Skip to main content
Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Na Świętego Marcina najlepsza pomorska gęsina

By 4 lipca 201723 marca, 2022festiwal produktów, piknik, Wydarzenia

w Swołowie to jedyna okazja, by skosztować pomorskiej gęsiny, gdyż to właśnie w okolicy dnia św. Marcina (11 listopada) dawniej biło się i spożywało gęsi na Pomorzu. Menu:

  • gęś pieczona
  • półgęski wędzone
  • pierogi z gęsiną
  • żołądki gęsie
  • pasztety
  • galarety
  • gęsi smalec
  • brukwianka na gęsinie

– to tylko wybrane smakołyki, których będzie można spróbować na jednym z kilkudziesięciu stoisk z potrawami.

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.