Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Polityka prywatności i plików cookies

Dzień dobry!

Jeżeli tutaj trafiłeś/trafiłaś, to niezawodny znak, że cenisz swoją prywatność. Doskonale to rozumiemy, dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie ten dokument, w którym znajdziesz zasady przetwarzania danych osobowych oraz wykorzystywania plików cookies w związku z korzystaniem ze strony internetowej https://aliant.com.pl

Informacja formalna na początek – administratorem strony jest Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774.

W razie jakichkolwiek wątpliwości związanych z polityką prywatności, w każdej chwili możesz skontaktować się z nami, wysyłając wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu

Skrócona wersja – najważniejsze informacje

Dbamy o Twoją prywatność, ale również o Twój czas. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie skróconą wersję najważniejszych zasad związanych z ochroną prywatności.

  • Kontaktując się z nami, przekazujesz nam swoje dane osobowe, a my gwarantujemy Ci, że Twoje dane pozostaną poufne, bezpieczne i nie zostaną udostępnione jakimkolwiek podmiotom trzecim bez Twojej wyraźnej zgody.
  • Powierzamy przetwarzanie danych osobowych tylko zaufanym partnerom oraz sprawdzonym i zaufanym podmiotom świadczącym usługi związane z przetwarzaniem danych osobowych.
  • Korzystamy z narzędzi analitycznych Google Analytics, które zbierają informacje na temat Twoich odwiedzin strony, takie jak podstrony, które wyświetliłeś, czas, jaki spędziłeś na stronie czy przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami. W tym celu wykorzystywane są pliki cookies firmy Google LLC dotyczące usługi Google Analytics. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.
  • Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Jeżeli powyższe informacje nie są dla Ciebie wystarczające, poniżej znajdziesz dalej idące szczegóły.

Dane osobowe

Administratorem Twoich danych osobowych w rozumieniu przepisów o ochronie danych osobowych jest  Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774

Cele, podstawy prawne oraz okres przetwarzania danych osobowych wskazane są odrębnie w stosunku do każdego celu przetwarzania danych (patrz: opis poszczególnych celów przetwarzania danych osobowych poniżej).

Uprawnienia. RODO przyznaje Ci następujące potencjalne uprawnienia związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:

1) prawo dostępu do danych osobowych,
2)prawo do sprostowania danych osobowych,
3) prawo do usunięcia danych osobowych,
4)prawo do ograniczenia przetwarzania danych osobowych,
5)prawo do wniesienia sprzeciwu co do przetwarzania danych osobowych,
6) prawo do przenoszenia danych,
7)prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego,
8)prawo do odwołania zgody na przetwarzanie danych osobowych, jeżeli takową zgodę wyraziłeś.

Zasady związane z realizacją wskazanych uprawnień zostały opisane szczegółowo w art. 16 – 21 RODO. Zachęcamy do zapoznania się z tymi przepisami. Ze swojej strony uważamy za potrzebne wyjaśnić Ci, że wskazane powyżej uprawnienia nie są bezwzględne i nie będą przysługiwać Ci w stosunku do wszystkich czynności przetwarzania Twoich danych osobowych. Dla Twojej wygody dołożyliśmy starań, by w ramach opisu poszczególnych operacji przetwarzania danych osobowych wskazać na przysługujące Ci w ramach tych operacji uprawnienia.

Podkreślamy, że jedno z uprawnień wskazanych powyżej przysługuje Ci zawsze - jeżeli uznasz, że przy przetwarzaniu Twoich danych osobowych dopuściliśmy się naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych, masz możliwość wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

Zawsze możesz również zwrócić się do nas z żądaniem udostępnienia Ci informacji o tym, jakie dane na Twój temat posiadamy oraz w jakich celach je przetwarzamy. Wystarczy, że wyślesz wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu. Dołożyliśmy jednak wszelkich starań, by interesujące Cię informacje zostały wyczerpująco przedstawione w niniejszej polityce prywatności. Podany powyżej adres e-mail możesz wykorzystać również w razie jakichkolwiek pytań związanych z przetwarzaniem Twoich danych osobowych.

Bezpieczeństwo. Gwarantujemy Ci poufność wszelkich przekazanych nam danych osobowych. Zapewniamy podjęcie wszelkich środków bezpieczeństwa i ochrony danych osobowych wymaganych przez przepisy o ochronie danych osobowych. Dane osobowe są gromadzone z należytą starannością i odpowiednio chronione przed dostępem do nich przez osoby do tego nieupoważnione.

Wykaz powierzeń. Powierzamy przetwarzanie danych osobowych następującym podmiotom:

  1. Cambridge Diagnostics Sp. z o. o – zaufany partner (dystrybutor naszego oprogramowania komputerowego) - w celu udzielenia odpowiedzi na zapytanie lub przedłożenie oferty, o ile było takie zapytanie, usługi w zakresie sprzedaży licencji oprogramowania Aliant, zarządzania licencjami oprogramowania Aliant oraz wsparcie użytkowników oprogramowania Aliant

Wszystkie podmioty, którym powierzamy przetwarzanie danych osobowych gwarantują stosowanie odpowiednich środków ochrony i bezpieczeństwa danych osobowych wymaganych przez przepisy prawa.

