Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Polityka prywatności i plików cookies

Dzień dobry!

Jeżeli tutaj trafiłeś/trafiłaś, to niezawodny znak, że cenisz swoją prywatność. Doskonale to rozumiemy, dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie ten dokument, w którym znajdziesz zasady przetwarzania danych osobowych oraz wykorzystywania plików cookies w związku z korzystaniem ze strony internetowej https://aliant.com.pl

Informacja formalna na początek – administratorem strony jest Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774.

W razie jakichkolwiek wątpliwości związanych z polityką prywatności, w każdej chwili możesz skontaktować się z nami, wysyłając wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu

Skrócona wersja – najważniejsze informacje

Dbamy o Twoją prywatność, ale również o Twój czas. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie skróconą wersję najważniejszych zasad związanych z ochroną prywatności.

  • Kontaktując się z nami, przekazujesz nam swoje dane osobowe, a my gwarantujemy Ci, że Twoje dane pozostaną poufne, bezpieczne i nie zostaną udostępnione jakimkolwiek podmiotom trzecim bez Twojej wyraźnej zgody.
  • Powierzamy przetwarzanie danych osobowych tylko zaufanym partnerom oraz sprawdzonym i zaufanym podmiotom świadczącym usługi związane z przetwarzaniem danych osobowych.
  • Korzystamy z narzędzi analitycznych Google Analytics, które zbierają informacje na temat Twoich odwiedzin strony, takie jak podstrony, które wyświetliłeś, czas, jaki spędziłeś na stronie czy przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami. W tym celu wykorzystywane są pliki cookies firmy Google LLC dotyczące usługi Google Analytics. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.
  • Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Jeżeli powyższe informacje nie są dla Ciebie wystarczające, poniżej znajdziesz dalej idące szczegóły.

Dane osobowe

Administratorem Twoich danych osobowych w rozumieniu przepisów o ochronie danych osobowych jest  Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774

Cele, podstawy prawne oraz okres przetwarzania danych osobowych wskazane są odrębnie w stosunku do każdego celu przetwarzania danych (patrz: opis poszczególnych celów przetwarzania danych osobowych poniżej).

Uprawnienia. RODO przyznaje Ci następujące potencjalne uprawnienia związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:

1) prawo dostępu do danych osobowych,
2)prawo do sprostowania danych osobowych,
3) prawo do usunięcia danych osobowych,
4)prawo do ograniczenia przetwarzania danych osobowych,
5)prawo do wniesienia sprzeciwu co do przetwarzania danych osobowych,
6) prawo do przenoszenia danych,
7)prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego,
8)prawo do odwołania zgody na przetwarzanie danych osobowych, jeżeli takową zgodę wyraziłeś.

Zasady związane z realizacją wskazanych uprawnień zostały opisane szczegółowo w art. 16 – 21 RODO. Zachęcamy do zapoznania się z tymi przepisami. Ze swojej strony uważamy za potrzebne wyjaśnić Ci, że wskazane powyżej uprawnienia nie są bezwzględne i nie będą przysługiwać Ci w stosunku do wszystkich czynności przetwarzania Twoich danych osobowych. Dla Twojej wygody dołożyliśmy starań, by w ramach opisu poszczególnych operacji przetwarzania danych osobowych wskazać na przysługujące Ci w ramach tych operacji uprawnienia.

Podkreślamy, że jedno z uprawnień wskazanych powyżej przysługuje Ci zawsze - jeżeli uznasz, że przy przetwarzaniu Twoich danych osobowych dopuściliśmy się naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych, masz możliwość wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

Zawsze możesz również zwrócić się do nas z żądaniem udostępnienia Ci informacji o tym, jakie dane na Twój temat posiadamy oraz w jakich celach je przetwarzamy. Wystarczy, że wyślesz wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu. Dołożyliśmy jednak wszelkich starań, by interesujące Cię informacje zostały wyczerpująco przedstawione w niniejszej polityce prywatności. Podany powyżej adres e-mail możesz wykorzystać również w razie jakichkolwiek pytań związanych z przetwarzaniem Twoich danych osobowych.

