Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Polityka prywatności i plików cookies

Dzień dobry!

Jeżeli tutaj trafiłeś/trafiłaś, to niezawodny znak, że cenisz swoją prywatność. Doskonale to rozumiemy, dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie ten dokument, w którym znajdziesz zasady przetwarzania danych osobowych oraz wykorzystywania plików cookies w związku z korzystaniem ze strony internetowej https://aliant.com.pl

Informacja formalna na początek – administratorem strony jest Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774.

W razie jakichkolwiek wątpliwości związanych z polityką prywatności, w każdej chwili możesz skontaktować się z nami, wysyłając wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu

Skrócona wersja – najważniejsze informacje

Dbamy o Twoją prywatność, ale również o Twój czas. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie skróconą wersję najważniejszych zasad związanych z ochroną prywatności.

  • Kontaktując się z nami, przekazujesz nam swoje dane osobowe, a my gwarantujemy Ci, że Twoje dane pozostaną poufne, bezpieczne i nie zostaną udostępnione jakimkolwiek podmiotom trzecim bez Twojej wyraźnej zgody.
  • Powierzamy przetwarzanie danych osobowych tylko zaufanym partnerom oraz sprawdzonym i zaufanym podmiotom świadczącym usługi związane z przetwarzaniem danych osobowych.
  • Korzystamy z narzędzi analitycznych Google Analytics, które zbierają informacje na temat Twoich odwiedzin strony, takie jak podstrony, które wyświetliłeś, czas, jaki spędziłeś na stronie czy przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami. W tym celu wykorzystywane są pliki cookies firmy Google LLC dotyczące usługi Google Analytics. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.
  • Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Jeżeli powyższe informacje nie są dla Ciebie wystarczające, poniżej znajdziesz dalej idące szczegóły.

Dane osobowe

Administratorem Twoich danych osobowych w rozumieniu przepisów o ochronie danych osobowych jest  Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774

Cele, podstawy prawne oraz okres przetwarzania danych osobowych wskazane są odrębnie w stosunku do każdego celu przetwarzania danych (patrz: opis poszczególnych celów przetwarzania danych osobowych poniżej).

Uprawnienia. RODO przyznaje Ci następujące potencjalne uprawnienia związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:

1) prawo dostępu do danych osobowych,
2)prawo do sprostowania danych osobowych,
3) prawo do usunięcia danych osobowych,
4)prawo do ograniczenia przetwarzania danych osobowych,
5)prawo do wniesienia sprzeciwu co do przetwarzania danych osobowych,
6) prawo do przenoszenia danych,
7)prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego,
8)prawo do odwołania zgody na przetwarzanie danych osobowych, jeżeli takową zgodę wyraziłeś.

Zasady związane z realizacją wskazanych uprawnień zostały opisane szczegółowo w art. 16 – 21 RODO. Zachęcamy do zapoznania się z tymi przepisami. Ze swojej strony uważamy za potrzebne wyjaśnić Ci, że wskazane powyżej uprawnienia nie są bezwzględne i nie będą przysługiwać Ci w stosunku do wszystkich czynności przetwarzania Twoich danych osobowych. Dla Twojej wygody dołożyliśmy starań, by w ramach opisu poszczególnych operacji przetwarzania danych osobowych wskazać na przysługujące Ci w ramach tych operacji uprawnienia.

Podkreślamy, że jedno z uprawnień wskazanych powyżej przysługuje Ci zawsze - jeżeli uznasz, że przy przetwarzaniu Twoich danych osobowych dopuściliśmy się naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych, masz możliwość wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

Zawsze możesz również zwrócić się do nas z żądaniem udostępnienia Ci informacji o tym, jakie dane na Twój temat posiadamy oraz w jakich celach je przetwarzamy. Wystarczy, że wyślesz wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu. Dołożyliśmy jednak wszelkich starań, by interesujące Cię informacje zostały wyczerpująco przedstawione w niniejszej polityce prywatności. Podany powyżej adres e-mail możesz wykorzystać również w razie jakichkolwiek pytań związanych z przetwarzaniem Twoich danych osobowych.

