Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Polityka prywatności i plików cookies

Dzień dobry!

Jeżeli tutaj trafiłeś/trafiłaś, to niezawodny znak, że cenisz swoją prywatność. Doskonale to rozumiemy, dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie ten dokument, w którym znajdziesz zasady przetwarzania danych osobowych oraz wykorzystywania plików cookies w związku z korzystaniem ze strony internetowej https://aliant.com.pl

Informacja formalna na początek – administratorem strony jest Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774.

W razie jakichkolwiek wątpliwości związanych z polityką prywatności, w każdej chwili możesz skontaktować się z nami, wysyłając wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu

Skrócona wersja – najważniejsze informacje

Dbamy o Twoją prywatność, ale również o Twój czas. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie skróconą wersję najważniejszych zasad związanych z ochroną prywatności.

  • Kontaktując się z nami, przekazujesz nam swoje dane osobowe, a my gwarantujemy Ci, że Twoje dane pozostaną poufne, bezpieczne i nie zostaną udostępnione jakimkolwiek podmiotom trzecim bez Twojej wyraźnej zgody.
  • Powierzamy przetwarzanie danych osobowych tylko zaufanym partnerom oraz sprawdzonym i zaufanym podmiotom świadczącym usługi związane z przetwarzaniem danych osobowych.
  • Korzystamy z narzędzi analitycznych Google Analytics, które zbierają informacje na temat Twoich odwiedzin strony, takie jak podstrony, które wyświetliłeś, czas, jaki spędziłeś na stronie czy przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami. W tym celu wykorzystywane są pliki cookies firmy Google LLC dotyczące usługi Google Analytics. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.
  • Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Jeżeli powyższe informacje nie są dla Ciebie wystarczające, poniżej znajdziesz dalej idące szczegóły.

Dane osobowe

Administratorem Twoich danych osobowych w rozumieniu przepisów o ochronie danych osobowych jest  Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774

Cele, podstawy prawne oraz okres przetwarzania danych osobowych wskazane są odrębnie w stosunku do każdego celu przetwarzania danych (patrz: opis poszczególnych celów przetwarzania danych osobowych poniżej).

Uprawnienia. RODO przyznaje Ci następujące potencjalne uprawnienia związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:

1) prawo dostępu do danych osobowych,
2)prawo do sprostowania danych osobowych,
3) prawo do usunięcia danych osobowych,
4)prawo do ograniczenia przetwarzania danych osobowych,
5)prawo do wniesienia sprzeciwu co do przetwarzania danych osobowych,
6) prawo do przenoszenia danych,
7)prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego,
8)prawo do odwołania zgody na przetwarzanie danych osobowych, jeżeli takową zgodę wyraziłeś.

Zasady związane z realizacją wskazanych uprawnień zostały opisane szczegółowo w art. 16 – 21 RODO. Zachęcamy do zapoznania się z tymi przepisami. Ze swojej strony uważamy za potrzebne wyjaśnić Ci, że wskazane powyżej uprawnienia nie są bezwzględne i nie będą przysługiwać Ci w stosunku do wszystkich czynności przetwarzania Twoich danych osobowych. Dla Twojej wygody dołożyliśmy starań, by w ramach opisu poszczególnych operacji przetwarzania danych osobowych wskazać na przysługujące Ci w ramach tych operacji uprawnienia.

Podkreślamy, że jedno z uprawnień wskazanych powyżej przysługuje Ci zawsze - jeżeli uznasz, że przy przetwarzaniu Twoich danych osobowych dopuściliśmy się naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych, masz możliwość wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

Zawsze możesz również zwrócić się do nas z żądaniem udostępnienia Ci informacji o tym, jakie dane na Twój temat posiadamy oraz w jakich celach je przetwarzamy. Wystarczy, że wyślesz wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu. Dołożyliśmy jednak wszelkich starań, by interesujące Cię informacje zostały wyczerpująco przedstawione w niniejszej polityce prywatności. Podany powyżej adres e-mail możesz wykorzystać również w razie jakichkolwiek pytań związanych z przetwarzaniem Twoich danych osobowych.

