Skip to main content
Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

W dobie rosnącej świadomości zdrowotnej oraz wzrastającego zainteresowania zdrowym stylem życia rola dietetyka staje się coraz bardziej kluczowa. Aby sprostać rosnącym wymaganiom rynku pracy oraz rozwijać swoje kompetencje zawodowe, zastanawiasz się, czy podjąć studia podyplomowe. W roku akademickim 2024/2025 oferta studiów podyplomowych dla dietetyków w Polsce jest bogata i zróżnicowana, co pozwala na dopasowanie ścieżki edukacyjnej do indywidualnych potrzeb i zainteresowań. Koniecznie czytaj dalej i przekonaj się, ile masz możliwości.

Dlaczego warto wybrać studia podyplomowe?

Studia podyplomowe to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą pogłębić swoją wiedzę, zdobyć nowe umiejętności oraz zwiększyć swoje szanse na rynku pracy. W przypadku dietetyków studia te umożliwiają specjalizację w określonych obszarach dietetyki, takich jak psychodietetyka, dietetyka kliniczna, sportowa czy pediatryczna.

Ukończenie studiów podyplomowych przynosi wiele korzyści zawodowych i osobistych. Zyskujesz:
  • specjalistyczną wiedzę i umiejętności, które wykorzystasz w praktyce zawodowej,
  • lepsze perspektywy zawodowe i możliwość awansu,
  • dostęp do sieci kontaktów zawodowych, co pomoże w dalszym rozwoju kariery,
  • satysfakcję z ciągłego doskonalenia swoich kompetencji oraz świadomość bycia na bieżąco z najnowszymi trendami i badaniami w dziedzinie dietetyki,
  • możliwość nawiązania kontaktów zawodowych.

O tym pamiętaj!

Zanim wybierzesz swój kierunek rozwoju, zadaj sobie pytanie: Czego oczekujesz?

  • Chcesz zmienić pracę?
  • Stawiasz na rozwój osobisty?
  • A może bardzo lubisz się uczyć?

Kierunków rozwoju może być naprawdę dużo i nikt nie powiedział, że muszą to być studia podyplomowe, związane bezpośrednio z dietetyką. Co więcej, nasze wykształcenie można połączyć z wieloma innymi dziedzinami. Wszystko zależy od tego, gdzie chcemy pracować.

Studia podyplomowe możesz podjąć zarówno stacjonarnie, jak i online. Z jednej strony, jeśli mieszkasz w większym mieście, możliwości wyboru masz więcej, a na studia bliżej. Z drugiej strony dojeżdżanie na studia podyplomowe może mieć swój urok. Warto się też zastanowić, czy Twój budżet to udźwignie. Jeśli jednak marzy Ci się zmiana kierunku rozwoju, to nie ma na co czekać :-).

Przegląd oferty najciekawszych studiów podyplomowych w roku akademickim 2024/2025

W roku akademickim 2024/2025 wiele uczelni w Polsce oferuje studia podyplomowe skierowane do dietetyków. Poniżej przedstawiamy przegląd wybranych, najciekawszych propozycji.

Psychodietetyka

Klucz do zrozumienia relacji między jedzeniem a emocjami. Studia podyplomowe z psychodietetyki to interdyscyplinarny program łączący wiedzę z zakresu dietetyki i psychologii. Skierowany jest do specjalistów pragnących zrozumieć i wpływać na nawyki żywieniowe swoich pacjentów, biorąc pod uwagę zarówno aspekty fizyczne, jak i emocjonalne. Wiedza z tego zakresu przyda się nie tylko w praktyce dietetycznej. Jeśli jednak dziedzina psychologii jest dla Ciebie wyjątkowo nudna, to dobrze się zastanów, zanim wydasz pieniądze. Jest to spora inwestycja. Zobacz niżej wybrane uczelnie, które oferują studia podyplomowe z zakresu psychodietetyki:

Psychodietetyka z elementami immunologii

Program studiów powstał w oparciu o najnowsze światowe trendy łączące obszary psychologii żywienia, dietetyki i immunologii klinicznej oraz edukacji żywieniowej. Wzajemne relacje pomiędzy dietą, układem odpornościowym i mikrobiotą jelitową stanowią obecnie jeden z najgorętszych obszarów badawczych w naukach biomedycznych.

Psychologia sprzedaży – studia online

Wiedza z tego zakresu przyda się każdemu. Jest to kierunek dla osób pracujących w działach sprzedaży i obsługi klienta, menedżerów sprzedaży oraz przedstawicieli wolnych zawodów mających kontakt z klientem.

Metodologia badań klinicznych

To kierunek przydatny dla osób chcących związać swoją karierę z nauką i badaniami. W dziedzinie badań naukowych jest miejsce także dla dietetyków. Jeśli jednak czujesz się niepewnie, nie wiesz od czego zacząć, być może będzie to dobry początek albo ugruntowanie wiedzy :-).

