Skip to main content
Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Październikowa aktualizacja programu dietetycznego Aliant już na Ciebie czeka. Koniecznie pobierz aktualizację Twojego programu i przeczytaj, co nowego znajdziesz po jej pobraniu w programie dla dietetyków Aliant.

program dla dietetyków

Aktualizacja programu dla dietetyków Aliant, w skrócie:

  • Możliwość filtrowania potraw wg tagów, dzięki czemu szybciej znajdziesz grupy potraw i precyzyjniej dobierzesz poszukiwaną potrawę do diety.
  • Podczas dragowania potraw program poszukuje odpowiedniej miary: „porcja” „sztuka” „kromka” i dodaje wg tej miary, dzięki czemu dodawanie potraw jest wygodniejsze.
  • Z kolei na zestawieniu ‘porcje do wykorzystania’ po przeciągnięciu potrawy do diety program nie dodaje całej reszty tylko według wcześniej użytej ilości, dzięki czemu do diety dodają się konkretne porcje.
  • Wizzard – możliwość wytypowania potraw do losowego dodania oraz dodane oznaczenia indeksu glikemicznego i potraw nieakceptowanych, co daje nam możliwość jeszcze bardziej precyzyjnego doboru potraw, które są dodawane do diety.
  • Ponadto 44 nowe produkty z Biedronki, które wzbogacą bazę danych.
  • Dalej nowa możliwość w konfiguracji posiłków: ‘zestaw 1, zestaw 2, zestaw 3’ zamiast dni/dni tygodnia, co daje możliwość stworzenia bardziej uniwersalnego jadłospisu.
  • Szablon wydruku 7 – możliwość pokazywania podsumowania dnia i receptur do potraw z oznaczonymi alergenami oraz własnymi zdjęciami.
  • Szablon wydruku 7 – konfiguracja kolejności prezentacji przepisów – alfabetycznie lub zestawami / dniami.
  • Szablon wydruku 7 – możliwość wyłączenia pokazywania alergenów, dzięki czemu możesz wykorzystać ten szablon nie tylko w żywieniu zbiorowym, ale również w indywidualnym.
  • Szablony wydruku 5 i 6 (pdf) – regulacja wielkości logo oraz możliwość ustawienia koloru przezroczystości na stronie tytułowej.
  • Szablon wydruku 3 (pdf i html) – możliwość konfiguracji punktatorów w sekcji zaleceń do diety.
  • Nowy sposób importu wyników badań z analizatorów oraz nowe typy analizatorów: Accuniq BC310, Accuniq BC380.
  • Dodanie odmiany ‘szczypta’, 'słoik’.

1. Filtruj potrawy według tagów.

 Dodaliśmy opcję filtrowania wg tagów w widoku posiłku oraz tygodniowym planie diety (zakładka ‘plan całej diety’).

Jak włączyć filtrowanie po tagach?

Aktywuj zakładkę potrawy i wybierz ‘filtr potrawy wg tagów’. Zobacz na obrazku niżej.program dla dietetyków

Filtrowanie potraw wg tagów w widoku posiłku w sekcji ‘dodaj do planu’.

Jak to działa?

Po wybraniu filtra pojawi się okno wyboru tagów, systemowych oraz własnych.program dla dietetyków

Okno wyboru tagów – systemowych oraz własnych – suma.

 Wybieramy tagi, które chcemy uwzględnić. Dalej możemy filtrować względem jednego tagu lub łączyć tagi. Zatem jeśli wybierzemy jeden tag, obojętne jest czy włączymy suwakiem część wspólną czy sumę. Z kolei suwakiem w lewym rogu okna należy określić tryb poszukiwania potraw.

Wybór sumy:

program dla dietetyków

 

 

Wybór ‘Części wspólnej’:

program dla dietetyków

 

 

‘Część wspólna’ oznacza koniunkcję dwóch i więcej tagów. Np. ‘ryby’ i ‘drugie danie’ pokaże nam wszystkie potrawy, które mają oznaczony zarówno jeden, jak i drugi tag.

