest ważne, ponieważ, jak mówi profesor z Harvardu, Walter Willet: „Jak dotąd nikt nie znalazł magicznej kuli, która działałaby przeciwko chorobom serca, rakowi i wielu innym chorobom przewlekłym, a owoce i warzywa mają ku temu potencjał”.

Jesteśmy rozpieszczani wyborem produktów dostępnych na rynku.

Oprócz przysłowiowej zieleniny (szpinak, sałata, kapusta) możemy wybierać spośród innych warzyw, które technicznie są owocami. Awokado, ogórek, kabaczek, pomidor, papryka czy zielona fasola. Możemy także wybrać: cebulę, karczochy, selery, szparagi, brokuły, kalafiory, marchew, ziemniaki czy bataty. Co więcej, mamy do wyboru bogate w białko jadalne nasiona roślin strączkowych: fasolę, groszek czy soczewicę.

Jeśli chodzi o owoce, gdy ktoś mówi, że są „pełne cukru”, można wytłumaczyć, że istnieje ewolucyjne wytłumaczenie tej sprawy. Polowanie i zbieranie to ciężka praca. Odkrywanie dojrzałych owoców zwisających z gałęzi lub jagód na krzaku było kiedyś wyzwaniem. Słodycz powiedziała naszym przodkom, że można je bezpiecznie zbierać i jeść. Z drugiej strony gorycz pomogła im uniknąć owoców z toksynami i potencjalnie szkodliwych.

Kolejnym argumentem jest to, że słodycz pochodzi od naturalnych cukrów. Zwykle z fruktozy (cukru owocowego), glukozy i sacharozy. Od niewielkich ilości w limonkach po prawie 60% zawartości w daktylach. I chociaż cukry same w sobie nie są zdrową żywnością, w owocach towarzyszą im też te korzystne składniki. Np. błonnik, witaminy, składniki mineralne i odżywcze, w tym przyciągające wzrok karoteny w owocach pomarańczy, mango, papai oraz brzoskwiniach, po antocyjany we wszystkich niebiesko-fioletowych owocach jagodowych.

Dlaczego owoce są słodkie?

To proste. To zachęta, aby je zjeść. Dlaczego? Spójrzmy na to z punktu widzenia drzewa. 🙂 Drzewo stoi w miejscu i potrzebuje czegoś mobilnego, aby pomogło mu rozproszyć nasiona. Słodki dojrzały, soczysty miąższ owoców drzewa owocowego jest zachętą. Kusi człowieka, zwierzęta, ptaki i owady, aby się zainteresować owocem i w ten czy inny sposób rozsiać nasiona szeroko i daleko. Ta oryginalna strategia sprawiła, że nasiona stały się oryginalną przynętą.

Jednakże mało prawdopodobne jest, że my ludzie, dotarlibyśmy do finałów, gdyby rozpraszanie nasion z owoców było sportem olimpijskim. Jako potencjalni konkurenci jesteśmy zdyskwalifikowani. Spragniona hiena może pogryźć w nocy 18 melonów tsamma i rozprowadzić jego nasiona na obszarze około 400 kilometrów kwadratowych (150 mil kwadratowych). Jest to imponujące, ale prawdopodobnie hiena ma się nijak do czarnego niedźwiedzia siedzącego wokół krzaków i przeżuwającego do 30 000 jagód dziennie, a następnie rozprowadzającego tysiące nasion na swoim terytorium.

Więcej: The Good Carbs Cookbook (Murdoch Books)

Źródło: FRUIT FOR THOUGHT, http://ginews.blogspot.com/2018/

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.