Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Polityka prywatności i plików cookies

Dzień dobry!

Jeżeli tutaj trafiłeś/trafiłaś, to niezawodny znak, że cenisz swoją prywatność. Doskonale to rozumiemy, dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie ten dokument, w którym znajdziesz zasady przetwarzania danych osobowych oraz wykorzystywania plików cookies w związku z korzystaniem ze strony internetowej https://aliant.com.pl

Informacja formalna na początek – administratorem strony jest Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774.

W razie jakichkolwiek wątpliwości związanych z polityką prywatności, w każdej chwili możesz skontaktować się z nami, wysyłając wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu

Skrócona wersja – najważniejsze informacje

Dbamy o Twoją prywatność, ale również o Twój czas. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie skróconą wersję najważniejszych zasad związanych z ochroną prywatności.

  • Kontaktując się z nami, przekazujesz nam swoje dane osobowe, a my gwarantujemy Ci, że Twoje dane pozostaną poufne, bezpieczne i nie zostaną udostępnione jakimkolwiek podmiotom trzecim bez Twojej wyraźnej zgody.
  • Powierzamy przetwarzanie danych osobowych tylko zaufanym partnerom oraz sprawdzonym i zaufanym podmiotom świadczącym usługi związane z przetwarzaniem danych osobowych.
  • Korzystamy z narzędzi analitycznych Google Analytics, które zbierają informacje na temat Twoich odwiedzin strony, takie jak podstrony, które wyświetliłeś, czas, jaki spędziłeś na stronie czy przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami. W tym celu wykorzystywane są pliki cookies firmy Google LLC dotyczące usługi Google Analytics. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.
  • Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Jeżeli powyższe informacje nie są dla Ciebie wystarczające, poniżej znajdziesz dalej idące szczegóły.

Dane osobowe

Administratorem Twoich danych osobowych w rozumieniu przepisów o ochronie danych osobowych jest  Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774

Cele, podstawy prawne oraz okres przetwarzania danych osobowych wskazane są odrębnie w stosunku do każdego celu przetwarzania danych (patrz: opis poszczególnych celów przetwarzania danych osobowych poniżej).

Uprawnienia. RODO przyznaje Ci następujące potencjalne uprawnienia związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:

1) prawo dostępu do danych osobowych,
2)prawo do sprostowania danych osobowych,
3) prawo do usunięcia danych osobowych,
4)prawo do ograniczenia przetwarzania danych osobowych,
5)prawo do wniesienia sprzeciwu co do przetwarzania danych osobowych,
6) prawo do przenoszenia danych,
7)prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego,
8)prawo do odwołania zgody na przetwarzanie danych osobowych, jeżeli takową zgodę wyraziłeś.

Zasady związane z realizacją wskazanych uprawnień zostały opisane szczegółowo w art. 16 – 21 RODO. Zachęcamy do zapoznania się z tymi przepisami. Ze swojej strony uważamy za potrzebne wyjaśnić Ci, że wskazane powyżej uprawnienia nie są bezwzględne i nie będą przysługiwać Ci w stosunku do wszystkich czynności przetwarzania Twoich danych osobowych. Dla Twojej wygody dołożyliśmy starań, by w ramach opisu poszczególnych operacji przetwarzania danych osobowych wskazać na przysługujące Ci w ramach tych operacji uprawnienia.

Podkreślamy, że jedno z uprawnień wskazanych powyżej przysługuje Ci zawsze - jeżeli uznasz, że przy przetwarzaniu Twoich danych osobowych dopuściliśmy się naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych, masz możliwość wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

Zawsze możesz również zwrócić się do nas z żądaniem udostępnienia Ci informacji o tym, jakie dane na Twój temat posiadamy oraz w jakich celach je przetwarzamy. Wystarczy, że wyślesz wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu. Dołożyliśmy jednak wszelkich starań, by interesujące Cię informacje zostały wyczerpująco przedstawione w niniejszej polityce prywatności. Podany powyżej adres e-mail możesz wykorzystać również w razie jakichkolwiek pytań związanych z przetwarzaniem Twoich danych osobowych.

