Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Polityka prywatności i plików cookies

Dzień dobry!

Jeżeli tutaj trafiłeś/trafiłaś, to niezawodny znak, że cenisz swoją prywatność. Doskonale to rozumiemy, dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie ten dokument, w którym znajdziesz zasady przetwarzania danych osobowych oraz wykorzystywania plików cookies w związku z korzystaniem ze strony internetowej https://aliant.com.pl

Informacja formalna na początek – administratorem strony jest Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774.

W razie jakichkolwiek wątpliwości związanych z polityką prywatności, w każdej chwili możesz skontaktować się z nami, wysyłając wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu

Skrócona wersja – najważniejsze informacje

Dbamy o Twoją prywatność, ale również o Twój czas. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie skróconą wersję najważniejszych zasad związanych z ochroną prywatności.

  • Kontaktując się z nami, przekazujesz nam swoje dane osobowe, a my gwarantujemy Ci, że Twoje dane pozostaną poufne, bezpieczne i nie zostaną udostępnione jakimkolwiek podmiotom trzecim bez Twojej wyraźnej zgody.
  • Powierzamy przetwarzanie danych osobowych tylko zaufanym partnerom oraz sprawdzonym i zaufanym podmiotom świadczącym usługi związane z przetwarzaniem danych osobowych.
  • Korzystamy z narzędzi analitycznych Google Analytics, które zbierają informacje na temat Twoich odwiedzin strony, takie jak podstrony, które wyświetliłeś, czas, jaki spędziłeś na stronie czy przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami. W tym celu wykorzystywane są pliki cookies firmy Google LLC dotyczące usługi Google Analytics. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.
  • Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Jeżeli powyższe informacje nie są dla Ciebie wystarczające, poniżej znajdziesz dalej idące szczegóły.

Dane osobowe

Administratorem Twoich danych osobowych w rozumieniu przepisów o ochronie danych osobowych jest  Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774

Cele, podstawy prawne oraz okres przetwarzania danych osobowych wskazane są odrębnie w stosunku do każdego celu przetwarzania danych (patrz: opis poszczególnych celów przetwarzania danych osobowych poniżej).

Uprawnienia. RODO przyznaje Ci następujące potencjalne uprawnienia związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:

1) prawo dostępu do danych osobowych,
2)prawo do sprostowania danych osobowych,
3) prawo do usunięcia danych osobowych,
4)prawo do ograniczenia przetwarzania danych osobowych,
5)prawo do wniesienia sprzeciwu co do przetwarzania danych osobowych,
6) prawo do przenoszenia danych,
7)prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego,
8)prawo do odwołania zgody na przetwarzanie danych osobowych, jeżeli takową zgodę wyraziłeś.

Zasady związane z realizacją wskazanych uprawnień zostały opisane szczegółowo w art. 16 – 21 RODO. Zachęcamy do zapoznania się z tymi przepisami. Ze swojej strony uważamy za potrzebne wyjaśnić Ci, że wskazane powyżej uprawnienia nie są bezwzględne i nie będą przysługiwać Ci w stosunku do wszystkich czynności przetwarzania Twoich danych osobowych. Dla Twojej wygody dołożyliśmy starań, by w ramach opisu poszczególnych operacji przetwarzania danych osobowych wskazać na przysługujące Ci w ramach tych operacji uprawnienia.

Podkreślamy, że jedno z uprawnień wskazanych powyżej przysługuje Ci zawsze - jeżeli uznasz, że przy przetwarzaniu Twoich danych osobowych dopuściliśmy się naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych, masz możliwość wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

Zawsze możesz również zwrócić się do nas z żądaniem udostępnienia Ci informacji o tym, jakie dane na Twój temat posiadamy oraz w jakich celach je przetwarzamy. Wystarczy, że wyślesz wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu. Dołożyliśmy jednak wszelkich starań, by interesujące Cię informacje zostały wyczerpująco przedstawione w niniejszej polityce prywatności. Podany powyżej adres e-mail możesz wykorzystać również w razie jakichkolwiek pytań związanych z przetwarzaniem Twoich danych osobowych.

