Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Polityka prywatności i plików cookies

Dzień dobry!

Jeżeli tutaj trafiłeś/trafiłaś, to niezawodny znak, że cenisz swoją prywatność. Doskonale to rozumiemy, dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie ten dokument, w którym znajdziesz zasady przetwarzania danych osobowych oraz wykorzystywania plików cookies w związku z korzystaniem ze strony internetowej https://aliant.com.pl

Informacja formalna na początek – administratorem strony jest Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774.

W razie jakichkolwiek wątpliwości związanych z polityką prywatności, w każdej chwili możesz skontaktować się z nami, wysyłając wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu

Skrócona wersja – najważniejsze informacje

Dbamy o Twoją prywatność, ale również o Twój czas. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie skróconą wersję najważniejszych zasad związanych z ochroną prywatności.

  • Kontaktując się z nami, przekazujesz nam swoje dane osobowe, a my gwarantujemy Ci, że Twoje dane pozostaną poufne, bezpieczne i nie zostaną udostępnione jakimkolwiek podmiotom trzecim bez Twojej wyraźnej zgody.
  • Powierzamy przetwarzanie danych osobowych tylko zaufanym partnerom oraz sprawdzonym i zaufanym podmiotom świadczącym usługi związane z przetwarzaniem danych osobowych.
  • Korzystamy z narzędzi analitycznych Google Analytics, które zbierają informacje na temat Twoich odwiedzin strony, takie jak podstrony, które wyświetliłeś, czas, jaki spędziłeś na stronie czy przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami. W tym celu wykorzystywane są pliki cookies firmy Google LLC dotyczące usługi Google Analytics. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.
  • Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Jeżeli powyższe informacje nie są dla Ciebie wystarczające, poniżej znajdziesz dalej idące szczegóły.

Dane osobowe

Administratorem Twoich danych osobowych w rozumieniu przepisów o ochronie danych osobowych jest  Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774

Cele, podstawy prawne oraz okres przetwarzania danych osobowych wskazane są odrębnie w stosunku do każdego celu przetwarzania danych (patrz: opis poszczególnych celów przetwarzania danych osobowych poniżej).

Uprawnienia. RODO przyznaje Ci następujące potencjalne uprawnienia związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:

1) prawo dostępu do danych osobowych,
2)prawo do sprostowania danych osobowych,
3) prawo do usunięcia danych osobowych,
4)prawo do ograniczenia przetwarzania danych osobowych,
5)prawo do wniesienia sprzeciwu co do przetwarzania danych osobowych,
6) prawo do przenoszenia danych,
7)prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego,
8)prawo do odwołania zgody na przetwarzanie danych osobowych, jeżeli takową zgodę wyraziłeś.

Zasady związane z realizacją wskazanych uprawnień zostały opisane szczegółowo w art. 16 – 21 RODO. Zachęcamy do zapoznania się z tymi przepisami. Ze swojej strony uważamy za potrzebne wyjaśnić Ci, że wskazane powyżej uprawnienia nie są bezwzględne i nie będą przysługiwać Ci w stosunku do wszystkich czynności przetwarzania Twoich danych osobowych. Dla Twojej wygody dołożyliśmy starań, by w ramach opisu poszczególnych operacji przetwarzania danych osobowych wskazać na przysługujące Ci w ramach tych operacji uprawnienia.

Podkreślamy, że jedno z uprawnień wskazanych powyżej przysługuje Ci zawsze - jeżeli uznasz, że przy przetwarzaniu Twoich danych osobowych dopuściliśmy się naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych, masz możliwość wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

Zawsze możesz również zwrócić się do nas z żądaniem udostępnienia Ci informacji o tym, jakie dane na Twój temat posiadamy oraz w jakich celach je przetwarzamy. Wystarczy, że wyślesz wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu. Dołożyliśmy jednak wszelkich starań, by interesujące Cię informacje zostały wyczerpująco przedstawione w niniejszej polityce prywatności. Podany powyżej adres e-mail możesz wykorzystać również w razie jakichkolwiek pytań związanych z przetwarzaniem Twoich danych osobowych.