Bezpieczeństwo. Gwarantujemy Ci poufność wszelkich przekazanych nam danych osobowych. Zapewniamy podjęcie wszelkich środków bezpieczeństwa i ochrony danych osobowych wymaganych przez przepisy o ochronie danych osobowych. Dane osobowe są gromadzone z należytą starannością i odpowiednio chronione przed dostępem do nich przez osoby do tego nieupoważnione.

Wykaz powierzeń. Powierzamy przetwarzanie danych osobowych następującym podmiotom:

  1. Cambridge Diagnostics Sp. z o. o – zaufany partner (dystrybutor naszego oprogramowania komputerowego) - w celu udzielenia odpowiedzi na zapytanie lub przedłożenie oferty, o ile było takie zapytanie, usługi w zakresie sprzedaży licencji oprogramowania Aliant, zarządzania licencjami oprogramowania Aliant oraz wsparcie użytkowników oprogramowania Aliant

Wszystkie podmioty, którym powierzamy przetwarzanie danych osobowych gwarantują stosowanie odpowiednich środków ochrony i bezpieczeństwa danych osobowych wymaganych przez przepisy prawa.

Cele i czynności przetwarzania

Kontakt e-mailowy. Kontaktując się z nami za pośrednictwem poczty elektronicznej, w tym również przesyłając zapytanie poprzez formularz kontaktowy, w sposób naturalny przekazujesz nam swój adres e-mail jako adres nadawcy wiadomości. Ponadto, w treści wiadomości możesz zawrzeć również inne dane osobowe.

Twoje dane są w tym przypadku przetwarzane w celu kontaktu z Tobą, a podstawą przetwarzania jest art. 6 ust. 1 lit. a RODO, czyli Twoja zgoda wynikające z zainicjowania z nami kontaktu. Podstawą prawną przetwarzania po zakończeniu kontaktu jest usprawiedliwiony cel w postaci archiwizacji korespondencji na potrzeby wewnętrzne (art. 6 ust. 1 lit. c RODO).

Treść korespondencji może podlegać archiwizacji i nie jesteśmy w stanie jednoznacznie określić, kiedy zostanie usunięta. Masz prawo do domagania się przedstawienia historii korespondencji, jaką z nami prowadziłeś (jeżeli podlegała archiwizacji), jak również domagać się jej usunięcia, chyba że jej archiwizacja jest uzasadniona z uwagi na nasze nadrzędne interesy, np. obrona przed potencjalnymi roszczeniami z Twojej strony.

Pliki cookies i inne technologie śledzące

Nasza strona, podobnie jak niemal wszystkie inne strony internetowe, wykorzystuje pliki cookies, by zapewnić Ci najlepsze doświadczenia związane z korzystaniem z niej.

Cookies to niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez nasz system teleinformatyczny.

Korzystamy wyłącznie z cookies podmiotów trzecich.

Więcej szczegółów znajdziesz poniżej.

Zgoda na cookies. Podczas pierwszej wizyty na stronie wyświetlana jest Ci informacja na temat stosowania plików cookies wraz z pytaniem o zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Zawsze możesz zmienić ustawienia cookies z poziomu swojej przeglądarki albo w ogóle usunąć pliki cookies. Pamiętaj jednak, że wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony, jak również z wielu innych stron internetowych, które stosują cookies.

Cookies podmiotów trzecich. Nasza strona, podobnie jak większość współczesnych stron internetowych, wykorzystuje funkcje zapewniane przez podmioty trzecie, co wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies pochodzących od podmiotów trzecich. Wykorzystanie tego rodzaju plików cookies zostało opisane poniżej.

