- Przewód pokarmowy – budowa, funkcje. Choroby przewodu: choroby jelit, choroby żołądka, refluks, SIBO/SIFO. Teoria.
- Przewód pokarmowy – choroba Leśniowskiego-Crohna/WZJG – praktyka – jadłospis i suplementacja dla osoby chorej.
- Choroby autoimmunologiczne – pozostałe jednostki chorobowe w pigułce. Teoria.
- RZS – praktyka – jadłospis i suplementacja dla osoby chorej.
- Interpretacja badań krwi – morfologia z rozmazem, lipidogram, anemia. Teoria.
- Anemia – praktyka – jadłospis i suplementacja dla osoby chorej.
- Dodatek specjalny – słów kilka o rozwoju własnej firmy dietetycznej – pogadanka ze specjalistą od rozwoju biznesu.
Autor: Wioleta Stefaniak
mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Aliant, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, gotuje i spaceruje.