Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Polityka prywatności i plików cookies

Dzień dobry!

Jeżeli tutaj trafiłeś/trafiłaś, to niezawodny znak, że cenisz swoją prywatność. Doskonale to rozumiemy, dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie ten dokument, w którym znajdziesz zasady przetwarzania danych osobowych oraz wykorzystywania plików cookies w związku z korzystaniem ze strony internetowej https://aliant.com.pl

Informacja formalna na początek – administratorem strony jest Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774.

W razie jakichkolwiek wątpliwości związanych z polityką prywatności, w każdej chwili możesz skontaktować się z nami, wysyłając wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu

Skrócona wersja – najważniejsze informacje

Dbamy o Twoją prywatność, ale również o Twój czas. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie skróconą wersję najważniejszych zasad związanych z ochroną prywatności.

  • Kontaktując się z nami, przekazujesz nam swoje dane osobowe, a my gwarantujemy Ci, że Twoje dane pozostaną poufne, bezpieczne i nie zostaną udostępnione jakimkolwiek podmiotom trzecim bez Twojej wyraźnej zgody.
  • Powierzamy przetwarzanie danych osobowych tylko zaufanym partnerom oraz sprawdzonym i zaufanym podmiotom świadczącym usługi związane z przetwarzaniem danych osobowych.
  • Korzystamy z narzędzi analitycznych Google Analytics, które zbierają informacje na temat Twoich odwiedzin strony, takie jak podstrony, które wyświetliłeś, czas, jaki spędziłeś na stronie czy przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami. W tym celu wykorzystywane są pliki cookies firmy Google LLC dotyczące usługi Google Analytics. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.
  • Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Jeżeli powyższe informacje nie są dla Ciebie wystarczające, poniżej znajdziesz dalej idące szczegóły.

Dane osobowe

Administratorem Twoich danych osobowych w rozumieniu przepisów o ochronie danych osobowych jest  Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774

Cele, podstawy prawne oraz okres przetwarzania danych osobowych wskazane są odrębnie w stosunku do każdego celu przetwarzania danych (patrz: opis poszczególnych celów przetwarzania danych osobowych poniżej).

Uprawnienia. RODO przyznaje Ci następujące potencjalne uprawnienia związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:

1) prawo dostępu do danych osobowych,
2)prawo do sprostowania danych osobowych,
3) prawo do usunięcia danych osobowych,
4)prawo do ograniczenia przetwarzania danych osobowych,
5)prawo do wniesienia sprzeciwu co do przetwarzania danych osobowych,
6) prawo do przenoszenia danych,
7)prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego,
8)prawo do odwołania zgody na przetwarzanie danych osobowych, jeżeli takową zgodę wyraziłeś.

Zasady związane z realizacją wskazanych uprawnień zostały opisane szczegółowo w art. 16 – 21 RODO. Zachęcamy do zapoznania się z tymi przepisami. Ze swojej strony uważamy za potrzebne wyjaśnić Ci, że wskazane powyżej uprawnienia nie są bezwzględne i nie będą przysługiwać Ci w stosunku do wszystkich czynności przetwarzania Twoich danych osobowych. Dla Twojej wygody dołożyliśmy starań, by w ramach opisu poszczególnych operacji przetwarzania danych osobowych wskazać na przysługujące Ci w ramach tych operacji uprawnienia.

Podkreślamy, że jedno z uprawnień wskazanych powyżej przysługuje Ci zawsze - jeżeli uznasz, że przy przetwarzaniu Twoich danych osobowych dopuściliśmy się naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych, masz możliwość wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

Zawsze możesz również zwrócić się do nas z żądaniem udostępnienia Ci informacji o tym, jakie dane na Twój temat posiadamy oraz w jakich celach je przetwarzamy. Wystarczy, że wyślesz wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu. Dołożyliśmy jednak wszelkich starań, by interesujące Cię informacje zostały wyczerpująco przedstawione w niniejszej polityce prywatności. Podany powyżej adres e-mail możesz wykorzystać również w razie jakichkolwiek pytań związanych z przetwarzaniem Twoich danych osobowych.