Bezpieczeństwo. Gwarantujemy Ci poufność wszelkich przekazanych nam danych osobowych. Zapewniamy podjęcie wszelkich środków bezpieczeństwa i ochrony danych osobowych wymaganych przez przepisy o ochronie danych osobowych. Dane osobowe są gromadzone z należytą starannością i odpowiednio chronione przed dostępem do nich przez osoby do tego nieupoważnione.

Wykaz powierzeń. Powierzamy przetwarzanie danych osobowych następującym podmiotom:

  1. Cambridge Diagnostics Sp. z o. o – zaufany partner (dystrybutor naszego oprogramowania komputerowego) - w celu udzielenia odpowiedzi na zapytanie lub przedłożenie oferty, o ile było takie zapytanie, usługi w zakresie sprzedaży licencji oprogramowania Aliant, zarządzania licencjami oprogramowania Aliant oraz wsparcie użytkowników oprogramowania Aliant

Wszystkie podmioty, którym powierzamy przetwarzanie danych osobowych gwarantują stosowanie odpowiednich środków ochrony i bezpieczeństwa danych osobowych wymaganych przez przepisy prawa.

Cele i czynności przetwarzania

Kontakt e-mailowy. Kontaktując się z nami za pośrednictwem poczty elektronicznej, w tym również przesyłając zapytanie poprzez formularz kontaktowy, w sposób naturalny przekazujesz nam swój adres e-mail jako adres nadawcy wiadomości. Ponadto, w treści wiadomości możesz zawrzeć również inne dane osobowe.

Twoje dane są w tym przypadku przetwarzane w celu kontaktu z Tobą, a podstawą przetwarzania jest art. 6 ust. 1 lit. a RODO, czyli Twoja zgoda wynikające z zainicjowania z nami kontaktu. Podstawą prawną przetwarzania po zakończeniu kontaktu jest usprawiedliwiony cel w postaci archiwizacji korespondencji na potrzeby wewnętrzne (art. 6 ust. 1 lit. c RODO).

Treść korespondencji może podlegać archiwizacji i nie jesteśmy w stanie jednoznacznie określić, kiedy zostanie usunięta. Masz prawo do domagania się przedstawienia historii korespondencji, jaką z nami prowadziłeś (jeżeli podlegała archiwizacji), jak również domagać się jej usunięcia, chyba że jej archiwizacja jest uzasadniona z uwagi na nasze nadrzędne interesy, np. obrona przed potencjalnymi roszczeniami z Twojej strony.

Pliki cookies i inne technologie śledzące

Nasza strona, podobnie jak niemal wszystkie inne strony internetowe, wykorzystuje pliki cookies, by zapewnić Ci najlepsze doświadczenia związane z korzystaniem z niej.

Cookies to niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez nasz system teleinformatyczny.

Korzystamy wyłącznie z cookies podmiotów trzecich.

Więcej szczegółów znajdziesz poniżej.

Zgoda na cookies. Podczas pierwszej wizyty na stronie wyświetlana jest Ci informacja na temat stosowania plików cookies wraz z pytaniem o zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Zawsze możesz zmienić ustawienia cookies z poziomu swojej przeglądarki albo w ogóle usunąć pliki cookies. Pamiętaj jednak, że wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony, jak również z wielu innych stron internetowych, które stosują cookies.

Cookies podmiotów trzecich. Nasza strona, podobnie jak większość współczesnych stron internetowych, wykorzystuje funkcje zapewniane przez podmioty trzecie, co wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies pochodzących od podmiotów trzecich. Wykorzystanie tego rodzaju plików cookies zostało opisane poniżej.

Analiza i statystyka. Wykorzystujemy cookies do śledzenia statystyk strony, takich jak liczba osób odwiedzających, rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony, czas spędzony na stronie, odwiedzone podstrony etc. Korzystamy w tym zakresie z Google Analytics, co wiąże się z wykorzystaniem plików cookies firmy Google LLC. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.

Narzędzia społecznościowe. Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Logi serwera

Korzystanie ze strony wiąże się z przesyłaniem zapytań do serwera, na którym przechowywana jest strona. Każde zapytanie skierowane do serwera zapisywane jest w logach serwera.

Logi obejmują m.in. Twój adres IP, datę i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz. Logi zapisywane i przechowywane są na serwerze.

Dane zapisane w logach serwera nie są kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane przez nas w celu Twojej identyfikacji.