Bezpieczeństwo. Gwarantujemy Ci poufność wszelkich przekazanych nam danych osobowych. Zapewniamy podjęcie wszelkich środków bezpieczeństwa i ochrony danych osobowych wymaganych przez przepisy o ochronie danych osobowych. Dane osobowe są gromadzone z należytą starannością i odpowiednio chronione przed dostępem do nich przez osoby do tego nieupoważnione.

Wykaz powierzeń. Powierzamy przetwarzanie danych osobowych następującym podmiotom:

  1. Cambridge Diagnostics Sp. z o. o – zaufany partner (dystrybutor naszego oprogramowania komputerowego) - w celu udzielenia odpowiedzi na zapytanie lub przedłożenie oferty, o ile było takie zapytanie, usługi w zakresie sprzedaży licencji oprogramowania Aliant, zarządzania licencjami oprogramowania Aliant oraz wsparcie użytkowników oprogramowania Aliant

Wszystkie podmioty, którym powierzamy przetwarzanie danych osobowych gwarantują stosowanie odpowiednich środków ochrony i bezpieczeństwa danych osobowych wymaganych przez przepisy prawa.

Cele i czynności przetwarzania

Kontakt e-mailowy. Kontaktując się z nami za pośrednictwem poczty elektronicznej, w tym również przesyłając zapytanie poprzez formularz kontaktowy, w sposób naturalny przekazujesz nam swój adres e-mail jako adres nadawcy wiadomości. Ponadto, w treści wiadomości możesz zawrzeć również inne dane osobowe.

Twoje dane są w tym przypadku przetwarzane w celu kontaktu z Tobą, a podstawą przetwarzania jest art. 6 ust. 1 lit. a RODO, czyli Twoja zgoda wynikające z zainicjowania z nami kontaktu. Podstawą prawną przetwarzania po zakończeniu kontaktu jest usprawiedliwiony cel w postaci archiwizacji korespondencji na potrzeby wewnętrzne (art. 6 ust. 1 lit. c RODO).

Treść korespondencji może podlegać archiwizacji i nie jesteśmy w stanie jednoznacznie określić, kiedy zostanie usunięta. Masz prawo do domagania się przedstawienia historii korespondencji, jaką z nami prowadziłeś (jeżeli podlegała archiwizacji), jak również domagać się jej usunięcia, chyba że jej archiwizacja jest uzasadniona z uwagi na nasze nadrzędne interesy, np. obrona przed potencjalnymi roszczeniami z Twojej strony.

Pliki cookies i inne technologie śledzące

Nasza strona, podobnie jak niemal wszystkie inne strony internetowe, wykorzystuje pliki cookies, by zapewnić Ci najlepsze doświadczenia związane z korzystaniem z niej.

Cookies to niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez nasz system teleinformatyczny.

Korzystamy wyłącznie z cookies podmiotów trzecich.

Więcej szczegółów znajdziesz poniżej.

Zgoda na cookies. Podczas pierwszej wizyty na stronie wyświetlana jest Ci informacja na temat stosowania plików cookies wraz z pytaniem o zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Zawsze możesz zmienić ustawienia cookies z poziomu swojej przeglądarki albo w ogóle usunąć pliki cookies. Pamiętaj jednak, że wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony, jak również z wielu innych stron internetowych, które stosują cookies.

Cookies podmiotów trzecich. Nasza strona, podobnie jak większość współczesnych stron internetowych, wykorzystuje funkcje zapewniane przez podmioty trzecie, co wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies pochodzących od podmiotów trzecich. Wykorzystanie tego rodzaju plików cookies zostało opisane poniżej.

Analiza i statystyka. Wykorzystujemy cookies do śledzenia statystyk strony, takich jak liczba osób odwiedzających, rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony, czas spędzony na stronie, odwiedzone podstrony etc. Korzystamy w tym zakresie z Google Analytics, co wiąże się z wykorzystaniem plików cookies firmy Google LLC. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.

