Skip to main content
Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Ryby należą do bardzo cennych produktów spożywczych. Choć z praktyki wiemy, że w codziennej diecie wciąż pojawiają się za rzadko, to niewątpliwie warto po nie sięgać. Ryby są ważnym elementem diet, które uchodzą za najzdrowsze, np. DASH czy śródziemnomorska.

Ilość i jakość składników chemicznych tuszy ryb nie jest stała. Na wartość żywieniową ryb mają wpływ takie czynniki, jak:
  • gatunek,
  • wiek,
  • miejsce żerowania,
  • rodzaj pokarmu,
  • stan fizjologiczny (np. tarło),
  • sposób połowu,
  • obróbka technologiczna.
Doskonała jakość białka ryby

Białko zawarte w mięsie rybim (10-25%) jest łatwostrawne. Dodatkowo niemal w całości przyswajalne przez organizm człowieka. Z kolei wysoka strawność białka mięsa ryb wynika z małej zawartości tkanki łącznej. Ryby nadają się doskonale do różnego rodzaju obróbki. Dodatkowo łatwo przenika przez nie sól kuchenna, kwasy organiczne (ocet, sok z cytryny), dym, dodatki smakowo-zapachowe. Ponadto pod wpływem podwyższonej temperatury białko ryb szybko mięknie. Z kolei kościec ryb pod wpływem intensywnej obróbki (np. w konserwach) mięknie i staje się jadalny, powiększając w ten sposób zawartość soli mineralnych przyswajalnych przez nasz organizm. Do ryb o średniej zawartości białka (15-20%) zalicza się: dorsza, makrelę, śledzia, łososia. Ryby o niskiej zawartości białka (poniżej 15%) to: węgorz i troć.

Kwasy tłuszczowe

Do kolejnych zalet możemy zaliczyć skład rybiego tłuszczu. Zawiera on niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) z rodziny n-3, przy jednocześnie niskiej zawartości kwasów tłuszczowych nasyconych. Co ciekawe tłuszcze ryb charakteryzują się wysoką przyswajalnością (92%) i niską temperaturą topnienia. Z powyższych względów, cennymi żywieniowo rybami są tłuste ryby morskie, takie jak: makrela, łosoś, szprot, śledź lub sardynka. Zawierają ponad 7% tłuszczu. Ryby średnio tłuste, zawierające 1 -5% tłuszczu to: lin, karp, leszcz, sieja, płoć. Chude ryby, zawierające do 1% tłuszczu to: sandacz i szczupak.

Witaminy i składniki mineralne

Mięso i tłuszcz rybi stanowi również cenne źródło witamin z grupy B oraz A, D i E. Witaminy (A i D) występują głównie w wątrobie, ikrze oraz tłuszczu okołojelitowym. Z kolei witaminy D jest dużo w wątrobie ryb dorszowatych, z których otrzymuje się tran leczniczy. Warto wspomnieć, że mięso ryb jest również cennym źródłem składników mineralnych. Zawiera ono sole fosforu, wapnia, potasu i magnezu w ilości 1-1,5% masy ciała. Poza tym występują w nim takie mikroelementy jak: miedź, arsen, siarka, mangan, żelazo czy jod (ryby morskie). Pod względem zawartości składników mineralnych ryby wyraźnie przewyższają inne produkty spożywcze.

Kolor mięsa ryb

Mięso ryb może mieć różne zabarwienie, co zależy od zawartości mioglobiny – barwnika mięśni. Ryby niezawierające tego składnika mają mięso białe np. dorsz, a te, które zawierają większe jego ilości – mięso ciemne np. makrela.

Jak woda wpływa na ryby?

