Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Polityka prywatności i plików cookies

Dzień dobry!

Jeżeli tutaj trafiłeś/trafiłaś, to niezawodny znak, że cenisz swoją prywatność. Doskonale to rozumiemy, dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie ten dokument, w którym znajdziesz zasady przetwarzania danych osobowych oraz wykorzystywania plików cookies w związku z korzystaniem ze strony internetowej https://aliant.com.pl

Informacja formalna na początek – administratorem strony jest Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774.

W razie jakichkolwiek wątpliwości związanych z polityką prywatności, w każdej chwili możesz skontaktować się z nami, wysyłając wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu

Skrócona wersja – najważniejsze informacje

Dbamy o Twoją prywatność, ale również o Twój czas. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie skróconą wersję najważniejszych zasad związanych z ochroną prywatności.

  • Kontaktując się z nami, przekazujesz nam swoje dane osobowe, a my gwarantujemy Ci, że Twoje dane pozostaną poufne, bezpieczne i nie zostaną udostępnione jakimkolwiek podmiotom trzecim bez Twojej wyraźnej zgody.
  • Powierzamy przetwarzanie danych osobowych tylko zaufanym partnerom oraz sprawdzonym i zaufanym podmiotom świadczącym usługi związane z przetwarzaniem danych osobowych.
  • Korzystamy z narzędzi analitycznych Google Analytics, które zbierają informacje na temat Twoich odwiedzin strony, takie jak podstrony, które wyświetliłeś, czas, jaki spędziłeś na stronie czy przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami. W tym celu wykorzystywane są pliki cookies firmy Google LLC dotyczące usługi Google Analytics. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.
  • Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Jeżeli powyższe informacje nie są dla Ciebie wystarczające, poniżej znajdziesz dalej idące szczegóły.

Dane osobowe

Administratorem Twoich danych osobowych w rozumieniu przepisów o ochronie danych osobowych jest  Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774

Cele, podstawy prawne oraz okres przetwarzania danych osobowych wskazane są odrębnie w stosunku do każdego celu przetwarzania danych (patrz: opis poszczególnych celów przetwarzania danych osobowych poniżej).

Uprawnienia. RODO przyznaje Ci następujące potencjalne uprawnienia związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:

1) prawo dostępu do danych osobowych,
2)prawo do sprostowania danych osobowych,
3) prawo do usunięcia danych osobowych,
4)prawo do ograniczenia przetwarzania danych osobowych,
5)prawo do wniesienia sprzeciwu co do przetwarzania danych osobowych,
6) prawo do przenoszenia danych,
7)prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego,
8)prawo do odwołania zgody na przetwarzanie danych osobowych, jeżeli takową zgodę wyraziłeś.

Zasady związane z realizacją wskazanych uprawnień zostały opisane szczegółowo w art. 16 – 21 RODO. Zachęcamy do zapoznania się z tymi przepisami. Ze swojej strony uważamy za potrzebne wyjaśnić Ci, że wskazane powyżej uprawnienia nie są bezwzględne i nie będą przysługiwać Ci w stosunku do wszystkich czynności przetwarzania Twoich danych osobowych. Dla Twojej wygody dołożyliśmy starań, by w ramach opisu poszczególnych operacji przetwarzania danych osobowych wskazać na przysługujące Ci w ramach tych operacji uprawnienia.

Podkreślamy, że jedno z uprawnień wskazanych powyżej przysługuje Ci zawsze - jeżeli uznasz, że przy przetwarzaniu Twoich danych osobowych dopuściliśmy się naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych, masz możliwość wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

Zawsze możesz również zwrócić się do nas z żądaniem udostępnienia Ci informacji o tym, jakie dane na Twój temat posiadamy oraz w jakich celach je przetwarzamy. Wystarczy, że wyślesz wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu. Dołożyliśmy jednak wszelkich starań, by interesujące Cię informacje zostały wyczerpująco przedstawione w niniejszej polityce prywatności. Podany powyżej adres e-mail możesz wykorzystać również w razie jakichkolwiek pytań związanych z przetwarzaniem Twoich danych osobowych.