Bezpieczeństwo. Gwarantujemy Ci poufność wszelkich przekazanych nam danych osobowych. Zapewniamy podjęcie wszelkich środków bezpieczeństwa i ochrony danych osobowych wymaganych przez przepisy o ochronie danych osobowych. Dane osobowe są gromadzone z należytą starannością i odpowiednio chronione przed dostępem do nich przez osoby do tego nieupoważnione.

Wykaz powierzeń. Powierzamy przetwarzanie danych osobowych następującym podmiotom:

  1. Cambridge Diagnostics Sp. z o. o – zaufany partner (dystrybutor naszego oprogramowania komputerowego) - w celu udzielenia odpowiedzi na zapytanie lub przedłożenie oferty, o ile było takie zapytanie, usługi w zakresie sprzedaży licencji oprogramowania Aliant, zarządzania licencjami oprogramowania Aliant oraz wsparcie użytkowników oprogramowania Aliant

Wszystkie podmioty, którym powierzamy przetwarzanie danych osobowych gwarantują stosowanie odpowiednich środków ochrony i bezpieczeństwa danych osobowych wymaganych przez przepisy prawa.

Cele i czynności przetwarzania

Kontakt e-mailowy. Kontaktując się z nami za pośrednictwem poczty elektronicznej, w tym również przesyłając zapytanie poprzez formularz kontaktowy, w sposób naturalny przekazujesz nam swój adres e-mail jako adres nadawcy wiadomości. Ponadto, w treści wiadomości możesz zawrzeć również inne dane osobowe.

Twoje dane są w tym przypadku przetwarzane w celu kontaktu z Tobą, a podstawą przetwarzania jest art. 6 ust. 1 lit. a RODO, czyli Twoja zgoda wynikające z zainicjowania z nami kontaktu. Podstawą prawną przetwarzania po zakończeniu kontaktu jest usprawiedliwiony cel w postaci archiwizacji korespondencji na potrzeby wewnętrzne (art. 6 ust. 1 lit. c RODO).

Treść korespondencji może podlegać archiwizacji i nie jesteśmy w stanie jednoznacznie określić, kiedy zostanie usunięta. Masz prawo do domagania się przedstawienia historii korespondencji, jaką z nami prowadziłeś (jeżeli podlegała archiwizacji), jak również domagać się jej usunięcia, chyba że jej archiwizacja jest uzasadniona z uwagi na nasze nadrzędne interesy, np. obrona przed potencjalnymi roszczeniami z Twojej strony.

Pliki cookies i inne technologie śledzące

Nasza strona, podobnie jak niemal wszystkie inne strony internetowe, wykorzystuje pliki cookies, by zapewnić Ci najlepsze doświadczenia związane z korzystaniem z niej.

Cookies to niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez nasz system teleinformatyczny.

Korzystamy wyłącznie z cookies podmiotów trzecich.

Więcej szczegółów znajdziesz poniżej.

Zgoda na cookies. Podczas pierwszej wizyty na stronie wyświetlana jest Ci informacja na temat stosowania plików cookies wraz z pytaniem o zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Zawsze możesz zmienić ustawienia cookies z poziomu swojej przeglądarki albo w ogóle usunąć pliki cookies. Pamiętaj jednak, że wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony, jak również z wielu innych stron internetowych, które stosują cookies.

Cookies podmiotów trzecich. Nasza strona, podobnie jak większość współczesnych stron internetowych, wykorzystuje funkcje zapewniane przez podmioty trzecie, co wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies pochodzących od podmiotów trzecich. Wykorzystanie tego rodzaju plików cookies zostało opisane poniżej.

