Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Polityka prywatności i plików cookies

Dzień dobry!

Jeżeli tutaj trafiłeś/trafiłaś, to niezawodny znak, że cenisz swoją prywatność. Doskonale to rozumiemy, dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie ten dokument, w którym znajdziesz zasady przetwarzania danych osobowych oraz wykorzystywania plików cookies w związku z korzystaniem ze strony internetowej https://aliant.com.pl

Informacja formalna na początek – administratorem strony jest Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774.

W razie jakichkolwiek wątpliwości związanych z polityką prywatności, w każdej chwili możesz skontaktować się z nami, wysyłając wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu

Skrócona wersja – najważniejsze informacje

Dbamy o Twoją prywatność, ale również o Twój czas. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie skróconą wersję najważniejszych zasad związanych z ochroną prywatności.

  • Kontaktując się z nami, przekazujesz nam swoje dane osobowe, a my gwarantujemy Ci, że Twoje dane pozostaną poufne, bezpieczne i nie zostaną udostępnione jakimkolwiek podmiotom trzecim bez Twojej wyraźnej zgody.
  • Powierzamy przetwarzanie danych osobowych tylko zaufanym partnerom oraz sprawdzonym i zaufanym podmiotom świadczącym usługi związane z przetwarzaniem danych osobowych.
  • Korzystamy z narzędzi analitycznych Google Analytics, które zbierają informacje na temat Twoich odwiedzin strony, takie jak podstrony, które wyświetliłeś, czas, jaki spędziłeś na stronie czy przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami. W tym celu wykorzystywane są pliki cookies firmy Google LLC dotyczące usługi Google Analytics. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.
  • Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Jeżeli powyższe informacje nie są dla Ciebie wystarczające, poniżej znajdziesz dalej idące szczegóły.

Dane osobowe

Administratorem Twoich danych osobowych w rozumieniu przepisów o ochronie danych osobowych jest  Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774

Cele, podstawy prawne oraz okres przetwarzania danych osobowych wskazane są odrębnie w stosunku do każdego celu przetwarzania danych (patrz: opis poszczególnych celów przetwarzania danych osobowych poniżej).

Uprawnienia. RODO przyznaje Ci następujące potencjalne uprawnienia związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:

1) prawo dostępu do danych osobowych,
2)prawo do sprostowania danych osobowych,
3) prawo do usunięcia danych osobowych,
4)prawo do ograniczenia przetwarzania danych osobowych,
5)prawo do wniesienia sprzeciwu co do przetwarzania danych osobowych,
6) prawo do przenoszenia danych,
7)prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego,
8)prawo do odwołania zgody na przetwarzanie danych osobowych, jeżeli takową zgodę wyraziłeś.

Zasady związane z realizacją wskazanych uprawnień zostały opisane szczegółowo w art. 16 – 21 RODO. Zachęcamy do zapoznania się z tymi przepisami. Ze swojej strony uważamy za potrzebne wyjaśnić Ci, że wskazane powyżej uprawnienia nie są bezwzględne i nie będą przysługiwać Ci w stosunku do wszystkich czynności przetwarzania Twoich danych osobowych. Dla Twojej wygody dołożyliśmy starań, by w ramach opisu poszczególnych operacji przetwarzania danych osobowych wskazać na przysługujące Ci w ramach tych operacji uprawnienia.

Podkreślamy, że jedno z uprawnień wskazanych powyżej przysługuje Ci zawsze - jeżeli uznasz, że przy przetwarzaniu Twoich danych osobowych dopuściliśmy się naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych, masz możliwość wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

Zawsze możesz również zwrócić się do nas z żądaniem udostępnienia Ci informacji o tym, jakie dane na Twój temat posiadamy oraz w jakich celach je przetwarzamy. Wystarczy, że wyślesz wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu. Dołożyliśmy jednak wszelkich starań, by interesujące Cię informacje zostały wyczerpująco przedstawione w niniejszej polityce prywatności. Podany powyżej adres e-mail możesz wykorzystać również w razie jakichkolwiek pytań związanych z przetwarzaniem Twoich danych osobowych.

Bezpieczeństwo. Gwarantujemy Ci poufność wszelkich przekazanych nam danych osobowych. Zapewniamy podjęcie wszelkich środków bezpieczeństwa i ochrony danych osobowych wymaganych przez przepisy o ochronie danych osobowych. Dane osobowe są gromadzone z należytą starannością i odpowiednio chronione przed dostępem do nich przez osoby do tego nieupoważnione.