Analiza i statystyka. Wykorzystujemy cookies do śledzenia statystyk strony, takich jak liczba osób odwiedzających, rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony, czas spędzony na stronie, odwiedzone podstrony etc. Korzystamy w tym zakresie z Google Analytics, co wiąże się z wykorzystaniem plików cookies firmy Google LLC. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.

Narzędzia społecznościowe. Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Logi serwera

Korzystanie ze strony wiąże się z przesyłaniem zapytań do serwera, na którym przechowywana jest strona. Każde zapytanie skierowane do serwera zapisywane jest w logach serwera.

Logi obejmują m.in. Twój adres IP, datę i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz. Logi zapisywane i przechowywane są na serwerze.

Dane zapisane w logach serwera nie są kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane przez nas w celu Twojej identyfikacji.

Logi serwera stanowią wyłącznie materiał pomocniczy służący do administrowania stroną, a ich zawartość nie jest ujawniana nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem.

Czy wiesz, że nie wszystkie zdjęcia znalezione w sieci możesz użytkować w dowolny sposób? Na co zwrócić uwagę wykorzystując zdjęcia z sieci? Skąd brać darmowe zdjęcia? Co zrobić, aby nie naruszać praw autorskich innych osób? Czytaj dalej 🙂

Dlaczego o tym piszemy?

W programie Aliant mamy możliwość umieszczania zdjęć do potraw na wydrukach diety. Zdjęcia, których używamy, powinny być nasze własne bądź z legalnego źródła. To samo dotyczy wszystkich publikowanych przez nas treści w internecie, zdjęć zamieszczanych w prezentacjach oraz we wszystkich innych materiałach, które sami tworzymy, które łączą się z naszą działalnością zarobkową.

Z różnych względów, nie zawsze chcemy korzystać z płatnych zasobów i mamy do tego prawo. Nie zawsze mamy też czas i pomysły na zrobienie własnych zdjęć bądź po prostu nie lubimy tego robić. Z pomocą przychodzą nam serwisy z darmowymi zdjęciami. W związku z tym warto wiedzieć, jak mądrze korzystać z tych zasobów i gdzie szukać zdjęć, które możemy bezpiecznie wykorzystać. Bezpiecznie, czyli bez naruszenia praw autorskich innej osoby.

Prawo autorskie

Prawo autorskie jest bardzo szerokim pojęciem, obejmującym wiele aspektów, m.in.: ochronę interesów twórców, stosunki prawne związane z tworzeniem, korzystaniem z utworów oraz ich ochroną. W Polsce od 1994 roku obowiązuje ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

W myśl ustawy zdjęcia należą do utworów i podlegają prawnej ochronie.

Jak działa prawo autorskie?

Grafika nr 1. Jak działa prawo autorskie, by Piotr Chuchla, Centrum Cyfrowe, CC BY.

Jakiego rodzaju prawa wyróżniamy?

Grafika nr 2. Podział praw autorskich by Piotr Chuchla, Centrum Cyfrowe, CC BY.

Czas trwania praw autorskich

Prawa autorskie osobiste trwają wiecznie. Są niezbywalne. Prawa majątkowe są przyznawane autorom i ich spadkobiercom na czas określony. Są one zbywalne. Kiedy majątkowe prawa autorskie wygasną, utwory przechodzą do domeny publicznej.

Domena publiczna

Domena publiczna to dobro wspólne. Jest to zbiór utworów, do których autorskie prawa majątkowe wygasły, lub nigdy nie były objęte prawno autorską ochroną. Ze znajdujących się w domenie publicznej utworów każdy może korzystać bezpłatnie i w legalny sposób.

GRAFIKA Z DOMENY PUBLICZNEJ – SWOBODA UŻYCIA (CENTRUM CYFROWE, VIVID STUDIO CC BY). POBIERZ JAKO PDF

Korzystając z zasobów domeny publicznej pamiętajmy o poszanowaniu praw osobistych autorów i autorek (te nigdy nie wygasają), czyli o podpisywaniu ich, kiedy korzystamy z takich treści.

Czy mogę wykorzystać zdjęcie znalezione w sieci i umieścić je na wydruku diety?