Bezpieczeństwo. Gwarantujemy Ci poufność wszelkich przekazanych nam danych osobowych. Zapewniamy podjęcie wszelkich środków bezpieczeństwa i ochrony danych osobowych wymaganych przez przepisy o ochronie danych osobowych. Dane osobowe są gromadzone z należytą starannością i odpowiednio chronione przed dostępem do nich przez osoby do tego nieupoważnione.

Wykaz powierzeń. Powierzamy przetwarzanie danych osobowych następującym podmiotom:

  1. Cambridge Diagnostics Sp. z o. o – zaufany partner (dystrybutor naszego oprogramowania komputerowego) - w celu udzielenia odpowiedzi na zapytanie lub przedłożenie oferty, o ile było takie zapytanie, usługi w zakresie sprzedaży licencji oprogramowania Aliant, zarządzania licencjami oprogramowania Aliant oraz wsparcie użytkowników oprogramowania Aliant

Wszystkie podmioty, którym powierzamy przetwarzanie danych osobowych gwarantują stosowanie odpowiednich środków ochrony i bezpieczeństwa danych osobowych wymaganych przez przepisy prawa.

Cele i czynności przetwarzania

Kontakt e-mailowy. Kontaktując się z nami za pośrednictwem poczty elektronicznej, w tym również przesyłając zapytanie poprzez formularz kontaktowy, w sposób naturalny przekazujesz nam swój adres e-mail jako adres nadawcy wiadomości. Ponadto, w treści wiadomości możesz zawrzeć również inne dane osobowe.

Twoje dane są w tym przypadku przetwarzane w celu kontaktu z Tobą, a podstawą przetwarzania jest art. 6 ust. 1 lit. a RODO, czyli Twoja zgoda wynikające z zainicjowania z nami kontaktu. Podstawą prawną przetwarzania po zakończeniu kontaktu jest usprawiedliwiony cel w postaci archiwizacji korespondencji na potrzeby wewnętrzne (art. 6 ust. 1 lit. c RODO).

Treść korespondencji może podlegać archiwizacji i nie jesteśmy w stanie jednoznacznie określić, kiedy zostanie usunięta. Masz prawo do domagania się przedstawienia historii korespondencji, jaką z nami prowadziłeś (jeżeli podlegała archiwizacji), jak również domagać się jej usunięcia, chyba że jej archiwizacja jest uzasadniona z uwagi na nasze nadrzędne interesy, np. obrona przed potencjalnymi roszczeniami z Twojej strony.

Pliki cookies i inne technologie śledzące

Nasza strona, podobnie jak niemal wszystkie inne strony internetowe, wykorzystuje pliki cookies, by zapewnić Ci najlepsze doświadczenia związane z korzystaniem z niej.

Cookies to niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez nasz system teleinformatyczny.

Korzystamy wyłącznie z cookies podmiotów trzecich.

Więcej szczegółów znajdziesz poniżej.

Zgoda na cookies. Podczas pierwszej wizyty na stronie wyświetlana jest Ci informacja na temat stosowania plików cookies wraz z pytaniem o zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Zawsze możesz zmienić ustawienia cookies z poziomu swojej przeglądarki albo w ogóle usunąć pliki cookies. Pamiętaj jednak, że wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony, jak również z wielu innych stron internetowych, które stosują cookies.

Cookies podmiotów trzecich. Nasza strona, podobnie jak większość współczesnych stron internetowych, wykorzystuje funkcje zapewniane przez podmioty trzecie, co wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies pochodzących od podmiotów trzecich. Wykorzystanie tego rodzaju plików cookies zostało opisane poniżej.

Analiza i statystyka. Wykorzystujemy cookies do śledzenia statystyk strony, takich jak liczba osób odwiedzających, rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony, czas spędzony na stronie, odwiedzone podstrony etc. Korzystamy w tym zakresie z Google Analytics, co wiąże się z wykorzystaniem plików cookies firmy Google LLC. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.