 ‘Suma’ pokaże potrawy, które zawierają zarówno tag ‘ryby’, jak i tag ‘drugie danie’. Jednakże potrawy, które pojawią się na liście, zawierające tag ‘drugie danie’, nie muszą jednocześnie zawierać już tagu ‘ryby’. Czyli suma pokaże nam więcej potraw niż część wspólna.

Tagi własne w programie dla dietetyków Aliant kalkulator.

Przypominam, że program dla dietetyków Aliant umożliwia dodawanie własnych tagów do potraw.

Jak dodawać tagi własne w programie dla dietetyków Aliant?

Własne tagi dodajemy podczas wprowadzania nowej potrawy lub edycji już istniejącej.

program dla dietetykówEdycja tagów na oknie dodawania i edycji potrawy.

Po otwarciu jednego z okien – ‘Edycja’ lub ‘Dodaj nową potrawę’ i kliknięciu ‘Edytuj tagi’ otworzy się okno z systemowymi tagami oraz z możliwością dodawania swoich tagów.

Naciskamy ‘Własne tagi’ i przechodzimy do okna ‘Zarządzanie własnymi tagami’.

program dla dietetykówDodawanie własnych tagów.

Następnie klikamy ‘plus’, który aktywuje okienko do wpisania nazwy nowego tagu.program dla dietetyków

Dodawanie własnych tagów.

Dalej po wpisaniu nazwy zatwierdzamy enterem. Na zdjęciu niżej widzimy dodany własny tag. Następnie, aby dodać kolejny tagi, klikamy plusa, który pojawił się niżej nowego tagu i dalej robimy tak samo jak wcześniej.

program dla dietetykówDodawanie własnych tagów.

Z kolei aby usunąć dodane tagi, wystarczy kliknąć czerwony ‘X’ i potwierdzić usunięcie tagu. W momencie, kiedy dodamy już wszystkie własne tagi, które są nam potrzebne, wystarczy zamknąć okno. Następnie na oknie wyboru tagów, zobaczymy dodane przez nas tagi.

2. Podczas dragowania potraw na oknie ‘Dodaj do planu’ program do diet Aliant dodaje wg miary domowej.

Podczas dodawania potraw w widok posiłku poprzez ‘przeciągnij i puść’ program do diet Aliant poszukuje odpowiedniej miary: „porcja” „sztuka” „kromka” i dodaje wg tej miary.

Na poniższym przykładzie przeciągnęłam do posiłku potrawę ‘Amarantus z pomidorową soczewicą’. Program dodał porcję potrawy.

Dragowanie potraw.

program dla dietetykówDodana porcja potrawy.

W przypadku potraw składających się z wielu porcji program dodaje nie całość potrawy, ale drugą, przypisaną miarę domową np. sztuka. Na poniższym przykładzie przeciągnęłam do posiłku ‘Batony malinowe’, których przepis określony jest na 8 sztuk i jest również podana, ile waży sztuka. Program dodał 1 sztukę.

program dla dietetyków

Dragowanie potraw.

3. Zestawienie ‘porcje do wykorzystania’ – dragowanie według wcześniej użytej ilości.

Dragowanie według wcześniej użytej ilości.

Zestawienie ‘ porcje do wykorzystania’ umożliwia podejrzenie, jaka ilość potrawy została do wykorzystania w diecie. Dodatkowo z tego zestawienia możesz podejrzeć, gdzie potrawa znajduje się w diecie, a także dodać pozostałą porcję do wykorzystania poprzez jej przeciągnięcie (dragowanie) do posiłku. Co więcej możesz dragować w widoku posiłku oraz tygodniowym diety (zakładka ‘plan całej diety’).

