Skip to main content
Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Imbir (Zingiber officinalejest rośliną znaną od stuleci i powszechnie stosowaną w potrawach kuchni azjatyckich i ajurwedyjskich. Kłącze imbiru było również używane w tradycyjnej medycynie, a jego zastosowanie sięga 3000 lat. Obecnie imbiru używa się w kuchni na całym świecie. Właściwości zdrowotne imbiru wynikają z jego bogatej fitochemii (1). Składniki zawarte w imbirze możemy podzielić na substancje lotne i nielotne. Składniki lotne obejmują seskwiterpen, węglowodory monoterpenoidowe odpowiadające za wyraźny aromat i smak imbiru. Związki nielotne ostre obejmują gingerole, shogaole, paradole i zingeron (2). Imbir wykazuje działanie korzystne dla zdrowia przy wielu dolegliwościach.

Właściwości zdrowotne imbiru – działanie przeciwzapalne

Imbir wykazuje działanie przeciwzapalne. Znaczne obniżenie markeru stanu zapalnego CRP we krwi potwierdza analiza 9 badań klinicznych, w których stosowano imbir w dawce 1-3 g/dzień przez 2-3 miesiące (3).

Aktualne badania naukowe na zwierzętach i komórkach sugerują, że za najsilniejsze działanie przeciwzapalne odpowiadają składniki ostre imbiru. W badaniu z 2012 roku wykazano, że 1-dehydro–gingerdion blokuje szlak NF-kB, który zmniejsza aktywności genów zapalnych w komórkach odpornościowych (4).

Badania potwierdzają, że imbir podobnie jak niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ np. aspriyna) hamują enzymy COX powodujące stan zapalny i ból.

Korzyści wymienione poniżej takie jak: zmniejszenie bólu, skurczy czy zapalenia stawów są także ściśle powiązane z przeciwzapalną aktywnością imbiru.

Imbir – działanie przeciwbólowe

Zgodnie z przeglądem 7 badań na sportowcach, dawka 2 g/dzień przyjmowana przez minimalnie 5 dni może nieznacznie zmniejszyć ból mięśni wywołany ciężkim wysiłkiem fizycznym, czyli DOMS (5).

Ciekawostką jest, że imbir działa tak samo skutecznie, jak znany środek przeciwbólowy diklofenak, NLPZ znany jako Voltaren. W przeciwieństwie do leku nie uszkadza błony śluzowej żołądka i nie wywołuje dyskomfortu trawiennego (6).

Imbir i skurcze menstruacyjne

W 6 badaniach naukowych imbir zmniejszył objawy PMS i zredukował ból menstruacyjny. Był znacznie skuteczniejszy niż placebo i porównywalny w skuteczności do NLPZ (7). W badaniach wykorzystywano sproszkowaną formę imbiru w ilości 750-2000 mg/dzień, z reguły stosowany w ciągu pierwszych 3 dni miesiączki. Chociaż właściwości zdrowotne imbiru sugerują jego skuteczność przy skurczach menstruacyjnych, to potrzebne są kolejne badania w celu potwierdzenia skuteczności imbiru w zakresie zmniejszenia bólu menstruacyjnego z uwagi na niską jakość metodologiczną i niejednorodność w aktualnych badaniach.

Imbir i zwyrodnienia stawów

Niektóre badania potwierdzają poprawę objawów w chorobie zwyrodnieniowej poprzez stosowanie imbiru. Badanie z 2001 r. przeprowadzone na 261 osobach z chorobą zwyrodnieniową wykazało, że stosowanie znormalizowanego ekstraktu z imbiru przez 6 tygodni może zmniejszyć objawy choroby (8).

W innym badaniu przeprowadzonym wśród 75 osób z chorobą zwyrodnieniową stawów imbir był skuteczny, lecz korzyści nie utrzymywały się długotrwale. Rozbieżność w wynikach badań może wynikać z używania różnych ekstraktów imbiru. dlatego niezbędne są dalsze badania w tym zakresie.