Wykaz powierzeń. Powierzamy przetwarzanie danych osobowych następującym podmiotom:

  1. Cambridge Diagnostics Sp. z o. o – zaufany partner (dystrybutor naszego oprogramowania komputerowego) - w celu udzielenia odpowiedzi na zapytanie lub przedłożenie oferty, o ile było takie zapytanie, usługi w zakresie sprzedaży licencji oprogramowania Aliant, zarządzania licencjami oprogramowania Aliant oraz wsparcie użytkowników oprogramowania Aliant

Wszystkie podmioty, którym powierzamy przetwarzanie danych osobowych gwarantują stosowanie odpowiednich środków ochrony i bezpieczeństwa danych osobowych wymaganych przez przepisy prawa.

Cele i czynności przetwarzania

Kontakt e-mailowy. Kontaktując się z nami za pośrednictwem poczty elektronicznej, w tym również przesyłając zapytanie poprzez formularz kontaktowy, w sposób naturalny przekazujesz nam swój adres e-mail jako adres nadawcy wiadomości. Ponadto, w treści wiadomości możesz zawrzeć również inne dane osobowe.

Twoje dane są w tym przypadku przetwarzane w celu kontaktu z Tobą, a podstawą przetwarzania jest art. 6 ust. 1 lit. a RODO, czyli Twoja zgoda wynikające z zainicjowania z nami kontaktu. Podstawą prawną przetwarzania po zakończeniu kontaktu jest usprawiedliwiony cel w postaci archiwizacji korespondencji na potrzeby wewnętrzne (art. 6 ust. 1 lit. c RODO).

Treść korespondencji może podlegać archiwizacji i nie jesteśmy w stanie jednoznacznie określić, kiedy zostanie usunięta. Masz prawo do domagania się przedstawienia historii korespondencji, jaką z nami prowadziłeś (jeżeli podlegała archiwizacji), jak również domagać się jej usunięcia, chyba że jej archiwizacja jest uzasadniona z uwagi na nasze nadrzędne interesy, np. obrona przed potencjalnymi roszczeniami z Twojej strony.

Pliki cookies i inne technologie śledzące

Nasza strona, podobnie jak niemal wszystkie inne strony internetowe, wykorzystuje pliki cookies, by zapewnić Ci najlepsze doświadczenia związane z korzystaniem z niej.

Cookies to niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez nasz system teleinformatyczny.

Korzystamy wyłącznie z cookies podmiotów trzecich.

Więcej szczegółów znajdziesz poniżej.

Zgoda na cookies. Podczas pierwszej wizyty na stronie wyświetlana jest Ci informacja na temat stosowania plików cookies wraz z pytaniem o zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Zawsze możesz zmienić ustawienia cookies z poziomu swojej przeglądarki albo w ogóle usunąć pliki cookies. Pamiętaj jednak, że wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony, jak również z wielu innych stron internetowych, które stosują cookies.

Cookies podmiotów trzecich. Nasza strona, podobnie jak większość współczesnych stron internetowych, wykorzystuje funkcje zapewniane przez podmioty trzecie, co wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies pochodzących od podmiotów trzecich. Wykorzystanie tego rodzaju plików cookies zostało opisane poniżej.

Analiza i statystyka. Wykorzystujemy cookies do śledzenia statystyk strony, takich jak liczba osób odwiedzających, rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony, czas spędzony na stronie, odwiedzone podstrony etc. Korzystamy w tym zakresie z Google Analytics, co wiąże się z wykorzystaniem plików cookies firmy Google LLC. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.

Narzędzia społecznościowe. Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Logi serwera

Korzystanie ze strony wiąże się z przesyłaniem zapytań do serwera, na którym przechowywana jest strona. Każde zapytanie skierowane do serwera zapisywane jest w logach serwera.

Logi obejmują m.in. Twój adres IP, datę i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz. Logi zapisywane i przechowywane są na serwerze.

Dane zapisane w logach serwera nie są kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane przez nas w celu Twojej identyfikacji.

Logi serwera stanowią wyłącznie materiał pomocniczy służący do administrowania stroną, a ich zawartość nie jest ujawniana nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem.