Bezpieczeństwo. Gwarantujemy Ci poufność wszelkich przekazanych nam danych osobowych. Zapewniamy podjęcie wszelkich środków bezpieczeństwa i ochrony danych osobowych wymaganych przez przepisy o ochronie danych osobowych. Dane osobowe są gromadzone z należytą starannością i odpowiednio chronione przed dostępem do nich przez osoby do tego nieupoważnione.

Wykaz powierzeń. Powierzamy przetwarzanie danych osobowych następującym podmiotom:

  1. Cambridge Diagnostics Sp. z o. o – zaufany partner (dystrybutor naszego oprogramowania komputerowego) - w celu udzielenia odpowiedzi na zapytanie lub przedłożenie oferty, o ile było takie zapytanie, usługi w zakresie sprzedaży licencji oprogramowania Aliant, zarządzania licencjami oprogramowania Aliant oraz wsparcie użytkowników oprogramowania Aliant

Wszystkie podmioty, którym powierzamy przetwarzanie danych osobowych gwarantują stosowanie odpowiednich środków ochrony i bezpieczeństwa danych osobowych wymaganych przez przepisy prawa.

Cele i czynności przetwarzania

Kontakt e-mailowy. Kontaktując się z nami za pośrednictwem poczty elektronicznej, w tym również przesyłając zapytanie poprzez formularz kontaktowy, w sposób naturalny przekazujesz nam swój adres e-mail jako adres nadawcy wiadomości. Ponadto, w treści wiadomości możesz zawrzeć również inne dane osobowe.

Twoje dane są w tym przypadku przetwarzane w celu kontaktu z Tobą, a podstawą przetwarzania jest art. 6 ust. 1 lit. a RODO, czyli Twoja zgoda wynikające z zainicjowania z nami kontaktu. Podstawą prawną przetwarzania po zakończeniu kontaktu jest usprawiedliwiony cel w postaci archiwizacji korespondencji na potrzeby wewnętrzne (art. 6 ust. 1 lit. c RODO).

Treść korespondencji może podlegać archiwizacji i nie jesteśmy w stanie jednoznacznie określić, kiedy zostanie usunięta. Masz prawo do domagania się przedstawienia historii korespondencji, jaką z nami prowadziłeś (jeżeli podlegała archiwizacji), jak również domagać się jej usunięcia, chyba że jej archiwizacja jest uzasadniona z uwagi na nasze nadrzędne interesy, np. obrona przed potencjalnymi roszczeniami z Twojej strony.

Pliki cookies i inne technologie śledzące

Nasza strona, podobnie jak niemal wszystkie inne strony internetowe, wykorzystuje pliki cookies, by zapewnić Ci najlepsze doświadczenia związane z korzystaniem z niej.

Cookies to niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez nasz system teleinformatyczny.

Korzystamy wyłącznie z cookies podmiotów trzecich.

Więcej szczegółów znajdziesz poniżej.

Zgoda na cookies. Podczas pierwszej wizyty na stronie wyświetlana jest Ci informacja na temat stosowania plików cookies wraz z pytaniem o zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Zawsze możesz zmienić ustawienia cookies z poziomu swojej przeglądarki albo w ogóle usunąć pliki cookies. Pamiętaj jednak, że wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony, jak również z wielu innych stron internetowych, które stosują cookies.

Cookies podmiotów trzecich. Nasza strona, podobnie jak większość współczesnych stron internetowych, wykorzystuje funkcje zapewniane przez podmioty trzecie, co wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies pochodzących od podmiotów trzecich. Wykorzystanie tego rodzaju plików cookies zostało opisane poniżej.

Analiza i statystyka. Wykorzystujemy cookies do śledzenia statystyk strony, takich jak liczba osób odwiedzających, rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony, czas spędzony na stronie, odwiedzone podstrony etc. Korzystamy w tym zakresie z Google Analytics, co wiąże się z wykorzystaniem plików cookies firmy Google LLC. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.