Logi serwera stanowią wyłącznie materiał pomocniczy służący do administrowania stroną, a ich zawartość nie jest ujawniana nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem.

Krytycznym elementem PTF (o którym była mowa tu https://aliant.com.pl/ptf-post-training-formula-narzedzie-rekach-zywieniowca/ ) jest czas jego podania („timing”). Dane eksperymentalne pokazują jednoznacznie, że efektywność PTF jest wówczas, gdy zastosuje się go w pierwszych minutach po zakończonym wysiłku (efekt tzw. „okna czasowego”).

Przypomnę, że jego rolą jest zahamowanie proteolizy białek mięśniowych wywołanych wysiłkiem oraz zastymulowanie ich syntezy. Aby wspomniane efekty uzyskać, PTF musi być podany jak najszybciej po wysiłku, maksymalnie do 30 min po jego zakończeniu. Potwierdzają to badania Esmarka i wsp. (2001) z Instytutu Mięśnia w Kopenhadze (J. Physiol. 535.1: 301-11). Przeprowadzili oni znakomicie zaplanowany eksperymencie na 70-letnich mężczyznach, których poddali treningowi oporowemu przez okres 12 tygodni. Badani otrzymywali w formie płynnej produkt zawierający 10g białka, 7 g cukrów oraz 3 g tłuszczu (zatem niestandardowy rodzaj PTF) i zostali podzieleni na dwie grupy: pierwsza otrzymywała PTF bezpośrednio po wysiłku, druga zaś 2 godziny po wysiłku. Okazało się, że w grupie przyjmującej PTF bezpośrednio po wysiłku po 12 tygodniach treningu zaobserwowano przerost poprzeczny mięśnia czworogłowego uda oraz zwiększenie powierzchni pojedynczych włókien mięśniowych. Efektów tych nie zaobserwowano w grupie drugiej. Temu towarzyszyły znacznie lepsze wzrosty w sile mięśni w porównaniu do grupy przyjmującej odżywkę 2 godziny po zakończonych jednostkach treningowych. Jednak największe odkrycie tego zespołu polegało na tym, że PTF podany bezpośrednio po wysiłku skutkował hamowaniem transformacji włókien szybkokurczliwych w wolnokurczliwe w następstwie zmian związanych z kumulacją obciążeń wysiłkowych. Zjawisko to należy do jednych z najważniejszych jakie można uzyskać w efekcie suplementacji w sporcie!

Ochrona komórek najszybszych przed ich transformacją pozwala na utrzymanie dynamiki mięśni. W naszych badań przeprowadzonych z udziałem ludzi uprawiających sport rekreacyjnie uzyskaliśmy podobne rezultaty. Porównując efekty treningu siłowego w grupie przyjmującej PTF bezpośrednio po wysiłku z grupą przyjmującą PTF 1 godzinę po jego zakończeniu możemy śmiało twierdzić, że są one znacznie lepsze w tej pierwszej. Co więcej, sprawdziliśmy, jak działa PTF podawany w ten sam sposób u ludzi uszkodzonych wysiłkiem. Okazało się, że w trzecim dniu po wysiłku największy stopień uszkodzenia był widoczny u badanych w próbie, w której po wysiłku nie przyjmowała PTF-u lub przyjmowała go 1 godzinę po jego zakończeniu. Dokładnie o połowę mniejsze uszkodzenie (mierzone pośrednio aktywnością kinazy kreatynowej we krwi) odnotowaliśmy, gdy ci sami badani stosowali PTF zaraz po zakończonym wysiłku. Co więcej, w zastosowanym teście siłowym wykonanym tydzień po uszkodzeniu w porównaniu do testu sprzed uszkodzenia, tylko w próbie z zastosowaniem PTF bezpośrednio po wysiłku odnotowaliśmy poprawę wyników. W przypadku, gdy badani nie stosowali PTF lub stosowali go 1 godzinę po zakończonym wysiłku odnotowaliśmy odpowiednio pogorszenie wyników lub ich stagnację (Ziólkowski, W., Ziółkowski, W. nie publikowane).

WNIOSEK: zastosowanie PTF chroni nasze mięśnie i zwiększa efekty treningowy, gdy podajemy go w pierwszych minutach po zakończonym wysiłku.

