Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Polityka prywatności i plików cookies

Dzień dobry!

Jeżeli tutaj trafiłeś/trafiłaś, to niezawodny znak, że cenisz swoją prywatność. Doskonale to rozumiemy, dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie ten dokument, w którym znajdziesz zasady przetwarzania danych osobowych oraz wykorzystywania plików cookies w związku z korzystaniem ze strony internetowej https://aliant.com.pl

Informacja formalna na początek – administratorem strony jest Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774.

W razie jakichkolwiek wątpliwości związanych z polityką prywatności, w każdej chwili możesz skontaktować się z nami, wysyłając wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu

Skrócona wersja – najważniejsze informacje

Dbamy o Twoją prywatność, ale również o Twój czas. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie skróconą wersję najważniejszych zasad związanych z ochroną prywatności.

  • Kontaktując się z nami, przekazujesz nam swoje dane osobowe, a my gwarantujemy Ci, że Twoje dane pozostaną poufne, bezpieczne i nie zostaną udostępnione jakimkolwiek podmiotom trzecim bez Twojej wyraźnej zgody.
  • Powierzamy przetwarzanie danych osobowych tylko zaufanym partnerom oraz sprawdzonym i zaufanym podmiotom świadczącym usługi związane z przetwarzaniem danych osobowych.
  • Korzystamy z narzędzi analitycznych Google Analytics, które zbierają informacje na temat Twoich odwiedzin strony, takie jak podstrony, które wyświetliłeś, czas, jaki spędziłeś na stronie czy przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami. W tym celu wykorzystywane są pliki cookies firmy Google LLC dotyczące usługi Google Analytics. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.
  • Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Jeżeli powyższe informacje nie są dla Ciebie wystarczające, poniżej znajdziesz dalej idące szczegóły.

Dane osobowe

Administratorem Twoich danych osobowych w rozumieniu przepisów o ochronie danych osobowych jest  Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774

Cele, podstawy prawne oraz okres przetwarzania danych osobowych wskazane są odrębnie w stosunku do każdego celu przetwarzania danych (patrz: opis poszczególnych celów przetwarzania danych osobowych poniżej).

Uprawnienia. RODO przyznaje Ci następujące potencjalne uprawnienia związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:

1) prawo dostępu do danych osobowych,
2)prawo do sprostowania danych osobowych,
3) prawo do usunięcia danych osobowych,
4)prawo do ograniczenia przetwarzania danych osobowych,
5)prawo do wniesienia sprzeciwu co do przetwarzania danych osobowych,
6) prawo do przenoszenia danych,
7)prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego,
8)prawo do odwołania zgody na przetwarzanie danych osobowych, jeżeli takową zgodę wyraziłeś.

Zasady związane z realizacją wskazanych uprawnień zostały opisane szczegółowo w art. 16 – 21 RODO. Zachęcamy do zapoznania się z tymi przepisami. Ze swojej strony uważamy za potrzebne wyjaśnić Ci, że wskazane powyżej uprawnienia nie są bezwzględne i nie będą przysługiwać Ci w stosunku do wszystkich czynności przetwarzania Twoich danych osobowych. Dla Twojej wygody dołożyliśmy starań, by w ramach opisu poszczególnych operacji przetwarzania danych osobowych wskazać na przysługujące Ci w ramach tych operacji uprawnienia.

Podkreślamy, że jedno z uprawnień wskazanych powyżej przysługuje Ci zawsze - jeżeli uznasz, że przy przetwarzaniu Twoich danych osobowych dopuściliśmy się naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych, masz możliwość wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

Zawsze możesz również zwrócić się do nas z żądaniem udostępnienia Ci informacji o tym, jakie dane na Twój temat posiadamy oraz w jakich celach je przetwarzamy. Wystarczy, że wyślesz wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu. Dołożyliśmy jednak wszelkich starań, by interesujące Cię informacje zostały wyczerpująco przedstawione w niniejszej polityce prywatności. Podany powyżej adres e-mail możesz wykorzystać również w razie jakichkolwiek pytań związanych z przetwarzaniem Twoich danych osobowych.

Bezpieczeństwo. Gwarantujemy Ci poufność wszelkich przekazanych nam danych osobowych. Zapewniamy podjęcie wszelkich środków bezpieczeństwa i ochrony danych osobowych wymaganych przez przepisy o ochronie danych osobowych. Dane osobowe są gromadzone z należytą starannością i odpowiednio chronione przed dostępem do nich przez osoby do tego nieupoważnione.

Wykaz powierzeń. Powierzamy przetwarzanie danych osobowych następującym podmiotom:

  1. Cambridge Diagnostics Sp. z o. o – zaufany partner (dystrybutor naszego oprogramowania komputerowego) - w celu udzielenia odpowiedzi na zapytanie lub przedłożenie oferty, o ile było takie zapytanie, usługi w zakresie sprzedaży licencji oprogramowania Aliant, zarządzania licencjami oprogramowania Aliant oraz wsparcie użytkowników oprogramowania Aliant

Wszystkie podmioty, którym powierzamy przetwarzanie danych osobowych gwarantują stosowanie odpowiednich środków ochrony i bezpieczeństwa danych osobowych wymaganych przez przepisy prawa.