Bezpieczeństwo. Gwarantujemy Ci poufność wszelkich przekazanych nam danych osobowych. Zapewniamy podjęcie wszelkich środków bezpieczeństwa i ochrony danych osobowych wymaganych przez przepisy o ochronie danych osobowych. Dane osobowe są gromadzone z należytą starannością i odpowiednio chronione przed dostępem do nich przez osoby do tego nieupoważnione.

Wykaz powierzeń. Powierzamy przetwarzanie danych osobowych następującym podmiotom:

  1. Cambridge Diagnostics Sp. z o. o – zaufany partner (dystrybutor naszego oprogramowania komputerowego) - w celu udzielenia odpowiedzi na zapytanie lub przedłożenie oferty, o ile było takie zapytanie, usługi w zakresie sprzedaży licencji oprogramowania Aliant, zarządzania licencjami oprogramowania Aliant oraz wsparcie użytkowników oprogramowania Aliant

Wszystkie podmioty, którym powierzamy przetwarzanie danych osobowych gwarantują stosowanie odpowiednich środków ochrony i bezpieczeństwa danych osobowych wymaganych przez przepisy prawa.

Cele i czynności przetwarzania

Kontakt e-mailowy. Kontaktując się z nami za pośrednictwem poczty elektronicznej, w tym również przesyłając zapytanie poprzez formularz kontaktowy, w sposób naturalny przekazujesz nam swój adres e-mail jako adres nadawcy wiadomości. Ponadto, w treści wiadomości możesz zawrzeć również inne dane osobowe.

Twoje dane są w tym przypadku przetwarzane w celu kontaktu z Tobą, a podstawą przetwarzania jest art. 6 ust. 1 lit. a RODO, czyli Twoja zgoda wynikające z zainicjowania z nami kontaktu. Podstawą prawną przetwarzania po zakończeniu kontaktu jest usprawiedliwiony cel w postaci archiwizacji korespondencji na potrzeby wewnętrzne (art. 6 ust. 1 lit. c RODO).

Treść korespondencji może podlegać archiwizacji i nie jesteśmy w stanie jednoznacznie określić, kiedy zostanie usunięta. Masz prawo do domagania się przedstawienia historii korespondencji, jaką z nami prowadziłeś (jeżeli podlegała archiwizacji), jak również domagać się jej usunięcia, chyba że jej archiwizacja jest uzasadniona z uwagi na nasze nadrzędne interesy, np. obrona przed potencjalnymi roszczeniami z Twojej strony.

Pliki cookies i inne technologie śledzące

Nasza strona, podobnie jak niemal wszystkie inne strony internetowe, wykorzystuje pliki cookies, by zapewnić Ci najlepsze doświadczenia związane z korzystaniem z niej.

Cookies to niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez nasz system teleinformatyczny.

Korzystamy wyłącznie z cookies podmiotów trzecich.

Więcej szczegółów znajdziesz poniżej.

Zgoda na cookies. Podczas pierwszej wizyty na stronie wyświetlana jest Ci informacja na temat stosowania plików cookies wraz z pytaniem o zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Zawsze możesz zmienić ustawienia cookies z poziomu swojej przeglądarki albo w ogóle usunąć pliki cookies. Pamiętaj jednak, że wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony, jak również z wielu innych stron internetowych, które stosują cookies.

Cookies podmiotów trzecich. Nasza strona, podobnie jak większość współczesnych stron internetowych, wykorzystuje funkcje zapewniane przez podmioty trzecie, co wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies pochodzących od podmiotów trzecich. Wykorzystanie tego rodzaju plików cookies zostało opisane poniżej.

Analiza i statystyka. Wykorzystujemy cookies do śledzenia statystyk strony, takich jak liczba osób odwiedzających, rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony, czas spędzony na stronie, odwiedzone podstrony etc. Korzystamy w tym zakresie z Google Analytics, co wiąże się z wykorzystaniem plików cookies firmy Google LLC. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.

