Patogeneza insulinooporności
Od insulinooporności do cukrzycy.
Insulinooporność u chorych z cukrzycą typu 1.
Geny, żywienie a insulinooporność.
Postępowanie dietetyczne w insulinooporności.
Najnowsze trendy w dietoterapii niealkoholowego stłuszczenia wątroby – NAFLD.
Insulinooporność a zaburzenia płodności i możliwości postępowania dietetycznego.
Wpływ aktywności fizycznej na insulinooporność.
Wpływ operacji bariatrycznych na insulinooporność.
Dieta pacjenta z insulinoopornością a dieta pacjenta bariatrycznego
(sprzeczności i cechy wspólne).
Mikrobiom a insulinooporność.
Niedożywienie a insulinooporność. Zasady postępowania żywieniowego.
Insulinooporność u pacjenta po udarze mózgu: jak ułożyć diety w zaburzeniach połykania.
Autor: Wioleta Stefaniak
mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Aliant, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, gotuje i spaceruje.