Do tej pory przeciągnięcie do diety powodowało dodanie całej pozostałej ilości potrawy. Obecnie, do diety przeciąga się tyle samo, ile zostało dodane za pierwszym razem w diecie.

Jeśli dodasz 1 porcję z 3 porcji jakiejś potrawy, to przy kolejnym dniu / posiłku po przeciągnięciu doda się kolejna porcja, a nie pozostałe porcje do wykorzystania .

Przykład

Poniższa potrawa jest napisana na 2 porcje.

Potrawa rozpisana na 2 porcje (2 kromki).

Dodałam do diety 1 z 2 kromek.

Dodana porcja potrawy (1 z 2).

Następnie otwieram zestawienie ‘Porcje do wykorzystania’, gdzie podglądam, ile porcji zostało do wykorzystania (1 z 2).  W kolejnym posiłku przeciągam pozostałą porcję do wykorzystania.

Dodawanie 2 kromki z 2.

Dodałam 2 kromkę do kolejnego posiłku.

Dodana druga kromka.

4. Zmiany w wizzardzie.

Dla przypomnienia, wizzard znajduje się na planie całej diety, wchodząc w ikonę wizzarda – różdżki bądź w nazwę posiłku.

A) Dodaliśmy możliwość wytypowania potraw do losowego dodania.

Poniżej widać niebieskie znaczniki, które klikając można włączać i wyłączać, wybierając ręcznie potrawy do losowego dodania do diety.

Możliwość wytypowania potraw do losowego dodania do diety.

B) Dodaliśmy oznaczenia wskazujące na indeks glikemiczny i alergiczność potraw na liście proponowanych potraw.

Zielone, żółte i czerwone pionowe słupki oznaczają wielkość indeksu glikemicznego danej potrawy.

  • zielony – niski,
  • żółty – średni,
  • czerwony – wysoki.

Z kolei kolorowe wykrzykniki oznaczają potrawy, które zawierają produkty nielubiane, nietolerowane i niewskazane z uwagi na choroby.

  • czerwony wykrzyknik oznacza pozycję nietolerowaną przez pacjenta,
  • szary – nielubianą,
  • brązowy – uważaj na,
  • fioletowy – niedozwolone.

Nowe oznaczenia w wizzardzie.