Cele i czynności przetwarzania

Kontakt e-mailowy. Kontaktując się z nami za pośrednictwem poczty elektronicznej, w tym również przesyłając zapytanie poprzez formularz kontaktowy, w sposób naturalny przekazujesz nam swój adres e-mail jako adres nadawcy wiadomości. Ponadto, w treści wiadomości możesz zawrzeć również inne dane osobowe.

Twoje dane są w tym przypadku przetwarzane w celu kontaktu z Tobą, a podstawą przetwarzania jest art. 6 ust. 1 lit. a RODO, czyli Twoja zgoda wynikające z zainicjowania z nami kontaktu. Podstawą prawną przetwarzania po zakończeniu kontaktu jest usprawiedliwiony cel w postaci archiwizacji korespondencji na potrzeby wewnętrzne (art. 6 ust. 1 lit. c RODO).

Treść korespondencji może podlegać archiwizacji i nie jesteśmy w stanie jednoznacznie określić, kiedy zostanie usunięta. Masz prawo do domagania się przedstawienia historii korespondencji, jaką z nami prowadziłeś (jeżeli podlegała archiwizacji), jak również domagać się jej usunięcia, chyba że jej archiwizacja jest uzasadniona z uwagi na nasze nadrzędne interesy, np. obrona przed potencjalnymi roszczeniami z Twojej strony.

Pliki cookies i inne technologie śledzące

Nasza strona, podobnie jak niemal wszystkie inne strony internetowe, wykorzystuje pliki cookies, by zapewnić Ci najlepsze doświadczenia związane z korzystaniem z niej.

Cookies to niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez nasz system teleinformatyczny.

Korzystamy wyłącznie z cookies podmiotów trzecich.

Więcej szczegółów znajdziesz poniżej.

Zgoda na cookies. Podczas pierwszej wizyty na stronie wyświetlana jest Ci informacja na temat stosowania plików cookies wraz z pytaniem o zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Zawsze możesz zmienić ustawienia cookies z poziomu swojej przeglądarki albo w ogóle usunąć pliki cookies. Pamiętaj jednak, że wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony, jak również z wielu innych stron internetowych, które stosują cookies.

Cookies podmiotów trzecich. Nasza strona, podobnie jak większość współczesnych stron internetowych, wykorzystuje funkcje zapewniane przez podmioty trzecie, co wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies pochodzących od podmiotów trzecich. Wykorzystanie tego rodzaju plików cookies zostało opisane poniżej.

Analiza i statystyka. Wykorzystujemy cookies do śledzenia statystyk strony, takich jak liczba osób odwiedzających, rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony, czas spędzony na stronie, odwiedzone podstrony etc. Korzystamy w tym zakresie z Google Analytics, co wiąże się z wykorzystaniem plików cookies firmy Google LLC. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.

Narzędzia społecznościowe. Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Logi serwera

Korzystanie ze strony wiąże się z przesyłaniem zapytań do serwera, na którym przechowywana jest strona. Każde zapytanie skierowane do serwera zapisywane jest w logach serwera.

Logi obejmują m.in. Twój adres IP, datę i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz. Logi zapisywane i przechowywane są na serwerze.

Dane zapisane w logach serwera nie są kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane przez nas w celu Twojej identyfikacji.

Logi serwera stanowią wyłącznie materiał pomocniczy służący do administrowania stroną, a ich zawartość nie jest ujawniana nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem.

Diety wegańskie są często postrzegane jako zdrowszy, bardziej etyczny i bardziej zrównoważony sposób, aby wyżywić rosnącą globalną populację. Ale czy diety wegańskie naprawdę na to zasługują?

Diety wegańskie wykluczają składniki pochodzenia zwierzęcego (mięso, nabiał, jaja czy żelatynę), a także żywność wytwarzaną przy użyciu siły roboczej zwierząt, np. miód. Weganie jedzą zboża, owoce, warzywa, rośliny strączkowe, orzechy i nasiona. Według Google Trends liczba wyszukiwań słowa “wegański” w ciągu ostatnich 5 lat niemal się potroiła. Pomimo tego, że “przejście na weganizm” ma obecnie charakter wirusowy, weganizm nie jest niczym nowym. Hinduska religia dżinizm koncentruje się na niestosowaniu przemocy i od starożytności praktykuje weganizm. Niektórzy wyznawcy tej religii unikają nawet jedzenia ziemniaków, ponieważ wykorzenienie ich zabija roślinę wraz z żyjącymi na niej mikroorganizmami.

Czy weganizm należy do zdrowszych diet?