Imbir i choroby alergiczne oraz astma

Badania na zwierzętach wskazują, że imbir pomaga przywrócić równowagę układu odpornościowego, zmniejsza podatność na alergię oraz może wpływać na ekspresję genów (9, 10).

Imbir i problemy skórne

W badaniu z 2014 r. wykazano, że 6-shogaol, jeden ze składników imbiru, zmniejsza zaczerwienienie i występowanie wykwitów na skórze. Cytokiny TNF-α i Th2 wywołują cechy atopowego zapalenia skóry, a imbir przywraca równowagę układu odpornościowego i wpływa na szlaki odpornościowe (11, 12).

Imbir i ochrona żołądka

Imbir wpływa ochronnie na wyściółkę żołądka w przypadku pacjentów z chorobą zwyrodnieniową stawów, stosujących leki NLPZ przez długi okres. Leki te działają przeciwzapalnie poprzez hamowanie COX, a także hamowanie syntezy prostaglandyn, co powoduje uszkodzenia śluzówki żołądka. Pacjenci którzy spożywali preparat imbirowy nie zgłaszali problemów gastrycznych, a badanie ich błony śluzowej wykazywało wzrost syntezy prostaglandyn. Imbir zapewnia ochronę błony śluzowej, która jest szczególnie ważna podczas leczenia pacjentów z chorobą zwyrodnieniową (13).

Imbir i nudności

Według 6 przeglądów badań imbir jest naturalnym lekarstwem na poranne mdłości we wczesnej ciąży. Dawka ok 1 g/dzień stosowana minimalnie 4 dni z rzędu zmniejsza pięciokrotnie poranne mdłości. Mdłości pojawiają się w wyniku nadmiernej aktywności niektórych receptorów serotoninowych (5-HT3) w szlaku nerwu błędnego do jelita (14, 15).

Imbir prawdopodobnie zmniejsza nudności i wymioty poprzez blokowanie nadmiernej aktywacji serotoniny i nerwu błędnego w jelitach oraz żołądku.

Wiele leków stosowanych w chemioterapii powoduje mdłości, którym imbir może skutecznie przeciwdziałać (16). Podobnie w przypadku leków stosowanych przeciw HIV, dawka imbiru ok 1 g/dzień przed podaniem leków łagodziła nudności łagodne i ostre (17).

Zastosowanie imbiru w zaburzeniach trawienia

Imbir może być także stosowany w zaburzeniach trawienia ponieważ pozytywnie wpływa na motorykę jelit, niestrawność oraz łagodzi bolesne skurcze żołądka (18, 19).

Imbir i praca wątroby

W dawce 500 mg dziennie imbir chroni wątrobę przed toksycznymi lekami przeciwgruźliczymi (20). W badaniach na zwierzętach wykazano także spowolnienie uszkodzeń wątroby związanej ze starzeniem, ochronę przed szkodliwym działaniem metali ciężkich i leków.

Suplementacja 2 g/dzień przez 12 tygodni znacząco poprawiła zdrowie wątroby obniżając aktywność aminotransferazy alaninowej, transferazy γ-glutamylowej, cytokin zapalnych, a także wskaźnika oporności na insulinę i stopnia stłuszczenia wątroby w porównaniu z placebo (21).

Imbir – działanie antyoksydacyjne

Imbir zawiera ponad 100 aktywnych składników oraz olejki eteryczne które są przeciwutleniaczami i neutralizują wolne rodniki oraz stres oksydacyjny. Tym samym może zapobiegać licznym chorobom przewlekłym (22).

W badaniu z 2015 r. wykazano, że główny składnik imbiru, 6-shogaol wykazuje działanie cytoprotekcyjne przeciwko uszkodzeniu komórek i aktywuje centrum detoksykacyjne – Nrf2  w komórkach mózgu, które mogą potencjalnie chronić przed chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak choroba Alzheimera (23).

Imbir – działanie przeciwnowotworowe

Składniki imbiru wykazują istotny wpływ na kontrolę rozwoju nowotworu poprzez zwiększenie regulacji genu supresorowego nowotworu, indukcję apoptozy czy inaktywację szlaków VEGF.

