Skip to main content
Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Rola diety w schorzeniach tarczycy

By 15 kwietnia 201923 marca, 2022szkolenie, Wydarzenia, wykład

1. Opis funkcjonowania gruczołu tarczowego – anatomia, oś ujemnego sprzężenia zwrotnego, synteza hormonów tarczycy.
2. Wpływ hormonów tarczycy na metabolizm (metabolizm lipidów, węglowodanów).
3. Choroby tarczycy, patogeneza, diagnostyka, objawy.
4. Nadczynność i niedoczynność tarczycy jako zespoły objawów klinicznych wywołanych zaburzeniami funkcjonowania gruczołu tarczowego.
5. Choroby autoimmuologiczne tarczycy: Hashimoto, Graves Basedow.
6. Postępowanie dietetyczne w chorobach tarczycy – omówienie podaży białek, tłuszczy, węglowodanów w chorobach tarczycy przebiegających z nadczynnością i niedoczynnością, a także w chorobie Hashimoto i Gravesa Basedowa.
7. Choroby tarczycy a masa ciała i skład masy ciała.
8. Otyłość a choroby tarczycy (leptyna a funkcjonowanie tarczycy).
9. Zastosowanie analizy bioimpedancji u pacjentów z chorobami tarczycy.
10. Minerały i witaminy mające wpływ na funkcjonowanie gruczołu tarczowego: jod, selen, żelazo, cynk, witamina A, E, D- przykłady badań.
11. Program Profilaktyki Jodowej w Polsce – omówienie.
12. Choroby autoimmunologiczne tarczycy a witamina D – najnowsze doniesienia.

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.