Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Polityka prywatności i plików cookies

Dzień dobry!

Jeżeli tutaj trafiłeś/trafiłaś, to niezawodny znak, że cenisz swoją prywatność. Doskonale to rozumiemy, dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie ten dokument, w którym znajdziesz zasady przetwarzania danych osobowych oraz wykorzystywania plików cookies w związku z korzystaniem ze strony internetowej https://aliant.com.pl

Informacja formalna na początek – administratorem strony jest Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774.

W razie jakichkolwiek wątpliwości związanych z polityką prywatności, w każdej chwili możesz skontaktować się z nami, wysyłając wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu

Skrócona wersja – najważniejsze informacje

Dbamy o Twoją prywatność, ale również o Twój czas. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie skróconą wersję najważniejszych zasad związanych z ochroną prywatności.

  • Kontaktując się z nami, przekazujesz nam swoje dane osobowe, a my gwarantujemy Ci, że Twoje dane pozostaną poufne, bezpieczne i nie zostaną udostępnione jakimkolwiek podmiotom trzecim bez Twojej wyraźnej zgody.
  • Powierzamy przetwarzanie danych osobowych tylko zaufanym partnerom oraz sprawdzonym i zaufanym podmiotom świadczącym usługi związane z przetwarzaniem danych osobowych.
  • Korzystamy z narzędzi analitycznych Google Analytics, które zbierają informacje na temat Twoich odwiedzin strony, takie jak podstrony, które wyświetliłeś, czas, jaki spędziłeś na stronie czy przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami. W tym celu wykorzystywane są pliki cookies firmy Google LLC dotyczące usługi Google Analytics. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.
  • Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Jeżeli powyższe informacje nie są dla Ciebie wystarczające, poniżej znajdziesz dalej idące szczegóły.

Dane osobowe

Administratorem Twoich danych osobowych w rozumieniu przepisów o ochronie danych osobowych jest  Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774

Cele, podstawy prawne oraz okres przetwarzania danych osobowych wskazane są odrębnie w stosunku do każdego celu przetwarzania danych (patrz: opis poszczególnych celów przetwarzania danych osobowych poniżej).

Uprawnienia. RODO przyznaje Ci następujące potencjalne uprawnienia związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:

1) prawo dostępu do danych osobowych,
2)prawo do sprostowania danych osobowych,
3) prawo do usunięcia danych osobowych,
4)prawo do ograniczenia przetwarzania danych osobowych,
5)prawo do wniesienia sprzeciwu co do przetwarzania danych osobowych,
6) prawo do przenoszenia danych,
7)prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego,
8)prawo do odwołania zgody na przetwarzanie danych osobowych, jeżeli takową zgodę wyraziłeś.

Zasady związane z realizacją wskazanych uprawnień zostały opisane szczegółowo w art. 16 – 21 RODO. Zachęcamy do zapoznania się z tymi przepisami. Ze swojej strony uważamy za potrzebne wyjaśnić Ci, że wskazane powyżej uprawnienia nie są bezwzględne i nie będą przysługiwać Ci w stosunku do wszystkich czynności przetwarzania Twoich danych osobowych. Dla Twojej wygody dołożyliśmy starań, by w ramach opisu poszczególnych operacji przetwarzania danych osobowych wskazać na przysługujące Ci w ramach tych operacji uprawnienia.

Podkreślamy, że jedno z uprawnień wskazanych powyżej przysługuje Ci zawsze - jeżeli uznasz, że przy przetwarzaniu Twoich danych osobowych dopuściliśmy się naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych, masz możliwość wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

Zawsze możesz również zwrócić się do nas z żądaniem udostępnienia Ci informacji o tym, jakie dane na Twój temat posiadamy oraz w jakich celach je przetwarzamy. Wystarczy, że wyślesz wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu. Dołożyliśmy jednak wszelkich starań, by interesujące Cię informacje zostały wyczerpująco przedstawione w niniejszej polityce prywatności. Podany powyżej adres e-mail możesz wykorzystać również w razie jakichkolwiek pytań związanych z przetwarzaniem Twoich danych osobowych.

Bezpieczeństwo. Gwarantujemy Ci poufność wszelkich przekazanych nam danych osobowych. Zapewniamy podjęcie wszelkich środków bezpieczeństwa i ochrony danych osobowych wymaganych przez przepisy o ochronie danych osobowych. Dane osobowe są gromadzone z należytą starannością i odpowiednio chronione przed dostępem do nich przez osoby do tego nieupoważnione.