Bezpieczeństwo. Gwarantujemy Ci poufność wszelkich przekazanych nam danych osobowych. Zapewniamy podjęcie wszelkich środków bezpieczeństwa i ochrony danych osobowych wymaganych przez przepisy o ochronie danych osobowych. Dane osobowe są gromadzone z należytą starannością i odpowiednio chronione przed dostępem do nich przez osoby do tego nieupoważnione.

Wykaz powierzeń. Powierzamy przetwarzanie danych osobowych następującym podmiotom:

  1. Cambridge Diagnostics Sp. z o. o – zaufany partner (dystrybutor naszego oprogramowania komputerowego) - w celu udzielenia odpowiedzi na zapytanie lub przedłożenie oferty, o ile było takie zapytanie, usługi w zakresie sprzedaży licencji oprogramowania Aliant, zarządzania licencjami oprogramowania Aliant oraz wsparcie użytkowników oprogramowania Aliant

Wszystkie podmioty, którym powierzamy przetwarzanie danych osobowych gwarantują stosowanie odpowiednich środków ochrony i bezpieczeństwa danych osobowych wymaganych przez przepisy prawa.

Cele i czynności przetwarzania

Kontakt e-mailowy. Kontaktując się z nami za pośrednictwem poczty elektronicznej, w tym również przesyłając zapytanie poprzez formularz kontaktowy, w sposób naturalny przekazujesz nam swój adres e-mail jako adres nadawcy wiadomości. Ponadto, w treści wiadomości możesz zawrzeć również inne dane osobowe.

Twoje dane są w tym przypadku przetwarzane w celu kontaktu z Tobą, a podstawą przetwarzania jest art. 6 ust. 1 lit. a RODO, czyli Twoja zgoda wynikające z zainicjowania z nami kontaktu. Podstawą prawną przetwarzania po zakończeniu kontaktu jest usprawiedliwiony cel w postaci archiwizacji korespondencji na potrzeby wewnętrzne (art. 6 ust. 1 lit. c RODO).

Treść korespondencji może podlegać archiwizacji i nie jesteśmy w stanie jednoznacznie określić, kiedy zostanie usunięta. Masz prawo do domagania się przedstawienia historii korespondencji, jaką z nami prowadziłeś (jeżeli podlegała archiwizacji), jak również domagać się jej usunięcia, chyba że jej archiwizacja jest uzasadniona z uwagi na nasze nadrzędne interesy, np. obrona przed potencjalnymi roszczeniami z Twojej strony.

Pliki cookies i inne technologie śledzące

Nasza strona, podobnie jak niemal wszystkie inne strony internetowe, wykorzystuje pliki cookies, by zapewnić Ci najlepsze doświadczenia związane z korzystaniem z niej.

Cookies to niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez nasz system teleinformatyczny.

Korzystamy wyłącznie z cookies podmiotów trzecich.

Więcej szczegółów znajdziesz poniżej.

Zgoda na cookies. Podczas pierwszej wizyty na stronie wyświetlana jest Ci informacja na temat stosowania plików cookies wraz z pytaniem o zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Zawsze możesz zmienić ustawienia cookies z poziomu swojej przeglądarki albo w ogóle usunąć pliki cookies. Pamiętaj jednak, że wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony, jak również z wielu innych stron internetowych, które stosują cookies.

Cookies podmiotów trzecich. Nasza strona, podobnie jak większość współczesnych stron internetowych, wykorzystuje funkcje zapewniane przez podmioty trzecie, co wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies pochodzących od podmiotów trzecich. Wykorzystanie tego rodzaju plików cookies zostało opisane poniżej.

