Zbliżają się Święta Wielkanocne, których nieodłącznym elementem jest temat jedzenia. Co zrobić, aby stół był bardziej kolorowy i mniej mięsny, a tym samym zdrowszy? Proponujemy dzisiaj super przepisy, które są przyjemne w wykonaniu, a sprawią, że nasz świąteczny stół będzie o wiele piękniejszy.
Nie może się oczywiście obyć bez jaj. Aby nie było nudno, a jajka miały w sobie coś więcej niż tylko majonez, polecamy je w wersji bardziej fit. Do tego są kolorowe i pięknie prezentują się na stole. Oprócz jaj Święta nie mogą obyć się bez sałatki, dlatego aby było zdrowo, proponujemy bardzo prostą sałatkę z brokułem. Zobaczcie sami 🙂
Sposób przygotowania:
- Jaja gotujemy na twardo.
- Studzimy, obieramy i kroimy na połówki.
- Wyjmujemy żółtko i wykrawamy część białka, aby otwór po żółtku był odrobinę większy.
- Groszek gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy i przestudzamy.
- Do misy blendera wkładamy żółtka i cząstki wykrojonego białka, groszek, majonez i jogurt.
- Miksujemy na gładką masę.
- Doprawiamy masę solą i pieprzem.
- Możemy dodać do nadzienia jeszcze inne przyprawy czy zioła, wedle uznania.
- Napełniamy połówki jaj nadzieniem, przy pomocy łyżeczki bądź rękawa cukierniczego.
Wartość odżywcza:
Porcja (2 połówki) 77 g / 104 kcal
Białko – 7,8 g
Tłuszcz – 6,6 g
Węglowodany przyswajalne – 2,7 g
Błonnik – 1.2 g
Indeks glikemiczny: 49
Ładunek glikemiczny: 1
Jaja z kolorowymi pastami
Składniki (6 porcji):
- 6 kurzych jaj
- 200 g serka śmietankowego do smarowania, lekkiego
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżeczki ćwikły
- 3 łyżeczki gotowego pesto
- ½ szklanki rzeżuchy
- Przyprawy: sól, pieprz, bazylia suszona, oregano suszone, czosnek w proszku
Sposób przygotowania:
- Ugotowane jaja kroimy na połówki. Aby nie przewracały się na półmisku odkrajamy pod spodem po małym plasterku białka.
- Serek dzielimy na 3 części.
- Pierwszą pastę robimy z z serka wymieszanego z pesto i pieprzem.
- Drugą pastę przygotowujemy z serka wymieszanego z ćwikłą, odrobiną soli i pieprzu.
- Aby przygotować trzecią pastę, łączymy serek z koncentratem, pieprzem i suszonymi ziołami (bazylia, czosnek, oregano).
- Łyżeczką nakładamy pasty na połówki jajek.
- Na wierzch kładziemy rzeżuchę lub inne świeże zioła czy kiełki.
Wartość odżywcza:
1 porcja – 108 g / 170 kcal
Białko – 10,2 g
Tłuszcz – 12,5 g
Węglowodany przyswajalne – 3,9 g
Błonnik – 0,6 g
Indeks glikemiczny: 40
Ładunek glikemiczny: 1
Sposób przygotowania:
- Brokuł rozdzielamy na mniejsze różyczki i myjemy.
- Gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru, a następnie studzimy.
- Jaja gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy na ćwiartki.
- Płatki migdałów prażymy na suchej patelni, aż się delikatnie zarumienią.
- Pomidorki myjemy i kroimy na połówki.
- Następnie układamy wszystkie przygotowane składniki w misce.
- Mieszamy sos: jogurt, majonez i przeciśnięty przez praskę czosnek i polewamy nim sałatkę.
Wartość odżywcza:
1 porcja – 200 g / 205 kcal
Białko – 10,1 g
Tłuszcz – 11,9 g
Węglowodany przyswajalne – 13,5 g
Błonnik – 4,2 g
Indeks glikemiczny: 44
Ładunek glikemiczny: 6

Autor: Wioleta Stefaniak
mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Aliant, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, gotuje i spaceruje.