Wykaz powierzeń. Powierzamy przetwarzanie danych osobowych następującym podmiotom:

  1. Cambridge Diagnostics Sp. z o. o – zaufany partner (dystrybutor naszego oprogramowania komputerowego) - w celu udzielenia odpowiedzi na zapytanie lub przedłożenie oferty, o ile było takie zapytanie, usługi w zakresie sprzedaży licencji oprogramowania Aliant, zarządzania licencjami oprogramowania Aliant oraz wsparcie użytkowników oprogramowania Aliant

Wszystkie podmioty, którym powierzamy przetwarzanie danych osobowych gwarantują stosowanie odpowiednich środków ochrony i bezpieczeństwa danych osobowych wymaganych przez przepisy prawa.

Cele i czynności przetwarzania

Kontakt e-mailowy. Kontaktując się z nami za pośrednictwem poczty elektronicznej, w tym również przesyłając zapytanie poprzez formularz kontaktowy, w sposób naturalny przekazujesz nam swój adres e-mail jako adres nadawcy wiadomości. Ponadto, w treści wiadomości możesz zawrzeć również inne dane osobowe.

Twoje dane są w tym przypadku przetwarzane w celu kontaktu z Tobą, a podstawą przetwarzania jest art. 6 ust. 1 lit. a RODO, czyli Twoja zgoda wynikające z zainicjowania z nami kontaktu. Podstawą prawną przetwarzania po zakończeniu kontaktu jest usprawiedliwiony cel w postaci archiwizacji korespondencji na potrzeby wewnętrzne (art. 6 ust. 1 lit. c RODO).

Treść korespondencji może podlegać archiwizacji i nie jesteśmy w stanie jednoznacznie określić, kiedy zostanie usunięta. Masz prawo do domagania się przedstawienia historii korespondencji, jaką z nami prowadziłeś (jeżeli podlegała archiwizacji), jak również domagać się jej usunięcia, chyba że jej archiwizacja jest uzasadniona z uwagi na nasze nadrzędne interesy, np. obrona przed potencjalnymi roszczeniami z Twojej strony.

Pliki cookies i inne technologie śledzące

Nasza strona, podobnie jak niemal wszystkie inne strony internetowe, wykorzystuje pliki cookies, by zapewnić Ci najlepsze doświadczenia związane z korzystaniem z niej.

Cookies to niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez nasz system teleinformatyczny.

Korzystamy wyłącznie z cookies podmiotów trzecich.

Więcej szczegółów znajdziesz poniżej.

Zgoda na cookies. Podczas pierwszej wizyty na stronie wyświetlana jest Ci informacja na temat stosowania plików cookies wraz z pytaniem o zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Zawsze możesz zmienić ustawienia cookies z poziomu swojej przeglądarki albo w ogóle usunąć pliki cookies. Pamiętaj jednak, że wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony, jak również z wielu innych stron internetowych, które stosują cookies.

Cookies podmiotów trzecich. Nasza strona, podobnie jak większość współczesnych stron internetowych, wykorzystuje funkcje zapewniane przez podmioty trzecie, co wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies pochodzących od podmiotów trzecich. Wykorzystanie tego rodzaju plików cookies zostało opisane poniżej.

Analiza i statystyka. Wykorzystujemy cookies do śledzenia statystyk strony, takich jak liczba osób odwiedzających, rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony, czas spędzony na stronie, odwiedzone podstrony etc. Korzystamy w tym zakresie z Google Analytics, co wiąże się z wykorzystaniem plików cookies firmy Google LLC. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.

Narzędzia społecznościowe. Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Logi serwera

Korzystanie ze strony wiąże się z przesyłaniem zapytań do serwera, na którym przechowywana jest strona. Każde zapytanie skierowane do serwera zapisywane jest w logach serwera.

Logi obejmują m.in. Twój adres IP, datę i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz. Logi zapisywane i przechowywane są na serwerze.

Dane zapisane w logach serwera nie są kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane przez nas w celu Twojej identyfikacji.

Logi serwera stanowią wyłącznie materiał pomocniczy służący do administrowania stroną, a ich zawartość nie jest ujawniana nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem.

Surówki to nieodłączny element obiadu. Czy jest ktoś, kto ich nie lubi? Ale czy na pewno znasz wszystkie zasady komponowania surówek? Choć to zadanie wydaje się proste, to może okazać się, że jest coś, co Cię zaskoczy. Przeczytaj artykuł i poznaj tajniki idealnej surówki.

Dlaczego warzywa są tak istotne w diecie człowieka?

Ich wartość to przede wszystkim witaminy i składniki mineralne. Dodatkowo zawierają szereg niezbędnych substancji, takich jak: błonnik, kwasy organiczne, barwniki, fitoncydy. A także związki posiadające właściwości antyoksydacyjne, hamujące rozwój nowotworów lub miażdżycy (np. izoprenoidy, indole, glikozydy czy flawonoidy).

Co wpływa na trwałość warzyw?