Analiza i statystyka. Wykorzystujemy cookies do śledzenia statystyk strony, takich jak liczba osób odwiedzających, rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony, czas spędzony na stronie, odwiedzone podstrony etc. Korzystamy w tym zakresie z Google Analytics, co wiąże się z wykorzystaniem plików cookies firmy Google LLC. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.

Narzędzia społecznościowe. Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Logi serwera

Korzystanie ze strony wiąże się z przesyłaniem zapytań do serwera, na którym przechowywana jest strona. Każde zapytanie skierowane do serwera zapisywane jest w logach serwera.

Logi obejmują m.in. Twój adres IP, datę i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz. Logi zapisywane i przechowywane są na serwerze.

Dane zapisane w logach serwera nie są kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane przez nas w celu Twojej identyfikacji.

Logi serwera stanowią wyłącznie materiał pomocniczy służący do administrowania stroną, a ich zawartość nie jest ujawniana nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem.

Prof Jennie Brand-Miller i Dr Alan Barclay odpowiadają na 5 najczęściej zadawanych pytań dotyczących skrobi.

Co to jest skrobia?

Skrobia występuje naturalnie w: ziarnach, roślinach strączkowych (fasola, groch i soczewica), ziemniakach i innych warzywach skrobiowych (np. pasternak, ziemniak, dynia, warzywa dyniowate), orzechach i nasionach. Stanowi zapas energii dla roślin, przechowywanej w nasionach i bulwach. W rzeczywistości istnieją dwa rodzaje skrobi, które są częścią dużej grupy polisacharydów – łańcuchy glukozy połączone ze sobą wiązaniami chemicznymi:

  • amyloza jest prostym łańcuchem cząsteczek glukozy, które mają tendencję do układania się w rzędy, jak sznurek paciorków i tworzą ciasne, zwarte grudki, które są trudniejsze dla naszego organizmu do żelowania i trawienia.
  • amylopektyna jest ciągiem cząsteczek glukozy z dużą ilością rozgałęzionych nitek, które wyglądają podobnie, jak niektóre wodorosty lub drzewa. Cząsteczki amylopektyny są większe i bardziej otwarte, a skrobia ma tendencję do łatwiejszego żelowania i trawienia w naszym organizmie.

Co to jest żelowanie?

Czy kiedykolwiek próbowałeś jeść surowy ryż, suszoną fasolę lub surowy ziemniak? Nie jest to dobre doświadczenie. Prawdopodobnie misja jest niemożliwa. To dlatego, że skrobia w tych produktach przechowywana jest w postaci twardych, zwartych granulek, które praktycznie uniemożliwiają naszym enzymom trawiącym skrobię (amylazy w naszej ślinie i sokach trawiennych jelit) atakowanie i trawienie. I dlatego gotujemy te produkty. To sprawia, że nazywa się ten proces żelowaniem. Można powiedzieć, że to je zmiękcza.

Weźmy ryż. Instrukcje gotowania dla metody absorpcji każą nam wrzucić 1 szklankę ryżu do garnka z 1½ szklanką wody i zagotować. Zmniejszyć temperaturę i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut lub dopóki woda nie wyparuje. Zdjąć z ognia i trzymać przykryte przez 5 minut. Więc co się wtedy dzieje? Granulki skrobi pochłaniają wodę, pęcznieją, a niektóre pękają, uwalniając tysiące pojedynczych cząsteczek skrobi. Mamy teraz puszysty ryż i jedzenie, które strawimy bez problemu, ponieważ nasze wysoce wyspecjalizowane enzymy trawiące skrobię (amylazy) mają o wiele bardziej dostępną powierzchnię do ataku.

Co to jest glikogen?

