Sylwester to wspaniała okazja na zrobienie pysznych przekąsek dla gości. Przepisów i inspiracji jest mnóstwo, ale ciężko się zdecydować, co wybrać. Zrobiliśmy to za Ciebie! Oto przepisy na szybkie i smaczne dania, w sam raz na imprezę Sylwestrową czy karnawałową.
Sposób przygotowania:
1. Warzywa dokładnie umyj.
2. Ogórek potnij wzdłuż, przy pomocy obieraczki, na długie, cienkie plastry.
3. Pozostałe warzywa pokrój w cienkie słupki.
4. Plastry ogórka smaruj serkiem, układaj na nich kawałki warzyw, po jednej gałązce koperku lub natki pietruszki i zawijaj w ruloniki, jak sushi.
Wartość odżywcza:
Sztuka – 38 g / 35.5 kcal
Białko – 0,8 g
Tłuszcz – 2.9 g
Węglowodany przyswajalne – 1.6 g
Błonnik – 0.4 g
Indeks glikemiczny: 29
Ładunek glikemiczny: 0.4
Sposób przygotowania:
- Bakłażana umyć, osuszyć i pokroić wzdłuż w cienkie plastry.
- Każdy plaster posolić i poczekać,aż puści wodę.
- Odsączyć z wody, osuszyć ręcznikiem papierowym i lekko posmarować oliwą.
- Bakłażana usmażyć z obu stron na patelni grillowej.
- W miseczce wymieszać wszystkie sery, posiekany czosnek, koperek i szczypior. Dodać pieprz.
- Pastę z serków układać na plastrach bakłażana i zwijać w rulony.
Wartość odżywcza:
1 sztuka – 36 g / 37.6 kcal
Białko – 2.9 g
Tłuszcz – 2.2 g
Węglowodany przyswajalne – 1.3 g
Błonnik – 0,5 g
Indeks glikemiczny: 26
Ładunek glikemiczny: 0.3
Sałatka z makaronu ryżowego i surimi
Składniki (ok. 10 porcji):
- 100 g makaronu ryżowego
- 250 g surimi
- 120 g kukurydzy żółtej w puszce
- 2 duże ogórki kiszone
- 2 jaja kurze
- sok z połowy cytryny
- łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego 2%
- 4 łyżki szczypiorku
- pieprz czarny
- chili
Sposób przygotowania:
1. Makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu.
2. Po wystygnięciu pokrój go szklanką na mniejsze kawałki.
3. Jaja ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę.
4. Surimi i ogórki pokrój na małe kawałki.
5. Szczypiorek drobno posiekaj.
6. Kukurydzę opłucz na sitku.
7. Wymieszaj przygotowane składniki, polej sokiem z cytryny.
8. Z majonezu, jogurtu, pieprzu i chili przygotuj sos i polej nim sałatkę.
Wartość odżywcza:
Porcja – 100 g / 112 kcal
Białko – 6.0 g
Tłuszcz – 3.4 g
Węglowodany przyswajalne – 13.8 g
Błonnik – 0.6 g
Indeks glikemiczny: 43
Ładunek glikemiczny: 5
Sałatka z mango, kaki, granatu i banana
- 1 mango
- 1 kaki
- 1 granat
- 1 banan
- sok ze świeżej cytryny
- syrop z agawy
1. Umyj owoce.
2. Banana, mango i kaki obierz ze skórki, a następnie pokrój w kostkę.
3. Z granatu wyjmij ziarenka.
4. Z cytryny wyciśnij sok.
5. Owoce umieść w misce, dodaj sok z cytryny i syrop z agawy, wymieszaj.
Porcja – 100 g / 79.5 kcal
Białko – 0.8 g
Tłuszcz – 0.4 g
Węglowodany przyswajalne – 17.2 g
Błonnik – 2.5 g
Indeks glikemiczny: 45
Ładunek glikemiczny: 8

Sałatka z mango, kaki, granatu i banana (fot. Wioleta Stefaniak)
Wszystkie przepisy dostępne są do pobrania w aliantowym Centrum Wymiany Potraw. Smacznego! 🙂