Skip to main content
Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Standardy medyczne w praktyce neonatologicznej i pediatrycznej

By 7 listopada 201823 marca, 2022konferencja, Wydarzenia

1. Rola standardów w bezpiecznym wykonywania zawodu lekarza- wykład prawny
2. Standard postępowania w cytomegalii wrodzonej
3. Standard postępowania w niedoborze żelaza u niemowląt
4. Objawy chorób tkanki łącznej – praktyczne postępowanie dietetyczne
5. Standard postępowania w przewlekłym kaszlu w wieku przedszkolnym
6. Najczęstsze przyczyny małopłytkowości u dzieci
7. Warunki transportu dziecka do szpitala
8. Standard postępowania w zapaleniach opon mózgowo-rdzeniowych
9. Niespokojny niemowlak – kolka czy groźna choroba?
10. Żywienie niemowląt. Moda na diety eliminacyjne – aspekty zdrowotne
11. Zmiany skórne u dzieci
12. Wytyczne suplementacji witaminą D a rzeczywistość
13. Nieprawidłowe zachowania seksualne u dzieci
14. Otyłość dziecięca – ciężki temat w gabinecie lekarza pediatry i POZ
15. Szczepienie nie boli. Wzrost częstości występowania chorób zakaźnych
16. Powiększone węzły chłonne. Nawracające gorączki
17. Przydatność badań USG w diagnostyce pediatrycznej
18. Infekcje dróg oddechowych u niemowląt (RSV)
19. Pneumokoki ciągle groźne
20. USG jamy brzusznej noworodka
21. Meningokoki. Niedostateczna wyszczepialność
22. Noworodki matek otyłych
23. Zwykłe omdlenie czy udar mózgu – diagnostyka różnicowa
24. Późne wcześniactwo
25. Antybiotykoterapia noworodków – czy stosować?
26. Hipotermia

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.