1. Niedożywienie – wstęp:
• Rodzaje niedożywienia
• Niedożywienie szpitalne
• Następstwa niedożywienia
• Jak identyfikować chorych niedożywionych ?
2. Zapotrzebowanie na energię, białko, tłuszcze, węglowodany, wodę.
3. Rozpoznanie niedożywienia (badania przesiewowe, pozostałe metody).
4. Szczegółowa ocena niedożywienia:
• Wywiad żywieniowy/zdrowotny
• Badania antropometryczne/kliniczne
• Badania biochemiczne
• Oznaczenie tkanki tłuszczowej, białka somatycznego mięśni szkieletowych
• Dynamometria ręczna
• Badanie składu masy ciała
5. Otyłość, a stan odżywienia.
6. Metody oceny sposobu żywienia.
7. Zastosowanie doustnych suplementów pokarmowych (DSP).
Autor: Wioleta Stefaniak
mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Aliant, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, gotuje i spaceruje.