Analiza i statystyka. Wykorzystujemy cookies do śledzenia statystyk strony, takich jak liczba osób odwiedzających, rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony, czas spędzony na stronie, odwiedzone podstrony etc. Korzystamy w tym zakresie z Google Analytics, co wiąże się z wykorzystaniem plików cookies firmy Google LLC. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.

Narzędzia społecznościowe. Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Logi serwera

Korzystanie ze strony wiąże się z przesyłaniem zapytań do serwera, na którym przechowywana jest strona. Każde zapytanie skierowane do serwera zapisywane jest w logach serwera.

Logi obejmują m.in. Twój adres IP, datę i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz. Logi zapisywane i przechowywane są na serwerze.

Dane zapisane w logach serwera nie są kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane przez nas w celu Twojej identyfikacji.

Logi serwera stanowią wyłącznie materiał pomocniczy służący do administrowania stroną, a ich zawartość nie jest ujawniana nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem.

Fermentowane produkty spożywcze zwracają naszą uwagę ze względu na swoje korzyści zdrowotne i wypełniają coraz więcej sklepowych półek. Czym są fermentowane produkty spożywcze? Czy ich korzyści zdrowotne są tożsame z wynikami badań naukowych? Dietetyczka Nicole Senior sprawdza te produkty, a prof. Jennnie Brand-Miller wyjaśnia, dlaczego fermentowana żywność ma niski wskaźnik indeksu glikemicznego (ang. Glycemic Index – GI).

Gdziekolwiek się nie spojrzy, nie da się nie zauważyć, że następuje odrodzenie uznawanych od wieków metod konserwowania żywności, w tym produkcja: dżemów, konfitur, pikli, przetworów marynowanych, czy różnych sosów. To co kiedyś było rozsądną metodą przedłużania trwałości żywności i czerpania przyjemności z sezonowych zbiorów, dzisiaj stało się fajnym sposobem na odwrócenie się od masowo produkowanej żywności i zrobienie własnych, lokalnych przetworów od serca.

Czym jest fermentacja?

Fermentacja zachodzi naturalnie, kiedy bakterie uzyskują możliwość przekształcania węglowodanów w bardziej złożone substancje. Jest to proces wykorzystywania mikroorganizmów, takich jak drożdże, bakterie i grzyby, jako metody produkcji lub konserwowania żywności. W przypadku napojów alkoholowych drożdże stosuje się do fermentacji cukrów w alkoholu, podczas gdy w jogurtach kultury bakteryjne są wykorzystywane do fermentacji laktozy do kwasu mlekowego. Grzyby mogą być również wykorzystywane do fermentowania żywności, takiej jak japońskie grzyby nitkowate Aspergillus oryzae zwane koji, używane do produkcji miso. Chleb na zakwasie jest kolejnym przykładem sfermentowanej żywności, z użyciem dzikich drożdży w zakwasie. Dojrzewanie serów obejmuje wprowadzanie drobnoustrojów, które rozwijają aromat pochodzący z produktów rozkładu białek i tłuszczów w serze, a czasami wprowadza się specjalne formy, takie jak w serze z niebieskim porostem. Fermentowane produkty spożywcze mają zwykle kwaśny smak, ale mogą mieć równocześnie smak bardzo złożony, który dodaje korzyści kulinarnych. Oto niektóre popularne sfermentowane produkty spożywcze i napoje:

  • Kapusta kiszona;
  • Kim chee – koreańska kapusta z dodatkiem chilli;
  • Tempeh – ciasto ze sfermentowanej soi, podobne do tofu, ale o inne strukturze;
  • Miso – fermentowana pasta sojowa, używana jako baza do zup i marynat;
  • Jogurt – mleko ukwaszone przy pomocy szczepów Lactobacillus;
  • Kefir – napój mleczny hodowany z bakteriami i drożdżami – bakterie są inne, niż w jogurcie;
  • Kombucha – musująca fermentowana herbata;

Czy fermentowana żywność jest zdrowa?