Glikogen ma bardzo podobną strukturę chemiczną do skrobi. Organizm wytwarza go z glukozy i przechowuje jako zapas w wątrobie i mięśniach (możemy przechowywać około 1500-1900 kcal). Pochodzi on z węglowodanów (skrobi i cukrów), które spożywamy i zapewnia energię, z której możemy czerpać, gdy dostarczanie węglowodanów z zewnątrz zmniejsza się, np.  podczas głodzenia lub intensywnych ćwiczeń. Gdy dostarczamy za mało węglowodanów, nasze ciała przekształcają glikogen z powrotem w glukozę, aby zasilić nasze mięśnie i mózg.

Co to jest skrobia oporna?

Obecnie wielu naukowców klasyfikuje skrobię oporną jako inną formę błonnika pokarmowego, ze względu na to, jakie spełnia funkcje. W rzeczywistości jest to skrobia, która jest oporna na trawienie i wchłanianie w jelicie cienkim i dociera błyskawiczne do jelita grubego, w dużej mierze w nienaruszonym stanie, a tam przy udziale bakterii jelitowych ulega fermentacji do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, takich jak octan, propionian i maślan.

Badania przeprowadzone w ostatnich latach sugerują, że skrobia oporna może być równie ważna jak błonnik, z uwagi na wpływ na zmniejszenie ryzyka raka jelita grubego, dlatego ma wielu fanów. Występuje naturalnie w nieprzetworzonych zbożach i produktach pełnoziarnistych, twardych (niedojrzałych) bananach, fasoli i soczewicy. Ale można ją również uzyskać we własnej kuchni, podczas robienia sałatki ziemniaczanej, sałatki z ryżu lub sałatki z makaronu – produkty bogate w skrobię, które gotujemy, a następnie chłodzimy. To samo dotyczy staromodnych płatków owsianych, jeśli pewnego dnia gotujesz garnek, a następne podgrzewasz kolejne porcje.

Co to są maltodekstryny?

Maltodekstryny nie występują naturalnie w żywności. Są to łańcuchy cząsteczek glukozy o długości od trzech do dziewięciu jednostek glukozy, wytwarzanych podczas przemysłowego przetwarzania kukurydzy, ziemniaków, ryżu, tapioki lub pszenicy, w celu rozbicia skrobi. Nazywamy je wysoko rafinowanymi węglowodanami. Ponieważ są bezsmakowe i tylko nieznacznie słodkie, często dodaje się je do przetworzonej żywności, aby zwiększyć objętość i polepszyć konsystencję oraz pomóc w połączeniu się składników. Znajdziemy je także w niektórych substancjach intensywnie słodzących oraz lekach.

Czy maltodekstryny są bezglutenowe?

W Stanach Zjednoczonych i Kanadzie maltodekstryny są najczęściej wytwarzane z kukurydzy, ziemniaków lub ryżu, ale w Europie, Australii i Nowej Zelandii do tego celu szeroko stosowana jest pszenica. Ogólnie wydaje się, że źródło może nie mieć znaczenia, ponieważ pierwotne ziarno lub skrobia roślinna jest wysoko przetworzona, w celu usunięcia całego białka zawierającego gluten. Jednak dietetyk dr Kate Marsh zawsze zaleca osobom z celiakią unikanie maltodekstryny pochodzącej z pszenicy, ponieważ istnieje możliwość, że może ona zawierać niewielkie ilości glutenu. Mówi ona: „Pszenica pojawi się na etykiecie, gdy zostanie użyta do produkcji maltodekstryny. Jeśli masz celiakię i martwisz się o konkretny produkt, zasięgnij rady twojego lokalnego stowarzyszenia celiakii, które powinno być w stanie pomóc. Możesz też skontaktować się z lekarzem lub dietetykiem. ”

The Good Carbs Cookbook

The Ultimate Guide to Sugars and Sweeteners

Glycemic Index FAQs

Kitchen Science: the many wonders of humble flour

Źródło:

© GI News, Human Nutrition Unit, University of Sydney

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz Wszechnicy Polskiej Szkoły Wyższej na kierunku filologia niemiecka. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.