Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Polityka prywatności i plików cookies

Dzień dobry!

Jeżeli tutaj trafiłeś/trafiłaś, to niezawodny znak, że cenisz swoją prywatność. Doskonale to rozumiemy, dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie ten dokument, w którym znajdziesz zasady przetwarzania danych osobowych oraz wykorzystywania plików cookies w związku z korzystaniem ze strony internetowej https://aliant.com.pl

Informacja formalna na początek – administratorem strony jest Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774.

W razie jakichkolwiek wątpliwości związanych z polityką prywatności, w każdej chwili możesz skontaktować się z nami, wysyłając wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu

Skrócona wersja – najważniejsze informacje

Dbamy o Twoją prywatność, ale również o Twój czas. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie skróconą wersję najważniejszych zasad związanych z ochroną prywatności.

  • Kontaktując się z nami, przekazujesz nam swoje dane osobowe, a my gwarantujemy Ci, że Twoje dane pozostaną poufne, bezpieczne i nie zostaną udostępnione jakimkolwiek podmiotom trzecim bez Twojej wyraźnej zgody.
  • Powierzamy przetwarzanie danych osobowych tylko zaufanym partnerom oraz sprawdzonym i zaufanym podmiotom świadczącym usługi związane z przetwarzaniem danych osobowych.
  • Korzystamy z narzędzi analitycznych Google Analytics, które zbierają informacje na temat Twoich odwiedzin strony, takie jak podstrony, które wyświetliłeś, czas, jaki spędziłeś na stronie czy przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami. W tym celu wykorzystywane są pliki cookies firmy Google LLC dotyczące usługi Google Analytics. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.
  • Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Jeżeli powyższe informacje nie są dla Ciebie wystarczające, poniżej znajdziesz dalej idące szczegóły.

Dane osobowe

Administratorem Twoich danych osobowych w rozumieniu przepisów o ochronie danych osobowych jest  Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774

Cele, podstawy prawne oraz okres przetwarzania danych osobowych wskazane są odrębnie w stosunku do każdego celu przetwarzania danych (patrz: opis poszczególnych celów przetwarzania danych osobowych poniżej).

Uprawnienia. RODO przyznaje Ci następujące potencjalne uprawnienia związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:

1) prawo dostępu do danych osobowych,
2)prawo do sprostowania danych osobowych,
3) prawo do usunięcia danych osobowych,
4)prawo do ograniczenia przetwarzania danych osobowych,
5)prawo do wniesienia sprzeciwu co do przetwarzania danych osobowych,
6) prawo do przenoszenia danych,
7)prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego,
8)prawo do odwołania zgody na przetwarzanie danych osobowych, jeżeli takową zgodę wyraziłeś.

Zasady związane z realizacją wskazanych uprawnień zostały opisane szczegółowo w art. 16 – 21 RODO. Zachęcamy do zapoznania się z tymi przepisami. Ze swojej strony uważamy za potrzebne wyjaśnić Ci, że wskazane powyżej uprawnienia nie są bezwzględne i nie będą przysługiwać Ci w stosunku do wszystkich czynności przetwarzania Twoich danych osobowych. Dla Twojej wygody dołożyliśmy starań, by w ramach opisu poszczególnych operacji przetwarzania danych osobowych wskazać na przysługujące Ci w ramach tych operacji uprawnienia.

Podkreślamy, że jedno z uprawnień wskazanych powyżej przysługuje Ci zawsze - jeżeli uznasz, że przy przetwarzaniu Twoich danych osobowych dopuściliśmy się naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych, masz możliwość wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

Zawsze możesz również zwrócić się do nas z żądaniem udostępnienia Ci informacji o tym, jakie dane na Twój temat posiadamy oraz w jakich celach je przetwarzamy. Wystarczy, że wyślesz wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu. Dołożyliśmy jednak wszelkich starań, by interesujące Cię informacje zostały wyczerpująco przedstawione w niniejszej polityce prywatności. Podany powyżej adres e-mail możesz wykorzystać również w razie jakichkolwiek pytań związanych z przetwarzaniem Twoich danych osobowych.

Bezpieczeństwo. Gwarantujemy Ci poufność wszelkich przekazanych nam danych osobowych. Zapewniamy podjęcie wszelkich środków bezpieczeństwa i ochrony danych osobowych wymaganych przez przepisy o ochronie danych osobowych. Dane osobowe są gromadzone z należytą starannością i odpowiednio chronione przed dostępem do nich przez osoby do tego nieupoważnione.