W badaniu z 2012 r. wykazano, że związki ekstrahowane z imbiru przez destylację parą wodną powodowały apoptozę komórek rakowych endometrium. Ekstrakt ten obniżył także aktywność genów Bcl2  powodujących raka o 90% i zwiększył aktywność genu p53 zwalczającego raka (24).

Zerumbone, czyli składnik imbiru, w badaniach na zwierzętach i komórkach wykazuje rolę przeciwnowotworową w raku wątroby, białaczki, raka płuc oraz raka trzustki (25, 26)

Imbir i jakość nasienia

Imbir wykazuje działanie ochronne DNA plemników przed uszkodzeniem oksydacyjnym. W badaniu wzięło udział 100 niepłodnych mężczyzn którym podawano 500 mg/ dzień imbiru w proszku przez 3 miesiące. Jakość DNA nasienia znacznie wzrosła (27).

Imbir i praca serca

Imbir może działać korzystnie na układ sercowo-naczyniowy. W przeglądzie 9 badań klinicznych udowodniono, że imbir może obniżyć marker stanu zapalnego CRP, zwiększać poziom HDL oraz obniżać poziom trójglicerydów, a tym samym może chronić serce i zapobiegać chorobom serca (28). Warto zwrócić uwagę, że imbir posiada również właściwości antyagregacyjne i może zmniejszać krzepliwość krwi.

Imbir i stężenie glukozy

Imbir wydaje się obniżać poziom cukru we krwi. W przeglądzie 9 badań klinicznych wykazano, że imbir może zmniejszać stężenie glukozy we krwi na czczo i hemoglobiny glikowanej HbA1c (28).

Imbir i migrena

Imbir jest często stosowany jako środek na migrenę. W podwójnie zaślepionym, randomizowanym, kontrolowanym placebo badaniu, dodanie imbiru do leczenia przeciwbólowego u pacjentów po ataku migrenowym dawało dodatkową ulgę (29). Skuteczność proszku imbirowego w leczeniu ataków migreny była porównywalna ze stosowaniem sumatryptanu (30).

Imbir – działanie przeciwpatogenne

Imbir wykazuje działanie zwalczające wirusy, bakterie i drożdże w licznych badaniach komórkowych.

Nalewki z imbiru wykazywały działanie antybakteryjne i pomagały zwalczyć wiele bakterii chorobotwórczych, takich jak (31, 32, 33):

  • Staphylococcus aureus, częsta przyczyna infekcji skóry
  • Staphylococcus pneumoniae, które mogą powodować poważne infekcje płuc
  • Haemophilus influenzae, przeziębienie
  • Pseudomonas aeruginosa, który powoduje trudne do leczenia infekcje szpitalne
  • Salmonella, przyczyna zatrucia pokarmowego
  • Escherichia coli, częsta przyczyna zakażeń układu moczowego

Wyciągi z imbiru blokowały również wzrost 19 szczepów Helicobacter pylori (34). Niezbędne są dalsze badania kliniczne potwierdzające bezpieczeństwo i skuteczność imbiru w przypadku różnego rodzaju infekcji.

Imbir i stężenie testosteronu

Od 20 lat naukowcy interesują się wpływem imbiru na wydzielanie testosteronu. Według ostatniego przeglądu z 2018 r. imbir może wpływać dodatnio na stężenie testosteronu (35). Mechanizmy odpowiadające za podniesienie poziomu testosteronu, polegają głównie na zwiększeniu produkcji LH, podwyższeniu poziomu cholesterolu w jądrach, zmniejszeniu stresu oksydacyjnego i peroksydacji lipidów w jądrach, zwiększeniu aktywności niektórych enzymów przeciwutleniających, normalizacji poziomu glukozy we krwi, zwiększeniu produkcji tlenku azotu i zwiększenie przepływu krwi w komórkach Leydiga, zwiększenie masy jąder i recykling receptorów testosteronu. Wpływ imbiru nie został jeszcze potwierdzony w badania na ludziach, dlatego niezbędne są dalsze badania w tym zakresie.