Narzędzia społecznościowe. Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Logi serwera

Korzystanie ze strony wiąże się z przesyłaniem zapytań do serwera, na którym przechowywana jest strona. Każde zapytanie skierowane do serwera zapisywane jest w logach serwera.

Logi obejmują m.in. Twój adres IP, datę i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz. Logi zapisywane i przechowywane są na serwerze.

Dane zapisane w logach serwera nie są kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane przez nas w celu Twojej identyfikacji.

Logi serwera stanowią wyłącznie materiał pomocniczy służący do administrowania stroną, a ich zawartość nie jest ujawniana nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem.

Październikowa aktualizacja programu dietetycznego Aliant już na Ciebie czeka. Koniecznie pobierz aktualizację Twojego programu i przeczytaj, co nowego znajdziesz po jej pobraniu w programie dla dietetyków Aliant.

program dla dietetyków

Aktualizacja programu dla dietetyków Aliant, w skrócie:

  • Możliwość filtrowania potraw wg tagów, dzięki czemu szybciej znajdziesz grupy potraw i precyzyjniej dobierzesz poszukiwaną potrawę do diety.
  • Podczas dragowania potraw program poszukuje odpowiedniej miary: “porcja” “sztuka” “kromka” i dodaje wg tej miary, dzięki czemu dodawanie potraw jest wygodniejsze.
  • Z kolei na zestawieniu ‘porcje do wykorzystania’ po przeciągnięciu potrawy do diety program nie dodaje całej reszty tylko według wcześniej użytej ilości, dzięki czemu do diety dodają się konkretne porcje.
  • Wizzard – możliwość wytypowania potraw do losowego dodania oraz dodane oznaczenia indeksu glikemicznego i potraw nieakceptowanych, co daje nam możliwość jeszcze bardziej precyzyjnego doboru potraw, które są dodawane do diety.
  • Ponadto 44 nowe produkty z Biedronki, które wzbogacą bazę danych.
  • Dalej nowa możliwość w konfiguracji posiłków: ‘zestaw 1, zestaw 2, zestaw 3’ zamiast dni/dni tygodnia, co daje możliwość stworzenia bardziej uniwersalnego jadłospisu.
  • Szablon wydruku 7 – możliwość pokazywania podsumowania dnia i receptur do potraw z oznaczonymi alergenami oraz własnymi zdjęciami.
  • Szablon wydruku 7 – konfiguracja kolejności prezentacji przepisów – alfabetycznie lub zestawami / dniami.
  • Szablon wydruku 7 – możliwość wyłączenia pokazywania alergenów, dzięki czemu możesz wykorzystać ten szablon nie tylko w żywieniu zbiorowym, ale również w indywidualnym.
  • Szablony wydruku 5 i 6 (pdf) – regulacja wielkości logo oraz możliwość ustawienia koloru przezroczystości na stronie tytułowej.
  • Szablon wydruku 3 (pdf i html) – możliwość konfiguracji punktatorów w sekcji zaleceń do diety.
  • Nowy sposób importu wyników badań z analizatorów oraz nowe typy analizatorów: Accuniq BC310, Accuniq BC380.
  • Dodanie odmiany ‘szczypta’, ‘słoik’.

1. Filtruj potrawy według tagów.

 Dodaliśmy opcję filtrowania wg tagów w widoku posiłku oraz tygodniowym planie diety (zakładka ‘plan całej diety’).

Jak włączyć filtrowanie po tagach?

Aktywuj zakładkę potrawy i wybierz ‘filtr potrawy wg tagów’. Zobacz na obrazku niżej.program dla dietetyków

Filtrowanie potraw wg tagów w widoku posiłku w sekcji ‘dodaj do planu’.

Jak to działa?

Po wybraniu filtra pojawi się okno wyboru tagów, systemowych oraz własnych.program dla dietetyków

Okno wyboru tagów – systemowych oraz własnych – suma.

