Skip to main content
Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Zbliżają się Święta Wielkanocne, których nieodłącznym elementem jest temat jedzenia. Co zrobić, aby stół był bardziej kolorowy i mniej mięsny, a tym samym zdrowszy? Proponujemy dzisiaj super przepisy, które są przyjemne w wykonaniu, a sprawią, że nasz świąteczny stół będzie o wiele piękniejszy.

Nie może się oczywiście obyć bez jaj. Aby nie było nudno, a jajka miały w sobie coś więcej niż tylko majonez, polecamy je w wersji bardziej fit. Do tego są kolorowe i pięknie prezentują się na stole. Oprócz jaj Święta nie mogą obyć się bez sałatki, dlatego aby było zdrowo, proponujemy bardzo prostą sałatkę z brokułem. Zobaczcie sami 🙂

Jaja z zielonym groszkiem

Składniki (5 porcji):

  • 5 kurzych jaj
  • 100 g zielonego groszku
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka majonezu
  • Przyprawy: sól, pieprz

Jaja z zielonym groszkiem (fot. Wioleta Stefaniak)

Sposób przygotowania:

  1. Jaja gotujemy na twardo.
  2. Studzimy, obieramy i kroimy na połówki.
  3. Wyjmujemy żółtko i wykrawamy część białka, aby otwór po żółtku był odrobinę większy.
  4. Groszek gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy i przestudzamy.
  5. Do misy blendera wkładamy żółtka i cząstki wykrojonego białka, groszek, majonez i jogurt.
  6. Miksujemy na gładką masę.
  7. Doprawiamy masę solą i pieprzem.
  8. Możemy dodać do nadzienia jeszcze inne przyprawy czy zioła, wedle uznania.
  9. Napełniamy połówki jaj nadzieniem, przy pomocy łyżeczki bądź rękawa cukierniczego.

Wartość odżywcza:

Porcja (2 połówki) 77 g / 104 kcal
Białko – 7,8 g
Tłuszcz – 6,6 g
Węglowodany przyswajalne – 2,7 g
Błonnik – 1.2 g
Indeks glikemiczny: 49
Ładunek glikemiczny: 1

Jaja z kolorowymi pastami

Składniki (6 porcji):

  • 6 kurzych jaj
  • 200 g serka śmietankowego do smarowania, lekkiego
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżeczki ćwikły
  • 3 łyżeczki gotowego pesto
  • ½ szklanki rzeżuchy
  • Przyprawy: sól, pieprz, bazylia suszona, oregano suszone, czosnek w proszku

Jaja z kolorowymi pastami (fot. Anna Olech)

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane jaja kroimy na połówki. Aby nie przewracały się na półmisku odkrajamy pod spodem po małym plasterku białka.
  2. Serek dzielimy na 3 części.
  3. Pierwszą pastę robimy z z serka wymieszanego z pesto i pieprzem.
  4. Drugą pastę przygotowujemy z serka wymieszanego z ćwikłą, odrobiną soli i pieprzu.
  5. Aby przygotować trzecią pastę, łączymy serek z koncentratem, pieprzem i suszonymi ziołami (bazylia, czosnek, oregano).
  6. Łyżeczką nakładamy pasty na połówki jajek.
  7. Na wierzch kładziemy rzeżuchę lub inne świeże zioła czy kiełki.

Wartość odżywcza:

1 porcja – 108 g / 170 kcal
Białko – 10,2 g
Tłuszcz – 12,5 g
Węglowodany przyswajalne – 3,9 g
Błonnik – 0,6 g
Indeks glikemiczny: 40
Ładunek glikemiczny: 1

Sałatka brokułowa z jajkiem

Składniki (3 porcje):

  • 6 kurzych jaj
  • 1 brokuł
  • 2 jaja kurze
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • Garść płatków migdałów
  • Garść żurawiny suszonej

Sos

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 2 ząbki czosnku

Sałatka brokułowa z jajkiem (fot. Wioleta Stefaniak)

Sposób przygotowania:

  1. Brokuł rozdzielamy na mniejsze różyczki i myjemy.
  2. Gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru, a następnie studzimy.
  3. Jaja gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy na ćwiartki.
  4. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni, aż się delikatnie zarumienią.
  5. Pomidorki myjemy i kroimy na połówki.
  6. Następnie układamy wszystkie przygotowane składniki w misce.
  7. Mieszamy sos: jogurt, majonez i przeciśnięty przez praskę czosnek i polewamy nim sałatkę.

Wartość odżywcza:

1 porcja – 200 g / 205 kcal
Białko – 10,1 g
Tłuszcz – 11,9 g
Węglowodany przyswajalne – 13,5 g
Błonnik – 4,2 g
Indeks glikemiczny: 44
Ładunek glikemiczny: 6

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.