Wykaz powierzeń. Powierzamy przetwarzanie danych osobowych następującym podmiotom:

  1. Cambridge Diagnostics Sp. z o. o – zaufany partner (dystrybutor naszego oprogramowania komputerowego) - w celu udzielenia odpowiedzi na zapytanie lub przedłożenie oferty, o ile było takie zapytanie, usługi w zakresie sprzedaży licencji oprogramowania Aliant, zarządzania licencjami oprogramowania Aliant oraz wsparcie użytkowników oprogramowania Aliant

Wszystkie podmioty, którym powierzamy przetwarzanie danych osobowych gwarantują stosowanie odpowiednich środków ochrony i bezpieczeństwa danych osobowych wymaganych przez przepisy prawa.

Cele i czynności przetwarzania

Kontakt e-mailowy. Kontaktując się z nami za pośrednictwem poczty elektronicznej, w tym również przesyłając zapytanie poprzez formularz kontaktowy, w sposób naturalny przekazujesz nam swój adres e-mail jako adres nadawcy wiadomości. Ponadto, w treści wiadomości możesz zawrzeć również inne dane osobowe.

Twoje dane są w tym przypadku przetwarzane w celu kontaktu z Tobą, a podstawą przetwarzania jest art. 6 ust. 1 lit. a RODO, czyli Twoja zgoda wynikające z zainicjowania z nami kontaktu. Podstawą prawną przetwarzania po zakończeniu kontaktu jest usprawiedliwiony cel w postaci archiwizacji korespondencji na potrzeby wewnętrzne (art. 6 ust. 1 lit. c RODO).

Treść korespondencji może podlegać archiwizacji i nie jesteśmy w stanie jednoznacznie określić, kiedy zostanie usunięta. Masz prawo do domagania się przedstawienia historii korespondencji, jaką z nami prowadziłeś (jeżeli podlegała archiwizacji), jak również domagać się jej usunięcia, chyba że jej archiwizacja jest uzasadniona z uwagi na nasze nadrzędne interesy, np. obrona przed potencjalnymi roszczeniami z Twojej strony.

Pliki cookies i inne technologie śledzące

Nasza strona, podobnie jak niemal wszystkie inne strony internetowe, wykorzystuje pliki cookies, by zapewnić Ci najlepsze doświadczenia związane z korzystaniem z niej.

Cookies to niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez nasz system teleinformatyczny.

Korzystamy wyłącznie z cookies podmiotów trzecich.

Więcej szczegółów znajdziesz poniżej.

Zgoda na cookies. Podczas pierwszej wizyty na stronie wyświetlana jest Ci informacja na temat stosowania plików cookies wraz z pytaniem o zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Zawsze możesz zmienić ustawienia cookies z poziomu swojej przeglądarki albo w ogóle usunąć pliki cookies. Pamiętaj jednak, że wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony, jak również z wielu innych stron internetowych, które stosują cookies.

Cookies podmiotów trzecich. Nasza strona, podobnie jak większość współczesnych stron internetowych, wykorzystuje funkcje zapewniane przez podmioty trzecie, co wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies pochodzących od podmiotów trzecich. Wykorzystanie tego rodzaju plików cookies zostało opisane poniżej.

Analiza i statystyka. Wykorzystujemy cookies do śledzenia statystyk strony, takich jak liczba osób odwiedzających, rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony, czas spędzony na stronie, odwiedzone podstrony etc. Korzystamy w tym zakresie z Google Analytics, co wiąże się z wykorzystaniem plików cookies firmy Google LLC. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.

Narzędzia społecznościowe. Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Logi serwera

Korzystanie ze strony wiąże się z przesyłaniem zapytań do serwera, na którym przechowywana jest strona. Każde zapytanie skierowane do serwera zapisywane jest w logach serwera.

Logi obejmują m.in. Twój adres IP, datę i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz. Logi zapisywane i przechowywane są na serwerze.

Dane zapisane w logach serwera nie są kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane przez nas w celu Twojej identyfikacji.

Logi serwera stanowią wyłącznie materiał pomocniczy służący do administrowania stroną, a ich zawartość nie jest ujawniana nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem.

