Szkolenie obejmuje:
1. Posiłki okołotreningowe – główne założenia oraz popularne teorie, czas trawienia posiłków, czas przyswajania wartości odżywczych, praktyczny dobór pokarmów do treningów i zawodów sportowych.
2. Nawodnienie – status nawodnienia i jego wpływ na wydolność sportowców, mechanizm pragnienia, zasady uzupełniania płynów w trakcie wysiłku fizycznego oraz po nim.
3. Przygotowanie do dyscyplin o długim czasie trwania – przygotowanie do maratonu, rozpisanie jadłospisu.
4. Protokół żywieniowy wzmacniający adaptacje wysiłkowe w dyscyplinach wytrzymałościowych – rozpisanie jadłospisu z protokołem treningowym.
5. Żywienie u osób aktywnych – rozpisywanie jadłospisu przy aktywności o różnych porach dnia.
6. Redukcja masy ciała do sportów z kategoriami wagowymi – rozpisanie jadłospisu.
7. Redukcja masy ciała u osób aktywnych – jadłospis dla kobiety oraz mężczyzny.
![mm](https://aliant.com.pl/wp-content/uploads/2023/09/20230903_113310-150x150.jpg)
Autor: Wioleta Stefaniak
mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Aliant, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, gotuje i spaceruje.