Starzenie się jest procesem nieuniknionym, nieodwracalnym i dotyczy każdego człowieka. Wprawdzie ludzkie życie wydłuża się, jednak z reguły nie przekłada się to na poprawę zdrowia. Na zdrowie wpływa wiele aspektów i wiele złożonych problemów, które z wiekiem się nawarstwiają.

Przebieg starzenia się zależy od czynników biologicznych. W części starzenie się zależy od genów. Im starsza osoba, tym znaczenie czynników genetycznych wzrasta. Kolejnym czynnikiem są procesy fizjologiczne odbywające się na poziomie komórki, tkanki, narządu oraz występowanie chorób. Dalej starzenie się zależy od trybu życia, jaki dana osoba prowadziła w młodości i wieku dojrzałym, tj.: nałogi, troska o zdrowie, aktywność ruchowa, odżywianie, praca zawodowa, stres. Trzecim rodzajem czynników wpływających na starzenie się są czynniki społeczne i psychologiczne. Wpływają one na osobowość człowieka, a także życie emocjonalne i duchowe.

Co się zmienia w organizmie podczas starzenia?

Podczas procesu starzenia zachodzą zmiany zewnętrzne, tj. siwienie włosów, pojawianie się owłosienia w uszach, nosie, zmarszczki, plamy starcze na ciele czy pogorszenie stanu zębów. Ponadto zachodzi wiele zmian we wnętrzu ciała człowieka.

Proces starzenia się związany jest ze zmianami biochemicznymi zachodzącymi w organizmie i stopniową utratą komórek. Tkanki serca, nerek, mózgu, narządów zmysłów, mięśni szkieletowych nie mają zdolności regeneracji, a obumierające komórki poszczególnych organów zastępuje tkanka łączna. Dochodzi do zwiększonego odkładania się związków wapnia, fosforu, cholesterolu.

W miarę starzenia się organizmu powstają zmiany czynnościowe w układzie krążenia (wzrost ciśnienia, utrata elastyczności tętna, miażdżyca), zmiany w układzie oddechowym, narządach ruchu, układzie moczowym, w gruczołach dokrewnych oraz w układzie pokarmowym.

Procesy trawienia ulegają osłabieniu, gdyż z wiekiem zmniejsza się ilość soku żołądkowego, kwasu solnego oraz enzymów trawiennych. Zmienia się tolerancja węglowodanów, gorszemu wchłanianiu podlega witamina B12, kwas foliowy, wapń, żelazo, cynk oraz miedź. Upośledzeniu ulega także motoryka przewodu pokarmowego, dlatego też wzrasta skłonność do zaparć.

Powstaje wrażliwość na pokarmy ciężkostrawne, przejawiająca się wzdęciami i zaparciami. Osłabieniu ulega również zdolność organizmu do syntetyzowania białek, obniża się ilość albumin, głównych białek osocza, co może prowadzić do obrzęków. Przemiana tłuszczowa przebiega mniej sprawnie niż u osób młodych. Obniża się ilość wody w organizmie, co najwyraźniej widać po zmianach na skórze. Ponadto dochodzi do zmniejszenia zdolności do znoszenia obciążeń, a także zwiększenia chorobowości. Zaburzenia wzroku i słuchu (jaskra, zaćma, zwyrodnienie plamki żółtej), nietrzymanie moczu, depresja, otępienie, zmiany w ośrodkowym układzie nerwowym to tylko niektóre z problemów.

Jakie problemy żywieniowe mogą występować u osób starszych?

Osoby starsze z reguły cierpią z powodu różnych chorób, ale nie jest to jedyny problem, z którym będzie musiał sobie poradzić dietetyk. O ile wzięcie pod uwagę konkretnych jednostek chorobowych nie wydaje się zbyt dużym problem, o tyle połączenie tych chorób z innymi przypadłościami i problemami może stać się ciekawym wyzwaniem. Praca z osobami starszymi to rzecz potrzebna, a poprawa jakości ich życia często jest na wagę złota.