Narzędzia społecznościowe. Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Logi serwera

Korzystanie ze strony wiąże się z przesyłaniem zapytań do serwera, na którym przechowywana jest strona. Każde zapytanie skierowane do serwera zapisywane jest w logach serwera.

Logi obejmują m.in. Twój adres IP, datę i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz. Logi zapisywane i przechowywane są na serwerze.

Dane zapisane w logach serwera nie są kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane przez nas w celu Twojej identyfikacji.

Logi serwera stanowią wyłącznie materiał pomocniczy służący do administrowania stroną, a ich zawartość nie jest ujawniana nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem.

Kwiecień jest ważnym miesiącem w kalendarzu religijnym wielu milionów ludzi na całym świecie. Pascha rozpoczyna się 8 kwietnia, Wielkanoc 10, a Ramadan 23. Podobnie, jak w przypadku wielu ważnych wydarzeń życiowych, ucztowanie, charakterystyczne potrawy i napoje, post, są ważnymi elementami każdego z tych świąt.

Pascha upamiętnia wyzwolenie Izraelitów z niewoli egipskiej. W Biblijnej Księdze Wyjścia Bóg sprowadził na starożytnych Egipcjan 10 plag. Aby oszczędzić Izraelitom ostatecznej plagi (śmierci wszystkich pierworodnych synów Egiptu), Bój pouczył ich, aby oznaczyli swoje drzwi krwią młodego baranka, aby Bóg wiedział, które domy ma ominąć.
Izraelczycy świętują Paschę wraz ze świętem Seder, które oznacza początek wielodniowego świętowania. Tradycyjne święto Seder polegało na omówieniu biblijnej historii, wypiciu czterech filiżanek wina (zarówno przez mężczyzn, jak i kobiety), jak również spożyciu symbolicznych potraw umieszczonych na talerzu Sederowej Paschy, a także odpoczynku, który symbolizował świętowanie wolności.

Na typowym talerzu sederowej Paschy znajdują się określone potrawy:
  • Karpas (pietruszka lub seler) symbolizuje początkowy rozkwit Izraelitów w Egipcie i nową wiosnę.
  • Charoset (mieszanka świeżych lub suszonych owoców, orzechów, przypraw, miodu, a czasem wina) reprezentuje zaprawę, której używali Izraeliccy niewolnicy do budowy budynków dla Faraona.
  • Mirra (gorzkie zioło, często chrzan) reprezentuje gorycz niewolnictwa.
  • Chazeret (drugie gorzkie zioło, często sałata rzymska).
  • Z’roa (pieczona kość jagnięca) symbolizuje baranka, którego Izraelici złożyli w świątyni w Jerozolimie.
  • Beitzah (pieczone jajo na twardo) symbolizuje ofiarę, która była składana w każde święto, a którego krągłość symbolizuje cykl życia.
  • Trzy kawałki macy oraz pojemnik ze słoną wodą lub octem również znajdują się na stole podczas Seder.

Maca jest to przaśny placek z pszenicy, jęczmienia, żyta, owsa lub mąki orkiszowej i wody. Jest spożywany w celu przypomnienia Izraelitom, jak szybko ich przodkowie uciekli z Egiptu (nie ma czasu, aby chleb wzniósł się). Ponadto maca symbolizuje „chleb biedaka”, ma przypomnieć o pokorze oraz o tym, jak wyglądało życie zniewolonych. Z drugiej strony, Chametz, czyli jakikolwiek produkt spożywczy, który miał kontakt z wodą i pozwolono mu fermentować i rosnąć, nie może być spożywany podczas Paschy.

Wielkanoc

Upamiętnia Zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa i wolność od grzechu i śmierci. Zmartwychwstanie poprzedza seria świętych dni, upamiętniających drogę Jezusa do ukrzyżowania. Wszystko zostało opisane w Nowym Testamencie. Śmierć Jezusa upamiętnia Wielki Piątek. Jezus zmartwychwstał 3 dnia od swojej śmierci na krzyżu. Wielkanoc jest poprzedzona Wielkim Postem, okresem postu, modlitwy i pokuty.

