Skip to main content
Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Święto chleba i piernika

By 24 kwietnia 201723 marca, 2022festiwal produktów, piknik, Wydarzenia

Święto Chleba i Piernika wyrosło z tradycji jaworskiej ziemi, z bogato zapisanych kart historii. Jest ono kontynuacją organizowanych przez lata Międzynarodowych Targów Chleba.

Święto Chleba i Piernika łączy sztukę i najwyższy kunszt piekarniczy z różnorodnością smaków, gatunków i metod wypiekania. Promuje i kultywuje staropolskie tradycje związane z pieczywem i piernikami.

W roli głównej – chleb jaworski. Jego siła tkwi w smaku, a skład i receptura są dalekie od wielkoprzemysłowych produkcji.

Animacje piekarnicze pozwalają z bliska przyjrzeć się najwyższym umiejętnością piekarzy i metodom ich pracy. W dłoniach cukierników powstają postaci z bajek i baśni, kolorowe kwiaty, perły, zwierzątka.

Zapach cynamonu i przypraw korzennych zaprowadzi Państwa wprost na stoiska z piernikami. Receptury z XVI w. i współczesne, a do tego kolorowy lukier, finezyjne kształty i wyborny smak.

Przed nami kolejna edycja konkursu na „Rzeźbę Piekarsko-Cukierniczą”, po raz kolejny wybrany zostanie również „Piekarz Roku”. Nowością tegorocznej imprezy będzie „Dolnośląskie pieczenie chleba”, konkurs na najlepszy i najsmaczniejszy chleb charakterystyczny dla danej miejscowości, regionu.

Gwiazdą, która uświetni tegoroczne „Święto Chleba i Piernika”, będzie przebojowa i utalentowana artystka polskiej sceny muzycznej – Natalia Nykiel oraz Grzegorz Hyży. Zapowiada się „pyszna” zabawa.

Na deser Piernik – czy w tym roku znów uda się pobić rekord na najdłuższy piernik w Polsce, który obecnie wynosi 46m 10cm?

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.