Cele i czynności przetwarzania

Kontakt e-mailowy. Kontaktując się z nami za pośrednictwem poczty elektronicznej, w tym również przesyłając zapytanie poprzez formularz kontaktowy, w sposób naturalny przekazujesz nam swój adres e-mail jako adres nadawcy wiadomości. Ponadto, w treści wiadomości możesz zawrzeć również inne dane osobowe.

Twoje dane są w tym przypadku przetwarzane w celu kontaktu z Tobą, a podstawą przetwarzania jest art. 6 ust. 1 lit. a RODO, czyli Twoja zgoda wynikające z zainicjowania z nami kontaktu. Podstawą prawną przetwarzania po zakończeniu kontaktu jest usprawiedliwiony cel w postaci archiwizacji korespondencji na potrzeby wewnętrzne (art. 6 ust. 1 lit. c RODO).

Treść korespondencji może podlegać archiwizacji i nie jesteśmy w stanie jednoznacznie określić, kiedy zostanie usunięta. Masz prawo do domagania się przedstawienia historii korespondencji, jaką z nami prowadziłeś (jeżeli podlegała archiwizacji), jak również domagać się jej usunięcia, chyba że jej archiwizacja jest uzasadniona z uwagi na nasze nadrzędne interesy, np. obrona przed potencjalnymi roszczeniami z Twojej strony.

Pliki cookies i inne technologie śledzące

Nasza strona, podobnie jak niemal wszystkie inne strony internetowe, wykorzystuje pliki cookies, by zapewnić Ci najlepsze doświadczenia związane z korzystaniem z niej.

Cookies to niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez nasz system teleinformatyczny.

Korzystamy wyłącznie z cookies podmiotów trzecich.

Więcej szczegółów znajdziesz poniżej.

Zgoda na cookies. Podczas pierwszej wizyty na stronie wyświetlana jest Ci informacja na temat stosowania plików cookies wraz z pytaniem o zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Zawsze możesz zmienić ustawienia cookies z poziomu swojej przeglądarki albo w ogóle usunąć pliki cookies. Pamiętaj jednak, że wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony, jak również z wielu innych stron internetowych, które stosują cookies.

Cookies podmiotów trzecich. Nasza strona, podobnie jak większość współczesnych stron internetowych, wykorzystuje funkcje zapewniane przez podmioty trzecie, co wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies pochodzących od podmiotów trzecich. Wykorzystanie tego rodzaju plików cookies zostało opisane poniżej.

Analiza i statystyka. Wykorzystujemy cookies do śledzenia statystyk strony, takich jak liczba osób odwiedzających, rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony, czas spędzony na stronie, odwiedzone podstrony etc. Korzystamy w tym zakresie z Google Analytics, co wiąże się z wykorzystaniem plików cookies firmy Google LLC. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.

Narzędzia społecznościowe. Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Logi serwera

Korzystanie ze strony wiąże się z przesyłaniem zapytań do serwera, na którym przechowywana jest strona. Każde zapytanie skierowane do serwera zapisywane jest w logach serwera.

Logi obejmują m.in. Twój adres IP, datę i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz. Logi zapisywane i przechowywane są na serwerze.

Dane zapisane w logach serwera nie są kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane przez nas w celu Twojej identyfikacji.

Logi serwera stanowią wyłącznie materiał pomocniczy służący do administrowania stroną, a ich zawartość nie jest ujawniana nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem.

Większość ekspertów do spraw żywienia zaleca od wielu lat stosowanie diety śródziemnomorskiej i okinawskiej, które to cieszą się tradycyjnymi i zdrowymi wzorcami odżywiania, a nie koncentrowanie się na pojedynczych składnikach odżywczych lub grupach produktów. W końcu jemy żywność, a nie poszczególne składniki odżywcze osobno. Skupianie się na pojedynczych składnikach jest obciążone niezamierzonymi konsekwencjami, co potwierdzają naukowcy z dziedziny żywienia, tacy jak dr David Katz. Jednak odwieczna debata na temat tłuszczu i węglowodanów wciąż przyciąga zainteresowanie mediów, a niedawna publikacja wyników badania Prospective Urban Rural Epidemiology (PURE) jest kolejnym przykładem szumu medialnego.

Badanie PURE objęło ponad 135 000 osób mieszkających w 18 krajach:

  • 3 kraje o wysokich dochodach (Kanada, Szwecja i Zjednoczone Emiraty Arabskie),
  • 11 krajów o średnich dochodach (Argentyna, Brazylia, Chile, Chiny, Kolumbia, Iran, Malezja, okupowane terytorium Palestyny, Polska, Afryka Południowa i Turcja),
  • 4 kraje o niskich dochodach (Bangladesz, Indie, Pakistan oraz Zimbabwe).

Badanie trwało 7 lat, a naukowcy stwierdzili, że najwyższa śmiertelność charakteryzowała osoby, które zgłosiły największe spożycie węglowodanów, natomiast niższa była u osób spożywających więcej tłuszczów w diecie. Badacze stwierdzili, że w obliczu tych wyników badań „ogólnoświatowe zalecenia dietetyczne powinny zostać ponownie rozpatrzone”.

