Skip to main content

W dzisiejszym świecie pełnym informacji i szybkich zmian, dbanie o zdrowie staje się priorytetem dla coraz większej liczby ludzi. Świadomość znaczenia właściwego odżywiania i roli, jaką odgrywa ono w utrzymaniu dobrej kondycji fizycznej i psychicznej, rośnie z dnia na dzień. Dlatego właśnie Akademia Bialska, znana z wysokiej jakości edukacji i innowacyjnego podejścia do nauki, prezentuje swoją ofertę. Kierunek dietetyka na Akademii Bialskiej wyróżnia się spośród innych propozycji na rynku.

dietetyka na Akademii Bialskiej

Praktyczne podejście do nauki

Kierunek dietetyka na Akademii Bialskiej to studia pierwszego stopnia o praktycznym profilu kształcenia. Nauka trwa 6 semestrów, absolwenci otrzymują tytuł licencjata. Studenci w trakcie studiów zdobywają wiedzę i praktyczne umiejętności, niezbędne w późniejszej pracy zawodowej, w ramach przedmiotów kierunkowych, takich jak:

  • żywienie człowieka,
  • podstawy dietetyki i dietoterapia,
  • dietetyka kliniczna,
  • technologia żywności,
  • oraz technologia potraw specjalnego przeznaczenia.

Absolwenci są przygotowani do planowania żywienia różnych grup ludności, zapobiegania chorobom żywieniowo-zależnym oraz wdrażania odpowiedniej dietoterapii w przypadku już występujących schorzeń, doradztwa dietetycznego dla sportowców, prowadzenia edukacji żywieniowej, pracy jako specjalista w zakładach przemysłu spożywczego i farmaceutycznego oraz w stacjach sanitarno-epidemiologicznych.

Nowoczesne metody nauczania

W trakcie studiów studenci realizują praktyki zawodowe, m.in. w szpitalu, w placówkach prowadzących żywienie zbiorowe, poradniach dietetycznych oraz zakładach przetwórstwa żywności, które pozwalają na zapoznanie się ze specyfiką środowiska zawodowego.

Naukę umiejętności praktycznych umożliwia oferowana przez Uczelnię baza dydaktyczna – studenci realizują przedmioty kierunkowe w pracowniach:

  • dietetycznych,
  • komputerowych,
  • laboratoriach

W pracowni dietetycznej wyposażonej w analizator składu ciała i fałdomierze studenci zdobywają praktyczne umiejętności przeprowadzania oceny stanu odżywienia.

W pracowni technologicznej mają możliwość przygotowywania dietetycznych posiłków oraz opracowywania własnych receptur potraw.

Z kolei w Laboratorium Analiz Biologiczno-Żywieniowych realizowane są zajęcia związane z analizą składu i wartości odżywczej żywności.

Program dietetyczny ALIANT, jako innowacyjne narzędzie, wspierające praktyczną naukę na kierunku dietetyka na Akademii Bialskiej

Niektóre z przedmiotów, m.in. podstawy dietetyki i dietoterapia, dietetyka pediatryczna i układanie jadłospisów komputerowych prowadzone są z wykorzystaniem programu dietetycznego ALIANT.

Dzięki programowi ALIANT studenci uczą się bilansowania jadłospisów zarówno dla osób zdrowych jak i w przypadku występowania wybranych jednostek chorobowych. Praca w programie pozwala na zastosowanie w praktyce zdobytej wiedzy teoretycznej dotyczącej prawidłowego planowania żywienia i dietoterapii.

Studenci korzystają m.in. z takich funkcji programu, jak:

  • Dwudaniowy wizard – kreator diety.
  • Dobór potraw wg krótkiej listy zakupów.
  • Kalkulator normy średnioważonej diety dla placówek żywienia zbiorowego.
  • Automatyczne wyliczenie zapotrzebowania na energię oraz składniki odżywcze wg norm (NIZP-PZH 2020 r.) z możliwością edycji danych.
  • Automatyczne obliczenia BMI, WHR, WHtR, należnej masy ciała.
  • Obliczenie redukcji zapotrzebowania energetycznego dla pacjenta z nadwagą i otyłością.
  • Panel do kontroli realizacji diety (% realizacji, ile użyto, ile brakuje/ile za dużo).
  • Raporty stopnia realizacji diety z możliwością skopiowania wyników obliczeń do excel lub zapisu do formatu CSV.
  • System podpowiedzi: 'Dobierz produkt’, ‘Dobierz potrawę’, 'Produkty bogate w…’, ‘Potrawy bogate w …’, wyszukiwarki potraw; ‘Użyte potrawy / produkty’, ‘Użyte porcje do wykorzystania’; ‘Analiza wg składników’.
  • Graficzne wskaźniki monitorowania postępu w diecie: zapotrzebowanie na energię, GI (ang. Glycemic Index) i GL (ang. Glycemic Load), struktura tłuszczów oraz węglowodanów, WW/WBT, n-3/n-6, źródło białka, sól, ilość warzyw i owoców, ilość mięsa i ryb.
  • Prognoza wartości indeksu i ładunku glikemicznego przy konstruowaniu diety.
  • Automatyczne oznaczenie produktów i potraw wysoko, średnio i nisko glikemicznych (baza Aliant).
  • Szybkie filtry: bezglutenowy, bezmleczny, bezjajeczny, nieakceptowane, ulubione.
  • Kalkulator wysiłku fizycznego.
  • Zamiana produktów na inne w posiłku lub całej diecie, a także zamiana dni diety oraz posiłków między sobą.
  • Zmienne zapotrzebowanie energetyczne.
  • Własne tagi do potraw.

Kariera w zasięgu ręki – dietetyka na Akademii Bialskiej

Po ukończeniu studiów absolwent dietetyki na Akademii Bialskiej jest przygotowany do pracy w:

  • publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej,
  • zakładach żywienia zbiorowego i zakładach dostarczających pożywienie do szpitalioraz innych placówek zbiorowego żywienia (catering dietetyczny),
  • organizacjach konsumenckich,
  • placówkach sportowych,
  • inspektoratach nadzoru sanitarno – higienicznego,
  • instytucjach zajmujących się promocją zdrowego stylu życia, projektowaniem diet i profilaktyką oraz doradztwem żywieniowo – dietetycznym,
  • a także sanatoriach i domach pomocy społecznej.

Jeśli szukasz miejsca, gdzie zdobędziesz solidną wiedzę teoretyczną, wzbogacisz ją praktycznym doświadczeniem i przygotujesz się do dynamicznej kariery, dietetyka na Akademii Bialskiej jest miejscem dla Ciebie. Dołącz do nich i odkryj, jak zdrowie i wiedza idą ze sobą w parze na drodze do sukcesu zawodowego i osobistego!

mgr Agnieszka Panasiuk