Duża zawartość wody oraz niewielka ilość składników energetycznych czyni z warzyw produkty o niskiej wartości kalorycznej i niestety małej trwałości. Niemal wszystkie witaminy wytwarzane przez rośliny łatwo ulegają utlenieniu, są wrażliwe na światło. Zarówno witaminy, jak i składniki mineralne wypłukują się do wody i gromadzą się w większych ilościach pod skórką warzyw oraz w liściach.

Od czego zależy wartość żywieniowa surówek?

Wysoka jakość potraw z warzyw zależy od właściwej techniki wykonania poszczególnych czynności związanych z obróbką wstępną i termiczną surowców. Ważne jest to, aby straty witamin i składników mineralnych były jak najmniejsze. Wpływ mają także warunki sanitarno-higieniczne naczyń i pomieszczeń oraz warunki przechowywania.

Kluczowe zasady obróbki warzyw.

W każdym przypadku surowce, których użyjemy, powinny być świeże i wysokiej jakości, bez śladów pleśni i popsucia. Nie możemy zapominać o częstym myciu rąk, jak również o parzeniu desek i salaterek, które zamierzamy użyć. Przygotowanie potraw powinniśmy zaplanować w ten sposób, aby nie było żadnych przestojów między jedną a drugą czynnością. Do obierania i krojenia warzyw powinniśmy używać narzędzi ze stali nierdzewnej.

Jak myć warzywa?

Sposób mycia dopasowujemy do rodzaju warzywa i stopnia zanieczyszczenia. Przy warzywach korzeniowych i ziemniakach pomocną w szorowaniu w bieżącej wodzie będzie szczotka. Warzywa korzeniowe przeznaczane na surówki dla dzieci, przed rozdrobnieniem, parzymy wrzątkiem. Po obraniu warzyw płuczemy je pod wodą, bez moczenia. Warzywa liściaste myje się i płucze, a następnie odsącza na sicie. Przy przygotowaniu porów trzeba przed myciem odciąć górne odcinki liści oraz korzonki z twardą piętką i naciąć wzdłuż na głębokość promienia, aby móc łatwiej dostać się do środka. Kapustę głowiastą myjemy w całości pod bieżącą wodą po usunięciu uszkodzonych liści. Duże kalafiory dzielimy na mniejsze cząstki, po czym moczymy w wodzie z octem w celu usunięcia gąsienic, a następnie płuczemy pod bieżącą wodą.

Jak obierać warzywa?

Skórę z warzyw obieramy jak najcieniej. Najoszczędniejszym sposobem usuwania skórki warzyw jest ich skrobanie. Skrobie się marchew, pietruszkę, chrzan, selery, młode ziemniaki. Surowce należy obierać bezpośrednio przed dalszą obróbką, aby skrócić czas stykania się ich miękiszu z tlenem powietrza.

W jaki sposób należy rozdrabniać warzywa?

Warzywa na surówki, rozdrabniamy zgodnie z zasadą – im twardsze warzywo, tym bardziej rozdrobnione, przy czym miękkie surowce należy rozdrabniać bezpośrednio przed podaniem. Warzywa możemy kroić w cienkie słupki, wiórki, paseczki, plasterki, cząstki czy talarki, ale np. sałatę rwiemy palcami.

Jak komponować surówki, aby były smaczne?

Przy komponowaniu surówek należy warzywa dobierać w taki sposób, aby wzajemnie uzupełniały się smakiem, zapachem, barwą, konsystencją, a przynajmniej jeden produkt powinien być bogaty w witaminę C. Poszczególne składniki szybko łączymy z przyprawami i substancjami zespalającymi, które chronią witaminę C przed utlenieniem. Całość mieszamy widelcem. Próbkę potrawy do spróbowania nabieramy widelcem na osobną łyżeczkę, która nie może mieć kontaktu z gotowym daniem.

Jak przechowywać surówki?

Surówki układamy w salaterkach luźno, na puszysto tak, aby nie były ubite. Przechowujemy je w większej masie, ubite, w temperaturze 0 – 4°C bez dostępu światła i nie za długo. Dłuższe przechowywanie szybko zmniejsza ich wartość odżywczą i walory estetyczne.

Mam nadzieję, że komponowanie surówek nie będzie stanowiło problemu, dla nikogo, kto poświęcił czas na przeczytanie artykułu. Choć niektóre zasady mogą wydawać się banalne, to na pewno nie są banalne dla wszystkich. Czasem najprostsze czynności okazują się być najtrudniejsze. Dlatego warto wiedzieć, jak najlepiej wykorzystać dary natury, aby służyły, a nie szkodziły 🙂

Źródła:

  • Małgorzata Konarzewska, Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem. Gastronomia. Tom II
  • https://wydawnictwo.pttz.org/wp-content/uploads/2015/02/32_Namyslaw.pdf
  • Procner A. Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem: cz. 1 WSiP Warszawa 1981
mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.