Smażenie jest bardzo popularną techniką kulinarną, a patelnia obok garnka jest nieodzownym elementem w każdym domu. O doborze oleju do smażenia napiszę w kolejnym artykule, a dzisiaj o tym, czym należy się kierować wybierając patelnię do smażenia.

Patelnie mogą być różne: okrągłe, kwadratowe, prostokątne, owalne (do ryb), karbowane (tzw. grillowe), do naleśników, głębokie, duże i małe… Na jaką się zdecydować? Często wybierając patelnię, sugerujemy się marką i wyglądem, a to, od czego powinniśmy zacząć, to materiał z którego jest wykonana oraz jaką powłoką jest pokryta. Te dwa elementy decydują o właściwościach patelni, a także o jej przydatności do przygotowywania potraw. Oczywiście może być tak, że za marką kryje się także doskonała jakość i najlepszy materiał z którego naczynie jest wykonane, lub wręcz przeciwnie, dlatego przed zakupem warto się zastanowić.

Zanim wybierzesz patelnię, zastanów się:

  1. Jak często gotujesz? Im częściej używasz patelni, tym bardziej wytrzymałej potrzebujesz.
  2. Ile pieniędzy jesteś w stanie przeznaczyć na patelnię? Pamiętaj, że bardzo dobrą patelnię możesz kupić już za nieduże pieniądze.
  3. Na jakiej kuchence gotujesz? Zwróć uwagę, czy wybrana patelnia będzie odpowiednia do kuchenki, którą posiadasz. Przykładowo na kuchence indukcyjnej ugotujesz tylko w specjalnych naczyniach z ferromagnetycznym dnem.
  4. Czy chcesz myć patelnię w zmywarce? Mycie w zmywarce wpływa negatywnie na niektóre patelnie.
  5. Czy potrzebujesz patelnię z przykrywką? Nie wszystkie patelnie mają przykrywkę, a ta może się przydać…
  6. Czy będziesz wkładać patelnię do piekarnika? Patelnia z plastikową rączką nie nadaje się do kontaktu z wysoką temperaturą w piekarniku, może się stopić.
  7. Jaka średnica będzie dla Ciebie najbardziej optymalna? Najlepiej mieć kilka patelni o różnych średnicach, ale jeśli mieszkasz w pojedynkę, lub masz małą rodzinę, bardzo duża patelnia może być niepraktyczna.
  8. Co będziesz przyrządzać na patelni?
  9. Ile masz miejsca w kuchni? Czasami dobrym rozwiązaniem będzie patelnia z odpinaną rączką, dzięki czemu naczynie zajmie mniej miejsca w szafce.

A jeśli ta piękna, kolorowa, idealnie pasująca stylem do twojej kuchni patelnia rzuci ci się w oko, to zastanów się przede wszystkim, czy będzie ona funkcjonalna? Czy nie będzie tylko ozdobą, bo niczego w niej nie przyrządzisz?

Nie kupuj pod wpływem chwili!

Choć te pytania mogą wydawać się banalne, to wcale takie nie są, gdyż robiąc zakupy, często zapominamy o najprostszych, a równie ważnych rzeczach. Ja np. nie pomyślałam, żeby dobrać sobie pokrywkę do patelni, więc zawsze mam problem z usmażeniem omletu czy szakszuki, a pokrywki jak od razu nie kupiłam, tak nie mam jej do dziś. 🙂

A teraz trochę fachowych informacji!

Materiał i powłoka, czyli z czego może się składać patelnia?

Na rynku jest ogromny wybór, więc nie sposób opisać wszystko. Ja skupiłam się na najbardziej popularnych materiałach. W dalszej części znajdziesz również podsumowanie wszystkich materiałów w postaci tabeli.

