Skip to main content
Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Praca z małym pacjentem w gabinecie dietetyka przy wykorzystaniu technik psychodietetycznych i coachingowych

By 27 września 201723 marca, 2022szkolenie, Wydarzenia

Główne zagadnienia poruszane na szkoleniu:

  1. Analiza najnowszych danych dotyczących tematyki nadwagi i otyłości wśród dzieci.
  2. Samoregulacja i silna wola u dzieci – czym są, jak nad nimi pracować, aby wspomóc zmianę nawyków żywieniowych u dzieci.
  3. Strategie samoregulacji u dzieci – czyli sposoby na „walkę” z pokusami – omówienie, analiza konkretnych przypadków małych pacjentów w gabinecie dietetyka: unikanie pokus, kontrola pokus, rozpraszanie uwagi, tłumienie
  4. Techniki ustalania celów i zasad z małym pacjentem, które pomogą dostrzec sens i wartość zmiany nawyków żywieniowych – opracowywanie materiałów, które zostaną wykorzystane w prywatnej praktyce.
  5. Głód, a apetyt ? Jak pomóc małemu pacjentowi rozróżnić te dwa pojęcia.
  6. W jaki sposób przystosować gabinet oraz materiały na wizytę małego pacjenta?
  7. Kiedy i jak rozmawiać z rodzicem małego pacjenta? Pułapki, na które należy uważać podczas obecności rodzica na wizycie?
  8. Kontakt i praca z rodzicem jako istotny determinant powodzenia postępowania dietetycznego u dziecka.
  9. Tworzenie narzędzi do pracy z małym pacjentem.
  10. Studium przypadków
  11. Praca nad obawami związanymi z podejmowaniem się opieki dietetycznej nad dzieckiem (z użyciem techniki coachingowej)
mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.