Agenda szkolenia:
- Motywy przejścia na diety wege
- Rodzaje diet wege + omówienie (czym się charakteryzują, popularyzatorzy, etc.)
- Mity na temat diet wege – czyli znane wątpliwości dotyczące tych diet + merytoryczne uzasadnienie
- Makroskładniki na diecie wege (z naciskiem na wegańską – najbardziej eliminacyjną)
- Białko
- Tłuszcze
- Węglowodany
- Mikroskładniki na diecie wege (z wyszczególnieniem tych, na które należy zwrócić szczelną uwagę na diecie bez mięsa, jak Fe, Zn, Ca etc.)
- Suplementacja na diecie wege – czyli co jest niezbędne, a bez czego można się obyć
- Systemy żywieniowe na dietach wege (czyli czy możliwa jest dieta low carb etc.)
- Dieta wege dla sportowców (znani sportowcy na wege dietach, jak bilansować dietę dla sportowca, czy jakieś suplementy mogą mieć szczególne znaczenie) + przykładowy jadłospis jednodniowy dla sportowca
- Dieta wege dla dzieci i kobiet w ciąży – najważniejsze informacje nt. modyfikacji diety roślinnej w powyższych przypadkach + przykłady jadłospisów
- Dieta roślinna w chorobach – kiedy ma potencjał leczniczy a kiedy może być problematyczna (choroby cywilizacyjne, tarczyca, IBS, itp.)
Autor: Wioleta Stefaniak
mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Aliant, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, gotuje i spaceruje.