  • Stal nierdzewna– jest stopem: 12% chromu oraz różnych ilości niklu, molibdenu, tytanu, niobu i innych. Właściwości stali zależą od proporcji poszczególnych składników. Jest najbardziej wytrzymała i odporna na rdzę, ciepło i uderzenia, ale słabo przewodzi ciepło. Aby naczynie ze stali lepiej przewodziło ciepło, łączy się je z innymi materiałami (dobrze przewodzącymi ciepło), wykonując kilkuwarstwowe kombinacje. Najdroższym sposobem jest wykonanie całego naczynia z 3 warstw, gdzie np. aluminium umieszcza się pomiędzy dwiema warstwami stali nierdzewnej. Naczynie jest grubsze, ale przewodzi ciepło bardziej równomiernie. Tańszą opcją jest wykonanie tylko samej podstawy naczynia z trzech warstw. Naczynia ze stali nierdzewnej można myć w zmywarce, są odporne na szorowanie, o ile nie są pokryte specjalną powłoką. W takiej patelni usmażymy wszystko, także z dodatkiem kwasów (cytryna, pomidor), wina lub octu, gdyż stal nierdzewna nie wchodzi z nimi w reakcje. Minusem może być to, że do stali nierdzewnej łatwiej przywierają pokarmy, mogą na niej pozostawać ślady po słonej wodzie, cytrynie i occie. Na zewnętrznej stronie mogą powstawać tęczowe ślady. Wszystko to jednak da się wyczyścić.
  • Stal węglowanie jest nierdzewna ze względu na małą zawartość chromu, naczynia kuchenne z tej stali są zazwyczaj pokryte powłoką zapobiegającą przywieraniu.
  • Aluminium– równomiernie i szybko rozprowadza ciepło, jest odporne na rdzę. Aluminium jest dość lekkie, a w związku z tym, nie jest odporne na zadrapania, dlatego trzeba się obchodzić z tym materiałem dość ostrożnie i używać miękkich przyborów do mieszania i czyszczenia. Jeśli aluminiowa patelnia jest pokryta specjalną powłoką, to ta powłoka może zniwelować mankamenty aluminium. Dobra patelnia z aluminium powinna być wykonana z dużej ilości materiału. Szczególnie grube powinny być ścianki, wówczas mniej ciepła koncentruje się w podstawie, a potrawa podgrzewa się równomiernie z kilku stron. Naczynia z aluminium sprawdzą się do przygotowywania delikatnych potraw, np. z użyciem mąki czy mleka, z uwagi na minimalne ryzyko przypalenia oraz równomierne podgrzewanie. Patelni z aluminium nie umyjemy w zmywarce. Gorszej jakości naczynia z aluminium (o cienkich ściankach) będą łatwo się uszkadzać i deformować.
  • Anodowane aluminium– anodowanie jest procesem elektrochemicznym, w wyniku którego uzyskuje się wytrzymałą, zwartą powłokę z tlenku aluminium. Dzięki temu procesowi aluminium staje się bardziej wytrzymałe od stali, nadal zachowuje dobre właściwości przewodzące ciepło. Patelni z anodowanego aluminium nie umyjemy w zmywarce. Do mieszania najlepiej wykorzystać drewniane lub plastikowe akcesoria. W naczyniu z anodowanego aluminium nie należy przechowywać przez dłuższy czas kwaśnych potraw np. z pomidorów, gdyż pod wpływem kwasów warstwa tlenku może zaniknąć.
  • Żeliwo– jest materiałem wykorzystywanym od wieków. Idealnie nadaje się do smażenia i przypiekania. Wolno się nagrzewa i świetnie utrzymuje ciepło. Ten materiał będzie przydatny do wolnego gotowania i bezpośredniego serwowania na stole. Naczynia z żeliwa mogą być w wersji surowej lub emaliowanej. Żeliwo równomiernie przewodzi ciepło, dzięki czemu istnieje mniejsze ryzyko przypalenia potraw, o ile o naczynie odpowiednio dbamy. Żeliwa nie umyjemy w zmywarce i może ulec korozji, jeśli nie będzie odpowiednio zadbane.
  • Surowe żeliwo– składa się w 100% z żelaza, może więc ulegać korozji. Aby temu zapobiec po każdym umyciu patelnię należy wytrzeć do sucha i regularnie oliwić. Kwaśne produkty mogą doprowadzić do dekoloryzacji i przesiąkania potraw metalicznym posmakiem.
  • Emaliowane żeliwo– jest powleczone porcelaną, która nie wymaga specjalnego traktowania, a chroni żelazo przez kwasowymi produktami. Emalia może być błyszcząca lub matowa. Błyszcząca nie wymaga specjalnego traktowania, ale może pęknąć pod wpływem nagłej zmiany temperatury. Matowa ma strukturę porowatą i dobrze jest ją od czasu do czasu naoliwić. Także nie wymaga specjalnego traktowania. Emaliowane patelnie po umyciu wystarczy wytrzeć do sucha.
  • Nieprzywierające powłoki– wykonane są z PoliTetraFluorEtylenu (PTFE). Jest to fluoroplastikowa powłoka, znana pod takimi nazwami, jak: Teflon®, Xylan® czy Excalibur®. Popularnie używana nazwa „teflon” jest zastrzeżoną nazwą firmową, podobnie jak pozostałe rodzaje powłok. Znaki towarowe oznaczają powłoki różnej jakości. Powłoka PTFE zapobiega przypalaniu, ułatwia czyszczenie, pozwala na użycie mniejszej ilości tłuszczu. Naczynia pokryte powłoką PTFE należy zmywać ręcznie, bez użycia płynów do mycia naczyń (wysuszają one naczynia). Naczynia z powłoką powinny mieć pozostawioną cienką warstwę tłuszczu na powierzchni. Patelnia z PTFE znosi temperaturę do 250 st C, a przy temp. ok. 300 st C wydziela toksyczne związki. Jeśli zdarzy się nam doprowadzić patelnię do wyższej temperatury, niż 250 st C, to takie jednorazowe zdarzenie nie powinno wpłynąć negatywnie na nasze zdrowie, ale częste przegrzewanie patelni nie jest wskazane, a najlepiej nigdy nie doprowadzać do przegrzania. Powłoka PTFE ściera się w miarę użytkowania. Warto jednak pamiętać, że same kawałki tej powłoki, nawet jeśli zjemy je z żywnością, nie powinny nam zaszkodzić. Po prostu przejdą przez przewód pokarmowy i opuszczą nasz organizm. Bardziej groźne są związki, które wydzielają się w temp. 300 st. C.