Imbir i funkcje układu nerwowego

W badaniu na 60 kobietach w średnim wieku wykazano, że ekstrakt z imbiru w dawce 400-800 mg/dzień przez 2 miesiące poprawiał funkcje poznawcze oraz pamięć roboczą. Imbir może być potencjalnym wsparciem zdolności poznawczych (36).

Imbir może pełnić rolę neuroprotekcyjną. Dokładny mechanizm działania nie jest w pełni znany, lecz z uwagi na zawartość związków fenolowych i flawonoidów może pełnić rolę neuroprotektora.

Badanie z 2012 r.  wykazało, że 6-shogaol ma działanie neuroprotekcyjne w przemijającym globalnym niedokrwieniu poprzez hamowanie mikrogleju  (37).

Imbir i odchudzanie

W badaniu z 2012 r oceniono wpływ gorącego napoju imbirowego na wydatek energetyczny oraz jego wpływ na apetyt. Wyniki wykazywały zwiększoną termogenezę oraz zmniejszone odczuwanie głodu (38). Niezbędne są dalsze badania, aby potwierdzić potencjalną rolę imbiru w procesie kontroli masy ciała. Warto stosować imbir jako substancję o potencjale rozgrzewającym.

Imbir i nadciśnienie tętnicze

W przeglądzie 6 badań, przeprowadzonych wśród 345 uczestników stwierdzono, że suplementacja imbirem może nieznacznie obniżać skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi (39). Imbir wykazuje podobne działanie jak leki na nadciśnienie zwane blokerami kanału wapniowego, które rozluźniają naczynia krwionośne, powodując łatwiejsze pompownie krwi przez serce. W przypadku stosowania leków na nadciśnienie należy skonsultować się z lekarzem, aby uniknąć nasilonego działania leków oraz imbiru.

 Jak stosować imbir na przeziębienie?

Najlepszym wyborem będzie napar imbirowy z miodem. W celu sporządzania takiego naparu, należy wykonać następujące kroki:

  1. Imbir wystarczy dokładnie umyć  (nie ma konieczności obierania).
  2. Imbir należy pokroić na cienkie plasterki bądź zetrzeć na tarce.
  3. Imbir należy zalać gorącą wodą, a następnie odczekać 5-10 minut i dodać miód oraz ewentualnie cytrynę.

Ryzyko i skutki uboczne

Zgodnie z aktualnym stanem wiedzy imbir ma niewielkie bądź zerowe skutki uboczne.

Należy jednak pamiętać, że:

  • Niektóre osoby mogą być nadwrażliwe na imbir.
  • Imbir może zaostrzać zgagę.
  • Imbir może zmniejszać krzepliwość krwi, więc jeżeli przyjmujesz leki- skonsultuj się z lekarzem.
  • Skutki długotrwałej suplementacji są nieznane.
  • Imbir może zmniejszać aktywność enzymów wątrobowych metabolizujących składniki odżywcze i leki, więc jeżeli przyjmujesz leki – skonsultuj się z lekarzem.

Dawkowanie

Warto uzupełniać codzienną dietę o kilka gramów imbiru dodanego do posiłków i napojów. W przypadku suplementacji dawka imbiru waha się między 400 – 2000 mg dziennie, w zależności od zamierzonego zastosowania i rodzaju preparatu z imbirem.

Właściwości zdrowotne imbiru – podsumowanie

Podsumowując, właściwości zdrowotne imbiru sugerują szeroki wachlarz zastosowań tej rośliny. Potrzebne są jednak dalsze badania naukowe w celu kompletnego poznania mechanizmów działania i działań terapeutycznych, Stan aktualnej wiedzy naukowej świadczy o skuteczności i bezpieczeństwie stosowania świeżego bądź sproszkowanego imbiru w wielu dolegliwościach zdrowotnych.