 Wybieramy tagi, które chcemy uwzględnić. Dalej możemy filtrować względem jednego tagu lub łączyć tagi. Zatem jeśli wybierzemy jeden tag, obojętne jest czy włączymy suwakiem część wspólną czy sumę. Z kolei suwakiem w lewym rogu okna należy określić tryb poszukiwania potraw.

Wybór sumy:

program dla dietetyków

 

 

Wybór ‘Części wspólnej’:

program dla dietetyków

 

 

‘Część wspólna’ oznacza koniunkcję dwóch i więcej tagów. Np. ‘ryby’ i ‘drugie danie’ pokaże nam wszystkie potrawy, które mają oznaczony zarówno jeden, jak i drugi tag.

 ‘Suma’ pokaże potrawy, które mogą zawierać zawierają zarówno tag ‘ryby’, jak i tag ‘drugie danie’. Jednakże potrawy, które pojawią się na liście, zawierające tag ‘drugie danie’, nie muszą zawierać już tagu ‘ryby’. Czyli w sumie pokaże nam więcej potraw niż część wspólna.

Tagi własne w programie dla dietetyków Aliant kalkulator.

Przypominam, że program dla dietetyków Aliant umożliwia dodawanie własnych tagów do potraw.

Jak dodawać tagi własne w programie dla dietetyków Aliant?

Własne tagi dodajemy podczas wprowadzania nowej potrawy lub edycji już istniejącej.

program dla dietetykówEdycja tagów na oknie dodawania i edycji potrawy.

Po otwarciu jednego z okien – ‘Edycja’ lub ‘Dodaj nową potrawę’ i kliknięciu ‘Edytuj tagi’ otworzy się okno z systemowymi tagami oraz z możliwością dodawania swoich tagów.

Naciskamy ‘Własne tagi’ i przechodzimy do okna ‘Zarządzanie własnymi tagami’.

program dla dietetykówDodawanie własnych tagów.

Następnie klikamy ‘plus’, który aktywuje okienko do wpisania nazwy nowego tagu.program dla dietetyków

Dodawanie własnych tagów.

Dalej po wpisaniu nazwy zatwierdzamy enterem. Na zdjęciu niżej widzimy dodany własny tag. Następnie, aby dodać kolejny tagi, klikamy plusa, który pojawił się niżej nowego tagu i dalej robimy tak samo jak wcześniej.

program dla dietetykówDodawanie własnych tagów.

Z kolei aby usunąć dodane tagi, wystarczy kliknąć czerwony ‘X’ i potwierdzić usunięcie tagu. W momencie, kiedy dodamy już wszystkie własne tagi, które są nam potrzebne, wystarczy zamknąć okno. Następnie na oknie wyboru tagów, zobaczymy dodane przez nas tagi.

2. Podczas dragowania potraw na oknie ‘Dodaj do planu’ program do diet Aliant dodaje wg miary domowej.

Podczas dodawania potraw w widok posiłku poprzez ‘przeciągnij i puść’ program do diet Aliant poszukuje odpowiedniej miary: “porcja” “sztuka” “kromka” i dodaje wg tej miary.

Na poniższym przykładzie przeciągnęłam do posiłku potrawę ‘Amarantus z pomidorową soczewicą’. Program dodał porcję potrawy.

Dragowanie potraw.

program dla dietetykówDodana porcja potrawy.

W przypadku potraw składających się z wielu porcji program dodaje nie całość potrawy, ale drugą, przypisaną miarę domową np. sztuka. Na poniższym przykładzie przeciągnęłam do posiłku ‘Batony malinowe’, których przepis określony jest na 8 sztuk i jest również podana, ile waży sztuka. Program dodał 1 sztukę.

program dla dietetyków

Dragowanie potraw.

3. Zestawienie ‘porcje do wykorzystania’ – dragowanie według wcześniej użytej ilości.

Dragowanie według wcześniej użytej ilości.