Badania kliniczne – metodologia, organizacja i zarządzanie
Nowoczesne Projekty Badawcze – metodologia-prowadzenie i nadzór badań klinicznych
Badania kliniczne i biomedyczne badania naukowe

Założeniem programu jest aktualizacja, porządkowanie i pogłębianie wiedzy uczestników w zakresie przeprowadzania badań klinicznych w myśl zasad Dobrej Praktyki Klinicznej (GCP) oraz Medycyny Opartej na Dowodach Naukowych (EBM), z uwzględnieniem niekomercyjnych badań z obszaru nauk biomedycznych.

Uniwersytet Medyczny w Poznaniu  (2 semestry, 11 500 zł);

Dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych
Edukator Diabetologiczny

Celem studiów jest przekazanie informacji niezbędnych do wspierania pacjentów w procesie leczenia oraz zachowania przez nich właściwej kondycji psychofizycznej po postawieniu diagnozy. Absolwenci uzyskają wiedzę i praktyczne umiejętności niezbędne do prowadzenia edukacji pacjentów z cukrzycą oraz utrwalania i wprowadzania w ich życie właściwych nawyków żywieniowych.

Diagnostyka molekularna

Znajduje szerokie zastosowanie m.in. w onkologii, w wykrywaniu chorób zakaźnych, wykrywaniu różnych patogenów, oceny czystości i zanieczyszczenia towarów konsumpcyjnych, oceny zróżnicowania genetycznego, wykrywania produktów genetycznie modyfikowanych i in. Co więcej, zdobyte wiadomości i umiejętności umożliwią absolwentom podjęcie pracy w różnych laboratoriach związanych z ochroną zdrowia, oceną skażeń środowiska, oceną towarów i produktów spożywczych, instytucjach naukowych i innych.

Dieta a sport?

Celem kształcenia na studiach podyplomowych z dietetyki sportowej jest  pogłębienie wiedzy i umiejętności współpracy dietetycznej z osobami aktywnymi fizycznie, rekreacyjnie podejmującymi wysiłek fizyczny, a także zawodowymi sportowcami w zakresie m. in.: tworzenia jadłospisów, podejścia do programów redukcji masy ciała, budowania adaptacji wysiłkowych, suplementacji sportowej. Ne wszyscy będziemy specjalistami żywiącymi sportowców, ale jest to coś, dla zapalonych miłośników dietetyki sportowej bądź dla osób, które chcą rozpocząć pracę w tej dziedzinie dietetyki.

Żywienie i wspomaganie dietetyczne w sporcie
Dietetyka w sporcie i rekreacji
Dietetyka w sporcie
Dietetyka sportowa
Dietetyka w sporcie i odnowie biologicznej

Celem studiów jest przygotowanie specjalistów dietetyków z zakresu żywienia i wspomagania dietetycznego osób uprawiających sport na poziomie amatorskim i wyczynowym oraz osób korzystających z klubów fitness i ośrodków odnowy biologicznej.

Ekologia żywności – online

Jest to kierunek, który można realizować bez wychodzenia z domu. Nabędziemy tam wiedzę odnośnie suplementów i dodatków do żywności, witamin, podstaw fitoterapii i dietoterapii. Dodatkowo uczelnia oferuje też inne kierunki w formie e-learningu.

Coś dla miłośników wina oraz piwa.

Technologia winiarstwa

Wiedza z zakresu podstaw uprawy winorośli oraz produkcji win czy podstaw projektowania winiarni.

Dyplomowany enolog – technologia winiarska i miodosytnicza
Technologia piwowarstwa

Studia podyplomowe dla wszystkich zainteresowanych podjęciem pracy w browarze lub założeniem własnego minibrowaru.

Studia podyplomowe idealne dla miłośników ziół?

Otwiera się coraz więcej kierunków tego typu. Program takich studiów obejmuje m.in. botanikę roślin, uprawę, toksykologię, utrwalanie ziół, fitoterapię, projektowanie zakładu przetwarzania ziół.

Zioła i nutraceutyki – ich znaczenie dla gospodarki i zdrowia
Zielarstwo i fitoterapia 
Zioła w profilaktyce i terapii
Hortiterapia

Absolwent takich studiów będzie mógł wykorzystać pozytywny wpływ przyrody na stan fizyczny i psychiczny człowieka, będzie przygotowany do prowadzenia zajęć hortiterapeutycznych, w tym terapii zajęciowej z zakresu ogrodnictwa z różnymi grupami odbiorców, we własnym gospodarstwie oraz jednostkach instytucjonalnych.

Poniżej kilka propozycji studiów związanych z kulinariami oraz gastronomią

Żywienie, dietetyka i sztuka kulinarna

Studia skierowane są do osób zainteresowanych żywieniem różnych grup ludności, poradnictwem żywieniowym, dietetyką, gastronomią, żywieniem zbiorowym i naukami pokrewnymi oraz nauczaniem przedmiotów o tej tematyce.

