Skip to main content
Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Rola emocji w jedzeniu

By 21 sierpnia 201823 marca, 2022szkolenie, Wydarzenia, wykład

PROGRAM SZKOLENIA
ABC emocji:
• Po co nam emocje
• Samoświadomość dotycząca własnych emocji
• W jaki sposób pomóc pacjentowi rozpoznawać i radzić sobie z trudnymi emocjami

Związek między myślami, uczuciami i zachowaniami:
• W jaki sposób myśli wpływają na uczucia i zachowania
• Rozpoznawanie i radzenie sobie z negatywnymi myślami

Głód emocjonalny a głód fizyczny:
• Rozpoznawanie sygnałów wewnętrznych organizmu: sygnałów fizjologicznych oraz emocji
• Jak pomóc pacjentowi nauczyć się rozpoznawać i odróżniać głód emocjonalny, głód fizyczny oraz pragnienie

Jedzenie emocjonalne (emotional eating):
• W jaki sposób pozytywne a w jaki negatywne emocje wpływają na sposób jedzenia

Rodzaje emocji mających wpływ na spożywanie pokarmu:
• Poza żywieniowe funkcje jedzenia
• Błędne przekonania na temat jedzenia

Jak wspólnie z pacjentem rozpoznać i obalić jego „mitologię żywieniową” i zastąpić ją racjonalnymi przekonaniami

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.