Wygląda na to, że przyjęła ona status superfood, co powoduje jednocześnie całkiem duży szum marketingowy, a przypisywane jej właściwości zaczynają się od zapobiegania powstawaniu gazów w jelitach po ochronę od zachorowania na raka. Większość dowodów naukowych na korzyści płynące z fermentowanej żywności udowadnia wpływ na wspieranie zdrowia jelit, w szczególności probiotyczne działanie, sprzyjające rozwojowi korzystnej flory bakteryjnej, ale nie wyklucza to innych korzyści. Większość badań przeprowadzonych na nabiale i spożywaniu fermentowanych produktach mlecznych (jogurty i sery) udowadnia zmniejszone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, ale potrzebne są jeszcze dalsze badania. W przypadku większości rodzajów sfermentowanych produktów spożywczych, istnieje bardzo niewiele naukowych dowodów, nie licząc wieków tradycyjnego ich zastosowania. Ciesz się tymi produktami ze względu na ich ciekawe smaki i tekstury oraz wartość odżywczą samego jedzenia, a wszelkie dodatkowe efekty to będzie bonus.

Dlaczego wiele fermentowanych produktów ma niski GI?

Prof. Jennie Brand-Milles wyjaśnia. “Jednym z powodów, dla których wiele fermentowanych produktów spożywczych jest korzystnych dla zdrowia, jest produkcja kwasów organicznych, takich jak kwas mlekowy, kwas octowy (ten sam kwas jak w occie), itp. Są to produkty uboczne procesu fermentacji, gdy bakterie / drożdże metabolizują węglowodany (cukry i skrobie) w żywności lub napoju. Te kwasy organiczne nie tylko dodają wyraźnego smaku do żywności lub napoju, ale także obniżają pH, utrudniając wzrost szkodliwych mikroorganizmów. W naszych żołądkach spowalniają one tempo opróżniania pokarmu do jelita, co z kolei spowalnia tempo trawienia i wchłaniania węglowodanów z pokarmu do krwioobiegu, obniżając całkowity GI.

W tradycyjnych chlebach (na przykład na zakwasie) powolna fermentacja powoduje nie tylko wytwarzanie kwasów organicznych, które odpowiadają za niepowtarzalny smak, ale także wytwarzanie gazów (np. dwutlenku węgla), które z kolei odpowiadają za powolny wzrost ciasta.. Pomaga to chlebowi uzyskać konsystencję pęcherzyków i sprężystość, charakterystyczną dla dobrego chleba. Matryca glutenu (białko w pszenicy) powoli rozwija się i wychwytuje bąbelki gazu, dlatego tradycyjne chleby na zakwasie mają niski GI (54), nawet gdy są one wykonane z rafinowanej białej mąki.

Jogurty i sfermentowane napoje mleczne, takie jak: kefir, lassi, leben i Yakult, mają niski wskaźnik glikemiczny. Istnieje kilka powodów, dlaczego tak się dzieje. Unikalne białka w mleku zwiększają produkcję insuliny, co przyspiesza usuwanie glukozy z krwioobiegu. Cukier mleczny (laktoza) ma niższy GI (46) niż sacharoza (65), ponieważ enzym laktaza działa wolniej. Wreszcie kwas mlekowy wytwarzany podczas fermentacji laktozy przez różne szczepy bakterii, tj.: Lactobacillus delbrueckii subsp., Bulgaricus i Streptococcus thermophiles spowalniają opróżnianie żołądka, a tym samym szybkość, z jaką pokarm jest trawiony i wchłaniany.

Podczas gdy samo mleko ma niski GI (20-34), wartości GI naturalnych jogurtów (sfermentowanej wersji mleka) są jeszcze niższe, wynoszące od 10 do 19, w zależności od tego, czy używa się pełnej śmietanki, czy odtłuszczonego mleka. Nawet słodzone jogurty mają GI w granicach 30 i 40.

© GI News, Human Nutrition Unit, University of Sydney

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz Wszechnicy Polskiej Szkoły Wyższej na kierunku filologia niemiecka. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.