Plan kursu
- Po co dietetykowi narzędzia psychologiczne?
- Wywiad motywacyjny.
- Praca w duchu dialogu motywacyjnego.
- Identyfikacja etapu zmiany zachowań zdrowotnych i odpowiednie interwencje psychologiczne.
- Zaburzenia odżywiania.
- Jak motywować klienta do zmiany?
- Jak motywować małego klienta do trzymania diety?
- Jak zmieniać nawyki żywieniowe u osób starszych oraz przewlekle chorych?
- Jak tworzyć programy profilaktyczne w oparciu o narzędzia psychologiczne.
- Podsumowanie.
Autor: Wioleta Stefaniak
mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Aliant, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, gotuje i spaceruje.