Duży wpływ na konsystencję, a więc i na trwałość mięsa ryb ma woda. Od jej ilości zależy podatność ryb na rozwój drobnoustrojów. Ryby zawierające duże ilości wody szybciej się psują (rozwój mikroorganizmów) oraz łatwiej się rozpadają podczas gotowania. Z kolei ryby o mniejszych rozmiarach uważane są za mniej wartościowe od ryb większych ze względu na większy udział części niejadalnych, mniejszą zawartość tłuszczu oraz większą wodnistość.  Natomiast ryby o bardzo dużych rozmiarach zazwyczaj posiadają mięso bardziej suche i mniej smaczne niż ryby średniej wielkości.

Kaloryczność mięsa ryb

Zaletą rybiego mięsa jest jego kaloryczność. W zależności od gatunku waha się ona od 20 do 200 kcal/100 g. Dzięki tym właściwościom mięso ryb nie jest zaliczane do potraw tuczących i jest polecane osobom na diecie niskokalorycznej i dietach, w których musi być ograniczana ilość spożywanego tłuszczu.

Którą rybę wybrać?

Porównajcie sami. W tabeli niżej przestawiam listę wybranych ryb zawartością wybranych składników odżywczych. Niewątpliwie, jaką rybę nie wybierzemy, to wniesie ona do diety wiele cennych składników.

Składnik białko tłuszcz SFA og. MUFA og. PUFA og. n-3 og. n-6 og. wapń potas magnez żelazo cynk
Jednostka (g) (g) (g) (g) (g) (g) (g) (mg) (mg) (mg) (mg) (mg)
dorsz pieczony 22.8 0.9 0.2 0.1 0.3 0.2 0.034 14.0 244.0 42.0 0.5 0.6
halibut pieczony 22.5 1.6 0.4 0.6 0.4 0.3 0.1 9.0 528.0 28.0 0.2 0.4
łosoś pieczony 22.1 12.4 2.4 4.2 4.6 2.6 1.9 15.0 384.0 30.0 0.3 0.4
łosoś wędzony 21.5 8.4 1.7 3.4 1.9 1.6 0.4 15.0 330.0 30.0 0.5 0.4
makrela pieczona 25.7 10.1 2.9 3.4 2.5 2.2 0.3 29.0 521.0 36.0 1.5 0.9
 makrela wędzona 20.7 15.5 3.9 5.8 3.8 3.4 0.4 5.0 275.0 30.0 1.2 0.4
pstrąg tęczowy, pieczony 26.6 8.5 1.5 4.2 1.9 1.5 0.5 55.0 463.0 28.0 1.9 0.8
sandacz pieczony 24.5 1.6 0.3 0.4 0.6 0.5 0.1 141.0 499.0 38.0 1.7 0.8
śledź, atlantycki, pieczony 23.0 11.6 2.6 4.8 2.7 2.5 0.2 74.0 419.0 41.0 1.4 1.3
śledź, filety solone 19.8 15.4 3.1 7.7 2.7 2.4 0.3 62.0 240.0 39.0 1.1 0.9

Tabela 1. Zawartość wybranych składników odżywczych w wybranych gatunkach ryb w przeliczeniu na 100 g.

Źródło: Kunahowicz H. i wsp., 2017, Tabele składu i wartości odżywczej żywności, PZWL, US Department of Agriculture (USDA), Agricultural Research Service, Nutrient Data Laboratory. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Legacy. Version Current: April 2018. Internet: http://www.ars.usda.gov/nutrientdata.

Źródło: „Karp i inne ryby”, Tadeusz Barowicz, 2003.

mm

Autor: Anna Olech

mgr Anna Olech – absolwentka Akademii Wychowania Fizycznego i Sportu w Gdańsku oraz Podyplomowych Studiów „Poradnictwo żywieniowe i dietetyczne” w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, współtwórca oprogramowania komputerowego Aliant, gospodyni bloga, absolwentka szkoleń i warsztatów w Szkole Fitness Open Mind, miłośniczka Nordic Walking (Instruktor NW Polskiej Federacji Nordic Walking). W wolnych chwilach jeździ na rowerze, czyta książki oraz wyleguje się na plaży.