Źródła

  • Shukla Y, Singh M. Cancer preventive properties of ginger: a brief review. Food Chem Toxicol. 2007 May;45(5):683-90. Epub 2006 Nov 12. Review. PubMed
  •  Jolad SD, Lantz RC, Solyom AM, Chen GJ, Bates RB, Timmermann BN. Fresh organically grown ginger (Zingiber officinale): composition and effects on LPS-induced PGE2 production. Phytochemistry. 2004 Jul;65(13):1937-54. PubMed
  • Mazidi M, Gao HK, Rezaie P, Ferns GA. The effect of ginger supplementation on serum C-reactive protein, lipid profile and glycaemia: a systematic review and meta-analysis. Food Nutr Res. 2016 Nov 1;60:32613. doi: 10.3402/fnr.v60.32613. eCollection 2016. PubMed
  • Lee HY, Park SH, Lee M, Kim HJ, Ryu SY, Kim ND, Hwang BY, Hong JT, Han SB, KimY. 1-Dehydro-[10]-gingerdione from ginger inhibits IKKβ activity for NF-κB activation and suppresses NF-κB-regulated expression of inflammatory genes. Br J Pharmacol. 2012 Sep;167(1):128-40. doi: 10.1111/j.1476-5381.2012.01980.x. PubMed
  • Wilson PB. Ginger (Zingiber officinale) as an Analgesic and Ergogenic Aid in Sport: A Systemic Review. J Strength Cond Res. 2015 Oct;29(10):2980-95.
  • Drozdov VN, Kim VA, Tkachenko EV, Varvanina GG. Influence of a specific ginger combination on gastropathy conditions in patients with osteoarthritis of the knee or hip. J Altern Complement Med. 2012 Jun;18(6):583-8
  • Chen CX, Barrett B, Kwekkeboom KL. Efficacy of Oral Ginger (Zingiber officinale) for Dysmenorrhea: A Systematic Review and Meta-Analysis. Evid Based Complement Alternat Med. 2016;2016:6295737. doi: 10.1155/2016/6295737. Epub 2016 May 5. Review. PubMed PMID: 27274753; PubMed Central
  • Altman RD, Marcussen KC. Effects of a ginger extract on knee pain in patients with osteoarthritis. Arthritis Rheum. 2001 Nov;44(11):2531-8. PubMed
  • Shieh YH, Huang HM, Wang CC, Lee CC, Fan CK, Lee YL. Zerumbone enhances the Th1 response and ameliorates ovalbumin-induced Th2 responses and airway inflammation in mice. Int Immunopharmacol. 2015 Feb;24(2):383-391.
  • Khan AM, Shahzad M, Raza Asim MB, Imran M, Shabbir A. Zingiber officinale ameliorates allergic asthma via suppression of Th2-mediated immune response. Pharm Biol. 2015 Mar;53(3):359-67.
  • Danso MO, van Drongelen V, Mulder A, van Esch J, Scott H, van Smeden J, El Ghalbzouri A, Bouwstra JA. TNF-α and Th2 cytokines induce atopic dermatitis-like features on epidermal differentiation proteins and stratum corneum lipids in human skin equivalents. J Invest Dermatol. 2014 Jul;134(7):1941-1950.
  • Park G, Oh DS, Lee MG, Lee CE, Kim YU. 6-Shogaol, an active compound of ginger, alleviates allergic dermatitis-like skin lesions via cytokine inhibition by activating the Nrf2 pathway. Toxicol Appl Pharmacol. 2016 Nov 1;310:51-59
  • Drozdov VN, Kim VA, Tkachenko EV, Varvanina GG. Influence of a specific ginger combination on gastropathy conditions in patients with osteoarthritis of the knee or hip. J Altern Complement Med. 2012 Jun;18(6):583-8.
  • Vutyavanich T, Kraisarin T, Ruangsri R. Ginger for nausea and vomiting in pregnancy: randomized, double-masked, placebo-controlled trial. Obstet Gynecol. 2001 Apr;97(4):577-82. PubMed
  • Thomson M, Corbin R, Leung L. Effects of ginger for nausea and vomiting in early pregnancy: a meta-analysis. J Am Board Fam Med. 2014 Jan-Feb;27(1):115-22.