Przykładowo będziemy poszukiwać zdjęcia zupy pomidorowej. Zdjęcie to będziemy chcieli dołączyć do znajdującego się w programie Aliant przepisu, aby móc prezentować je na wydruku diety dla pacjenta. Wpisując w przeglądarce ‘zupa pomidorowa’ pojawi nam się ogromna ilość zdjęć do wyboru. Prawo autorskie determinuje, czy będziemy mogli je wykorzystać. Raczej, nie, gdyż:

  •  korzystanie z cudzego utworu wymaga zgody osoby posiadającej majątkowe prawa autorskie do tego utworu,
  •  większość utworów w sieci jest chroniona przez prawo autorskie, nawet prace anonimowe.

Tak, jeśli:

  • są to otwarte zasoby,
  • lub mieści się to w ramach prawa cytatu.

Z jakich zdjęć zatem mogę korzystać zgodnie z prawem?

  1. z własnych zdjęć
  2. ze zdjęć, których autorzy zdecydowali podzielić się nimi za darmo, do swobodnego wykorzystania (wolne licencje, m.in. Creative Commons)
  3. ze zdjęć, które nie są już chronione przez prawa majątkowe –  dostępnych w domenie publicznej.

Creative Commons

A) Creative Commons Zero (CC0)– pozwala korzystać ze zdjęć w najszerszy możliwy sposób, także komercyjnie i bez konieczności podpisywania autora, jeśli nie mamy takiej możliwości, np. w serwisie „Pixabay”, ale jest jeszcze więcej takich serwisów, których przykłady wymieniam niżej;

B) dostępne na licencjach Creative Commons z różnymi warunkami właściciel praw autorskich upoważnia użytkownika do korzystania z jego utworów pod pewnymi warunkami:

  • CC BY, uznanie autorstwa – można kopiować, rozpowszechniać, zmieniać, ale należy podać autora utworu oraz źródła pochodzenia;
  • CC NC, użycie niekomercyjne – można kopiować, rozpowszechniać z podaniem autora, ale tylko w celu niekomercyjnym;
  • CC SA, na tych samym warunkach – dzieło udostępnione na tej licencji można rozpowszechniać, kopiować, zmieniać, nawet do celów komercyjnych, ale należy podać licencję identyczną, jak ta, na jakiej udostępniono utwór pierwotny;
  • CC ND, bez utworów zależnych – utwór można kopiować, rozpowszechniać, przedstawiać i wykonywać jedynie w jego oryginalnej postaci, nie można utworu w żaden sposób zmienić, przekształcić;

LICENCJE CREATIVE COMMONS 4.0 – SWOBODA UŻYCIA, NAJWAŻNIEJSZE INFORMACJE (CENTRUM CYFROWE, VIVID STUDIO, LICENCJA CC BY). POBIERZ JAKO PDF

Przykładowe serwisy:

Domena Publiczna

Przykładowe serwisy:

Na co zawsze zwrócić uwagę pobierając zdjęcia?

Zawsze musimy mieć pewność co do warunków licencji. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy możemy użyć zdjęcia, lepiej znajdźmy inne, bądź skontaktujmy się z autorem. Zazwyczaj rodzaj licencji jest to dość wyraźnie oznaczony. Czasem też strony udostępniające zdjęcia mają swoje własne licencje, podobne do Creative Commons, dlatego zawsze warto zwrócić na to uwagę i sprawdzić, konkretne zasady korzystania z zasobów. Zawsze stosujmy się do zasad określonych przez miejsce, z którego pobieramy zdjęcia, aby uniknąć ewentualnych problemów. Najlepiej wybrać sobie serwis bądź kilka stron, których będziemy pewni. A jeśli długo nie korzystaliśmy z jakiegoś serwisu, zawsze warto sprawdzić, czy nic się na nim nie zmieniło, jeśli chodzi o korzystanie z ich zasobów.

Źródła:

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.