5. Dodaliśmy nowe produkty do bazy danych programu dla dietetyków Aliant, które pobiorą się wraz z aktualizacją.

Lista nowych produktów:
  • burger vege, na bazie grochu (GoVege, Biedronka)
  • burgery roślinne (Tarczyński)
  • chleb lawasz (Pano, Biedronka)
  • curry w stylu indyjskim z dynią, ciecierzycą i szpinakiem (GoVege, Biedronka)
  • gyros roślinny, na bazie grochu (GoVege, Biedronka)
  • jogurt pitny banan, gruszka, mango, zboża (Fruvita pure, Biedronka)
  • jogurt pitny banan, truskawka, jabłko, zboża (Fruvita pure, Biedronka)
  • jogurt pitny borówka, banan, zboża (Fruvita pure, Biedronka)
  • jogurt pitny skyr, typu islandzkiego, jagoda (Piątnica)
  • jogurt pitny skyr, typu islandzkiego, mango, marakuja (Piątnica)
  • jogurt pitny skyr, typu islandzkiego, naturalny (Piątnica)
  • jogurt pitny skyr, typu islandzkiego, truskawka (Fruvita, Biedronka)
  • jogurt pitny skyr, typu islandzkiego, truskawka (Piątnica)
  • jogurt pitny skyr, typu islandzkiego, truskawka, kiwi (Piątnica)
  • jogurt pitny skyr, typu islandzkiego, wanilia (Piątnica)
  • kabanosy roślinne (Tarczyński)
  • kabanosy roślinne, piri-piri (Tarczyński)
  • kaszanka wegańska, na bazie kaszy jęczmiennej (GoVege, Biedronka)
  • kaszotto z kaszą bulgur, fasolą i papryką (Łowicz)
  • kaszotto z kaszą jęczmienną pęczak, kukurydzą i fasolą szparagową (Łowicz)
  • klopsiki warzywne (Garden Gourmet)
  • napój migdałowy, wzbogacony (GoVege, Biedronka)
  • napój ryżowy, wzbogacony (GoVege, Biedronka)
  • napój sojowy (goBio, Biedronka)
  • napój sojowy, waniliowy, wzbogacony (GoVege, Biedronka)
  • oatjogu, klasyczny, wzbogacony (GoVege, Biedronka)
  • oatjogu, malina, wzbogacony (GoVege, Biedronka)
  • oatjogu, mango, wzbogacony (GoVege, Biedronka)
  • pasta warzywna, biała fasola, siemię lniane (GoVege, Biedronka)
  • pasta warzywna, pieczarki, pestki dyni (GoVege, Biedronka)
  • pasta warzywna, suszone pomidory, żurawina (GoVege, Biedronka)
  • pasztet z cukinią i słonecznikiem (GoVege, Biedronka)
  • pasztet z suszonymi pomidorami i bazylią (GoVege, Biedronka)
  • plastry wegańskie z czarnuszką (GoVege, Biedronka)
  • plastry wegańskie z pistajcami (GoVege, Biedronka)
  • produkt migdałowy, solony karmel, wzbogacony (Alpro)
  • produkt sojowy, skyr style, naturalny, wzbogacony (Alpro)
  • produkt sojowy, skyr style, waniliowy, wzbogacony (Alpro)
  • ryż dziki z komosą ryżową w sosie z granatu i figami (GoVege, Biedronka)
  • ryż z grillowanymi warzywami (Łowicz)
  • soya jogu jagoda, wzbogacony (GoVege, Biedronka)
  • soya jogu klasyczny, wzbogacony (GoVege, Biedronka)
  • soya jogu wanilia, wzbogacony (GoVege, Biedronka)
  • spody do pizzy z mąki pszennej (GustoBello, Biedronka)
Chcesz usunąć jakieś pozycje z tej listy? To proste!

W naszym programie dla dietetyków możesz to zrobić na zestawieniu ‘Baza danych – Nowe pozycje’. Usuniesz tu wybrane lub nawet wszystkie pozycje.

Zwróć uwagę na ustawienie suwaka ‘Tylko dzisiejszy dzień’.

Co ważne włączony suwak ‘Tylko dzisiejszy dzień’ pokazuje listę nowych pozycji pobranych z bieżącego dnia. Tak więc jeśli jednego dnia pobierzesz aktualizację, a produkty będziesz usuwać kolejnego dnia, suwak powinien być wyłączony (na czarno).programu dla dietetyków Aliant

Włączony suwak ‘Tylko dzisiejszy dzień’ pokazujący listę nowych pozycji z bieżącego dnia.

programu dla dietetyków Aliant

Wyłączony suwak ‘Tylko dzisiejszy dzień’ pokazujący listę nowych pozycji z wcześniejszych dni.

6. Dodaliśmy nową opcję w konfiguracji posiłków: ‘zestaw 1, zestaw 2, zestaw 3’.

Aby program dla dietetyków Aliant pokazywał zestaw, wystarczy wejść do konfiguracji posiłków i zmienić ustawienia, przełączając suwak na lewo.

Nowa opcja konfiguracji posiłków – wybór zestawu.

Nowa opcja konfiguracji posiłków – zestawy zamiast dni.

 

Nowa opcja konfiguracji posiłków na wydruku diety – zestawy zamiast dni.

7. Dodaliśmy nowy sposób importu wyników badań pacjenta z analizatora oraz nowe typy analizatorów: Accuniq BC310, Accuniq BC380.

W przypadku korzystania z analizatorów Tanita lub określonych modeli Accuniq i posiadania wyeksportowanych wyników do pliku .CSV, w celu dodania nowego pacjenta, wystarczy użyć klawisza ‘+ nowy pacjent z analizatora’. Opcję tę znajdziesz wchodząc do zakładki ‘Pacjenci’.