  • Jin Z, Lee G, Kim S, Park CS, Park YS, Jin YH. Ginger and its pungent constituents non-competitively inhibit serotonin currents on visceral afferent neurons. Korean J Physiol Pharmacol. 2014 Apr;18(2):149-53.
  • Dabaghzadeh F, Khalili H, Dashti-Khavidaki S, Abbasian L, Moeinifard A. Ginger for prevention of antiretroviral-induced nausea and vomiting: a randomized clinical trial. Expert Opin Drug Saf. 2014 Jul;13(7):859-66.
  • Giacosa A, Guido D, Grassi M, Riva A, Morazzoni P, Bombardelli E, Perna S, Faliva MA, Rondanelli M. The Effect of Ginger (Zingiber officinalis) and Artichoke (Cynara cardunculus) Extract Supplementation on Functional Dyspepsia: A Randomised, Double-Blind, and Placebo-Controlled Clinical Trial. Evid Based Complement Alternat Med. 2015;2015:915087.
  • Tangjitman K, Wongsawad C, Kamwong K, Sukkho T, Trisonthi C. Ethnomedicinal plants used for digestive system disorders by the Karen of northern Thailand. J Ethnobiol Ethnomed. 2015 Apr 9;11:27.
  • Emrani Z, Shojaei E, Khalili H. Ginger for Prevention of Antituberculosis-induced Gastrointestinal Adverse Reactions Including Hepatotoxicity: A Randomized Pilot Clinical Trial. Phytother Res. 2016 Jun;30(6):1003-9.
  • Rahimlou M, Yari Z, Hekmatdoost A, Alavian SM, Keshavarz SA. Ginger Supplementation in Nonalcoholic Fatty Liver Disease: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Pilot Study. Hepat Mon. 2016 Jan 23;16(1):e34897.
  • Rahmani AH, Shabrmi FM, Aly SM. Active ingredients of ginger as potential candidates in the prevention and treatment of diseases via modulation of biological activities. Int J Physiol Pathophysiol Pharmacol. 2014 Jul 12;6(2):125-36. eCollection 2014. Review. PubMed
  • Peng S, Yao J, Liu Y, Duan D, Zhang X, Fang J. Activation of Nrf2 target enzymes conferring protection against oxidative stress in PC12 cells by ginger principal constituent 6-shogaol. Food Funct. 2015 Aug;6(8):2813-23.
  • Liu Y, Whelan RJ, Pattnaik BR, Ludwig K, Subudhi E, Rowland H, Claussen N, Zucker N, Uppal S, Kushner DM, Felder M, Patankar MS, Kapur A. Terpenoids from Zingiber officinale (Ginger) induce apoptosis in endometrial cancer cells through the activation of p53. PLoS One. 2012;7(12):e53178.
  • Zhang S, Liu Q, Liu Y, Qiao H, Liu Y. Zerumbone, a Southeast Asian Ginger Sesquiterpene, Induced Apoptosis of Pancreatic Carcinoma Cells through p53 Signaling Pathway. Evid Based Complement Alternat Med. 2012;2012:936030.
  • Xian M, Ito K, Nakazato T, Shimizu T, Chen CK, Yamato K, Murakami A, Ohigashi H, Ikeda Y, Kizaki M. Zerumbone, a bioactive sesquiterpene, induces G2/M cel cycle arrest and apoptosis in leukemia cells via a Fas- and mitochondria-mediated pathway. Cancer Sci. 2007 Jan;98(1):118-26. PubMed PMID: 17129359.
  • Hosseini J, Mardi Mamaghani A, Hosseinifar H, Sadighi Gilani MA, Dadkhah F, Sepidarkish M. The influence of ginger (Zingiber officinale) on human sperm quality and DNA fragmentation: A double-blind randomized clinical trial. Int J Reprod Biomed (Yazd). 2016 Aug;14(8):533-40. PubMed PMID: 27679829; PubMed
  • Mazidi M, Gao HK, Rezaie P, Ferns GA. The effect of ginger supplementation on serum C-reactive protein, lipid profile and glycaemia: a systematic review and meta-analysis. Food Nutr Res. 2016 Nov 1;60:32613.