Narzędzia społecznościowe. Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Logi serwera

Korzystanie ze strony wiąże się z przesyłaniem zapytań do serwera, na którym przechowywana jest strona. Każde zapytanie skierowane do serwera zapisywane jest w logach serwera.

Logi obejmują m.in. Twój adres IP, datę i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz. Logi zapisywane i przechowywane są na serwerze.

Dane zapisane w logach serwera nie są kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane przez nas w celu Twojej identyfikacji.

Logi serwera stanowią wyłącznie materiał pomocniczy służący do administrowania stroną, a ich zawartość nie jest ujawniana nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem.

Ryby należą do bardzo cennych produktów spożywczych. Choć z praktyki wiemy, że w codziennej diecie wciąż pojawiają się za rzadko, to niewątpliwie warto po nie sięgać. Ryby są ważnym elementem diet, które uchodzą za najzdrowsze, np. DASH czy śródziemnomorska.

Ilość i jakość składników chemicznych tuszy ryb nie jest stała. Na wartość żywieniową ryb mają wpływ takie czynniki, jak:
  • gatunek,
  • wiek,
  • miejsce żerowania,
  • rodzaj pokarmu,
  • stan fizjologiczny (np. tarło),
  • sposób połowu,
  • obróbka technologiczna.
Doskonała jakość białka ryby

Białko zawarte w mięsie rybim (10-25%) jest łatwostrawne. Dodatkowo niemal w całości przyswajalne przez organizm człowieka. Z kolei wysoka strawność białka mięsa ryb wynika z małej zawartości tkanki łącznej. Ryby nadają się doskonale do różnego rodzaju obróbki. Dodatkowo łatwo przenika przez nie sól kuchenna, kwasy organiczne (ocet, sok z cytryny), dym, dodatki smakowo-zapachowe. Ponadto pod wpływem podwyższonej temperatury białko ryb szybko mięknie. Z kolei kościec ryb pod wpływem intensywnej obróbki (np. w konserwach) mięknie i staje się jadalny, powiększając w ten sposób zawartość soli mineralnych przyswajalnych przez nasz organizm. Do ryb o średniej zawartości białka (15-20%) zalicza się: dorsza, makrelę, śledzia, łososia. Ryby o niskiej zawartości białka (poniżej 15%) to: węgorz i troć.

Kwasy tłuszczowe

Do kolejnych zalet możemy zaliczyć skład rybiego tłuszczu. Zawiera on niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) z rodziny n-3, przy jednocześnie niskiej zawartości kwasów tłuszczowych nasyconych. Co ciekawe tłuszcze ryb charakteryzują się wysoką przyswajalnością (92%) i niską temperaturą topnienia. Z powyższych względów, cennymi żywieniowo rybami są tłuste ryby morskie, takie jak: makrela, łosoś, szprot, śledź lub sardynka. Zawierają ponad 7% tłuszczu. Ryby średnio tłuste, zawierające 1 -5% tłuszczu to: lin, karp, leszcz, sieja, płoć. Chude ryby, zawierające do 1% tłuszczu to: sandacz i szczupak.

Witaminy i składniki mineralne

Mięso i tłuszcz rybi stanowi również cenne źródło witamin z grupy B oraz A, D i E. Witaminy (A i D) występują głównie w wątrobie, ikrze oraz tłuszczu okołojelitowym. Z kolei witaminy D jest dużo w wątrobie ryb dorszowatych, z których otrzymuje się tran leczniczy. Warto wspomnieć, że mięso ryb jest również cennym źródłem składników mineralnych. Zawiera ono sole fosforu, wapnia, potasu i magnezu w ilości 1-1,5% masy ciała. Poza tym występują w nim takie mikroelementy jak: miedź, arsen, siarka, mangan, żelazo czy jod (ryby morskie). Pod względem zawartości składników mineralnych ryby wyraźnie przewyższają inne produkty spożywcze.