W Zachodnim Chrześcijaństwie Wielki Post rozpoczyna się w Środę Popielcową i trwa 40 dni (liczenie nie obejmuje niedziel). Jajka, masło, mleko, mięso i/lub sery były historycznie popularnymi potrawami, których ludzie unikali w okresie Wielkiego Postu.

  • W zależności od miejsca zamieszkania, w okresie Świąt Wielkanocnych ludzie spożywają określone potrawy.
  • Jajka na twardo były jedną z najpopularniejszych potraw związanych z Wielkanocą. Są od dawna symbolem płodności i nowego życia, a w chrześcijaństwie przedstawiają grób, w którym Jezus został pochowany po ukrzyżowaniu.
  • Czekoladowe pisanki powstały po raz pierwszy w XIX wieku. Nawiązując do tradycji dekorowania prawdziwych jajek na Wielkanoc, bracia Cadbury zrobili jajka z czekolady, aby ułatwić powstawanie pisanek. Pierwsze zdobione pisanki były pokryte kwiatami marcepanu (pasta z migdałów i cukru) i wypełnione cukrowymi migdałami.
  • Precle są powszechnie spożywane w Europie od Środy Popielcowej do Niedzieli Wielkanocnej. Mają także znaczenie religijne, ponieważ zapętlony chleb symbolizuje skrzyżowanie rąk podczas modlitwy.
  • Hot Cross Buns (bogate, pikantne ciasto herbaciane z krzyżem na górze jako symbol ukrzyżowania) są tradycyjnie spożywane w Wielki Piątek.
Niedziela Wielkanocna:

Jajka na twardo są tradycyjnie podawane na śniadanie. Pieczona jagnięcina, która jest głównym daniem Paschy, jest tradycyjnym mięsem na główny posiłek w Niedzielę Wielkanocną wielu częściach świata. Zwykle jest spożywana w porze lunchu. Szynka jest popularnym posiłkiem Wielkanocnym np.  w Ameryce, gdzie jagnięcina nie jest powszechnie spożywanym mięsem.

Ciasto Simnel jest to ciasto owocowe z płaską warstwą marcepanu na wierzchu. Jest też  ozdobione 11 kulkami marcepanu, które reprezentują 12 apostołów bez Judasza, który zdradził Chrystusa). Piecze się je na kolację.

Ciasta Wielkanocne są spożywane w Niedzielę Wielkanocną. Zawierają przyprawy, porzeczki i czasami startą skórkę cytryny.

Ramadan

Upamiętnia czas, kiedy Koran został po raz pierwszy objawiony Prorokowi Mahometowi, gdy ten  medytował w jaskini, poza świętym miastem Mekki. Jest to święto, które odbywa się w dziewiątym miesiącu islamskiego księżycowego roku kalendarzowego. W języku arabskim Ramadan oznacza „upał”, ponieważ święto przypada na czas, gdy na Bliskim Wschodzie temperatury są dość gorące.

Istnieje powszechne nieporozumienie, że muzułmanie w ogóle nie jedzą ani nie piją przez 29-30 dni w Ramadanie. Muzułmanie nie mogą jeść i pić tylko w godzinach postu – od wschodu do zachodu słońca. Mogą jednak jeść i pić przed świtem, znanym również jako Suhoor (poranny posiłek). Nie ma ograniczeń co do tego, co mogą jeść, z wyjątkiem już zabronionych potraw, takich jak produkty wieprzowe i alkohol.

Niektóre tradycyjne posiłki dla Suhoor to:
  • Egg Brik – całe jajko w trójkątnej kieszeni ciasta z posiekaną cebulą, tuńczykiem, harissą i natką pietruszki.
  • Ful Ramadaan – tradycyjny gulasz z fasoli wykonany z gotowanej fasoli fava z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i czosnkiem.
  • Aloo ki Bhujia – wykonane z przyprawionych ziemniaków.

Źródło: http://ginews.blogspot.com/2020/04/

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.