Bezpieczeństwo i jakość w łańcuchu żywnościowym

Celem studiów jest pogłębienie i ugruntowanie wiedzy w zakresie aktualnych zasad i trendów zarządzania bezpieczeństwem, z uwzględnieniem prawa żywnościowego Unii Europejskiej oraz  wytycznych Wspólnej Polityki Rolnej. Adresowane są do pracowników wszystkich zakładów sektora spożywczego, audytorów i kandydatów na audytorów systemów funkcjonujących w przemyśle spożywczym, specjalistów ds. jakości i przedstawicieli kierownictwa w zakresie nadzorowania systemów zarządzania bezpieczeństwem i jakością w całym łańcuchu żywnościowym oraz osób planujących podjąć pracę w sektorze spożywczym.

Metody oceny jakości handlowej i bezpieczeństwa żywności

Studia mają na celu zapoznanie słuchaczy z kryteriami jakości, w tym bezpieczeństwa i z metodami analitycznymi służącymi do ich oceny. Przydadzą się w pracy w sektorze przemysłu spożywczego, laboratoriach badawczych oraz jednostkach nadzoru nad żywnością, a także pracowników małych i średnich przedsiębiorstw sektora rolno-spożywczego, wykorzystujących techniki pomiarowe, analityczne i diagnostyczne do badania żywności oraz odpowiedzialnych za prawidłowe znakowanie produktów spożywczych.

Analityka, bezpieczeństwo i certyfikacja żywności

Program umożliwia słuchaczom uzyskanie certyfikatu „Asystent Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności” Polskiego Centrum Badań i Certyfikacji S.A. w Warszawie. Ponadto dzięki uzyskanym kwalifikacjom, absolwent znajdzie zatrudnienie jako specjalista z zakresu kontroli jakości i bezpieczeństwa na każdym etapie procesu wytwarzania żywności.

Prawo o żywności

Jest to kierunek bardzo specjalistyczny, ale przydatny nie tylko prawnikom. Z uwagi na to, że prawo żywnościowe rozwija się szybko, warto ugruntować sobie tę wiedzę, zwłaszcza jeśli pracuje się w branży, która znajomości takiego prawa wymaga. Ponadto taka wiedza poszerza możliwości podjęcia pracy w różnych sektorach.

Nauczanie przedmiotów zawodowych w ramach kształcenia w różnych zawodach, czyli przygotowanie nauczycieli do nauczania przedmiotów

  • Technik technologii żywności – m.in. poszerzenie wiedzy z zakresu wytwarzania produktów spożywczych, obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych do produkcji wyrobów spożywczych, organizowania i nadzorowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym oraz kontrolowania pracy maszyn stosowanych w przetwórstwie żywności (e-learning, 3 semestry, 3 600 zł).
  • Technik żywienia i usług gastronomicznych – m.in. poszerzenie wiedzy z zakresu sporządzania potraw i napojów oraz organizacji żywienia i usług gastronomicznych (e-learning, 3 semestry, 3 700 zł).
  • Nauczanie przedmiotów zawodowych w ramach branży spożywczej – przygotowanie nauczycieli do nauczania przedmiotów zawodowych w ramach branży spożywczej, nabycie wiedzy i umiejętności do nowoczesnego i skutecznego uczenia w szkole (e-learning, 3 semestry, 3 600 zł).
Promocja zdrowia i edukacja zdrowotna

Każdy się zgodzi, że jest to bardzo potrzebny kierunek w obecnych czasach.

Coaching zdrowia, żywienia i stylu życia

W ramach tych studiów uczestnicy mają szansę zgłębiać najnowsze trendy oraz zdobywać wiedzę i umiejętności w zakresie profilaktyki i promocji zdrowia. Program nauczania skupia się na identyfikacji narzędzi wspierających klientów w osiąganiu równowagi i zdrowia, pozwalając na skuteczną praktykę coachingu zdrowia.

Coaching zdrowia

Uczelnia Społeczno-Medyczna w Warszawie (2 semestry, 3 200 zł, online);

Studia podyplomowe dla dietetyków w Polsce w roku akademickim 2024/2025 oferują szeroki wachlarz specjalizacji i programów dostosowanych do potrzeb rynku pracy oraz indywidualnych zainteresowań. Decyzja o kontynuacji edukacji na tym poziomie jest inwestycją w przyszłość zawodową, która przyniesie wymierne korzyści zarówno dla Ciebie, jak i Twoich pacjentów. Rozważ dostępne opcje i wybierz program, który najlepiej odpowiada Twoim potrzebom i aspiracjom zawodowym. Oferta kierunków jest bardzo szeroka, a tutaj widzisz jedynie wybrane propozycje. Jestem bardzo ciekawa, które kierunki podyplomowe wydają Ci się najciekawsze?

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Aliant, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, gotuje i spaceruje.