W artykule na temat przejścia na weganizm dr Davida Jenkinsa (jest on naukowcem od spraw żywienia, który rozpowszechnił indeks glikemiczny na świecie), Leslie Beck pisze, że „osoby jedzące rośliny są chudsze i mają mniejszy poziom cholesterolu oraz ciśnienia krwi, mniejsze ryzyko niedokrwiennej choroby serca, cukrzycy typu II oraz występuje u nich mniej zachorowań na raka – szczególnie jelita grubego”.

Ale to jest dieta oparta na roślinach, a nie wyłącznie roślinna – nie ma zbyt dużo długoterminowych badań nad skutkami zdrowotnymi diety wegańskiej. Fakt, że diety oparte na roślinach są zdrowsze nie musi być bardzo zaskakujący, gdyż powszechnie wiadomo, że warzywa są bardzo zdrowe. Korzyści płynące z warzyw, to: dużo błonnika, witamin i składników mineralnych oraz niska kaloryczność. Nie można jednak ignorować tego, że mięso, jaja i nabiał również dostarczają wielu potrzebnych składników odżywczych, które nie występują naturalnie w roślinach, tj. witamina B12, D, kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 (chociaż grzyby nie są zaliczane do roślin, to zawierają niewielkie ilości witaminy B12 oraz jeśli mają kontakt ze słońcem mogą zawierać witaminę D).

Chociaż można znaleźć produkty roślinne wzbogacane w deficytowe składniki odżywcze, to trzeba się trochę napracować, żeby je znaleźć. Można też przyjmować suplementy. Istnieje ryzyko niedoborów składników odżywczych, a dieta wegańska będzie wtedy niekoniecznie zdrowszą opcją – wszystko zależy od tego, jaką żywność wybieramy oraz od ogólnego zbilansowania składników w diecie. Frytki, podrobione mięso (analogi mięsa), frytki wegańskie, desery wegańskie są oparte na roślinach, ale mogą być również wysoko przetworzone i zawierają dużo tłuszczów nasyconych, soli, rafinowanych węglowodanów (skrobi i cukrów) i dodatków. Jednocześnie od naszych wegańskich przyjaciół można się nauczyć: jedzenia większej ilości roślin strączkowych, pełnoziarnistych zbóż, orzechów, nasion, owoców i warzyw, które są zdrowymi opcjami dla wszystkich.

Czy weganizm jest bardziej zrównoważoną dietą?

Można by pomyśleć, że weganizm jest najbardziej zrównoważonym sposobem, aby wyżywić rosnącą globalną populację, a propagatorzy weganizmu z pewnością promują to jako powód, by podążać za nimi wyłącznie w stylu roślinnego życia. Mają rację. Mięso ma największy niekorzystny wpływ na środowisko, następne są produkty mleczne, a na końcu produkty roślinne. Wynika to z faktu, że hodowla zwierząt wymaga więcej ziemi i wody, a produkcja zwierząt powoduje większą emisję gazów cieplarnianych w porównaniu do produkcji roślinnej. Ale zaskakujący jest fakt, że weganizm nie wydaje się być najbardziej zrównoważonym wzorcem żywieniowym, ponieważ nie wykorzystuje wszystkich rodzajów ziemi. Niektóre mniej żyzne grunty nie nadają się do uprawy owoców i warzyw, ale mogą być wykorzystywane do hodowli zwierząt, takich jak bydło mleczne. Zgodnie z najnowszą analizą najbardziej zrównoważonym sposobem odżywiania jest dieta wegetariańska obejmująca produkty mleczne (dieta laktowegetariańska).

Inne badanie wykazało, że niektóre diety wegańskie mają większy wpływ na środowisko niż niektóre diety wszystkożerców. Jedzenie z uwzględnieniem lokalności oraz eliminacja marnotrawstwa żywności odgrywają również ważną rolę w zrównoważonym odżywianiu. Na przykład lokalna hodowla jaj z wolnego wybiegu pozostawia mniejszy ślad w środowisku niż awokado, które przemierzyło połowę globu, na następnie zostało wyrzucone do kosza, ponieważ leżało na dnie miski z owocami i stało się brązowe.

Dlaczego weganizm?

Dobrostan zwierząt: Nie ma problemu z okrucieństwem wobec roślin.

Środowisko: Diety oparte na roślinach mają korzystny wpływ na środowisko, ale to nie takie proste. Zmniejsz swój wpływ na środowiska jedząc głównie rośliny, wybieraj produkty lokalne i staraj się nie marnować żywności.

Odżywianie: Dla zachowania zdrowia wybieraj głównie żywność roślinną oraz niewielką ilość pokarmów zwierzęcych, w celu zaspokojenia zapotrzebowania organizmu na składniki, których rośliny nie dostarczają. Weganie wybierają żywność wzbogacaną lub suplementy, aby zaspokoić potrzeby organizmu na składniki niewystępujące w roślinach.

Źródło: © GI News, Human Nutrition Unit, University of Sydney, Nicole Senior, To Vegan or Not?

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz Wszechnicy Polskiej Szkoły Wyższej na kierunku filologia niemiecka. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.