Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Jak podkreśla dietetyczka z organizacja Diabetes Victoria – Kim Duggan-Larkin, powszechnie wiadomo, że jedzenie marchwi sprzyja zdrowiu naszych oczu, ale prozdrowotne działanie wykazują także zielone warzywa liściaste. Dotychczas opublikowane dane naukowe wskazują, że ich właściwości antyoksydacyjne chronią zarówno plamkę żółtą, jak i inne części oka przed uszkodzeniem oraz pomagają utrzymać oczy w zdrowiu

Głównymi przeciwutleniaczami, które zostały zbadane po kątem wpływu na zdrowie oczu, są witaminy C i E oraz karotenoidy, takie jak beta-karoten (który jest przekształcany przez organizm w witaminę A) oraz luteina i zeaksantyna (gromadzą się w siatkówce).

Plamka żółta jest małym obszarem w centrum siatkówki odpowiedzialnym za to, co widzimy prosto przed nami, w centrum naszego pola widzenia. Plamka żółta jest bardzo ważna, ponieważ daje nam wizję potrzebną do szczegółowych czynności, takich jak czytanie i pisanie oraz możliwość widzenia kolorów.

Ponieważ najczęstszą przyczyną ślepoty w krajach rozwiniętych jest zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem (ang. Age-related macular degeneration, AMD), większość badań koncentruje się na zapobieganiu temu zjawisku lub opóźnieniu jego rozwoju.

Dotychczasowe badania pokazują, że nie wykazano aby wysokie spożycie karotenoidów czy stosowanie suplementów zawierających przeciwutleniacze zapobiegało rozwojowi AMD. Jednocześnie wyższe spożycie karotenoidów i suplementów antyoksydacyjnych może być korzystne dla osób, które już mają AMD, co wskazuje na działanie ochronne.

W ostatnim przeglądzie badań, dietetyk Bronwyn Eisennhauer i współpracownicy sugerują, że należy zachęcać do zwiększenia spożycia żywności zawierającej luteinę i zeaksantynę z dietą osoby o wysokim ryzyku wystąpienia AMD, lub którzy już zachorowali na AMD.

Aby zmaksymalizować spożycie tych składników, należy wybierać ciemnozielone warzywa liściaste, takie jak: szpinak, jarmuż i botwinkę, ponieważ są to najlepsze źródła luteiny i zeaksantyny.

Dobrym źródłem są również warzywa pomarańczowe, takie jak dynia, kukurydza i pomarańczowa papryka. Marchew dostarcza niewielką ilość luteiny i zeaksantyny, jednakże jest ona dobrym źródłem beta-karotenu. Co więcej, połączenie zielonych warzyw liściastych i pomarańczowych z sosem sałatkowym lub olejem wysokiej jakości, takim jak oliwa z oliwek, będzie sprzyjać lepszemu przyswojeniu tych składników odżywczych przez organizm.

A co z jajkami?
Jaja zawierają mniejsze ilości luteiny i zeaksantyny, niż warzywa liściaste, aczkolwiek luteina i zeaksantyna są z tego źródła bardzo dobrze przyswajalne, prawdopodobnie z powodu tłuszczu zawartego w jajkach. Ponadto jaja zawierają witaminę A i niektóre tłuszcze  rodziny omega-3. Najlepiej zjeść jajko w całości, chociaż większość luteiny i zeaksantyny znajduje się w żółtku.

Poniżej znajduje się tabela przedstawia zawartość karotenoidów (luteiny i zeaksantyny) w wybranych produktach spożywczych. Dane pochodzą z bazy USDA.

 

ProduktLuteina i zeaksantyna (µg/100g)
 

Jarmuż (gotowany)

Szpinak surowy

Szpinak gotowany

Natka pietruszki

Groszek, zielony (gotowany)

Sałata rzymska

Kabaczek (gotowany)

Fasola edamame

Brukselka (gotowana)

Orzechy pistacjowe

Żółtko jaja (surowe)

Brokuły (gotowane)

Dynia (gotowana)

Szparagi (gotowane)

Mrożona kukurydza (gotowana)

Mrożony zielony groszek (gotowany)

Jajko całe (surowe)

Jajko całe (na twardo)

Awokado

Pomarańcza

Pomidor (czerwony, dojrzały, gotowany)

 

18,246

12,197

11,308

5562

2593

2313

2249

1619

1541

1404

1094

1079

1014

771

684

564

504

353

270

129

94

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.