Kolor mięsa ryb

Mięso ryb może mieć różne zabarwienie, co zależy od zawartości mioglobiny – barwnika mięśni. Ryby niezawierające tego składnika mają mięso białe np. dorsz, a te, które zawierają większe jego ilości – mięso ciemne np. makrela.

Jak woda wpływa na ryby?

Duży wpływ na konsystencję, a więc i na trwałość mięsa ryb ma woda. Od jej ilości zależy podatność ryb na rozwój drobnoustrojów. Ryby zawierające duże ilości wody szybciej się psują (rozwój mikroorganizmów) oraz łatwiej się rozpadają podczas gotowania. Z kolei ryby o mniejszych rozmiarach uważane są za mniej wartościowe od ryb większych ze względu na większy udział części niejadalnych, mniejszą zawartość tłuszczu oraz większą wodnistość.  Natomiast ryby o bardzo dużych rozmiarach zazwyczaj posiadają mięso bardziej suche i mniej smaczne niż ryby średniej wielkości.

Kaloryczność mięsa ryb

Zaletą rybiego mięsa jest jego kaloryczność. W zależności od gatunku waha się ona od 20 do 200 kcal/100 g. Dzięki tym właściwościom mięso ryb nie jest zaliczane do potraw tuczących i jest polecane osobom na diecie niskokalorycznej i dietach, w których musi być ograniczana ilość spożywanego tłuszczu.

Którą rybę wybrać?

Porównajcie sami. W tabeli niżej przestawiam listę wybranych ryb zawartością wybranych składników odżywczych. Niewątpliwie, jaką rybę nie wybierzemy, to wniesie ona do diety wiele cennych składników.

SkładnikbiałkotłuszczSFA og.MUFA og.PUFA og.n-3 og.n-6 og.wapńpotasmagnezżelazocynk
Jednostka(g)(g)(g)(g)(g)(g)(g)(mg)(mg)(mg)(mg)(mg)
dorsz pieczony22.80.90.20.10.30.20.03414.0244.042.00.50.6
halibut pieczony22.51.60.40.60.40.30.19.0528.028.00.20.4
łosoś pieczony22.112.42.44.24.62.61.915.0384.030.00.30.4
łosoś wędzony21.58.41.73.41.91.60.415.0330.030.00.50.4
makrela pieczona25.710.12.93.42.52.20.329.0521.036.01.50.9
 makrela wędzona20.715.53.95.83.83.40.45.0275.030.01.20.4
pstrąg tęczowy, pieczony26.68.51.54.21.91.50.555.0463.028.01.90.8
sandacz pieczony24.51.60.30.40.60.50.1141.0499.038.01.70.8
śledź, atlantycki, pieczony23.011.62.64.82.72.50.274.0419.041.01.41.3
śledź, filety solone19.815.43.17.72.72.40.362.0240.039.01.10.9

Tabela 1. Zawartość wybranych składników odżywczych w wybranych gatunkach ryb w przeliczeniu na 100 g.

Źródło: Kunahowicz H. i wsp., 2017, Tabele składu i wartości odżywczej żywności, PZWL, US Department of Agriculture (USDA), Agricultural Research Service, Nutrient Data Laboratory. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Legacy. Version Current: April 2018. Internet: http://www.ars.usda.gov/nutrientdata.

Źródło: “Karp i inne ryby”, Tadeusz Barowicz, 2003.

mm

Autor: Anna Olech

mgr Anna Olech – absolwentka Akademii Wychowania Fizycznego i Sportu w Gdańsku oraz Podyplomowych Studiów “Poradnictwo żywieniowe i dietetyczne” w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, współtwórca oprogramowania komputerowego Aliant, gospodyni bloga, absolwentka szkoleń i warsztatów w Szkole Fitness Open Mind, miłośniczka Nordic Walking (Instruktor NW Polskiej Federacji Nordic Walking). W wolnych chwilach jeździ na rowerze, czyta książki oraz wyleguje się na plaży.