Skład odżywki „PTF”

Na PTF składają się dwa elementy: białka i cukry. W przypadku cukrów, muszą one zawierać te, które spowodują wyrzut insuliny, co gwarantuje przedostanie się aminokwasów tą samą drogą co glukoza (a więc poprzez transporter glukozy Glut) do komórek mięśniowych. Rodzi to pewne kontrowersje u osób które chcą wspomóc proces odchudzania systematycznym wysiłkiem. Jednak na uspokojenie mogę dodać, że badania różnych grup badawczych wskazują, że w długofalowym ujęciu stosowanie PTF u osób aktywnych nie powoduje odkładania się tkanki tłuszczowej, wręcz odwrotnie, poprzez budowanie mięśni, sprzyja szczupłej sylwetce (Aragon i Schoenfeld (2013), J. Int. Soc. Sports Nutr. 10:5).

Jednak kluczowym elementem jest tu składnik białkowy. Generalnie, każde białko podane po wysiłku w postacie PTF będzie lepsze niż jego brak, nawet te na bazie białek roślinnych. Niemniej białka zawierające w sobie większą zawartość aminokwasów rozgałęzionych (BCAA), w tym leucyny, okazują się korzystniejsze. O tym które są to białka pisałem wcześniej. Na koniec przytoczę wyniki badań wykonanych pod kierunkiem Stuarta Phillipsa z Uniwersytetu McMaster w Hamilton w Kanadzie (Wilkinson i wsp. 2005, Am. J. Clin. Nutr. 85:1031-40). Badacze zastosowali PTF przygotowany na bazie białek z mleka i w drugiej grupie na bazie białka sojowego. PTF został podany osobom, którym zaaplikowano wysiłek siłowy bezpośrednio po jego zakończeniu. Okazało się, że więcej aminokwasów przedostało się do mięśni w przypadku spożytego PTF na bazie białek mleka oraz że znacznie mocniej nasilona była synteza białek mięśniowych w 3 godzinie po zakończonym wysiłku. Różnica między efektywnością obu białek sprowadza się do zawartości aminokwasów z grupy BCAA.

Często sportowcy pytają mnie, czy spożycie aminokwasów BCAA zamiast odżywki białkowej jednak nie byłoby dla nich korzystniejsze. Na to pytanie odpowiedział w badaniach wspomniany wyżej zespół S. Phillipsa w 2012 roku (J. Physiol. 590.11: 2751-65). Zastosowali oni powysiłkowo: odżywkę zawierającą 25 gram białka serwatkowego (w tym 3 gramy leucyny), w grupie drugiej i trzeciej zaś odpowiednio: 6,25 grama białka serwatkowego (i podobnie jak wyżej w tym 3 gramy leucyny) oraz 6,25 grama aminokwasów egzogennych (z 0,75 grama leucyny). Uzyskane wyniki nie pozostawiają złudzeń. Tylko podaż białka w odpowiedniej ilości (25 gram z 3 gramami leucyny) była w stanie utrzymać w dłuższym czasie (powyżej 3 godzin) nasiloną syntezę białek mięśniowych. Dawka suboptymalna i niewystarczająca ilość leucyny nie są w stanie sprostać tym wymaganiom.

O naturalnych sposobach przygotowania PTFu, również u dzieci sportowców, a także o tzw. „białkach” nocnych, napiszę następnym razem.

mm

Autor: Wiesław Ziółkowski

dr hab. Wiesław Ziółkowski – profesor nadzwyczajny Akademii Wychowania Fizycznego i Sportu w Gdańsku, Wydział Rehabilitacji i Kinezjologii, Zakład Bioenergetyki i Żywienia, nauczyciel akademicki nagradzany przez studentów za swoją pracę. Podczas swojej drogi zawodowej odbywał praktyki w wielu międzynarodowych i krajowych instytucjach badawczych, bierze czynny udział w konferencjach międzynarodowych. Jest współautorem licznych naukowych publikacji anglojęzycznych. Członek The International Society of Exercise and Immunology. W badaniach podejmuje tematykę bioenergetyki komórek w warunkach stresu oksydacyjnego, wolnych rodników i obrony antyoksydacyjnej, prozdrowotnych mechanizmów działania diety i jej składników oraz aktywności fizycznej.