Zestawienie ‘ porcje do wykorzystania’ umożliwia podejrzenie, jaka ilość potrawy została do wykorzystania w diecie. Dodatkowo z tego zestawienia możesz podejrzeć, gdzie potrawa znajduje się w diecie, a także dodać pozostałą porcję do wykorzystania poprzez jej przeciągnięcie (dragowanie) do posiłku. Co więcej możesz dragować w widoku posiłku oraz tygodniowym diety (zakładka ‘plan całej diety’).

Do tej pory przeciągnięcie do diety powodowało dodanie całej pozostałej ilości potrawy. Obecnie, do diety przeciąga się tyle samo, ile zostało dodane za pierwszym razem w diecie.

Jeśli dodasz 1 porcję z 3 porcji jakiejś potrawy, to przy kolejnym dniu / posiłku po przeciągnięciu doda się kolejna porcja, a nie pozostałe porcje do wykorzystania .

Przykład

Poniższa potrawa jest napisana na 2 porcje.

Potrawa rozpisana na 2 porcje (2 kromki).

Dodałam do diety 1 z 2 kromek.

Dodana porcja potrawy (1 z 2).

Następnie otwieram zestawienie ‘Porcje do wykorzystania’, gdzie podglądam, ile porcji zostało do wykorzystania (1 z 2).  W kolejnym posiłku przeciągam pozostałą porcję do wykorzystania.

Dodawanie 2 kromki z 2.

Dodałam 2 kromkę do kolejnego posiłku.

Dodana druga kromka.

4. Zmiany w wizzardzie.

Dla przypomnienia, wizzard znajduje się na planie całej diety, wchodząc w ikonę wizzarda – różdżki bądź w nazwę posiłku.

A) Dodaliśmy możliwość wytypowania potraw do losowego dodania.

Poniżej widać niebieskie znaczniki, które klikając można włączać i wyłączać, wybierając ręcznie potrawy do losowego dodania do diety.

Możliwość wytypowania potraw do losowego dodania do diety.

B) Dodaliśmy oznaczenia wskazujące na indeks glikemiczny i alergiczność potraw na liście proponowanych potraw.

Zielone, żółte i czerwone pionowe słupki oznaczają wielkość indeksu glikemicznego danej potrawy.

  • zielony – niski,
  • żółty – średni,
  • czerwony – wysoki.

Z kolei kolorowe wykrzykniki oznaczają potrawy, które zawierają produkty nielubiane, nietolerowane i niewskazane z uwagi na choroby.

  • czerwony wykrzyknik oznacza pozycję nietolerowaną przez pacjenta,
  • szary – nielubianą,
  • brązowy – uważaj na,
  • fioletowy – niedozwolone.

Nowe oznaczenia w wizzardzie.