Narzędzia społecznościowe. Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Logi serwera

Korzystanie ze strony wiąże się z przesyłaniem zapytań do serwera, na którym przechowywana jest strona. Każde zapytanie skierowane do serwera zapisywane jest w logach serwera.

Logi obejmują m.in. Twój adres IP, datę i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz. Logi zapisywane i przechowywane są na serwerze.

Dane zapisane w logach serwera nie są kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane przez nas w celu Twojej identyfikacji.

Logi serwera stanowią wyłącznie materiał pomocniczy służący do administrowania stroną, a ich zawartość nie jest ujawniana nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem.

Choroba Parkinsona jest jedną z najczęściej występujących chorób neurodegeneracyjnych. Pierwsze objawy można zaobserwować już w wieku 50 lat. Przyczyną choroby Parkinsona jest zanik istoty czarnej, która znajduje się w śródmózgowiu. Skutkiem zaniku jest obniżenie poziomu dopaminy, czyli neuroprzekaźnika znajdującego się w mózgu człowieka.

Charakterystyczną cechą choroby Parkinsona jest obecność tzw. ciał Lewy’ego (agregatów białek) w ciałach neuronów.

Wyróżniamy także kilka innych charakterystycznych objawów dla tego schorzenia. Należą do nich m.in.:

  • bradykinezja, czyli spowolnienie ruchowe,
  • drżenie spoczynkowe,
  • zaburzenia równowagi,
  • zaburzenia chodu,
  • ślinotok,
  • wzmożone pocenie, które możemy zaliczyć do zaburzeń termoregulacji,
  • dysfagia,
  • zaparcia,
  • zaburzenia mowy oraz pisma,
  • sztywność mięśni.
Leczenie

Niewątpliwie żywienie stanowi ważne uzupełnienie leczenia farmakologicznego. Jednym z najczęściej stosowanych leków u pacjentów z chorobą Parkinsona jest lewodopa. To lek, który w ośrodkowym układzie nerwowym zostaje przekształcony do dopaminy, której niedobór obserwuje się w chorobie Parkinsona. Celem stosowania farmakoterapii jest przede wszystkim złagodzenie objawów schorzenia, takich jak sztywność czy drżenie. Zauważono także, że przyjmowanie lewodopy powoduje wystąpienie skutków ubocznych, głównie zaburzeń ruchowych, czyli tzw. fluktuacji ruchowych. Występują one u około 50% pacjentów leczonych lewodopą. Przyczyny tych zaburzeń nie zostały wyjaśnione. Obecnie lewodopa jest uznawana za podstawowy lek stosowany u osób z chorobą Parkinsona, ponieważ wykazuje największą skuteczność.

Co ważne, osób przyjmujących preparat należy zwrócić uwagę na jego interakcje z żywnością oraz prawidłową podaż makroskładników, przede wszystkim białka. Zbyt duża jego podaż w diecie spowalnia wchłanianie leku z przewodu pokarmowego, w związku z czym hamuje jego metabolizm. Dodatkowo konieczne jest przyjmowanie lewodopy 1,5-2 godziny po posiłku lub 30 minut przed posiłkiem. Ze względu na interakcję białka z lekiem, konieczne jest także wprowadzenie u chorych diety niskobiałkowej. Zalecana podaż powinna wynosić około 0,8 g/kg masy ciała pacjenta, co stanowi 10-15 % wartości energetycznej diety. Podczas przyjmowania leku zwiększa się zapotrzebowanie na witaminy z grupy B, głównie witaminy B6B12 oraz kwasu foliowego.