Wytrzymałość powłoki PTFE zależy od:
– ilości warstw z których się składa;
– grubości warstw;
– rodzaju warstw;
– sposobu umieszczenia powłoki na patelni;
– materiału, z którego wykonana jest patelnia;

  • Ceramiczna – jest odporna na uszkodzenia, nie szkodzą jej kwaśne pokarmy, jest odporna na wysokie temperatury, nawet do 450 st. C.
  • Tytanowa tytan charakteryzuje się niebywałą twardością, patelnie z tego materiału nie przypalają i dobrze rozprowadzają ciepło.
  • Granitowa – jak sama nazwa mówi, jest wzbogacona granitem, przez co uzyskuje lepszą twardość i lepszą odporność na uszkodzenia.
  • Miedziana bardzo dobrze przewodzi ciepło, szybko i równomiernie się nagrzewa. Dobrej jakości patelnia miedziana jest ciężka, więc nie dla każdego korzystanie z niej będzie komfortowe. Dodatkowo patelnie miedziane wymagają częstej konserwacji, co dla niektórych może być uciążliwe, nie można ich myć w zmywarce. Dobrej jakości patelnia miedziana jest ocynkowana, gdyż surowa miedź wchodzi w reakcje z pożywieniem. Cynkowane jest procesem drogim, stąd także wysoka cena dobrej patelni.
  • Szklana– jest doskonała dla alergików, gdyż nie zawiera w składzie takich składników, jak: nikiel, chrom, ołów, nie wpływa na smak potraw. Można jej używać w piekarniku, kuchence mikrofalowej czy w lodówce. Nie nadaje się do indukcji. Można ją myć w zmywarce.

Jak czyścić patelnie?

Aby patelnia długo służyła, trzeba ją odpowiednio użytkować i konserwować. Na pewno zawsze warto słuchać rad producenta danej patelni. Poza tym, trzeba pamiętać, że patelnię powinno się pozostawić do ostygnięcia, a dopiero później poddać myciu. Czyszczenie patelni poprzez wycieranie jej papierem nie jest najlepszym rozwiązaniem, gdyż na patelni pozostają resztki jedzenia, a tłuszcz, który pozostaje na patelni robi się stary i wpływa to na gorszą jakość sensoryczną i zdrowotną przygotowywanego pożywienia. W zależności od patelni, najlepiej myć ją wodą, wodą z płynem, a jeśli można, to w zmywarce. Do mycia używamy przeznaczonych do tego przyrządów.

W Tabeli 1 przygotowałam zestawienie właściwości poszczególnych materiałów i powłok patelni.

Tabela 1. Porównanie wybranych materiałów wykorzystywanych do produkcji patelni.