5. Dodaliśmy nowe produkty do bazy danych programu dla dietetyków Aliant, które pobiorą się wraz z aktualizacją.

Lista nowych produktów:
  • burger vege, na bazie grochu (GoVege, Biedronka)
  • burgery roślinne (Tarczyński)
  • chleb lawasz (Pano, Biedronka)
  • curry w stylu indyjskim z dynią, ciecierzycą i szpinakiem (GoVege, Biedronka)
  • gyros roślinny, na bazie grochu (GoVege, Biedronka)
  • jogurt pitny banan, gruszka, mango, zboża (Fruvita pure, Biedronka)
  • jogurt pitny banan, truskawka, jabłko, zboża (Fruvita pure, Biedronka)
  • jogurt pitny borówka, banan, zboża (Fruvita pure, Biedronka)
  • jogurt pitny skyr, typu islandzkiego, jagoda (Piątnica)
  • jogurt pitny skyr, typu islandzkiego, mango, marakuja (Piątnica)
  • jogurt pitny skyr, typu islandzkiego, naturalny (Piątnica)
  • jogurt pitny skyr, typu islandzkiego, truskawka (Fruvita, Biedronka)
  • jogurt pitny skyr, typu islandzkiego, truskawka (Piątnica)
  • jogurt pitny skyr, typu islandzkiego, truskawka, kiwi (Piątnica)
  • jogurt pitny skyr, typu islandzkiego, wanilia (Piątnica)
  • kabanosy roślinne (Tarczyński)
  • kabanosy roślinne, piri-piri (Tarczyński)
  • kaszanka wegańska, na bazie kaszy jęczmiennej (GoVege, Biedronka)
  • kaszotto z kaszą bulgur, fasolą i papryką (Łowicz)
  • kaszotto z kaszą jęczmienną pęczak, kukurydzą i fasolą szparagową (Łowicz)
  • klopsiki warzywne (Garden Gourmet)
  • napój migdałowy, wzbogacony (GoVege, Biedronka)
  • napój ryżowy, wzbogacony (GoVege, Biedronka)
  • napój sojowy (goBio, Biedronka)
  • napój sojowy, waniliowy, wzbogacony (GoVege, Biedronka)
  • oatjogu, klasyczny, wzbogacony (GoVege, Biedronka)
  • oatjogu, malina, wzbogacony (GoVege, Biedronka)
  • oatjogu, mango, wzbogacony (GoVege, Biedronka)
  • pasta warzywna, biała fasola, siemię lniane (GoVege, Biedronka)
  • pasta warzywna, pieczarki, pestki dyni (GoVege, Biedronka)
  • pasta warzywna, suszone pomidory, żurawina (GoVege, Biedronka)
  • pasztet z cukinią i słonecznikiem (GoVege, Biedronka)
  • pasztet z suszonymi pomidorami i bazylią (GoVege, Biedronka)
  • plastry wegańskie z czarnuszką (GoVege, Biedronka)
  • plastry wegańskie z pistajcami (GoVege, Biedronka)
  • produkt migdałowy, solony karmel, wzbogacony (Alpro)
  • produkt sojowy, skyr style, naturalny, wzbogacony (Alpro)
  • produkt sojowy, skyr style, waniliowy, wzbogacony (Alpro)
  • ryż dziki z komosą ryżową w sosie z granatu i figami (GoVege, Biedronka)
  • ryż z grillowanymi warzywami (Łowicz)
  • soya jogu jagoda, wzbogacony (GoVege, Biedronka)
  • soya jogu klasyczny, wzbogacony (GoVege, Biedronka)
  • soya jogu wanilia, wzbogacony (GoVege, Biedronka)
  • spody do pizzy z mąki pszennej (GustoBello, Biedronka)
Chcesz usunąć jakieś pozycje z tej listy? To proste!

W naszym programie dla dietetyków możesz to zrobić na zestawieniu ‘Baza danych – Nowe pozycje’. Usuniesz tu wybrane lub nawet wszystkie pozycje.

Zwróć uwagę na ustawienie suwaka ‘Tylko dzisiejszy dzień’.

Co ważne włączony suwak ‘Tylko dzisiejszy dzień’ pokazuje listę nowych pozycji pobranych z bieżącego dnia. Tak więc jeśli jednego dnia pobierzesz aktualizację, a produkty będziesz usuwać kolejnego dnia, suwak powinien być wyłączony (na czarno).programu dla dietetyków Aliant

Włączony suwak ‘Tylko dzisiejszy dzień’ pokazujący listę nowych pozycji z bieżącego dnia.

programu dla dietetyków Aliant

Wyłączony suwak ‘Tylko dzisiejszy dzień’ pokazujący listę nowych pozycji z wcześniejszych dni.

6. Dodaliśmy nową opcję w konfiguracji posiłków: ‘zestaw 1, zestaw 2, zestaw 3’.

Aby program dla dietetyków Aliant pokazywał zestaw, wystarczy wejść do konfiguracji posiłków i zmienić ustawienia, przełączając suwak na lewo.

Nowa opcja konfiguracji posiłków – wybór zestawu.

Nowa opcja konfiguracji posiłków – zestawy zamiast dni.

 

Nowa opcja konfiguracji posiłków na wydruku diety – zestawy zamiast dni.

7. Dodaliśmy nowy sposób importu wyników badań pacjenta z analizatora oraz nowe typy analizatorów: Accuniq BC310, Accuniq BC380.

