Skip to main content
Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

W dzisiejszym świecie pełnym informacji i szybkich zmian, dbanie o zdrowie staje się priorytetem dla coraz większej liczby ludzi. Świadomość znaczenia właściwego odżywiania i roli, jaką odgrywa ono w utrzymaniu dobrej kondycji fizycznej i psychicznej, rośnie z dnia na dzień. Dlatego właśnie Akademia Bialska, znana z wysokiej jakości edukacji i innowacyjnego podejścia do nauki, prezentuje swoją ofertę na kierunku dietetyka, która wyróżnia się spośród innych propozycji na rynku.

Praktyczne podejście do nauki

Kierunek dietetyka prowadzony w Akademii Bialskiej to studia pierwszego stopnia o praktycznym profilu kształcenia. Nauka trwa 6 semestrów, absolwenci otrzymują tytuł licencjata. Studenci w trakcie studiów zdobywają wiedzę i praktyczne umiejętności, niezbędne w późniejszej pracy zawodowej, w ramach przedmiotów kierunkowych, takich jak:

  • żywienie człowieka,
  • podstawy dietetyki i dietoterapia,
  • dietetyka kliniczna,
  • technologia żywności,
  • oraz technologia potraw specjalnego przeznaczenia.

Absolwenci są przygotowani do planowania żywienia różnych grup ludności, zapobiegania chorobom żywieniowo-zależnym oraz wdrażania odpowiedniej dietoterapii w przypadku już występujących schorzeń, doradztwa dietetycznego dla sportowców, prowadzenia edukacji żywieniowej, pracy jako specjalista w zakładach przemysłu spożywczego i farmaceutycznego oraz w stacjach sanitarno-epidemiologicznych.

Nowoczesne metody nauczania

W trakcie studiów studenci realizują praktyki zawodowe, m.in. w szpitalu, w placówkach prowadzących żywienie zbiorowe, poradniach dietetycznych oraz zakładach przetwórstwa żywności, które pozwalają na zapoznanie się ze specyfiką środowiska zawodowego.

Naukę umiejętności praktycznych umożliwia oferowana przez Uczelnię baza dydaktyczna – studenci realizują przedmioty kierunkowe w pracowniach:

  • dietetycznych,
  • komputerowych,
  • laboratoriach

W pracowni dietetycznej wyposażonej w analizator składu ciała i fałdomierze studenci zdobywają praktyczne umiejętności przeprowadzania oceny stanu odżywienia.

W pracowni technologicznej mają możliwość przygotowywania dietetycznych posiłków oraz opracowywania własnych receptur potraw.

Z kolei w Laboratorium Analiz Biologiczno-Żywieniowych realizowane są zajęcia związane z analizą składu i wartości odżywczej żywności.

Program dietetyczny ALIANT, jako innowacyjne narzędzie, wspierające praktyczną naukę dietetyki na Akademii Bialskiej

Niektóre z przedmiotów, m.in. podstawy dietetyki i dietoterapia, dietetyka pediatryczna i układanie jadłospisów komputerowych prowadzone są z wykorzystaniem programu dietetycznego ALIANT.

Dzięki programowi ALIANT studenci uczą się bilansowania jadłospisów zarówno dla osób zdrowych jak i w przypadku występowania wybranych jednostek chorobowych. Praca w programie pozwala na zastosowanie w praktyce zdobytej wiedzy teoretycznej dotyczącej prawidłowego planowania żywienia i dietoterapii.

Studenci korzystają m.in. z takich funkcji programu, jak:

  • Dwudaniowy wizard – kreator diety.
  • Dobór potraw wg krótkiej listy zakupów.
  • Kalkulator normy średnioważonej diety dla placówek żywienia zbiorowego.
  • Automatyczne wyliczenie zapotrzebowania na energię oraz składniki odżywcze wg norm (NIZP-PZH 2020 r.) z możliwością edycji danych.
  • Automatyczne obliczenia BMI, WHR, WHtR, należnej masy ciała.
  • Obliczenie redukcji zapotrzebowania energetycznego dla pacjenta z nadwagą i otyłością.
  • Panel do kontroli realizacji diety (% realizacji, ile użyto, ile brakuje/ile za dużo).
  • Raporty stopnia realizacji diety z możliwością skopiowania wyników obliczeń do excel lub zapisu do formatu CSV.
  • System podpowiedzi: 'Dobierz produkt’, ‘Dobierz potrawę’, 'Produkty bogate w…’, ‘Potrawy bogate w …’, wyszukiwarki potraw; ‘Użyte potrawy / produkty’, ‘Użyte porcje do wykorzystania’; ‘Analiza wg składników’.
  • Graficzne wskaźniki monitorowania postępu w diecie: zapotrzebowanie na energię, GI (ang. Glycemic Index) i GL (ang. Glycemic Load), struktura tłuszczów oraz węglowodanów, WW/WBT, n-3/n-6, źródło białka, sól, ilość warzyw i owoców, ilość mięsa i ryb.
  • Prognoza wartości indeksu i ładunku glikemicznego przy konstruowaniu diety.
  • Automatyczne oznaczenie produktów i potraw wysoko, średnio i nisko glikemicznych (baza Aliant).
  • Szybkie filtry: bezglutenowy, bezmleczny, bezjajeczny, nieakceptowane, ulubione.
  • Kalkulator wysiłku fizycznego.
  • Zamiana produktów na inne w posiłku lub całej diecie, a także zamiana dni diety oraz posiłków między sobą.
  • Zmienne zapotrzebowanie energetyczne.
  • Własne tagi do potraw.

Kariera w zasięgu ręki

Po ukończeniu studiów absolwent jest przygotowany do pracy w:

  • publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej,
  • zakładach żywienia zbiorowego i zakładach dostarczających pożywienie do szpitalioraz innych placówek zbiorowego żywienia (catering dietetyczny),
  • organizacjach konsumenckich,
  • placówkach sportowych,
  • inspektoratach nadzoru sanitarno – higienicznego,
  • instytucjach zajmujących się promocją zdrowego stylu życia, projektowaniem diet i profilaktyką oraz doradztwem żywieniowo – dietetycznym,
  • a także sanatoriach i domach pomocy społecznej.

Jeśli szukasz miejsca, gdzie zdobędziesz solidną wiedzę teoretyczną, wzbogacisz ją praktycznym doświadczeniem i przygotujesz się do dynamicznej kariery w obszarze dietetyki, Akademia Bialska jest miejscem dla Ciebie. Dołącz do nich i odkryj, jak zdrowie i wiedza idą ze sobą w parze na drodze do sukcesu zawodowego i osobistego!

Autor: mgr Agnieszka Panasiuk

mgr Agnieszki Panasiuk – nauczyciel akademicki w Zakładzie Dietetyki na Wydziale Nauk o Zdrowiu Akademii Bialskiej Nauk Stosowanych im. Jana Pawła II w Białej Podlaskiej, https://akademiabialska.pl/