Specjalnością polskiego rolnictwa jest produkcja gęsi, która posiada wieloletnie tradycje. Mięso gęsie ma wyjątkowe walory smakowe oraz zdrowotne. Kiedyś gęsi były bardziej popularne niż kury czy indyki. Smakowitość, walory odżywcze oraz rosnąca świadomość konsumenta sprawiają, że mięso gęsie zyskuje coraz większe uznanie wśród nabywców w kraju jak i za granicą. 16 lipca w Biskupcu Pomorskim odbędzie się już po raz XIV Święto Gęsi zorganizowane przez Iławskie Stowarzyszenie Producentów Gęsi, wójta biskupieckiej gminy oraz samorząd województwa warmińsko – mazurskiego.

Autor: Wioleta Stefaniak
mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Aliant, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, gotuje i spaceruje.