Chociaż badanie PURE może wydawać się imponujące, podobnie jak wszystkie badania obserwacyjne, to może jedynie pokazać pewne powiązania. Istnieje tutaj także szereg znaczących ograniczeń, w tym fakt, że brano pod uwagę jedynie przypadki osób spożywających określone poziomy makroskładników (43% i 78% energii z węglowodanów, 11% i 38% energii z tłuszczów), a obecność cukrzycy była oceniana samodzielnie przez uczestników badania (więc nie ma pewności ile osób faktycznie cierpiało z powodu cukrzycy). Wielu uczestników z krajów o niskim dochodzie mogło mieć cukrzycę, ale mogło o niej nie wiedzieć. To mogłoby znaczącą zmienić wyniki.

Jednym z najważniejszych ograniczeń jest to, w jaki sposób oszacowano spożycie żywności oraz składników odżywczych. Na samym początku badania (7 lat temu) do oceny spożycia użyto kwestionariusza częstotliwości spożycia. To był jedyny moment, kiedy uczestnicy zostali zapytania o to, co jedli. Kwestionariusz częstotliwości spożycia zawiera pytania dotyczące historii spożycia przez daną osobę wszystkich artykułów spożywczych i napojów w ciągu ostatnich 12 miesięcy – jest to trudne zadanie dla większości z nas, gdyż ścieżko przypomnieć sobie nawet to, co jedliśmy w ciągu ostatniego tygodnia. Takie kwestionariusze muszą być starannie zaprojektowane, aby odzwierciedlić wszelkie preferencje żywieniowe osób badanych – nie byłoby mądre używać jednego kwestionariusza we wszystkich krajach, ponieważ preferencje żywieniowe i podaż żywności bardzo się różnią. Kwestionariusze częstotliwości spożycia muszą być zwalidowane, aby zobaczyć jak bardzo mierzą spożycie zgodne z rzeczywistością. Oczywiście jest mnóstwo sposobów na to. Ogólnie rzecz ujmując, mało prawdopodobne jest, aby oszacowane poziomy białka, tłuszczu oraz węglowodanów w badaniu PURE były bardzo dokładne, co oczywiście pociąga za sobą dalekie konsekwencje dla wyników oraz ich interpretacji.

Co więcej, badanie dotyczyło różnych rodzajów tłuszczów (nasycony, jedno- i wielonienasyconych), ale z jakiegoś powodu nie wzięto pod uwagę jakości węglowodanów – błonnika, ale także skrobi i cukrów prostych, indeksu glikemicznego lub ładunku glikemicznego. Podobnie jak tłuszcze, wszystkie węglowodany nie są takie same, i nie jest korzystne, aby wrzucać je do jednego worka.

Pomimo tych wszystkich ograniczeń wymienionych powyżej, biorąc pod uwagę wyniki badania i ich wartość nominalną, należy rozważyć, na ile są one istotne w porównaniu do tego, co przeciętna osoba obecnie zjada. W Australii ostatnie krajowe badania żywieniowe wskazują, że przeciętna osoba dorosła zużywa 43,5% energii z całkowitej z węglowodanów i 30,9% energii z tłuszczów. Wartości referencyjne składników odżywczych, które stanowią podstawę zaleceń żywieniowych w Australii, zalecają spożycie 45-65% energii z węglowodanów oraz 20-35% energii z tłuszczów. Te zakresy są bardzo podobne do zaleceń w badaniu PURE – zatem zalecenia australijskie nie wymagają aktualizacji w myśl autorów badania PURE. Australijczycy jedzą już minimalną ilość węglowodanów i blisko górnego zakresu zalecanej ilości tłuszczów.  Z tego powodu Australijczycy powinni zwracać uwagę na jakość węglowodanów (mało rafinowanych produktów, więcej wysoko błonnikowych oraz o niskim GI) oraz zwiększenie ilości tłuszczów wielonienasyconych, a zmniejszenie nasyconych.

To wszystko brzmi akademicko. Jemy żywność, nie składniki odżywcze. Większość ludzi nie wie, jaka część energii pochodzi z białka, tłuszczów i węglowodanów i nie jest w stanie tego oszacować, dlatego lepsze są dobre wzorce żywieniowe. Jakie? Najnowocześniejsze wytyczne dietetyków, w odniesieniu do powyższego badania, koncentrują się na:

  • spożywaniu „dobrych węglowodanów”, w postaci: owoców, warzyw, roślin strączkowych, pełnoziarnistych, z mleka i jogurtów;
  • zmniejszenie spożycia słodkich napojów, słodyczy, wyrobów cukierniczych, słonych przekąsek (np. chipsy, frytki, paluszki);

Zachowaj to co istotne! Zastosuj to co proste!

Badanie: Associations of fats and carbohydrate intake with cardiovaskular disease and mortality in 18 countries from five continents (PURE): a prospective cohort study.  http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2817%2932252-3/fulltext

Źródło: Alan Barclay, Pure, but not simple,  © GI News, Human Nutrition Unit, University of Sydney.

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.