Skip to main content
Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

II Warszawski Dzień Dietetyki Klinicznej: Różne oblicza insulinooporności

By 2 stycznia 201923 marca, 2022konferencja, Wydarzenia, wykład

Patogeneza insulinooporności
Od insulinooporności do cukrzycy.
Insulinooporność u chorych z cukrzycą typu 1.
Geny, żywienie a insulinooporność.
Postępowanie dietetyczne w insulinooporności.
Najnowsze trendy w dietoterapii niealkoholowego stłuszczenia wątroby – NAFLD.
Insulinooporność a zaburzenia płodności i możliwości postępowania dietetycznego.
Wpływ aktywności fizycznej na insulinooporność.
Wpływ operacji bariatrycznych na insulinooporność.
Dieta pacjenta z insulinoopornością a dieta pacjenta bariatrycznego
(sprzeczności i cechy wspólne).
Mikrobiom a insulinooporność.
Niedożywienie a insulinooporność. Zasady postępowania żywieniowego.
Insulinooporność u pacjenta po udarze mózgu: jak ułożyć diety w zaburzeniach połykania.

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.