Odkryj wszystkie tajemnice ziół i kwiatów jadalnych w Ogrodnictwie Lawenda!
Zapraszamy na wyjątkowe warsztaty dla szefów kuchni i wszystkich pasjonatów sztuki kulinarnej. Startujemy już 18 września (poniedziałek) w tajemniczym ogrodzie Zosi Zienkiewicz – dlaczego warto spędzić to popołudnie właśnie tutaj?
? wiedza: właścicielka ogrodnictwa, którym zachwycali się m.in. Grzegorz Łapanowski, Pascal Brodnicki i Artur Moroz, podzieli się z wami wiedzą, zdobytą podczas kilkudziesięciu lat pracy, która jest jednocześnie największą pasją. Dowiecie się jak rozpoznawać i używać zioła oraz kwiaty jadalne w gastronomii
? praktyka: Pod okiem szefa kuchni – Krzysztofa Wierzby, wykorzystacie tę wiedzę w praktyce – przygotujemy kilka potraw, których kluczowym składnikiem okażą się zioła i kwiaty zerwane chwilę wcześniej z lawendowego ogrodu. Tutaj postawimy nie tylko na warsztat kulinarny, ale również sztukę pięknego podawania dań
? konkrety: Wspólnie poznamy 100 produktów ziołowych i kwiatowych: wzrokiem, węchem i smakiem. Czas trwania warsztatu to 3 godziny
? integracja: Na warsztaty zapraszamy wszystkich, dla których ważne są: sztuka kulinarna i lokalność produktów. To będzie doskonała okazja do integracji pracowników i pasjonatów branży gastronomicznej: szefów kuchni i cateringów, adeptów sztuki kulinarnej, właścicieli restauracji. Po szkoleniu rozpoczynamy ognisko, które potrwa tak długo, jak zagorzałe dyskusje o nutach smakowych szczawików, lwiej paszczy i ogórecznika
Autor: Wioleta Stefaniak
mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Aliant, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, gotuje i spaceruje.