W przypadku korzystania z analizatorów Tanita lub określonych modeli Accuniq i posiadania wyeksportowanych wyników do pliku .CSV, w celu dodania nowego pacjenta, wystarczy użyć klawisza ‘+ nowy pacjent z analizatora’. Opcję tę znajdziesz wchodząc do zakładki ‘Pacjenci’.

Nowy sposób importu danych pacjenta.

Po wybraniu ‘+NOWY PACJENT Z ANALIZATORA’ otwiera się okno, gdzie należy wybrać z jakiego analizatora mają się importować dane. Dane mogą być importowane z pliku .CSV

Nowy sposób importu danych pacjenta.

 Po wybraniu typu analizatora, pojawi się okno eksploratora windows, na którym należy odszukać wcześniej zapisany z analizatora plik do importu (.csv) i otworzyć.

Wybór pliku do importu (w .csv).

Po tym otworzy się karta pacjenta, z podstawowymi danymi.

Zaimportowane dane pacjenta z analizatora z pliku .csv.

W zakładce ‘badania’ znajdziesz zaimportowane wyniki z analizatora.

Zaimportowane wyniki badań.

8. Dokonaliśmy zmian na wydrukach diety.

A) Szablon wydruku 7 – dodaliśmy możliwość włączenia podsumowania dnia.

Możliwość tę odnajdziesz w zakładce ‘Ustawienia’.

Możliwość włączenia podsumowania dnia.

Podsumowanie dnia na wydruku.Podsumowanie dnia na wydruku.

B) Szablon wydruku  7 pdf – konfiguracja kolejności prezentacji przepisów – alfabetycznie lub zestawami / dniami.

Przepisy pokazują się wg zestawów lub dni. Dodatkowo można zmienić opcję, aby przepisy pokazywały się alfabetycznie. Żeby to zrobić, w ustawieniach należy zakliknąć checbox ‘alfabetycznie’.

Możliwość włączenia alfabetycznego pokazywania posiłków.

Alfabetyczne pokazywanie posiłków w sz. 7.

Pokazywanie posiłków wg zestawów lub dni (bez zaklikniętego checkboxa).

C) Szablon wydruku 7 – dodaliśmy możliwość pokazania receptur do potraw wraz z oznaczeniem alergenów oraz własnymi zdjęciami.

Możliwość tę odnajdziesz w zakładce ‘Ustawienia’.

Możliwość włączenia receptur do potraw wraz z oznaczeniem alergenów na wydruku.

Możliwość pokazania receptur wraz z oznaczeniem alergenów (na niebiesko) pod tabelą.

D) Szablon wydruku 7 – dodaliśmy możliwość wyłączenia pokazywania alergenów.

Aby to zrobić, wystarczy wyłączyć wszystkie włączniki alergenów w ustawieniach dla szablonu 7.

Możliwość wyłączenia pokazywania alergenów na wydruku.

E) Szablon wydruku 3 (pdf i html) – dodaliśmy możliwość konfiguracji punktatorów.

Wystarczy wejść do zakładki ‘zalecenia’ w szablonie nr 3 i wybrać dogodne dla siebie ustawienie.

Możliwość konfiguracji punktatorów.

F) Szablony wydruku 5 i 6 (pdf) – regulacja wielkości logo oraz możliwość ustawienia koloru przeźroczystości na stronie tytułowej.

Tę funkcję znajdziemy po wejściu do szablonu wydruku 5 lub 6, w zakładace ‘strona tytułowa’. Logo zwiększamy używając ‘+/-‘.

Regulacja wielkości logo oraz możliwość ustawienia koloru przezroczystości na stronie tytułowej.

Ustawienie koloru przeźroczystości działa w ten sposób, że po wejściu w ikonę ‘>>’, zaklikujemy ‘włącz i wybierz kolor przeźroczysty dla logo’. Następnie wybieramy kolor odpowiadający kolorowi naszego logo.

Ustawienie koloru przezroczystości.

Mamy nadzieję, że jesteście zadowoleni z nowej aktualizacji. Jeśli macie pytania, kontaktujcie się z nami.

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.