Dieta

U pacjentów z chorobą Parkinsona wyróżniamy dwa rodzaje zalecanych diet:

  • Dieta z dystrybucją białka;
  • Dieta z redystrybucją białka;

Rodzaj zastosowanej diety zależy m.in. od stopnia zaawansowania schorzenia. Dieta z dystrybucją białka znajduje zastosowanie u pacjentów, którzy są aktywni wieczorem, a także u osób ze stwierdzonymi ostrymi zaburzeniami ruchowymi. W takiej sytuacji białko należy rozłożyć na wszystkie posiłki równomiernie. Istotne jest także zachowanie właściwej proporcji węglowodanów do białek. Stosunek powinien wynosić 5:1. Wprowadzenie niskobiałkowych produktów zbożowych, a także odpowiedniej ilości warzyw i owoców umożliwia prawidłowy metabolizm leku oraz łagodzi objawy choroby.

Drugim ze stosowanych modeli żywienia jest dieta z redystrybucją białka. Ten model żywienia znajduje zastosowanie u pacjentów, którzy są aktywni w ciągu dnia, a także u chorych, u których zaobserwowano zaburzenia ruchowe. Stosując dietę z redystrybucją białka, konieczne jest wprowadzenie jedynie 7-10 g białka w trzech pierwszych posiłkach. Podstawą w pierwszej połowie dnia będą: owoce, warzywa i niskobiałkowe produkty zbożowe. Produkty bogate w białko, takie jak m.in. mięso, ryby, jaja wprowadzamy w drugiej połowie dnia.

U pacjentów z chorobą Parkinsona, ze względu na występujące przewlekłe zaparcia, konieczne jest wprowadzenie produktów bogatych w błonnik pokarmowy.

Zaliczamy do nich m.in.: pełnoziarniste produkty zbożowe, w tym kasze gruboziarniste, pieczywo pełnoziarniste, a także płatki owsiane i otręby. Podstawą diety powinny być surowe warzywa i owoce. Ilość  błonnika w diecie powinna wynosić nie mniej niż 25 g dziennie. Ze względu na zwiększoną ilość błonnika pokarmowego należy zadbać o prawidłową podaż płynów oraz regularność posiłków. Zaleca się 5 posiłków dziennie, spożywanych co 2-3 godziny. Wprowadzenie odpowiedniej diety u pacjentów z chorobą Parkinsona jest jednym z najważniejszych czynników łagodzących objawy schorzenia oraz wspomagających proces leczenia.

Podsumowując, dieta odgrywa także istotną rolę w łagodzeniu takich objawów choroby, takich jak: brak apetytu, suchość jamy ustnej czy problemy z żuciem pokarmów. Posiłki powinny być urozmaicone i podane estetycznie. Ze względu na występujące problemy z żuciem pokarmu, warto zwrócić uwagę także na konsystencję podanego posiłku.

Bibliografia

  1. Czerwińska M., Hołowko J., Choroba Parkinsona w ujęciu żywieniowym. Wszechświat, t. 115, nr 4-6/2014.
  2. Gorzkowska A., Żywienie w chorobie Parkinsona. Aktual Neurol, 2017; 17(4), 199-207.
  3. Dochniak M., Ekiert K., Żywienie w prewencji i leczeniu choroby Alzheimera i choroby Parkinsona. Piel Zdr Publ, 2015;  5, 2, 199-208.
  4. Grzymisławski M., Rekomendacje żywieniowe dla patologicznego starzenia na przykładzie rekomendacji dla chorych z zaburzeniami funkcji poznawczych. [W:] Dietetyka kliniczna, PZWL, Warszawa; 2019, 114-117.
mm

Autor: Vivian Carbogno-Barnabe

lic. Vivian Carbogno-Barnabe – dietetyk kliniczny; studentka II roku studiów magisterskich na kierunku dietetyka, o specjalności dietetyka pediatryczna, na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Dietetyk w poradni dietetycznej Nutri Klinika. Współautorka 5 rozdziałów skryptu medycznego. Uczestniczka wielu konferencji i szkoleń. Szczególnie interesuje się poszerzaniem wiedzy w zakresie diety w chorobie tarczycy, PCOS i insulinooporności. Miłośniczka dobrej kawy i gotowania.