Właściwości/Materiał i powłokaStalAluminiumŻeliwoPowłoki nieprzywierająceCeramikaTytanGranitMiedźSzkło
1. Wolno się nagrzewaTakNieTak

(długo utrzymuje ciepło)

TakNie

(długo utrzymuje ciepło)

Nie
2. Powinna być wykonana z wielu warstwTakTakTakNie
3. Powinna być ciężkaTakTakTakMoże być i ciężka, ale nie musiTakTak
4. Odporna na szorowanieTakNieTakNieTakTakTakTakTak
5. Konieczność regularnej konserwacjiTakNieTakTakNieNieNieTakNie
6. Można myć w zmywarceTakNieNieNieNieTakNieNieTak
7. Mieszanie dowolnym narzędziemTakNieTakNieNieTakNieTakTak
8. Wchodzi w reakcje z pożywieniemNieTak – przy dłuższym przechowywaniu kwaśnych potraw w naczyniu z anodowanego aluminiumTak – chyba że jest emaliowanaNieNieNieNieTak – ale zazwyczaj jest pokryta warstwą, która przed tym chroniNie
9. Dobrze przewodzi ciepłoNieTakTakTakTakTakTakTakTak
10. Odporna na przypalanie / można smażyć z małą ilością tłuszczuNieTakTakNieTakTakNieNie
11. Odporna na uszkodzenia, w tym odkształceniaTakNieTakNieTakTakTak

(może się rysować)

TakNie
12. Odpowiednie do bardzo wysokiej temperaturyTakNie – chyba, że jest anodowaneTakNie – w ok. 300 st. C wydziela toksyczne związkiTakTakTakTakTak
13. Dostosowane do rożnego rodzaju kuchenek, w tym do indukcji*TakTakTakTakTakTakTakTakNie

*Zawsze trzeba sprawdzić na opakowaniu patelni, czy dany model jest dostosowany do konkretnej kuchenki, bo zależy to od składu patelni.

Podsumowując:

    • Wysoka cena patelni ze stali nierdzewnej może wynikać z tego, że całe naczynie wykonane jest z 3 warstw (dwie warstwy stali i jedna warstwa pomiędzy nimi – np. aluminium), a nie tylko podstawa patelni.
    • Dobra patelnia z aluminium powinna być wykonana z dużej ilości materiału.
    • Anodowane aluminium staje się bardziej wytrzymałe od stali, a nadal zachowuje dobre właściwości przewodzące ciepło.
    • Patelnia żeliwna wolno się nagrzewa i długo utrzymuje ciepło.
    • Nigdy nie wybieramy naczyń wykonanych z samej stali nierdzewnej.
    • Patelnię z surowego żeliwa zawsze trzeba wytrzeć do sucha i regularnie naoliwić.
    • Naczynia pokryte powłoką PTFE:

– należy zmywać ręcznie, bez użycie płynów do mycia naczyń;
– nie należy podgrzewać do wyższej temp. niż 250 st C. Podgrzanie do wyższej temperatury wydziela szkodliwe gazy;
– kawałki PTFE, które zdzierają się z powierzchni patelni nie są szkodliwe dla zdrowia, po prostu je wydalimy.

    • Dobrym wyborem będzie patelnia ceramiczna, tytanowa lub granitowa.
    • Patelnia miedziana zawsze powinna być ocynkowana, inaczej wchodzi w reakcje z pożywieniem.
    • Dla alergików doskonale sprawdzi się patelnia szklana.

Więcej :

  1. Materiał z Wszechnicy Żywieniowej SGGW, wykład z 2015 r., R. Zaremba, W czym gotujemy.
  2.  6 benefits of cooking in cast iron
  3. Environ Sci Pollut Res Int. 2017 Oct;24(30):23436-23440. doi: 10.1007/s11356-017-0095-y. Epub 2017 Sep 14., PTFE-coated non-stick cookware and toxicity concerns: a perspective. Sajid M1, Ilyas M2.
  4. https://www.todaysdietitian.com/newarchives/100614p10.shtml
  5. Teflon cookware does not cause cancer.
  6. Risk to human health related to the presence of perfluorooctane sulfonic acid and perfluorooctanoic acid in food.
  7. Jaką patelnię wybrać?
  8. Teflon and Perfluorooctanoic Acid (PFOA)
mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz Wszechnicy Polskiej Szkoły Wyższej na kierunku filologia niemiecka. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.