  • Martins LB, Rodrigues AMDS, Rodrigues DF, Dos Santos LC, Teixeira AL, Ferreira AVM. Double-blind placebo-controlled randomized clinical trial of ginger ( Zingiber officinale Rosc.) addition in migraine acute treatment. Cephalalgia. 2019;39(1):68–76.
  • Maghbooli M, Golipour F, Moghimi Esfandabadi A, Yousefi M. Comparison between the efficacy of ginger and sumatriptan in the ablative treatment of the commonm migraine. Phytother Res. 2014 Mar;28(3):412-5.
  • Mascolo N, Jain R, Jain SC, Capasso F. Ethnopharmacologic investigation of ginger (Zingiber officinale). J Ethnopharmacol. 1989 Nov;27(1-2):129-40. PubMed PMID: 2615416.
  • Akoachere JF, Ndip RN, Chenwi EB, Ndip LM, Njock TE, Anong DN. Antibacterial effect of Zingiber officinale and Garcinia kola on respiratory tract pathogens. East Afr Med J. 2002 Nov;79(11):588-92. PubMed PMID: 12630492.
  • Jagetia GC, Baliga MS, Venkatesh P, Ulloor JN. Influence of ginger rhizome(Zingiber officinale Rosc) on survival, glutathione and lipid peroxidation in mice after whole-body exposure to gamma radiation. Radiat Res. 2003 Nov;160(5):584-92. PubMed PMID: 14565823.
  • Mahady GB, Pendland SL, Yun GS, Lu ZZ, Stoia A. Ginger (Zingiber officinale Roscoe) and the gingerols inhibit the growth of Cag A+ strains of Helicobacter pylori. Anticancer Res. 2003 Sep-Oct;23(5A):3699-702. PubMed PMID: 14666666; PubMed Central PMCID: PMC3761965.
  • Banihani SA. Ginger and Testosterone. Biomolecules. 2018 Oct 22;8(4). pii: E119.
  • Saenghong N, Wattanathorn J, Muchimapura S, Tongun T, Piyavhatkul N, Banchonglikitkul C, Kajsongkram T. Zingiber officinale Improves Cognitive Function of the Middle-Aged Healthy Women. Evid Based Complement Alternat Med. 2012;2012:383062.
  • Ha SK, Moon E, Ju MS, Kim DH, Ryu JH, Oh MS, Kim SY. 6-Shogaol, a ginger product, modulates neuroinflammation: a new approach to neuroprotection. Neuropharmacology. 2012 Aug;63(2):211-23.
  • Ginger consumption enhances the thermic effect of food and promotes feelings of satiety without affecting metabolic and hormonal parameters in overweight men: A pilot study, Mansour, Muhammad S. et al. 2012. Metabolism – Clinical and Experimental, Volume 61, Issue 10, 1347 – 1352
  • Hasani H, Arab A, Hadi A, Pourmasoumi M, Ghavami A, Miraghajani M. Does ginger supplementation lower blood pressure? A systematic review and meta-analysis of clinical trials. Phytother Res. 2019 Jun;33(6):1639-1647.
mm

Autor: Sandra Stolarczyk

Jestem dietetykiem, który działa z poczucia pasji i zamiłowania do zdrowego stylu życia. Aktualnie cały czas poszerzam swoją wiedzą biorąc udział w szkoleniach, konferencjach oraz studiując artykuły naukowe.

Jestem dietetykiem ze specjalnością dietetyki sportowej. Ukończyłam studia licencjackie na kierunku Zarządzanie w SGGW w Warszawie oraz studia magisterskie na kierunku Dietetyka w WSBiNOZ w Łodzi. Poza studiami ukończyłam wiele szkoleń i konferencji naukowych.

Ogromną radość sprawia mi pomoc moim pacjentom w odnalezieniu odpowiedniej drogi do osiągniecia swojego celu, poprawy stanu zdrowia oraz samopoczucia.

Zależy mi przede wszystkim na przekazywaniu wiedzy w przystępny sposób. Aby wprowadzane zmiany były długotrwałe i efektywne. Szczególnie interesuje mnie dietetyka kliniczna oraz psychodietetyka. Połączenie tych dziedzin pozwala osiągnąć najlepsze efekty oraz długotrwała zmianę stylu życia.