Skip to main content
Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Sylwester to wspaniała okazja na zrobienie pysznych przekąsek dla gości. Przepisów i inspiracji jest mnóstwo, ale ciężko się zdecydować, co wybrać. Zrobiliśmy to za Ciebie!  Oto przepisy na szybkie i smaczne dania, w sam raz na imprezę Sylwestrową czy karnawałową.

Warzywne sushi z ogórka

Składniki (ok. 15 sztuk):

  • 1 ogórek szklarniowy długi
  • 125 g kremowego serka (typu Philadelphia)
  • 1 średnia papryka
  • 1 średnia marchewka
  • gałązki koperku
  • gałązki natki pietruszki

Warzywne sushi z ogórka (fot. Wioleta Stefaniak)

Sposób przygotowania:

1. Warzywa dokładnie umyj.
2. Ogórek potnij wzdłuż, przy pomocy obieraczki, na długie, cienkie plastry.
3. Pozostałe warzywa pokrój w cienkie słupki.
4. Plastry ogórka smaruj serkiem, układaj na nich kawałki warzyw, po jednej gałązce koperku lub natki pietruszki i zawijaj w ruloniki, jak sushi.

Wartość odżywcza:

Sztuka – 38 g / 35.5 kcal
Białko – 0,8 g
Tłuszcz – 2.9 g
Węglowodany przyswajalne – 1.6 g
Błonnik – 0.4 g
Indeks glikemiczny: 29
Ładunek glikemiczny: 0.4

Bakłażanowe rulony z serkiem

Składniki (ok. 18 sztuk):

  • 1 bakłażan
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 kostki sera feta
  • opakowanie serka wiejskiego
  • plaster sera z niebieską pleśnią
  • pieprz czarny
  • sól
  • oliwa z oliwek

Bakłażanowe rulony z serkiem (fot. Wioleta Stefaniak)

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażana umyć, osuszyć i pokroić wzdłuż w cienkie plastry.
  2. Każdy plaster posolić i poczekać,aż puści wodę.
  3. Odsączyć z wody, osuszyć ręcznikiem papierowym i lekko posmarować oliwą.
  4. Bakłażana usmażyć z obu stron na patelni grillowej.
  5. W miseczce wymieszać wszystkie sery, posiekany czosnek, koperek i szczypior. Dodać pieprz.
  6. Pastę z serków układać na plastrach bakłażana i zwijać w rulony.

Wartość odżywcza:

1 sztuka – 36 g / 37.6 kcal
Białko – 2.9 g
Tłuszcz – 2.2 g
Węglowodany przyswajalne – 1.3 g
Błonnik – 0,5 g
Indeks glikemiczny: 26
Ładunek glikemiczny: 0.3

Sałatka z makaronu ryżowego i surimi

Składniki (ok. 10 porcji):

  • 100 g makaronu ryżowego
  • 250 g surimi
  • 120 g kukurydzy żółtej w puszce
  • 2 duże ogórki kiszone
  • 2 jaja kurze
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 2%
  • 4 łyżki szczypiorku
  • pieprz czarny
  • chili

Sałatka z makaronu ryżowego i surimi (fot. Wioleta Stefaniak)

Sposób przygotowania:

1. Makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu.
2. Po wystygnięciu pokrój go szklanką na mniejsze kawałki.
3. Jaja ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę.
4. Surimi i ogórki pokrój na małe kawałki.
5. Szczypiorek drobno posiekaj.
6. Kukurydzę opłucz na sitku.
7. Wymieszaj przygotowane składniki, polej sokiem z cytryny.
8. Z majonezu, jogurtu, pieprzu i chili przygotuj sos i polej nim sałatkę.

Wartość odżywcza:

Porcja – 100 g / 112 kcal
Białko – 6.0 g
Tłuszcz – 3.4 g
Węglowodany przyswajalne – 13.8 g
Błonnik – 0.6 g
Indeks glikemiczny: 43
Ładunek glikemiczny: 5

Sałatka z mango, kaki, granatu i banana

  • 1 mango
  • 1 kaki
  • 1 granat
  • 1 banan
  • sok ze świeżej cytryny
  • syrop z agawy

1. Umyj owoce.
2. Banana, mango i kaki obierz ze skórki, a następnie pokrój w kostkę.
3. Z granatu wyjmij ziarenka.
4. Z cytryny wyciśnij sok.
5. Owoce umieść w misce, dodaj sok z cytryny i syrop z agawy, wymieszaj.

 

Porcja – 100 g / 79.5 kcal
Białko – 0.8 g
Tłuszcz – 0.4 g
Węglowodany przyswajalne – 17.2 g
Błonnik – 2.5 g
Indeks glikemiczny: 45
Ładunek glikemiczny: 8

Sałatka z mango, kaki, granatu i banana (fot. Wioleta Stefaniak)

Wszystkie przepisy dostępne są do pobrania w aliantowym Centrum Wymiany Potraw. Smacznego! 🙂

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.