  • Niedożywienie, które wynika z chorób i przyjmowanych leków, sytuacji ekonomicznej, a także z braków w uzębieniu. Ważne jest, aby wcześnie je wykrywać i leczyć. Niedożywienie może prowadzić do wielu powikłań, np. owrzodzenia, zmniejszenie odporności, obrzęki, infekcje czy złamanie szyjki kości udowej.
  • Brak apetytu, to problem, który z pewnością nas spotyka wśród najbliższych seniorów.
  • Brak pragnienia wynika m.in. ze zmniejszonego odczuwania pragnienia, problemów z pamięcią, poruszaniem się, niewłaściwą dietą, zmniejszonym apetytem, a także z obawy przed częstym korzystaniem z toalety i nietrzymaniem moczu.
  • Problemy z żuciem i połykaniem. Faza połykania się wydłuża. Zaburza się praca dolnego zwieracza przełyku. Następują zbyt słabe skurcze, a dolny zwieracz przełyku nie jest w stanie zapobiec cofaniu się treści żołądkowej do przełyku.

Jakie są sposoby, aby zaradzić tym problemom?

Przy niedożywieniu warto zwrócić uwagę na:
  • liberalizację ograniczeń dietetycznych;
  • wprowadzenie częstych posiłków;
  • zaproponowanie racjonalnego podjadania;
  • skrócenie przerwy nocnej bez jedzenia, poniżej 12 godzin;
  • dostosowanie cech sensorycznych potraw do preferencji / możliwości pacjenta – np. wzmocnienie smaku potraw oraz unikanie posiłków źle tolerowanych;
  • poprawę atrakcyjności posiłków;
  • wprowadzenie posiłków wysokoenergetycznych, wysokobiałkowych. Chodzi o wzbogacanie zwykłej diety przez dodatek np. proszku mlecznego, mleka zagęszczonego, śmietany, sera, makaronu wysokobiałkowego, produktów wzbogaconych, co wpłynie na zwiększenie wartości odżywczej diety bez zwiększania objętości posiłku;
  • rozważenie wprowadzenia suplementów białkowo-kalorycznych pomiędzy głównymi posiłkami;
  • wprowadzenie preparatów multiwitaminowych;
  • zwrócenie uwagi na pomoc techniczną przy jedzeniu, towarzystwo przy posiłkach;
  • spożywanie leków podczas posiłków;
  • normalizację motoryki jelit oraz zadbanie o zdrowie jamy ustnej;
  • zwiększanie aktywności fizycznej – zachęcanie do ruchu, chodzenia, spacerów;
  • edukacja w zakresie zachowań żywieniowych;
  • niekiedy warto rozważyć żywienie dojelitowe i pozajelitowe w przypadku poważnych zaburzeń w połykaniu i poważnego niedożywienia, rozpoczętego w szpitalu, a kontynuowanego w domu w ścisłym kontakcie ze szpitalem i monitoring;
W przypadku osłabionego apetytu ważne są:
  • regularne posiłki;
  • podawanie największego posiłku w pierwszej połowie dnia;
  • wprowadzenie 5-6 małych posiłków;
  • dobrze przyprawione posiłki;
  • zwiększenie aktywności fizycznej;
  • sprawdzenie, czy stosowane leki nie wpływają na zmniejszenie apetytu;
Na problemy z żuciem i połykaniem można zaproponować:
  • produkty i dania wilgotne;
  • pokarmy w formie utartej, zmiksowanej;
  • miękkie produkty wysokobiałkowe;
  • podawanie picia przy posiłkach;
  • jedzenie bez pośpiechu;
  • zwrócenie uwagi na dopasowanie protezy zębowej;
  • utrzymanie możliwie normalnej diety;
Na problemy z pragnieniem.

Można spróbować podawać seniorom pokarmy zawierające więcej wody, tj. zupy, produkty mleczne. Czasem trzeba też zwyczajnie zachęcać ich do picia. Warto też pamiętać, że nie w każdym przypadku woda gazowana będzie wskazana. Owszem ma ona przyjemny kwaskowaty smak, lekko drażni kubki smakowe oraz ma działanie orzeźwiające, ale w niektórych przypadkach lepiej jej unikać. Dwutlenek węgla szybko dyfunduje przez błony śluzowe przewodu pokarmowego oraz powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych (niskociśnieniowcy nie powinni jej pić). Dwutlenek węgla zwiększa nacisk na ściany żołądka i jelit, co zwiększa motorykę przewodu pokarmowego. Wywiera nacisk na część odźwiernikową żołądka, co powoduje uwalnianie gastryny, dalej soku żołądkowego, co przekłada się na wzrost kwasowości. Dwutlenek węgla powoduje rozpieranie w żołądku i odbijanie.

Źródła:
mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.