Nowy sposób importu danych pacjenta.

Po wybraniu ‘+NOWY PACJENT Z ANALIZATORA’ otwiera się okno, gdzie należy wybrać z jakiego analizatora mają się importować dane. Dane mogą być importowane z pliku .CSV

Nowy sposób importu danych pacjenta.

 Po wybraniu typu analizatora, pojawi się okno eksploratora windows, na którym należy odszukać wcześniej zapisany z analizatora plik do importu (.csv) i otworzyć.

Wybór pliku do importu (w .csv).

Po tym otworzy się karta pacjenta, z podstawowymi danymi.

Zaimportowane dane pacjenta z analizatora z pliku .csv.

W zakładce ‘badania’ znajdziesz zaimportowane wyniki z analizatora.

Zaimportowane wyniki badań.

8. Dokonaliśmy zmian na wydrukach diety.

A) Szablon wydruku 7 – dodaliśmy możliwość włączenia podsumowania dnia.

Możliwość tę odnajdziesz w zakładce ‘Ustawienia’.

Możliwość włączenia podsumowania dnia.

Podsumowanie dnia na wydruku.Podsumowanie dnia na wydruku.

B) Szablon wydruku  7 pdf – konfiguracja kolejności prezentacji przepisów – alfabetycznie lub zestawami / dniami.

Przepisy pokazują się wg zestawów lub dni. Dodatkowo można zmienić opcję, aby przepisy pokazywały się alfabetycznie. Żeby to zrobić, w ustawieniach należy zakliknąć checbox 'alfabetycznie’.

Możliwość włączenia alfabetycznego pokazywania posiłków.

Alfabetyczne pokazywanie posiłków w sz. 7.

Pokazywanie posiłków wg zestawów lub dni (bez zaklikniętego checkboxa).

C) Szablon wydruku 7 – dodaliśmy możliwość pokazania receptur do potraw wraz z oznaczeniem alergenów oraz własnymi zdjęciami.

Możliwość tę odnajdziesz w zakładce ‘Ustawienia’.

Możliwość włączenia receptur do potraw wraz z oznaczeniem alergenów na wydruku.

Możliwość pokazania receptur wraz z oznaczeniem alergenów (na niebiesko) pod tabelą.

D) Szablon wydruku 7 – dodaliśmy możliwość wyłączenia pokazywania alergenów.

Aby to zrobić, wystarczy wyłączyć wszystkie włączniki alergenów w ustawieniach dla szablonu 7.

Możliwość wyłączenia pokazywania alergenów na wydruku.

E) Szablon wydruku 3 (pdf i html) – dodaliśmy możliwość konfiguracji punktatorów.

Wystarczy wejść do zakładki ‘zalecenia’ w szablonie nr 3 i wybrać dogodne dla siebie ustawienie.

Możliwość konfiguracji punktatorów.

F) Szablony wydruku 5 i 6 (pdf) – regulacja wielkości logo oraz możliwość ustawienia koloru przeźroczystości na stronie tytułowej.

Tę funkcję znajdziemy po wejściu do szablonu wydruku 5 lub 6, w zakładace 'strona tytułowa’. Logo zwiększamy używając '+/-’.

Regulacja wielkości logo oraz możliwość ustawienia koloru przezroczystości na stronie tytułowej.

Ustawienie koloru przeźroczystości działa w ten sposób, że po wejściu w ikonę ’>>’, zaklikujemy 'włącz i wybierz kolor przeźroczysty dla logo’. Następnie wybieramy kolor odpowiadający kolorowi naszego logo.

Ustawienie koloru przezroczystości.

Mamy nadzieję, że jesteście zadowoleni z nowej aktualizacji. Jeśli macie pytania, kontaktujcie się z nami.

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.